Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ઉપાલિપુચ્છાકથાવણ્ણના

    Upālipucchākathāvaṇṇanā

    ૪૦૦. ‘‘પરતોતિ ઉપાલિપુચ્છતો પર’’ન્તિ લિખિતં. દોસારિતપાળિયં ‘‘ઊનવીસતિવસ્સો ન આગતો વિપ્પન્નવત્થુકત્તા’’તિ વુત્તં. ઇમસ્મિં ચમ્પેય્યક્ખન્ધકે અધમ્મકમ્માનિયેવ દ્વિધા કત્વા પઞ્ચાગતાનીતિ વેદિતબ્બં. તેનેવ પરિવારે ઇમસ્મિં ખન્ધકે ‘‘પઞ્ચ અધમ્મિકાની’’તિ વુત્તં. ‘‘અન્ધમૂગબધિરો સોસારિતો’’તિ ઇમિના અપબ્બજિતસ્સપિ ઉપસમ્પદા રુહતીતિ સિદ્ધં.

    400.‘‘Paratoti upālipucchato para’’nti likhitaṃ. Dosāritapāḷiyaṃ ‘‘ūnavīsativasso na āgato vippannavatthukattā’’ti vuttaṃ. Imasmiṃ campeyyakkhandhake adhammakammāniyeva dvidhā katvā pañcāgatānīti veditabbaṃ. Teneva parivāre imasmiṃ khandhake ‘‘pañca adhammikānī’’ti vuttaṃ. ‘‘Andhamūgabadhiro sosārito’’ti iminā apabbajitassapi upasampadā ruhatīti siddhaṃ.

    ચમ્પેય્યક્ખન્ધકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Campeyyakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૪૧. ઉપાલિપુચ્છાકથા • 241. Upālipucchākathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ઉપાલિપુચ્છાકથા • Upālipucchākathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૪૧. ઉપાલિપુચ્છાકથા • 241. Upālipucchākathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact