Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    4. நீவரணவக்³கோ³

    4. Nīvaraṇavaggo

    3-4. உபக்கிலேஸஸுத்தாதி³வண்ணனா

    3-4. Upakkilesasuttādivaṇṇanā

    214-215. ந ச பபா⁴வந்தந்தி ந ச பபா⁴ஸம்பன்னங். பபி⁴ஜ்ஜனஸபா⁴வந்தி தாபெத்வா தாலனே பப⁴ங்கு³தங். அவஸேஸங் லோஹந்தி வுத்தாவஸேஸங் ஜாதிலோஹங், விஜாதிலோஹங், கித்திமலோஹந்தி பபே⁴த³ங் ஸப்³ப³ம்பி லோஹங். உப்பஜ்ஜிதுங் அப்பதா³னேனாதி எத்த² நனு லோகியகுஸலசித்தஸ்ஸபி ஸுவிஸுத்³த⁴ஸ்ஸ உப்பஜ்ஜிதுங் அப்பதா³னேன உபக்கிலேஸதாதி? ஸச்சமேதங், யஸ்மிங் பன ஸந்தானே நீவரணானி லத்³த⁴பதிட்டா²னி, தத்த² மஹக்³க³தகுஸலஸ்ஸபி அஸம்ப⁴வோ, பகே³வ லோகுத்தரகுஸலஸ்ஸ, பரித்தகுஸலங் பன யதா²பச்சயங் உப்பஜ்ஜதி. நீவரணே ஹி வூபஸந்தே ஸந்தானே உப்பத்தியா அபரிஸுத்³த⁴ங் ஹோதி, உபக்கிலிட்ட²ங் நாம ஹோதி, அபரிஸுத்³த⁴தீ³பகபல்லிகவட்டி²தேலாதி³ஸன்னிஸ்ஸயோ தீ³போ விய, அபிச நிப்பரியாயதோ உப்பஜ்ஜிதுங் அப்பதா³னேனேவ தேஸங் உபக்கிலேஸதாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யத³க்³கே³ன ஹீ’’திஆதி³மாஹ. ஆரம்மணே விக்கி²த்தப்பத்திவஸேன சுண்ணவிசுண்ணதா வேதி³தப்³பா³. ந ஆவரந்தீதி குஸலத⁴ம்மே உப்பஜ்ஜிதுங் அப்பதா³னவஸேன ந ஆவரந்தி, அத² கோ² தேஸங் உப்பத்தியா ஹொந்தி. ந படிச்சா²தெ³ந்தீதி ந வினந்த⁴ந்தி. சதுபூ⁴மகசித்தஸ்ஸாதி சதுத்த²பூ⁴மககுஸலசித்தஸ்ஸ அனுபக்கிலேஸா, தேஹி அகிலிஸ்ஸனதோ.

    214-215.Na ca pabhāvantanti na ca pabhāsampannaṃ. Pabhijjanasabhāvanti tāpetvā tālane pabhaṅgutaṃ. Avasesaṃ lohanti vuttāvasesaṃ jātilohaṃ, vijātilohaṃ, kittimalohanti pabhedaṃ sabbampi lohaṃ. Uppajjituṃ appadānenāti ettha nanu lokiyakusalacittassapi suvisuddhassa uppajjituṃ appadānena upakkilesatāti? Saccametaṃ, yasmiṃ pana santāne nīvaraṇāni laddhapatiṭṭhāni, tattha mahaggatakusalassapi asambhavo, pageva lokuttarakusalassa, parittakusalaṃ pana yathāpaccayaṃ uppajjati. Nīvaraṇe hi vūpasante santāne uppattiyā aparisuddhaṃ hoti, upakkiliṭṭhaṃ nāma hoti, aparisuddhadīpakapallikavaṭṭhitelādisannissayo dīpo viya, apica nippariyāyato uppajjituṃ appadāneneva tesaṃ upakkilesatāti dassento ‘‘yadaggena hī’’tiādimāha. Ārammaṇe vikkhittappattivasena cuṇṇavicuṇṇatā veditabbā. Na āvarantīti kusaladhamme uppajjituṃ appadānavasena na āvaranti, atha kho tesaṃ uppattiyā honti. Na paṭicchādentīti na vinandhanti. Catubhūmakacittassāti catutthabhūmakakusalacittassa anupakkilesā, tehi akilissanato.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya
    3. உபக்கிலேஸஸுத்தங் • 3. Upakkilesasuttaṃ
    4. அனுபக்கிலேஸஸுத்தங் • 4. Anupakkilesasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 3-4. உபக்கிலேஸஸுத்தாதி³வண்ணனா • 3-4. Upakkilesasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact