Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૪. નીવરણવગ્ગો

    4. Nīvaraṇavaggo

    ૩-૪. ઉપક્કિલેસસુત્તાદિવણ્ણના

    3-4. Upakkilesasuttādivaṇṇanā

    ૨૧૪-૨૧૫. ન ચ પભાવન્તન્તિ ન ચ પભાસમ્પન્નં. પભિજ્જનસભાવન્તિ તાપેત્વા તાલને પભઙ્ગુતં. અવસેસં લોહન્તિ વુત્તાવસેસં જાતિલોહં, વિજાતિલોહં, કિત્તિમલોહન્તિ પભેદં સબ્બમ્પિ લોહં. ઉપ્પજ્જિતું અપ્પદાનેનાતિ એત્થ નનુ લોકિયકુસલચિત્તસ્સપિ સુવિસુદ્ધસ્સ ઉપ્પજ્જિતું અપ્પદાનેન ઉપક્કિલેસતાતિ? સચ્ચમેતં, યસ્મિં પન સન્તાને નીવરણાનિ લદ્ધપતિટ્ઠાનિ, તત્થ મહગ્ગતકુસલસ્સપિ અસમ્ભવો, પગેવ લોકુત્તરકુસલસ્સ, પરિત્તકુસલં પન યથાપચ્ચયં ઉપ્પજ્જતિ. નીવરણે હિ વૂપસન્તે સન્તાને ઉપ્પત્તિયા અપરિસુદ્ધં હોતિ, ઉપક્કિલિટ્ઠં નામ હોતિ, અપરિસુદ્ધદીપકપલ્લિકવટ્ઠિતેલાદિસન્નિસ્સયો દીપો વિય, અપિચ નિપ્પરિયાયતો ઉપ્પજ્જિતું અપ્પદાનેનેવ તેસં ઉપક્કિલેસતાતિ દસ્સેન્તો ‘‘યદગ્ગેન હી’’તિઆદિમાહ. આરમ્મણે વિક્ખિત્તપ્પત્તિવસેન ચુણ્ણવિચુણ્ણતા વેદિતબ્બા. ન આવરન્તીતિ કુસલધમ્મે ઉપ્પજ્જિતું અપ્પદાનવસેન ન આવરન્તિ, અથ ખો તેસં ઉપ્પત્તિયા હોન્તિ. ન પટિચ્છાદેન્તીતિ ન વિનન્ધન્તિ. ચતુભૂમકચિત્તસ્સાતિ ચતુત્થભૂમકકુસલચિત્તસ્સ અનુપક્કિલેસા, તેહિ અકિલિસ્સનતો.

    214-215.Na ca pabhāvantanti na ca pabhāsampannaṃ. Pabhijjanasabhāvanti tāpetvā tālane pabhaṅgutaṃ. Avasesaṃ lohanti vuttāvasesaṃ jātilohaṃ, vijātilohaṃ, kittimalohanti pabhedaṃ sabbampi lohaṃ. Uppajjituṃ appadānenāti ettha nanu lokiyakusalacittassapi suvisuddhassa uppajjituṃ appadānena upakkilesatāti? Saccametaṃ, yasmiṃ pana santāne nīvaraṇāni laddhapatiṭṭhāni, tattha mahaggatakusalassapi asambhavo, pageva lokuttarakusalassa, parittakusalaṃ pana yathāpaccayaṃ uppajjati. Nīvaraṇe hi vūpasante santāne uppattiyā aparisuddhaṃ hoti, upakkiliṭṭhaṃ nāma hoti, aparisuddhadīpakapallikavaṭṭhitelādisannissayo dīpo viya, apica nippariyāyato uppajjituṃ appadāneneva tesaṃ upakkilesatāti dassento ‘‘yadaggena hī’’tiādimāha. Ārammaṇe vikkhittappattivasena cuṇṇavicuṇṇatā veditabbā. Na āvarantīti kusaladhamme uppajjituṃ appadānavasena na āvaranti, atha kho tesaṃ uppattiyā honti. Na paṭicchādentīti na vinandhanti. Catubhūmakacittassāti catutthabhūmakakusalacittassa anupakkilesā, tehi akilissanato.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
    ૩. ઉપક્કિલેસસુત્તં • 3. Upakkilesasuttaṃ
    ૪. અનુપક્કિલેસસુત્તં • 4. Anupakkilesasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩-૪. ઉપક્કિલેસસુત્તાદિવણ્ણના • 3-4. Upakkilesasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact