Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૩-૬. ઉપાલિત્થેરઅપદાનવણ્ણના
3-6. Upālittheraapadānavaṇṇanā
નગરે હંસવતિયાતિઆદિકં આયસ્મતો ઉપાલિત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો કાલે હંસવતીનગરે વિભવસમ્પન્ને બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તો. એકદિવસં સત્થુ સન્તિકે ધમ્મકથં સુણન્તો સત્થારં એકં ભિક્ખું વિનયધરાનં અગ્ગટ્ઠાને ઠપેન્તં દિસ્વા સત્થુ અધિકારકમ્મં કત્વા તં ઠાનન્તરં પત્થેસિ.
Nagarehaṃsavatiyātiādikaṃ āyasmato upālittherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle haṃsavatīnagare vibhavasampanne brāhmaṇakule nibbatto. Ekadivasaṃ satthu santike dhammakathaṃ suṇanto satthāraṃ ekaṃ bhikkhuṃ vinayadharānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapentaṃ disvā satthu adhikārakammaṃ katvā taṃ ṭhānantaraṃ patthesi.
સો યાવજીવં કુસલં કત્વા દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કપ્પકગેહે નિબ્બત્તો. ઉપાલીતિસ્સ નામં અકંસુ. સો વયપ્પત્તો અનુરુદ્ધાદીનં છન્નં ખત્તિયાનં પિયસહાયો હુત્વા તથાગતે અનુપિયમ્બવને વિહરન્તે પબ્બજ્જાય નિક્ખમન્તેહિ છહિ ખત્તિયેહિ સદ્ધિં નિક્ખમિત્વા પબ્બજિ. તસ્સ પબ્બજ્જાવિધાનં પાળિયં (ચૂળવ॰ ૩૩૦ આદયો) આગતમેવ. સો પબ્બજિત્વા ઉપસમ્પન્નો હુત્વા સત્થુ સન્તિકે કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા ‘‘મય્હં, ભન્તે, અરઞ્ઞવાસં અનુજાનાથા’’તિ આહ. ‘‘ભિક્ખુ અરઞ્ઞે વસન્તસ્સ એકમેવ ધુરં વડ્ઢિસ્સતિ, મય્હં પન સન્તિકે વસન્તસ્સ વિપસ્સનાધુરઞ્ચ ગન્થધુરઞ્ચ પરિપૂરેસ્સતી’’તિ. સો સત્થુ વચનં સમ્પટિચ્છિત્વા વિપસ્સનાય કમ્મં કરોન્તો નચિરસ્સેવ અરહત્તં પાપુણિ. સત્થાપિ નં સયમેવ સકલં વિનયપિટકં ઉગ્ગણ્હાપેસિ. સો અપરભાગે ભારુકચ્છવત્થું અજ્જુકવત્થું કુમારકસ્સપવત્થુન્તિ ઇમાનિ તીણિ વત્થૂનિ વિનિચ્છિનિ. સત્થા એકેકસ્મિં વિનિચ્છયે સાધુકારં દત્વા તયો વિનિચ્છયે અટ્ઠુપ્પત્તિં કત્વા થેરં વિનયધરાનં અગ્ગટ્ઠાને ઠપેસિ.
So yāvajīvaṃ kusalaṃ katvā devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde kappakagehe nibbatto. Upālītissa nāmaṃ akaṃsu. So vayappatto anuruddhādīnaṃ channaṃ khattiyānaṃ piyasahāyo hutvā tathāgate anupiyambavane viharante pabbajjāya nikkhamantehi chahi khattiyehi saddhiṃ nikkhamitvā pabbaji. Tassa pabbajjāvidhānaṃ pāḷiyaṃ (cūḷava. 330 ādayo) āgatameva. So pabbajitvā upasampanno hutvā satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā ‘‘mayhaṃ, bhante, araññavāsaṃ anujānāthā’’ti āha. ‘‘Bhikkhu araññe vasantassa ekameva dhuraṃ vaḍḍhissati, mayhaṃ pana santike vasantassa vipassanādhurañca ganthadhurañca paripūressatī’’ti. So satthu vacanaṃ sampaṭicchitvā vipassanāya kammaṃ karonto nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Satthāpi naṃ sayameva sakalaṃ vinayapiṭakaṃ uggaṇhāpesi. So aparabhāge bhārukacchavatthuṃ ajjukavatthuṃ kumārakassapavatthunti imāni tīṇi vatthūni vinicchini. Satthā ekekasmiṃ vinicchaye sādhukāraṃ datvā tayo vinicchaye aṭṭhuppattiṃ katvā theraṃ vinayadharānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapesi.
૪૪૧. એવં સો એતદગ્ગટ્ઠાનં પત્વા અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સપ્પત્તો તં પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો નગરે હંસવતિયાતિઆદિમાહ. તત્થ હંસવતિયાતિ હંસાવટ્ટઆકારેન વતિ પાકારપરિક્ખેપો યસ્મિં નગરે, તં નગરં હંસવતી. અથ વા અનેકસઙ્ખા હંસા તળાકપોક્ખરણીસરપલ્લલાદીસુ નિવસન્તા ઇતો ચિતો ચ વિધાવમાના વસન્તિ એત્થાતિ હંસવતી, તસ્સા હંસવતિયા. સુજાતો નામ બ્રાહ્મણોતિ સુટ્ઠુ જાતોતિ સુજાતો, ‘‘અક્ખિત્તો અનુપકુટ્ઠો’’તિ વચનતો અગરહિતો હુત્વા જાતોતિ અત્થો. અસીતિકોટિનિચયોતિ અસીતિકોટિધનરાસિકો પહૂતધનધઞ્ઞવા અસઙ્ખ્યેય્યધનધઞ્ઞવા બ્રાહ્મણો સુજાતો નામ અહોસિન્તિ સમ્બન્ધો.
441. Evaṃ so etadaggaṭṭhānaṃ patvā attano pubbakammaṃ saritvā somanassappatto taṃ pubbacaritāpadānaṃ pakāsento nagare haṃsavatiyātiādimāha. Tattha haṃsavatiyāti haṃsāvaṭṭaākārena vati pākāraparikkhepo yasmiṃ nagare, taṃ nagaraṃ haṃsavatī. Atha vā anekasaṅkhā haṃsā taḷākapokkharaṇīsarapallalādīsu nivasantā ito cito ca vidhāvamānā vasanti etthāti haṃsavatī, tassā haṃsavatiyā. Sujāto nāma brāhmaṇoti suṭṭhu jātoti sujāto, ‘‘akkhitto anupakuṭṭho’’ti vacanato agarahito hutvā jātoti attho. Asītikoṭinicayoti asītikoṭidhanarāsiko pahūtadhanadhaññavā asaṅkhyeyyadhanadhaññavā brāhmaṇo sujāto nāma ahosinti sambandho.
૪૪૨. પુનપિ તસ્સેવ મહન્તભાવં દસ્સેન્તો અજ્ઝાયકોતિઆદિમાહ. તત્થ અજ્ઝાયકોતિ પરેસં વેદત્તયાદિં વાચેતા. મન્તધરોતિ મન્તા વુચ્ચતિ પઞ્ઞા, અથબ્બનવેદબ્યાકરણાદિજાનનપઞ્ઞવાતિ અત્થો. તિણ્ણં વેદાન પારગૂતિ ઇરુવેદયજુવેદસામવેદસઙ્ખાતાનં તિણ્ણં વેદાનં પરિયોસાનં પત્તોતિ અત્થો. લક્ખણેતિ લક્ખણસત્થે, બુદ્ધપચ્ચેકબુદ્ધચક્કવત્તિઇત્થિપુરિસાનં હત્થપાદાદીસુ દિસ્સમાનલક્ખણપકાસનકગન્થે ચાતિ અત્થો. ઇતિહાસેતિ ‘‘ઇતિહ આસ ઇતિહ આસા’’તિ પોરાણકથાપ્પકાસકે ગન્થે. સધમ્મેતિ સકધમ્મે બ્રાહ્મણધમ્મે પારમિં ગતો પરિયોસાનં કોટિં ગતો પત્તોતિ અત્થો.
442. Punapi tasseva mahantabhāvaṃ dassento ajjhāyakotiādimāha. Tattha ajjhāyakoti paresaṃ vedattayādiṃ vācetā. Mantadharoti mantā vuccati paññā, athabbanavedabyākaraṇādijānanapaññavāti attho. Tiṇṇaṃ vedāna pāragūti iruvedayajuvedasāmavedasaṅkhātānaṃ tiṇṇaṃ vedānaṃ pariyosānaṃ pattoti attho. Lakkhaṇeti lakkhaṇasatthe, buddhapaccekabuddhacakkavattiitthipurisānaṃ hatthapādādīsu dissamānalakkhaṇapakāsanakaganthe cāti attho. Itihāseti ‘‘itiha āsa itiha āsā’’ti porāṇakathāppakāsake ganthe. Sadhammeti sakadhamme brāhmaṇadhamme pāramiṃ gato pariyosānaṃ koṭiṃ gato pattoti attho.
૪૪૩. પરિબ્બાજાતિ યે નિગણ્ઠસાવકા, તે સબ્બે નાનાદિટ્ઠિકા તદા મહિયા પથવીતલે ચરન્તીતિ સમ્બન્ધો.
443.Paribbājāti ye nigaṇṭhasāvakā, te sabbe nānādiṭṭhikā tadā mahiyā pathavītale carantīti sambandho.
૪૪૫. યાવ યત્તકં કાલં જિનો નુપ્પજ્જતિ, તાવ તત્તકં કાલં બુદ્ધોતિ વચનં નત્થીતિ અત્થો.
445. Yāva yattakaṃ kālaṃ jino nuppajjati, tāva tattakaṃ kālaṃ buddhoti vacanaṃ natthīti attho.
૪૪૬. અચ્ચયેન અહોરત્તન્તિ અહો ચ રત્તિ ચ અહોરત્તં, બહૂનં સંવચ્છરાનં અતિક્કમેનાતિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.
446.Accayena ahorattanti aho ca ratti ca ahorattaṃ, bahūnaṃ saṃvaccharānaṃ atikkamenāti attho. Sesaṃ suviññeyyameva.
૪૫૪. મન્તાણિપુત્તોતિ મન્તાણીનામાય કપ્પકધીતુયા પુત્તો, માસપુણ્ણતાય દિવસપુણ્ણતાય પુણ્ણોતિ લદ્ધનામોતિ અત્થો. તસ્સ સત્થુસ્સ સાવકો હેસ્સતિ ભવિસ્સતીતિ સમ્બન્ધો.
454.Mantāṇiputtoti mantāṇīnāmāya kappakadhītuyā putto, māsapuṇṇatāya divasapuṇṇatāya puṇṇoti laddhanāmoti attho. Tassa satthussa sāvako hessati bhavissatīti sambandho.
૪૫૫. એવં કિત્તયિ સો બુદ્ધોતિ સો પદુમુત્તરો ભગવા એવં ઇમિના પકારેન સુનન્દં સુન્દરાકારેન સોમનસ્સદાયકં કિત્તયિ બ્યાકરણમદાસીતિ અત્થો. સબ્બં જનં સકલજનસમૂહં સાધુકં હાસયન્તો સોમનસ્સં કરોન્તો સકં બલં અત્તનો બલં દસ્સયન્તો પાકટં કરોન્તોતિ સમ્બન્ધો.
455.Evaṃ kittayi so buddhoti so padumuttaro bhagavā evaṃ iminā pakārena sunandaṃ sundarākārena somanassadāyakaṃ kittayi byākaraṇamadāsīti attho. Sabbaṃ janaṃ sakalajanasamūhaṃ sādhukaṃ hāsayanto somanassaṃ karonto sakaṃ balaṃ attano balaṃ dassayanto pākaṭaṃ karontoti sambandho.
૪૫૬. તતો અનન્તરં અત્તનો આનુભાવં અઞ્ઞાપદેસેન દસ્સેન્તો કતઞ્જલીતિઆદિમાહ. તદા તસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદતો પુરિમકાલે સુનન્દં તાપસં કતઞ્જલિપુટા સબ્બે જના નમસ્સન્તીતિ સમ્બન્ધો. બુદ્ધે કારં કરિત્વાનાતિ એવં સો સબ્બજનપૂજિતોપિ સમાનો ‘‘પૂજિતોમ્હી’’તિ માનં અકત્વા બુદ્ધસાસને અધિકં કિચ્ચં કત્વા અત્તનો ગતિં જાતિં સોધેસિ પરિસુદ્ધમકાસીતિ અત્થો.
456. Tato anantaraṃ attano ānubhāvaṃ aññāpadesena dassento katañjalītiādimāha. Tadā tasmiṃ buddhuppādato purimakāle sunandaṃ tāpasaṃ katañjalipuṭā sabbe janā namassantīti sambandho. Buddhe kāraṃ karitvānāti evaṃ so sabbajanapūjitopi samāno ‘‘pūjitomhī’’ti mānaṃ akatvā buddhasāsane adhikaṃ kiccaṃ katvā attano gatiṃ jātiṃ sodhesi parisuddhamakāsīti attho.
૪૫૭. સુત્વાન મુનિનો વચન્તિ તસ્સ સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ વાચં, ગાથાબન્ધસુખત્થં આ-કારસ્સ રસ્સં કત્વા ‘‘વચ’’ન્તિ વુત્તં. ‘‘અનાગતમ્હિ અદ્ધાને ગોતમો નામ નામેન સત્થા લોકે ભવિસ્સતી’’તિ ઇમં મુનિનો વચનં સુત્વા યથા યેન પકારેન ગોતમં ભગવન્તં પસ્સામિ, તથા તેન પકારેન કારં અધિકકિચ્ચં પુઞ્ઞસમ્ભારં કસ્સામિ કરિસ્સામીતિ મે મય્હં સઙ્કપ્પો ચેતનામનસિકારો અહુ અહોસીતિ સમ્બન્ધો.
457.Sutvāna munino vacanti tassa sammāsambuddhassa vācaṃ, gāthābandhasukhatthaṃ ā-kārassa rassaṃ katvā ‘‘vaca’’nti vuttaṃ. ‘‘Anāgatamhi addhāne gotamo nāma nāmena satthā loke bhavissatī’’ti imaṃ munino vacanaṃ sutvā yathā yena pakārena gotamaṃ bhagavantaṃ passāmi, tathā tena pakārena kāraṃ adhikakiccaṃ puññasambhāraṃ kassāmi karissāmīti me mayhaṃ saṅkappo cetanāmanasikāro ahu ahosīti sambandho.
૪૫૮. એવાહં ચિન્તયિત્વાનાતિ ‘‘અહં કારં કરિસ્સામી’’તિ એવં ચિન્તેત્વા. કિરિયં ચિન્તયિં મમાતિ ‘‘મયા કીદિસં પુઞ્ઞં કત્તબ્બં નુ ખો’’તિ કિરિયં કત્તબ્બકિચ્ચં ચિન્તયિન્તિ અત્થો. ક્યાહં કમ્મં આચરામીતિ અહં કીદિસં પુઞ્ઞકમ્મં આચરામિ પૂરેમિ નુ ખોતિ અત્થો. પુઞ્ઞક્ખેત્તે અનુત્તરેતિ ઉત્તરવિરહિતે સકલપુઞ્ઞસ્સ ભાજનભૂતે રતનત્તયેતિ અત્થો.
458.Evāhaṃ cintayitvānāti ‘‘ahaṃ kāraṃ karissāmī’’ti evaṃ cintetvā. Kiriyaṃ cintayiṃ mamāti ‘‘mayā kīdisaṃ puññaṃ kattabbaṃ nu kho’’ti kiriyaṃ kattabbakiccaṃ cintayinti attho. Kyāhaṃ kammaṃ ācarāmīti ahaṃ kīdisaṃ puññakammaṃ ācarāmi pūremi nu khoti attho. Puññakkhette anuttareti uttaravirahite sakalapuññassa bhājanabhūte ratanattayeti attho.
૪૫૯. અયઞ્ચ પાઠિકો ભિક્ખૂતિ અયં ભિક્ખુ સરભઞ્ઞવસેન ગન્થપાઠપઠનતો વાચનતો ‘‘પાઠિકો’’તિ લદ્ધનામો ભિક્ખુ. બુદ્ધસાસને સબ્બેસં પાઠીનં પાઠકવાચકાનં અન્તરે વિનયે ચ અગ્ગનિક્ખિત્તો અગ્ગો ઇતિ ઠપિતો. તં ઠાનં તેન ભિક્ખુના પત્તટ્ઠાનન્તરં અહં પત્થયે પત્થેમીતિ અત્થો.
459.Ayañca pāṭhiko bhikkhūti ayaṃ bhikkhu sarabhaññavasena ganthapāṭhapaṭhanato vācanato ‘‘pāṭhiko’’ti laddhanāmo bhikkhu. Buddhasāsane sabbesaṃ pāṭhīnaṃ pāṭhakavācakānaṃ antare vinaye ca agganikkhitto aggo iti ṭhapito. Taṃ ṭhānaṃ tena bhikkhunā pattaṭṭhānantaraṃ ahaṃ patthaye patthemīti attho.
૪૬૦. તતો પરં અત્તનો પુઞ્ઞકરણૂપાયં દસ્સેન્તો ઇદં મે અમિતં ભોગન્તિઆદિમાહ. મે મય્હં અમિતં પમાણવિરહિતં ભોગરાસિં અક્ખોભં ખોભેતું અસક્કુણેય્યં સાગરૂપમં સાગરસદિસં તેન ભોગેન તાદિસેન ધનેન બુદ્ધસ્સ આરામં માપયેતિ સમ્બન્ધો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવ.
460. Tato paraṃ attano puññakaraṇūpāyaṃ dassento idaṃ me amitaṃ bhogantiādimāha. Me mayhaṃ amitaṃ pamāṇavirahitaṃ bhogarāsiṃ akkhobhaṃ khobhetuṃ asakkuṇeyyaṃ sāgarūpamaṃ sāgarasadisaṃ tena bhogena tādisena dhanena buddhassa ārāmaṃ māpayeti sambandho. Sesaṃ uttānatthameva.
૪૭૪. ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા સમ્બુદ્ધો તેન સુટ્ઠુ માપિતં કારિતં સઙ્ઘારામં પટિગ્ગહેત્વા તસ્સારામસ્સાનિસંસદીપકં ઇદં વચનં અબ્રવિ કથેસીતિ સમ્બન્ધો.
474. Bhikkhusaṅghe nisīditvā sambuddho tena suṭṭhu māpitaṃ kāritaṃ saṅghārāmaṃ paṭiggahetvā tassārāmassānisaṃsadīpakaṃ idaṃ vacanaṃ abravi kathesīti sambandho.
૪૭૫. કથં? યો સોતિ યો સઙ્ઘારામદાયકો તાપસો સુમાપિતં કુટિલેણમણ્ડપપાસાદહમ્મિયપાકારાદિના સુટ્ઠુ સજ્જિતં સઙ્ઘારામં બુદ્ધસ્સ પાદાસિ પ-કારેન સોમનસ્સસમ્પયુત્તચિત્તેન અદાસિ. તમહં કિત્તયિસ્સામીતિ તં તાપસં અહં પાકટં કરિસ્સામિ, ઉત્તાનિં કરિસ્સામીતિ અત્થો. સુણાથ મમ ભાસતોતિ ભાસન્તસ્સ મય્હં વચનં સુણાથ, ઓહિતસોતા અવિક્ખિત્તચિત્તા મનસિ કરોથાતિ અત્થો.
475. Kathaṃ? Yo soti yo saṅghārāmadāyako tāpaso sumāpitaṃ kuṭileṇamaṇḍapapāsādahammiyapākārādinā suṭṭhu sajjitaṃ saṅghārāmaṃ buddhassa pādāsi pa-kārena somanassasampayuttacittena adāsi. Tamahaṃ kittayissāmīti taṃ tāpasaṃ ahaṃ pākaṭaṃ karissāmi, uttāniṃ karissāmīti attho. Suṇātha mama bhāsatoti bhāsantassa mayhaṃ vacanaṃ suṇātha, ohitasotā avikkhittacittā manasi karothāti attho.
૪૭૬. તેન દિન્નારામસ્સ ફલં દસ્સેન્તો હત્થી અસ્સા રથા પત્તીતિઆદિમાહ. તં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.
476. Tena dinnārāmassa phalaṃ dassento hatthī assā rathā pattītiādimāha. Taṃ suviññeyyameva.
૪૭૭. સઙ્ઘારામસ્સિદં ફલન્તિ ઇદં આયતિં અનુભવિતબ્બસમ્પત્તિસઙ્ખાતં ઇટ્ઠફલં સઙ્ઘારામદાનસ્સ ફલં વિપાકન્તિ અત્થો.
477.Saṅghārāmassidaṃ phalanti idaṃ āyatiṃ anubhavitabbasampattisaṅkhātaṃ iṭṭhaphalaṃ saṅghārāmadānassa phalaṃ vipākanti attho.
૪૭૮. છળાસીતિસહસ્સાનીતિ છસહસ્સાનિ અસીતિસહસ્સાનિ સમલઙ્કતા સુટ્ઠુ અલઙ્કતા સજ્જિતા નારિયો ઇત્થિયો વિચિત્તવત્થાભરણાતિ વિચિત્તેહિ અનેકરૂપેહિ વત્થેહિ આભરણેહિ ચ સમન્નાગતા. આમુત્તમણિકુણ્ડલાતિ ઓલમ્બિતમુત્તાહારમણિકઞ્ચિતકણ્ણાતિ અત્થો.
478.Chaḷāsītisahassānīti chasahassāni asītisahassāni samalaṅkatā suṭṭhu alaṅkatā sajjitā nāriyo itthiyo vicittavatthābharaṇāti vicittehi anekarūpehi vatthehi ābharaṇehi ca samannāgatā. Āmuttamaṇikuṇḍalāti olambitamuttāhāramaṇikañcitakaṇṇāti attho.
૪૭૯. તાસં ઇત્થીનં રૂપસોભાતિસયં વણ્ણેન્તો આળારપમ્હાતિઆદિમાહ. તત્થ આળારાનિ મહન્તાનિ અક્ખીનિ મણિગુળસદિસાનિ યાસં ઇત્થીનં તા આળારપમ્હા ભમરાનમિવ મન્દલોચનાતિ અત્થો. હસુલા હાસપકતિ, લીલાવિલાસાતિ અત્થો. સુસઞ્ઞાતિ સુન્દરસઞ્ઞિતબ્બસરીરાવયવા. તનુમજ્ઝિમાતિ ખુદ્દકઉદરપદેસા. સેસં ઉત્તાનમેવ.
479. Tāsaṃ itthīnaṃ rūpasobhātisayaṃ vaṇṇento āḷārapamhātiādimāha. Tattha āḷārāni mahantāni akkhīni maṇiguḷasadisāni yāsaṃ itthīnaṃ tā āḷārapamhā bhamarānamiva mandalocanāti attho. Hasulā hāsapakati, līlāvilāsāti attho. Susaññāti sundarasaññitabbasarīrāvayavā. Tanumajjhimāti khuddakaudarapadesā. Sesaṃ uttānameva.
૪૮૪. તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદોતિ તસ્સ ગોતમસ્સ ભગવતો ધમ્મેસુ દાયાદો ધમ્મકોટ્ઠાસભાગી. ઓરસોતિ ઉરસિ જાતો, સિથિલધનિતાદિદસવિધબ્યઞ્જનબુદ્ધિસમ્પન્નં કણ્ઠતાલુઓટ્ઠાદિપઞ્ચટ્ઠાને ઘટ્ટેત્વા દેસિતધમ્મં સુત્વા સોતાપત્તિમગ્ગાદિમગ્ગપટિપાટિયા સબ્બકિલેસે ખેપેત્વા અરહત્તે ઠિતભાવેન ઉરસિ જાતપુત્તોતિ અત્થો. ધમ્મનિમ્મિતોતિ ધમ્મેન સમેન અદણ્ડેન અસત્થેન નિમ્મિતો પાકટો ભવિસ્સસીતિ અત્થો. ઉપાલિ નામ નામેનાતિ કિઞ્ચાપિ સો માતુ નામેન મન્તાણિપુત્તનામો, અનુરુદ્ધાદીહિ પન સહ ગન્ત્વા પબ્બજિતત્તા ખત્તિયાનં ઉપસમીપે અલ્લીનો યુત્તો કાયચિત્તેહિ સમઙ્ગીભૂતોતિ ઉપાલીતિ નામેન સત્થુ સાવકો હેસ્સતિ ભવિસ્સતીતિ અત્થો.
484.Tassadhammesu dāyādoti tassa gotamassa bhagavato dhammesu dāyādo dhammakoṭṭhāsabhāgī. Orasoti urasi jāto, sithiladhanitādidasavidhabyañjanabuddhisampannaṃ kaṇṭhatāluoṭṭhādipañcaṭṭhāne ghaṭṭetvā desitadhammaṃ sutvā sotāpattimaggādimaggapaṭipāṭiyā sabbakilese khepetvā arahatte ṭhitabhāvena urasi jātaputtoti attho. Dhammanimmitoti dhammena samena adaṇḍena asatthena nimmito pākaṭo bhavissasīti attho. Upāli nāma nāmenāti kiñcāpi so mātu nāmena mantāṇiputtanāmo, anuruddhādīhi pana saha gantvā pabbajitattā khattiyānaṃ upasamīpe allīno yutto kāyacittehi samaṅgībhūtoti upālīti nāmena satthu sāvako hessati bhavissatīti attho.
૪૮૫. વિનયે પારમિં પત્વાતિ વિનયપિટકે કોટિં પરિયોસાનં પત્વા પાપુણિત્વા. ઠાનાટ્ઠાને ચ કોવિદોતિ કારણાકારણે ચ દક્ખો છેકોતિ અત્થો. જિનસાસનં ધારેન્તોતિ જિનેન વુત્તાનુસાસનિં જિનસ્સ પિટકત્તયં વાચનસવનચિન્તનધારણાદિવસેન ધારેન્તો, સલ્લક્ખેન્તોતિ અત્થો. વિહરિસ્સતિનાસવોતિ નિક્કિલેસો ચતૂહિ ઇરિયાપથેહિ અપરિપતન્તં અત્તભાવં હરિસ્સતિ પવત્તેસ્સતીતિ અત્થો.
485.Vinaye pāramiṃ patvāti vinayapiṭake koṭiṃ pariyosānaṃ patvā pāpuṇitvā. Ṭhānāṭṭhāne ca kovidoti kāraṇākāraṇe ca dakkho chekoti attho. Jinasāsanaṃ dhārentoti jinena vuttānusāsaniṃ jinassa piṭakattayaṃ vācanasavanacintanadhāraṇādivasena dhārento, sallakkhentoti attho. Viharissatināsavoti nikkileso catūhi iriyāpathehi aparipatantaṃ attabhāvaṃ harissati pavattessatīti attho.
૪૮૭. અપરિમેય્યુપાદાયાતિ અનેકસતસહસ્સે આદિં કત્વા. પત્થેમિ તવ સાસનન્તિ ‘‘ગોતમસ્સ ભગવતો સાસને વિનયધરાનં અગ્ગો ભવેય્ય’’ન્તિ તુય્હં સાસનં પત્થેમિ ઇચ્છામીતિ અત્થો. સો મે અત્થોતિ સો એતદગ્ગટ્ઠાનન્તરસઙ્ખાતો અત્થો મે મયા અનુપ્પત્તોતિ અત્થો. સબ્બસંયોજનક્ખયોતિ સબ્બેસં સંયોજનાનં ખયો મયા અનુપ્પત્તોતિ સમ્બન્ધો, નિબ્બાનં અધિગતન્તિ અત્થો.
487.Aparimeyyupādāyāti anekasatasahasse ādiṃ katvā. Patthemi tava sāsananti ‘‘gotamassa bhagavato sāsane vinayadharānaṃ aggo bhaveyya’’nti tuyhaṃ sāsanaṃ patthemi icchāmīti attho. So me atthoti so etadaggaṭṭhānantarasaṅkhāto attho me mayā anuppattoti attho. Sabbasaṃyojanakkhayoti sabbesaṃ saṃyojanānaṃ khayo mayā anuppattoti sambandho, nibbānaṃ adhigatanti attho.
૪૮૮. રાજદણ્ડેન તજ્જિતો પીળિતો સૂલાવુતો સૂલે આવુતો આવુણિતો પોસો પુરિસો સૂલે સાતં મધુરસુખં અવિન્દન્તો નાનુભવન્તો પરિમુત્તિંવ પરિમોચનમેવ ઇચ્છતિ યથાતિ સમ્બન્ધો.
488. Rājadaṇḍena tajjito pīḷito sūlāvuto sūle āvuto āvuṇito poso puriso sūle sātaṃ madhurasukhaṃ avindanto nānubhavanto parimuttiṃva parimocanameva icchati yathāti sambandho.
૪૮૯-૯૦. મહાવીર વીરાનમન્તરે વીરુત્તમ અહં ભવદણ્ડેન જાતિદણ્ડેન, તજ્જિતો પીળિતો કમ્મસૂલાવુતો કુસલાકુસલકમ્મસૂલસ્મિં આવુતો સન્તો સંવિજ્જમાનો, પિપાસાવેદનાય પિપાસાતુરભાવેન અટ્ટિતો અભિભૂતો દુક્ખાપિતો ભવે સાતં સંસારે મધુરં સુખં ન વિન્દામિ ન લભામિ. રાગગ્ગિદોસગ્ગિમોહગ્ગિસઙ્ખાતેહિ, નરકગ્ગિકપ્પુટ્ઠાનગ્ગિદુક્ખગ્ગિસઙ્ખાતેહિ વા તીહિ અગ્ગીહિ ડય્હન્તો પરિમુત્તિં પરિમુચ્ચનુપાયં ગવેસામિ પરિયેસામિ તથેવાતિ સમ્બન્ધો. યથા રાજદણ્ડં ઇતો ગતો પત્તો પરિમુત્તિં ગવેસતિ, તથા અહં ભવદણ્ડપ્પત્તો પરિમુત્તિં ગવેસામીતિ સમ્બન્ધો.
489-90.Mahāvīra vīrānamantare vīruttama ahaṃ bhavadaṇḍena jātidaṇḍena, tajjito pīḷito kammasūlāvuto kusalākusalakammasūlasmiṃ āvuto santo saṃvijjamāno, pipāsāvedanāya pipāsāturabhāvena aṭṭito abhibhūto dukkhāpito bhave sātaṃ saṃsāre madhuraṃ sukhaṃ na vindāmi na labhāmi. Rāgaggidosaggimohaggisaṅkhātehi, narakaggikappuṭṭhānaggidukkhaggisaṅkhātehi vā tīhi aggīhi ḍayhanto parimuttiṃ parimuccanupāyaṃ gavesāmi pariyesāmi tathevāti sambandho. Yathā rājadaṇḍaṃ ito gato patto parimuttiṃ gavesati, tathā ahaṃ bhavadaṇḍappatto parimuttiṃ gavesāmīti sambandho.
૪૯૧-૨. પુન સંસારતો મોચનં ઉપમોપમેય્યવસેન દસ્સેન્તો યથા વિસાદોતિઆદિમાહ. તત્થ વિસેન સપ્પવિસેન આ સમન્તતો દંસીયિત્થ દટ્ઠો હોતીતિ વિસાદો, સપ્પદટ્ઠોતિ અત્થો. અથ વા વિસં હલાહલવિસં અદતિ ગિલતીતિ વિસાદો, વિસખાદકોતિ અત્થો. યો પુરિસો વિસાદો, તેન તાદિસેન વિસેન પરિપીળિતો, તસ્સ વિસસ્સ વિઘાતાય વિનાસાય ઉપાયનં ઉપાયભૂતં અગદં ઓસધં ગવેસેય્ય પરિયેસેય્ય, તં ગવેસમાનો વિસઘાતકં વિસનાસકં અગદં ઓસધં પસ્સેય્ય દક્ખેય્ય. સો તં અત્તનો દિટ્ઠં ઓસધં પિવિત્વા વિસમ્હા વિસતો પરિમુત્તિયા પરિમોચનકારણા સુખી અસ્સ ભવેય્ય યથાતિ સમ્બન્ધો.
491-2. Puna saṃsārato mocanaṃ upamopameyyavasena dassento yathāvisādotiādimāha. Tattha visena sappavisena ā samantato daṃsīyittha daṭṭho hotīti visādo, sappadaṭṭhoti attho. Atha vā visaṃ halāhalavisaṃ adati gilatīti visādo, visakhādakoti attho. Yo puriso visādo, tena tādisena visena paripīḷito, tassa visassa vighātāya vināsāya upāyanaṃ upāyabhūtaṃ agadaṃ osadhaṃ gaveseyya pariyeseyya, taṃ gavesamāno visaghātakaṃ visanāsakaṃ agadaṃ osadhaṃ passeyya dakkheyya. So taṃ attano diṭṭhaṃ osadhaṃ pivitvā visamhā visato parimuttiyā parimocanakāraṇā sukhī assa bhaveyya yathāti sambandho.
૪૯૩. તથેવાહન્તિ યથા યેન પકારેન સો નરો વિસહતો, સવિસેન સપ્પેન દટ્ઠો વિસખાદકો વા ઓસધં પિવિત્વા સુખી ભવેય્ય, તથેવ તેન પકારેન અહં અવિજ્જાય મોહેન સં સુટ્ઠુ પીળિતો. સદ્ધમ્માગદમેસહન્તિ અહં સદ્ધમ્મસઙ્ખાતં ઓસધં એસં પરિયેસન્તોતિ અત્થો.
493.Tathevāhanti yathā yena pakārena so naro visahato, savisena sappena daṭṭho visakhādako vā osadhaṃ pivitvā sukhī bhaveyya, tatheva tena pakārena ahaṃ avijjāya mohena saṃ suṭṭhu pīḷito. Saddhammāgadamesahanti ahaṃ saddhammasaṅkhātaṃ osadhaṃ esaṃ pariyesantoti attho.
૪૯૪-૫. ધમ્માગદં ગવેસન્તોતિ સંસારદુક્ખવિસસ્સ વિનાસાય ધમ્મોસધં ગવેસન્તો. અદ્દક્ખિં સક્યસાસનન્તિ સક્યવંસપભવસ્સ ગોતમસ્સ સાસનં સદ્દક્ખિન્તિ અત્થો. અગ્ગં સબ્બોસધાનં તન્તિ સબ્બેસં ઓસધાનં અન્તરે તં સક્યસાસનસઙ્ખાતં ધમ્મોસધં અગ્ગં ઉત્તમન્તિ અત્થો. સબ્બસલ્લવિનોદનન્તિ રાગસલ્લાદીનં સબ્બેસં સલ્લાનં વિનોદનં વૂપસમકરં ધમ્મોસધં ધમ્મસઙ્ખાતં ઓસધં પિવિત્વા સબ્બં વિસં સકલસંસારદુક્ખવિસં સમૂહનિં નાસેસિન્તિ સમ્બન્ધો. અજરામરન્તિ તં દુક્ખવિસં સમૂહનિત્વા અજરં જરાવિરહિતં અમરં મરણવિરહિતં સીતિભાવં રાગપરિળાહાદિવિરહિતત્તા સીતલભૂતં નિબ્બાનં અહં ફસ્સયિં પચ્ચક્ખમકાસિન્તિ સમ્બન્ધો.
494-5.Dhammāgadaṃ gavesantoti saṃsāradukkhavisassa vināsāya dhammosadhaṃ gavesanto. Addakkhiṃ sakyasāsananti sakyavaṃsapabhavassa gotamassa sāsanaṃ saddakkhinti attho. Aggaṃ sabbosadhānaṃ tanti sabbesaṃ osadhānaṃ antare taṃ sakyasāsanasaṅkhātaṃ dhammosadhaṃ aggaṃ uttamanti attho. Sabbasallavinodananti rāgasallādīnaṃ sabbesaṃ sallānaṃ vinodanaṃ vūpasamakaraṃ dhammosadhaṃ dhammasaṅkhātaṃ osadhaṃ pivitvā sabbaṃ visaṃ sakalasaṃsāradukkhavisaṃ samūhaniṃ nāsesinti sambandho. Ajarāmaranti taṃ dukkhavisaṃ samūhanitvā ajaraṃ jarāvirahitaṃ amaraṃ maraṇavirahitaṃ sītibhāvaṃ rāgapariḷāhādivirahitattā sītalabhūtaṃ nibbānaṃ ahaṃ phassayiṃ paccakkhamakāsinti sambandho.
૪૯૬. પુન કિલેસતમસ્સ ઉપમં દસ્સેન્તો યથા ભૂતટ્ટિતોતિઆદિમાહ. તત્થ યથા યેન પકારેન ભૂતટ્ટિતો ભૂતેન યક્ખેન અટ્ટિતો પીળિતો પોસો પુરિસો ભૂતગ્ગાહેન યક્ખગ્ગાહેન પીળિતો દુક્ખિતો ભૂતસ્મા યક્ખગ્ગાહતો પરિમુત્તિયા મોચનત્થાય ભૂતવેજ્જં ગવેસેય્ય.
496. Puna kilesatamassa upamaṃ dassento yathā bhūtaṭṭitotiādimāha. Tattha yathā yena pakārena bhūtaṭṭito bhūtena yakkhena aṭṭito pīḷito poso puriso bhūtaggāhena yakkhaggāhena pīḷito dukkhito bhūtasmā yakkhaggāhato parimuttiyā mocanatthāya bhūtavejjaṃ gaveseyya.
૪૯૭. તં ગવેસમાનો ચ ભૂતવિજ્જાય સુટ્ઠુ કોવિદં છેકં ભૂતવેજ્જં પસ્સેય્ય, સો ભૂતવેજ્જો તસ્સ યક્ખગ્ગહિતસ્સ પુરિસસ્સ આવેસભૂતં વિહને વિનાસેય્ય, સમૂલઞ્ચ મૂલેન સહ આયતિં અનાસેવકં કત્વા વિનાસયે વિદ્ધંસેય્યાતિ સમ્બન્ધો.
497. Taṃ gavesamāno ca bhūtavijjāya suṭṭhu kovidaṃ chekaṃ bhūtavejjaṃ passeyya, so bhūtavejjo tassa yakkhaggahitassa purisassa āvesabhūtaṃ vihane vināseyya, samūlañca mūlena saha āyatiṃ anāsevakaṃ katvā vināsaye viddhaṃseyyāti sambandho.
૪૯૮. મહાવીર વીરુત્તમ તમગ્ગાહેન કિલેસન્ધકારગ્ગાહેન પીળિતો અહં તથેવ તેન પકારેનેવ તમતો કિલેસન્ધકારતો પરિમુત્તિયા મોચનત્થાય ઞાણાલોકં પઞ્ઞાઆલોકં ગવેસામીતિ સમ્બન્ધો.
498.Mahāvīra vīruttama tamaggāhena kilesandhakāraggāhena pīḷito ahaṃ tatheva tena pakāreneva tamato kilesandhakārato parimuttiyā mocanatthāya ñāṇālokaṃ paññāālokaṃ gavesāmīti sambandho.
૪૯૯. અથ તદનન્તરં કિલેસતમસોધનં કિલેસન્ધકારનાસકં સક્યમુનિં અદ્દસન્તિ અત્થો. સો સક્યમુનિ મે મય્હં તમં અન્ધકારં કિલેસતિમિરં ભૂતવેજ્જોવ ભૂતકં યક્ખગ્ગહિતં ઇવ વિનોદેસિ દૂરી અકાસીતિ સમ્બન્ધો.
499. Atha tadanantaraṃ kilesatamasodhanaṃ kilesandhakāranāsakaṃ sakyamuniṃ addasanti attho. So sakyamuni me mayhaṃ tamaṃ andhakāraṃ kilesatimiraṃ bhūtavejjova bhūtakaṃ yakkhaggahitaṃ iva vinodesi dūrī akāsīti sambandho.
૫૦૦. સો અહં એવં વિમુત્તો સંસારસોતં સંસારપવાહં સં સુટ્ઠુ છિન્દિં છેદેસિં, તણ્હાસોતં તણ્હામહોઘં નિવારયિં નિરવસેસં અપ્પવત્તિં અકાસિન્તિ અત્થો. ભવં ઉગ્ઘાટયિં સબ્બન્તિ કામભવાદિકં સબ્બં નવભવં ઉગ્ઘાટયિં વિનાસેસિન્તિ અત્થો. મૂલતો વિનાસેન્તો ભૂતવેજ્જો ઇવ મૂલતો ઉગ્ઘાટયિન્તિ સમ્બન્ધો.
500. So ahaṃ evaṃ vimutto saṃsārasotaṃ saṃsārapavāhaṃ saṃ suṭṭhu chindiṃ chedesiṃ, taṇhāsotaṃ taṇhāmahoghaṃ nivārayiṃ niravasesaṃ appavattiṃ akāsinti attho. Bhavaṃ ugghāṭayiṃ sabbanti kāmabhavādikaṃ sabbaṃ navabhavaṃ ugghāṭayiṃ vināsesinti attho. Mūlato vināsento bhūtavejjo iva mūlato ugghāṭayinti sambandho.
૫૦૧. તતો નિબ્બાનપરિયેસનાય ઉપમં દસ્સેન્તો યથાતિઆદિમાહ. તત્થ ગરું ભારિયં નાગં ગિલતીતિ ગરુળો. ગરું વા નાગં લાતિ આદદાતીતિ ગરુળો, ગરુળરાજા. અત્તનો ભક્ખં સકગોચરં પન્નગં પકારેન પરહત્થં ન ગચ્છતીતિ પન્નગોતિ લદ્ધનામં નાગં ગહણત્થાય ઓપતતિ અવપતતિ, સમન્તા સમન્તતો યોજનસતં સતયોજનપ્પમાણં મહાસરં મહાસમુદ્દં અત્તનો પક્ખવાતેહિ વિક્ખોભેતિ આલોળેતિ યથાતિ સમ્બન્ધો.
501. Tato nibbānapariyesanāya upamaṃ dassento yathātiādimāha. Tattha garuṃ bhāriyaṃ nāgaṃ gilatīti garuḷo. Garuṃ vā nāgaṃ lāti ādadātīti garuḷo, garuḷarājā. Attano bhakkhaṃ sakagocaraṃ pannagaṃ pakārena parahatthaṃ na gacchatīti pannagoti laddhanāmaṃ nāgaṃ gahaṇatthāya opatati avapatati, samantā samantato yojanasataṃ satayojanappamāṇaṃ mahāsaraṃ mahāsamuddaṃ attano pakkhavātehi vikkhobheti āloḷeti yathāti sambandho.
૫૦૨. સો સુપણ્ણો વિહઙ્ગમો વેહાસગમનસીલો પન્નગં નામં ગહેત્વા અધોસીસં ઓલમ્બેત્વા વિહેઠયં તત્થ તત્થ વિવિધેન હેઠનેન હેઠેન્તો આદાય દળ્હં ગહેત્વા યેન કામં યત્થ ગન્તુકામો, તત્થ પક્કમતિ ગચ્છતીતિ સમ્બન્ધો.
502.So supaṇṇo vihaṅgamo vehāsagamanasīlo pannagaṃ nāmaṃ gahetvā adhosīsaṃ olambetvā viheṭhayaṃ tattha tattha vividhena heṭhanena heṭhento ādāya daḷhaṃ gahetvā yena kāmaṃ yattha gantukāmo, tattha pakkamati gacchatīti sambandho.
૫૦૩. ભન્તે મહાવીર, યથા ગરુળો બલી બલવા પન્નગં ગહેત્વા પક્કમતિ, તથા એવ અહં અસઙ્ખતં પચ્ચયેહિ અકતં નિબ્બાનં ગવેસન્તો પટિપત્તિપૂરણવસેન પરિયેસન્તો દોસે સકલદિયડ્ઢકિલેસસહસ્સે વિક્ખાલયિં વિસેસેન સમુચ્છેદપ્પહાનેન સોધેસિં અહન્તિ સમ્બન્ધો.
503. Bhante mahāvīra, yathā garuḷo balī balavā pannagaṃ gahetvā pakkamati, tathā eva ahaṃ asaṅkhataṃ paccayehi akataṃ nibbānaṃ gavesanto paṭipattipūraṇavasena pariyesanto dose sakaladiyaḍḍhakilesasahasse vikkhālayiṃ visesena samucchedappahānena sodhesiṃ ahanti sambandho.
૫૦૪. યથા ગરુળો પન્નગં ગહેત્વા ભુઞ્જિત્વા વિહરતિ, તથા અહં ધમ્મવરં ઉત્તમધમ્મં દિટ્ઠો પસ્સન્તો એતં સન્તિપદં નિબ્બાનપદં અનુત્તરં ઉત્તરવિરહિતં મગ્ગફલેહિ આદાય ગહેત્વા વળઞ્જેત્વા વિહરામીતિ સમ્બન્ધો.
504. Yathā garuḷo pannagaṃ gahetvā bhuñjitvā viharati, tathā ahaṃ dhammavaraṃ uttamadhammaṃ diṭṭho passanto etaṃ santipadaṃ nibbānapadaṃ anuttaraṃ uttaravirahitaṃ maggaphalehi ādāya gahetvā vaḷañjetvā viharāmīti sambandho.
૫૦૫. ઇદાનિ નિબ્બાનસ્સ દુલ્લભભાવં દસ્સેન્તો આસાવતી નામ લતાતિઆદિમાહ. તત્થ સબ્બેસં દેવાનં આસા ઇચ્છા એતિસ્સં લતાયં અત્થીતિ આસાવતી નામ લતા, ચિત્તલતાવને અનેકવિચિત્તાહિ લતાહિ ગહનીભૂતે વને ઉય્યાને જાતા નિબ્બત્તાતિ અત્થો. તસ્સા લતાય વસ્સસહસ્સેન વસ્સસહસ્સચ્ચયેન એકં ફલં નિબ્બત્તતે એકં ફલં ગણ્હાતિ.
505. Idāni nibbānassa dullabhabhāvaṃ dassento āsāvatī nāma latātiādimāha. Tattha sabbesaṃ devānaṃ āsā icchā etissaṃ latāyaṃ atthīti āsāvatī nāma latā, cittalatāvane anekavicittāhi latāhi gahanībhūte vane uyyāne jātā nibbattāti attho. Tassā latāya vassasahassena vassasahassaccayena ekaṃ phalaṃ nibbattate ekaṃ phalaṃ gaṇhāti.
૫૦૬. તં દેવાતિ તં આસાવતિં લતં તાવ દૂરફલં તત્તકં ચિરકાલં અતિક્કમિત્વા ફલં ગણ્હન્તં સંવિજ્જમાનં દેવા તાવતિંસદેવતા પયિરુપાસન્તિ ભજન્તિ, સા આસાવતી નામ લતુત્તમા લતાનં અન્તરે ઉત્તમલતા એવં દેવાનં પિયા અહોસીતિ સમ્બન્ધો.
506.Taṃ devāti taṃ āsāvatiṃ lataṃ tāva dūraphalaṃ tattakaṃ cirakālaṃ atikkamitvā phalaṃ gaṇhantaṃ saṃvijjamānaṃ devā tāvatiṃsadevatā payirupāsanti bhajanti, sā āsāvatī nāma latuttamā latānaṃ antare uttamalatā evaṃ devānaṃ piyā ahosīti sambandho.
૫૦૭. સતસહસ્સુપાદાયાતિ સતસહસ્સસંવચ્છરં આદિં કત્વા. તાહં પરિચરે મુનીતિ મોનં વુચ્ચતિ ઞાણં, ભન્તે, મુનિ ઞાણવન્ત સબ્બઞ્ઞુ, અહં તં ભગવન્તં પરિચરે પયિરુપાસામિ. સાયંપાતં નમસ્સામીતિ સાયન્હસમયઞ્ચ પુબ્બણ્હસમયઞ્ચાતિ દ્વિક્ખત્તું નમસ્સામિ પણામં કરોમિ. યથા દેવા તાવતિંસા દેવા વિય આસાવતીલતં સાયંપાતઞ્ચ પયિરુપાસન્તીતિ સમ્બન્ધો.
507.Satasahassupādāyāti satasahassasaṃvaccharaṃ ādiṃ katvā. Tāhaṃ paricare munīti monaṃ vuccati ñāṇaṃ, bhante, muni ñāṇavanta sabbaññu, ahaṃ taṃ bhagavantaṃ paricare payirupāsāmi. Sāyaṃpātaṃ namassāmīti sāyanhasamayañca pubbaṇhasamayañcāti dvikkhattuṃ namassāmi paṇāmaṃ karomi. Yathā devā tāvatiṃsā devā viya āsāvatīlataṃ sāyaṃpātañca payirupāsantīti sambandho.
૫૦૮. અવઞ્ઝા પારિચરિયાતિ યસ્મા બુદ્ધદસ્સનહેતુ નિબ્બાનપ્પત્તિ અહોસિ, તસ્મા બુદ્ધપારિચરિયા વત્તપટિપત્તિકિરિયા અવઞ્ઝા અતુચ્છા નમસ્સના પણામકિરિયા ચ અમોઘા અતુચ્છા. તથા હિ દૂરાગતં દૂરતો સંસારદ્ધાનતો આગતમ્પિ, સન્તં સંવિજ્જમાનં ખણોયં અયં બુદ્ધુપ્પાદક્ખણો ન વિરાધયિ નાતિક્કમિ, મં અતિક્કમિત્વા ન ગતોતિ અત્થો.
508.Avañjhā pāricariyāti yasmā buddhadassanahetu nibbānappatti ahosi, tasmā buddhapāricariyā vattapaṭipattikiriyā avañjhā atucchā namassanā paṇāmakiriyā ca amoghā atucchā. Tathā hi dūrāgataṃ dūrato saṃsāraddhānato āgatampi, santaṃ saṃvijjamānaṃ khaṇoyaṃ ayaṃ buddhuppādakkhaṇo na virādhayi nātikkami, maṃ atikkamitvā na gatoti attho.
૫૦૯. બુદ્ધદસ્સનહેતુ નિબ્બાનપ્પત્તો અહં આયતિં ઉપ્પજ્જનકભવે મમ પટિસન્ધિં વિચિનન્તો ઉપપરિક્ખન્તો ન પસ્સામીતિ સમ્બન્ધો. નિરૂપધિ ખન્ધૂપધિકિલેસૂપધીહિ વિરહિતો વિપ્પમુત્તો સબ્બકિલેસેહિ વિનાભૂતો ઉપસન્તો કિલેસપરિળાહાભાવેન સન્તમાનસો ચરામિ અહન્તિ સમ્બન્ધો.
509. Buddhadassanahetu nibbānappatto ahaṃ āyatiṃ uppajjanakabhave mama paṭisandhiṃ vicinanto upaparikkhanto na passāmīti sambandho. Nirūpadhi khandhūpadhikilesūpadhīhi virahito vippamutto sabbakilesehi vinābhūto upasanto kilesapariḷāhābhāvena santamānaso carāmi ahanti sambandho.
૫૧૦. પુન અત્તનો બુદ્ધદસ્સનાય ઉપમં દસ્સેન્તો યથાપિ પદુમં નામાતિઆદિમાહ. સૂરિયરંસેન સૂરિયરંસિસમ્ફસ્સેન યથા પદુમં નામ અપિ પુપ્ફતિ વિકસતિ મહાવીર વીરુત્તમ અહં તથા એવ બુદ્ધરંસેન બુદ્ધેન ભગવતા દેસિતધમ્મરંસિપ્પભાવેન પુપ્ફિતોતિ અત્થો.
510. Puna attano buddhadassanāya upamaṃ dassento yathāpi padumaṃ nāmātiādimāha. Sūriyaraṃsena sūriyaraṃsisamphassena yathā padumaṃ nāma api pupphati vikasati mahāvīra vīruttama ahaṃ tathā eva buddharaṃsena buddhena bhagavatā desitadhammaraṃsippabhāvena pupphitoti attho.
૫૧૧-૧૨. પુન બુદ્ધદસ્સનેન નિબ્બાનદસ્સનં દીપેન્તો યથા બલાકાતિઆદિમાહ. તત્થ બલાકયોનિમ્હિ બલાકજાતિયં સદા સબ્બસ્મિં કાલે પુમા પુરિસો યથા ન વિજ્જતિ. પુમે અવિજ્જમાને કથં બલાકાનં ગબ્ભગ્ગહણં હોતીતિ ચે? મેઘેસુ ગજ્જમાનેસુ સદ્દં કરોન્તેસુ મેઘગજ્જનં સુત્વા તા બલાકિનિયો સદા સબ્બકાલે ગબ્ભં ગણ્હન્તિ અણ્ડં ધારેન્તીતિ અત્થો. યાવ યત્તકં કાલં મેઘો ન ગજ્જતિ મેઘો સદ્દં ન કરોતિ, તાવ તત્તકં કાલં ચિરં ચિરકાલેન ગબ્ભં અણ્ડં ધારેન્તિ. યદા યસ્મિં કાલે મેઘો પવસ્સતિ પકારેન ગજ્જિત્વા વસ્સતિ વુટ્ઠિધારં પગ્ઘરતિ, તદા તસ્મિં કાલે ભારતો ગબ્ભધારણતો પરિમુચ્ચન્તિ અણ્ડં પાતેન્તીતિ અત્થો.
511-12. Puna buddhadassanena nibbānadassanaṃ dīpento yathā balākātiādimāha. Tattha balākayonimhi balākajātiyaṃ sadā sabbasmiṃ kāle pumā puriso yathā na vijjati. Pume avijjamāne kathaṃ balākānaṃ gabbhaggahaṇaṃ hotīti ce? Meghesu gajjamānesu saddaṃ karontesu meghagajjanaṃ sutvā tā balākiniyo sadā sabbakāle gabbhaṃ gaṇhanti aṇḍaṃ dhārentīti attho. Yāva yattakaṃ kālaṃ megho na gajjati megho saddaṃ na karoti, tāva tattakaṃ kālaṃ ciraṃ cirakālena gabbhaṃ aṇḍaṃ dhārenti. Yadā yasmiṃ kāle megho pavassati pakārena gajjitvā vassati vuṭṭhidhāraṃ paggharati, tadā tasmiṃ kāle bhārato gabbhadhāraṇato parimuccanti aṇḍaṃ pātentīti attho.
૫૧૩. તતો પરં ઉપમેય્યસમ્પદં દસ્સેન્તો પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સાતિઆદિમાહ. પદુમુત્તરસ્સ બુદ્ધસ્સ ધમ્મમેઘેન વોહારપરમત્થદેસનાસઙ્ખાતમેઘેન ગજ્જતો ગજ્જન્તસ્સ દેસેન્તસ્સ ધમ્મમેઘસ્સ સદ્દેન ઘોસાનુસારેન અહં તદા ધમ્મગબ્ભં વિવટ્ટૂપનિસ્સયં દાનસીલાદિપુઞ્ઞસમ્ભારગબ્ભં અગણ્હિં ગહેસિં તથાતિ સમ્બન્ધો.
513. Tato paraṃ upameyyasampadaṃ dassento padumuttarabuddhassātiādimāha. Padumuttarassa buddhassa dhammameghena vohāraparamatthadesanāsaṅkhātameghena gajjato gajjantassa desentassa dhammameghassa saddena ghosānusārena ahaṃ tadā dhammagabbhaṃ vivaṭṭūpanissayaṃ dānasīlādipuññasambhāragabbhaṃ agaṇhiṃ gahesiṃ tathāti sambandho.
૫૧૪. સતસહસ્સુપાદાય કપ્પસતસહસ્સં આદિં કત્વા પુઞ્ઞગબ્ભં દાનસીલાદિપુઞ્ઞસમ્ભારં અહં ધરેમિ પૂરેમિ. યાવ ધમ્મમેઘો ધમ્મદેસના ન ગજ્જતિ બુદ્ધેન ન દેસીયતિ, તાવ અહં ભારતો સંસારગબ્ભભારતો નપ્પમુચ્ચામિ ન મોચેમિ ન વિસું ભવામીતિ સમ્બન્ધો.
514.Satasahassupādāya kappasatasahassaṃ ādiṃ katvā puññagabbhaṃ dānasīlādipuññasambhāraṃ ahaṃ dharemi pūremi. Yāva dhammamegho dhammadesanā na gajjati buddhena na desīyati, tāva ahaṃ bhārato saṃsāragabbhabhārato nappamuccāmi na mocemi na visuṃ bhavāmīti sambandho.
૫૧૫. ભન્તે, સક્યમુનિ સક્યવંસપ્પભવ યદા યસ્મિં કાલે સુદ્ધોદનમહારાજસ્સ તવ પિતુ રમ્મે રમણીયે કપિલવત્થવે કપિલવત્થુનામકે નગરે તુવં ધમ્મમેઘેન ગજ્જતિ ઘોસેતિ, તદા તસ્મિં કાલે અહં ભારતો સંસારગબ્ભભારતો પરિમુચ્ચિં મુત્તો અહોસિન્તિ સમ્બન્ધો.
515. Bhante, sakyamuni sakyavaṃsappabhava yadā yasmiṃ kāle suddhodanamahārājassa tava pitu ramme ramaṇīye kapilavatthave kapilavatthunāmake nagare tuvaṃ dhammameghena gajjati ghoseti, tadā tasmiṃ kāle ahaṃ bhārato saṃsāragabbhabhārato parimucciṃ mutto ahosinti sambandho.
૫૧૬. તતો પરં અત્તના અધિગતે મગ્ગફલે દસ્સેન્તો સુઞ્ઞતન્તિઆદિમાહ. તત્થ અત્તઅત્તનિયાદીનં અભાવતો સુઞ્ઞતં વિમોક્ખઞ્ચ રાગદોસમોહસબ્બકિલેસનિમિત્તાનં અભાવતો, અનિમિત્તં વિમોક્ખઞ્ચ તણ્હાપણિધિસ્સ અભાવતો, અપ્પણિહિતં વિમોક્ખઞ્ચ અરિયમગ્ગં અધિગઞ્છિં ભાવેસિન્તિ સમ્બન્ધો. ચતુરો ચ ફલે સબ્બેતિ ચત્તારિ સામઞ્ઞફલાનિ સબ્બાનિ સચ્છિ અકાસિન્તિ અત્થો. ધમ્મેવં વિજટયિં અહન્તિ અહં એવં સબ્બધમ્મે જટં ગહનં વિજટયિં વિદ્ધંસેસિન્તિ અત્થો.