Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    ૪. ઉપાદિન્નત્તિકવણ્ણના

    4. Upādinnattikavaṇṇanā

    ૧૫. ઉપાદિન્નત્તિકે અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નાધિપતિપચ્ચયાતિ એતેન સયં અધિપતિભૂતત્તા અવિરહિતારમ્મણાધિપતીસુપિ અધિપતિ દુવિધેનપિ અધિપતિપચ્ચયેન ઉપ્પજ્જતીતિ ન વત્તબ્બો, અયમેતસ્સ સભાવોતિ દસ્સેતિ.

    15. Upādinnattike anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnaanupādāniyo dhammo uppajjati nādhipatipaccayāti etena sayaṃ adhipatibhūtattā avirahitārammaṇādhipatīsupi adhipati duvidhenapi adhipatipaccayena uppajjatīti na vattabbo, ayametassa sabhāvoti dasseti.

    ૭૨. ઉપાદિન્નુપાદાનિયો કબળીકારાહારો ઉપાદિન્નુપાદાનિયસ્સ કાયસ્સ આહારપચ્ચયેન પચ્ચયોતિ એત્થ કમ્મજાનં રૂપાનં અબ્ભન્તરગતા ઓજા તસ્સેવ કમ્મજકાયસ્સ રૂપજીવિતિન્દ્રિયં વિય કટત્તારૂપાનં અનુપાલનુપત્થમ્ભનવસેન પચ્ચયો, ન જનકવસેનાતિ અયમત્થો અટ્ઠકથાયં વુત્તો. એતસ્મિં પન અત્થે સતિ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ચ ધમ્મા ઉપાદિન્નુપાદાનિયસ્સ ધમ્મસ્સ અત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો પચ્છાજાતિન્દ્રિયન્તિ એત્થ ‘‘આહાર’’ન્તિપિ વત્તબ્બં, યદિ ચ કમ્મજા ઓજા સકલાપરૂપાનમેવ આહારપચ્ચયો હોતિ, એવં સતિ ‘‘ઉપાદિન્નુપાદાનિયો કબળીકારાહારો અનુપાદિન્નુપાદાનિયસ્સ કાયસ્સ આહારપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ ન વત્તબ્બં સિયા, વુત્તઞ્ચિદં, તમ્પિ અનજ્ઝોહટાય સસન્તાનગતાય ઉપાદિન્નોજાય અનુપાદિન્નુપાદાનિયસ્સ કાયસ્સ આહારપચ્ચયં સન્ધાય વુત્તં. એવઞ્ચ સતિ ‘‘ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ચ ધમ્મા અનુપાદિન્નુપાદાનિયસ્સ ધમ્મસ્સ અત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૪.૮૫) અયમ્પિ પઞ્હો પચ્છાજાતાહારવસેન ઉદ્ધરિતબ્બો સિયા, તસ્મા અજ્ઝોહટસ્સ ઉપાદિન્નાહારસ્સ લોકુત્તરક્ખણે અભાવતો દુમૂલકેસુ પઠમપઞ્હે ‘‘આહાર’’ન્તિ ન વુત્તં. દુતિયપઞ્હો ચ ન ઉદ્ધટો, ન ઇતરસ્સ ઉપાદિન્નાહારસ્સ કામભવે અસમ્ભવાભાવતોતિ અજ્ઝોહટમેવ મણ્ડૂકાદિસરીરગતં ઉપાદિન્નાહારં સન્ધાય ‘‘ઉપાદિન્નુપાદાનિયો કબળીકારાહારો ઉપાદિન્નુપાદાનિયસ્સ ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયસ્સ ચ કાયસ્સ આહારપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૪.૭૪) વદન્તાનં વાદો બલવતરો. ન હિ અજ્ઝોહટમત્તાવ મણ્ડૂકાદયો કુચ્છિવિત્થતં ન કરોન્તિ, ન ચ બલં ન ઉપજાયન્તિ, ન ચ રૂપવિસેસો ન વિઞ્ઞાયતીતિ.

    72. Upādinnupādāniyo kabaḷīkārāhāro upādinnupādāniyassa kāyassa āhārapaccayena paccayoti ettha kammajānaṃ rūpānaṃ abbhantaragatā ojā tasseva kammajakāyassa rūpajīvitindriyaṃ viya kaṭattārūpānaṃ anupālanupatthambhanavasena paccayo, na janakavasenāti ayamattho aṭṭhakathāyaṃ vutto. Etasmiṃ pana atthe sati upādinnupādāniyo ca anupādinnaanupādāniyo ca dhammā upādinnupādāniyassa dhammassa atthipaccayena paccayo pacchājātindriyanti ettha ‘‘āhāra’’ntipi vattabbaṃ, yadi ca kammajā ojā sakalāparūpānameva āhārapaccayo hoti, evaṃ sati ‘‘upādinnupādāniyo kabaḷīkārāhāro anupādinnupādāniyassa kāyassa āhārapaccayena paccayo’’ti na vattabbaṃ siyā, vuttañcidaṃ, tampi anajjhohaṭāya sasantānagatāya upādinnojāya anupādinnupādāniyassa kāyassa āhārapaccayaṃ sandhāya vuttaṃ. Evañca sati ‘‘upādinnupādāniyo ca anupādinnaanupādāniyo ca dhammā anupādinnupādāniyassa dhammassa atthipaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 1.4.85) ayampi pañho pacchājātāhāravasena uddharitabbo siyā, tasmā ajjhohaṭassa upādinnāhārassa lokuttarakkhaṇe abhāvato dumūlakesu paṭhamapañhe ‘‘āhāra’’nti na vuttaṃ. Dutiyapañho ca na uddhaṭo, na itarassa upādinnāhārassa kāmabhave asambhavābhāvatoti ajjhohaṭameva maṇḍūkādisarīragataṃ upādinnāhāraṃ sandhāya ‘‘upādinnupādāniyo kabaḷīkārāhāro upādinnupādāniyassa ca anupādinnupādāniyassa ca kāyassa āhārapaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 1.4.74) vadantānaṃ vādo balavataro. Na hi ajjhohaṭamattāva maṇḍūkādayo kucchivitthataṃ na karonti, na ca balaṃ na upajāyanti, na ca rūpaviseso na viññāyatīti.

    ‘‘અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપાદિન્નુપાદાનિયસ્સ ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયસ્સ ચ ધમ્મસ્સ અત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો સહજાતં પચ્છાજાત’’ન્તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૪.૮૩) એવમાદીહિ ઇધ વુત્તેહિ એકમૂલકદુકતિકાવસાનપઞ્હવિસ્સજ્જનેહિ ‘‘કુસલો ધમ્મો કુસલસ્સ ચ અબ્યાકતસ્સ ચ ધમ્મસ્સ અત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો સહજાત’’ન્તિઆદિના ઇધ દુતિયદુકાવસાને વિય વિસ્સજ્જનં લબ્ભતીતિ વિઞ્ઞાયતિ. સુખાવબોધનત્થં પન તત્થ સહજાતવસેનેવ વિસ્સજ્જનં કતં. પચ્ચનીયે પન સહજાતસ્સેવ અપટિક્ખેપે લાભતો, પટિક્ખેપે ચ અલાભતો સહજાતપચ્ચયવસેનેવ એકમૂલકદુકાવસાના તત્થ ઉદ્ધટા, ઇધ પનેતેહિ વિસ્સજ્જનેહિ એકો ધમ્મો સહજાતાદીસુ અત્થિપચ્ચયવિસેસેસુ અનેકેહિપિ અનેકેસં ધમ્માનં એકો અત્થિપચ્ચયો હોતીતિ દસ્સિતં હોતિ. એકો હિ ધમ્મો એકસ્સ ધમ્મસ્સ એકેનેવ અત્થિપચ્ચયવિસેસેન અત્થિપચ્ચયો હોતિ, એકો અનેકેસં એકેનપિ અનેકેહિપિ, તથા અનેકો એકસ્સ, અનેકો અનેકેસં સમાનત્તે પચ્ચયુપ્પન્નધમ્માનં, અત્થિપચ્ચયવિસેસેસુ પન પઞ્ચસુ સહજાતં પુરેજાતેનેવ સહ અત્થિપચ્ચયો હોતિ, અનઞ્ઞધમ્મત્તે પચ્છાજાતેન ચ, ન નાનાધમ્મત્તે.

    ‘‘Anupādinnaanupādāniyo dhammo upādinnupādāniyassa ca anupādinnaanupādāniyassa ca dhammassa atthipaccayena paccayo sahajātaṃ pacchājāta’’nti (paṭṭhā. 1.4.83) evamādīhi idha vuttehi ekamūlakadukatikāvasānapañhavissajjanehi ‘‘kusalo dhammo kusalassa ca abyākatassa ca dhammassa atthipaccayena paccayo sahajāta’’ntiādinā idha dutiyadukāvasāne viya vissajjanaṃ labbhatīti viññāyati. Sukhāvabodhanatthaṃ pana tattha sahajātavaseneva vissajjanaṃ kataṃ. Paccanīye pana sahajātasseva apaṭikkhepe lābhato, paṭikkhepe ca alābhato sahajātapaccayavaseneva ekamūlakadukāvasānā tattha uddhaṭā, idha panetehi vissajjanehi eko dhammo sahajātādīsu atthipaccayavisesesu anekehipi anekesaṃ dhammānaṃ eko atthipaccayo hotīti dassitaṃ hoti. Eko hi dhammo ekassa dhammassa ekeneva atthipaccayavisesena atthipaccayo hoti, eko anekesaṃ ekenapi anekehipi, tathā aneko ekassa, aneko anekesaṃ samānatte paccayuppannadhammānaṃ, atthipaccayavisesesu pana pañcasu sahajātaṃ purejāteneva saha atthipaccayo hoti, anaññadhammatte pacchājātena ca, na nānādhammatte.

    યદિ સિયા, ‘‘ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ચ ધમ્મા ઉપાદિન્નુપાદાનિયસ્સ ધમ્મસ્સ અત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો પચ્છાજાતં ઇન્દ્રિય’’ન્તિ એત્થ ‘‘સહજાત’’ન્તિપિ વત્તબ્બં સિયા. કમ્મજાનઞ્હિ ભૂતાનં સહજાતાનં પચ્છાજાતાનઞ્ચ લોકુત્તરાનં એકક્ખણે લબ્ભમાનાનમ્પિ એકો અત્થિપચ્ચયભાવો નત્થિ સહજાતપચ્છાજાતાનં નાનાધમ્માનં વિરુદ્ધસભાવત્તાતિ તં ન વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. એવઞ્ચ કત્વા પચ્ચનીયે ચ ‘‘નઇન્દ્રિયે બાવીસા’’તિ વુત્તં. અઞ્ઞથા હિ ઇન્દ્રિયપટિક્ખેપેપિ સહજાતપચ્છાજાતવસેન તસ્સ પઞ્હસ્સ લાભતો ‘‘તેવીસા’’તિ વત્તબ્બં સિયાતિ. પુરેજાતં સહજાતેનેવ સહ અત્થિપચ્ચયો હોતિ, ન ઇતરેહિ, તમ્પિ વત્થુ તંસહિતપુરેજાતમેવ, ન ઇતરં. કુસલત્તિકે હિ પઞ્હાવારે ‘‘નવિપ્પયુત્તપચ્ચયા અત્થિયા પઞ્ચા’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૬૪૯) વુત્તં, સનિદસ્સનત્તિકે પન ‘‘વિપ્પયુત્તે બાવીસા’’તિ. યં પન તત્થ અત્થિવિભઙ્ગે પચ્ચયુદ્ધારે ચ તિમૂલકેકાવસાનં ઉદ્ધટં, તં વત્થુસહિતસ્સ આરમ્મણપુરેજાતસ્સ સહજાતેન, સહ પચ્ચયભાવતોતિ પચ્છાજાતં આહારિન્દ્રિયેહેવ, અનઞ્ઞધમ્મત્તે ચ સહજાતેન ચ, આહારો પચ્છાજાતિન્દ્રિયેહેવ, ઇન્દ્રિયં પચ્છાજાતાહારેનાતિ એવમેતં અત્થિપચ્ચયવિભાગં સલ્લક્ખેત્વા અનુલોમે પચ્ચનીયાદીસુ ચ લબ્ભમાના પઞ્હા ઉદ્ધરિતબ્બા.

    Yadi siyā, ‘‘upādinnupādāniyo ca anupādinnaanupādāniyo ca dhammā upādinnupādāniyassa dhammassa atthipaccayena paccayo pacchājātaṃ indriya’’nti ettha ‘‘sahajāta’’ntipi vattabbaṃ siyā. Kammajānañhi bhūtānaṃ sahajātānaṃ pacchājātānañca lokuttarānaṃ ekakkhaṇe labbhamānānampi eko atthipaccayabhāvo natthi sahajātapacchājātānaṃ nānādhammānaṃ viruddhasabhāvattāti taṃ na vuttanti veditabbaṃ. Evañca katvā paccanīye ca ‘‘naindriye bāvīsā’’ti vuttaṃ. Aññathā hi indriyapaṭikkhepepi sahajātapacchājātavasena tassa pañhassa lābhato ‘‘tevīsā’’ti vattabbaṃ siyāti. Purejātaṃ sahajāteneva saha atthipaccayo hoti, na itarehi, tampi vatthu taṃsahitapurejātameva, na itaraṃ. Kusalattike hi pañhāvāre ‘‘navippayuttapaccayā atthiyā pañcā’’ti (paṭṭhā. 1.1.649) vuttaṃ, sanidassanattike pana ‘‘vippayutte bāvīsā’’ti. Yaṃ pana tattha atthivibhaṅge paccayuddhāre ca timūlakekāvasānaṃ uddhaṭaṃ, taṃ vatthusahitassa ārammaṇapurejātassa sahajātena, saha paccayabhāvatoti pacchājātaṃ āhārindriyeheva, anaññadhammatte ca sahajātena ca, āhāro pacchājātindriyeheva, indriyaṃ pacchājātāhārenāti evametaṃ atthipaccayavibhāgaṃ sallakkhetvā anulome paccanīyādīsu ca labbhamānā pañhā uddharitabbā.

    ઉપાદિન્નત્તિકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Upādinnattikavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. ઉપાદિન્નત્તિકવણ્ણના • 4. Upādinnattikavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact