Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૪. ચતુત્થવગ્ગો
4. Catutthavaggo
(૩૪) ૨. ઉપપત્તિકથા
(34) 2. Upapattikathā
૩૮૮. સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? આમન્તા. સહ ઉપપત્તિયા સોતાપન્નો હોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
388. Saha upapattiyā arahāti? Āmantā. Saha upapattiyā sotāpanno hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? આમન્તા . સહ ઉપપત્તિયા સકદાગામી હોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Saha upapattiyā arahāti? Āmantā . Saha upapattiyā sakadāgāmī hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? આમન્તા. સહ ઉપપત્તિયા અનાગામી હોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Saha upapattiyā arahāti? Āmantā. Saha upapattiyā anāgāmī hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સહ ઉપપત્તિયા સોતાપન્નો ન હોતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સહ ઉપપત્તિયા સોતાપન્નો ન હોતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સહ ઉપપત્તિયા અરહા’’તિ.
Saha upapattiyā sotāpanno na hotīti? Āmantā. Hañci saha upapattiyā sotāpanno na hoti, no ca vata re vattabbe – ‘‘saha upapattiyā arahā’’ti.
સહ ઉપપત્તિયા સકદાગામી ન હોતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સહ ઉપપત્તિયા સકદાગામી ન હોતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સહ ઉપપત્તિયા અરહા’’તિ.
Saha upapattiyā sakadāgāmī na hotīti? Āmantā. Hañci saha upapattiyā sakadāgāmī na hoti, no ca vata re vattabbe – ‘‘saha upapattiyā arahā’’ti.
સહ ઉપપત્તિયા અનાગામી ન હોતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સહ ઉપપત્તિયા અનાગામી ન હોતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સહ ઉપપત્તિયા અરહા’’તિ.
Saha upapattiyā anāgāmī na hotīti? Āmantā. Hañci saha upapattiyā anāgāmī na hoti, no ca vata re vattabbe – ‘‘saha upapattiyā arahā’’ti.
૩૮૯. સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? આમન્તા. સારિપુત્તો થેરો સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. મહામોગ્ગલ્લાનો થેરો …પે॰… મહાકસ્સપો થેરો…પે॰… મહાકચ્ચાનો થેરો…પે॰… મહાકોટ્ઠિકો થેરો…પે॰… મહાપન્થકો થેરો સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
389. Saha upapattiyā arahāti? Āmantā. Sāriputto thero saha upapattiyā arahāti? Na hevaṃ vattabbe. Mahāmoggallāno thero …pe… mahākassapo thero…pe… mahākaccāno thero…pe… mahākoṭṭhiko thero…pe… mahāpanthako thero saha upapattiyā arahāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સારિપુત્તો થેરો ન સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સારિપુત્તો થેરો ન સહ ઉપપત્તિયા અરહા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સહ ઉપપત્તિયા અરહા’’તિ.
Sāriputto thero na saha upapattiyā arahāti? Āmantā. Hañci sāriputto thero na saha upapattiyā arahā, no ca vata re vattabbe – ‘‘saha upapattiyā arahā’’ti.
મહામોગ્ગલ્લાનો થેરો…પે॰… મહાકસ્સપો થેરો…પે॰… મહાકચ્ચાનો થેરો…પે॰… મહાકોટ્ઠિકો થેરો…પે॰… મહાપન્થકો થેરો ન સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ મહાપન્થકો થેરો ન સહ ઉપપત્તિયા અરહા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સહ ઉપપત્તિયા અરહા’’તિ.
Mahāmoggallāno thero…pe… mahākassapo thero…pe… mahākaccāno thero…pe… mahākoṭṭhiko thero…pe… mahāpanthako thero na saha upapattiyā arahāti? Āmantā. Hañci mahāpanthako thero na saha upapattiyā arahā, no ca vata re vattabbe – ‘‘saha upapattiyā arahā’’ti.
૩૯૦. સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? આમન્તા. ઉપપત્તેસિયેન ચિત્તેન અરહત્તં સચ્છિકરોતિ લોકિયેન સાસવેન…પે॰… સંકિલેસિયેનાતિ ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
390. Saha upapattiyā arahāti? Āmantā. Upapattesiyena cittena arahattaṃ sacchikaroti lokiyena sāsavena…pe… saṃkilesiyenāti ? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? આમન્તા. ઉપપત્તેસિયં ચિત્તં નિય્યાનિકં ખયગામી બોધગામી અપચયગામી અનાસવં…પે॰… અસંકિલેસિયન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Saha upapattiyā arahāti? Āmantā. Upapattesiyaṃ cittaṃ niyyānikaṃ khayagāmī bodhagāmī apacayagāmī anāsavaṃ…pe… asaṃkilesiyanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નનુ ઉપપત્તેસિયં ચિત્તં અનિય્યાનિકં ન ખયગામિ ન બોધગામિ ન અપચયગામિ સાસવં…પે॰… સંકિલેસિયન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ઉપપત્તેસિયં ચિત્તં અનિય્યાનિકં ન ખયગામિ ન બોધગામિ ન અપચયગામિ સાસવં…પે॰… સંકિલેસિયં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સહ ઉપપત્તિયા અરહા’’તિ.
Nanu upapattesiyaṃ cittaṃ aniyyānikaṃ na khayagāmi na bodhagāmi na apacayagāmi sāsavaṃ…pe… saṃkilesiyanti? Āmantā. Hañci upapattesiyaṃ cittaṃ aniyyānikaṃ na khayagāmi na bodhagāmi na apacayagāmi sāsavaṃ…pe… saṃkilesiyaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘saha upapattiyā arahā’’ti.
સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? આમન્તા. ઉપપત્તેસિયેન ચિત્તેન રાગં પજહતિ, દોસં પજહતિ, મોહં પજહતિ, અનોત્તપ્પં પજહતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Saha upapattiyā arahāti? Āmantā. Upapattesiyena cittena rāgaṃ pajahati, dosaṃ pajahati, mohaṃ pajahati, anottappaṃ pajahatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? આમન્તા. ઉપપત્તેસિયં ચિત્તં મગ્ગો… સતિપટ્ઠાનં…પે॰… સમ્મપ્પધાનં… ઇદ્ધિપાદો… ઇન્દ્રિયં… બલં… બોજ્ઝઙ્ગોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Saha upapattiyā arahāti? Āmantā. Upapattesiyaṃ cittaṃ maggo… satipaṭṭhānaṃ…pe… sammappadhānaṃ… iddhipādo… indriyaṃ… balaṃ… bojjhaṅgoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? આમન્તા. ઉપપત્તેસિયેન ચિત્તેન દુક્ખં પરિજાનાતિ, સમુદયં પજહતિ, નિરોધં સચ્છિકરોતિ, મગ્ગં ભાવેતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… સહ ઉપપત્તિયા અરહાતિ? આમન્તા. ચુતિચિત્તં મગ્ગચિત્તં ઉપપત્તેસિયં ચિત્તં ફલચિત્તન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Saha upapattiyā arahāti? Āmantā. Upapattesiyena cittena dukkhaṃ parijānāti, samudayaṃ pajahati, nirodhaṃ sacchikaroti, maggaṃ bhāvetīti? Na hevaṃ vattabbe …pe… saha upapattiyā arahāti? Āmantā. Cuticittaṃ maggacittaṃ upapattesiyaṃ cittaṃ phalacittanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ઉપપત્તિકથા નિટ્ઠિતા.
Upapattikathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. ઉપપત્તિકથાવણ્ણના • 2. Upapattikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૨. ઉપપત્તિકથાવણ્ણના • 2. Upapattikathāvaṇṇanā