Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi |
5. உபாஸகஸுத்தங்
5. Upāsakasuttaṃ
15. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரோ இச்சா²னங்க³லகோ உபாஸகோ ஸாவத்தி²ங் அனுப்பத்தோ ஹோதி கேனசிதே³வ கரணீயேன. அத² கோ² ஸோ உபாஸகோ ஸாவத்தி²யங் தங் கரணீயங் தீரெத்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² தங் உபாஸகங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘சிரஸ்ஸங் கோ² த்வங், உபாஸக, இமங் பரியாயமகாஸி யதி³த³ங் இதா⁴க³மனாயா’’தி.
15. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena aññataro icchānaṅgalako upāsako sāvatthiṃ anuppatto hoti kenacideva karaṇīyena. Atha kho so upāsako sāvatthiyaṃ taṃ karaṇīyaṃ tīretvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho taṃ upāsakaṃ bhagavā etadavoca – ‘‘cirassaṃ kho tvaṃ, upāsaka, imaṃ pariyāyamakāsi yadidaṃ idhāgamanāyā’’ti.
‘‘சிரபடிகாஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய உபஸங்கமிதுகாமோ, அபி சாஹங் கேஹிசி கேஹிசி கிச்சகரணீயேஹி ப்³யாவடோ. ஏவாஹங் நாஸக்கி²ங் ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய உபஸங்கமிது’’ந்தி.
‘‘Cirapaṭikāhaṃ, bhante, bhagavantaṃ dassanāya upasaṅkamitukāmo, api cāhaṃ kehici kehici kiccakaraṇīyehi byāvaṭo. Evāhaṃ nāsakkhiṃ bhagavantaṃ dassanāya upasaṅkamitu’’nti.
அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –
Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –
‘‘ஸுக²ங் வத தஸ்ஸ ந ஹோதி கிஞ்சி,
‘‘Sukhaṃ vata tassa na hoti kiñci,
ஸங்கா²தத⁴ம்மஸ்ஸ ப³ஹுஸ்ஸுதஸ்ஸ;
Saṅkhātadhammassa bahussutassa;
ஸகிஞ்சனங் பஸ்ஸ விஹஞ்ஞமானங்,
Sakiñcanaṃ passa vihaññamānaṃ,
ஜனோ ஜனஸ்மிங் படிப³ந்த⁴ரூபோ’’தி. பஞ்சமங்;
Jano janasmiṃ paṭibandharūpo’’ti. pañcamaṃ;
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 5. உபாஸகஸுத்தவண்ணனா • 5. Upāsakasuttavaṇṇanā