Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૧૬૬] ૬. ઉપસાળકજાતકવણ્ણના

    [166] 6. Upasāḷakajātakavaṇṇanā

    ઉપસાળકનામાનીતિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો એકં ઉપસાળકં નામ સુસાનસુદ્ધિકં બ્રાહ્મણં આરબ્ભ કથેસિ. સો કિર અડ્ઢો અહોસિ મહદ્ધનો, દિટ્ઠિગતિકત્તા પન ધુરવિહારે વસન્તાનમ્પિ બુદ્ધાનં સઙ્ગહં નામ ન અકાસિ. પુત્તો પનસ્સ પણ્ડિતો અહોસિ ઞાણસમ્પન્નો. સો મહલ્લકકાલે પુત્તં આહ – ‘‘મા ખો મં, તાત, અઞ્ઞસ્સ વસલસ્સ ઝાપિતસુસાને ઝાપેહિ, એકસ્મિં પન અનુચ્છિટ્ઠસુસાનેયેવ મં ઝાપેય્યાસી’’તિ. ‘‘તાત, અહં તુમ્હાકં ઝાપેતબ્બયુત્તકં ઠાનં ન જાનામિ, સાધુ વત મં આદાય ગન્ત્વા ‘ઇમસ્મિં ઠાને મં ઝાપેય્યાસી’તિ તુમ્હેવ આચિક્ખથા’’તિ. બ્રાહ્મણો ‘‘સાધુ, તાતા’’તિ તં આદાય નગરા નિક્ખમિત્વા ગિજ્ઝકૂટમત્થકં અભિરુહિત્વા ‘‘તાત, ઇદં અઞ્ઞસ્સ વસલસ્સ અઝાપિતટ્ઠાનં, એત્થ મં ઝાપેય્યાસી’’તિ વત્વા પુત્તેન સદ્ધિં પબ્બતા ઓતરિતું આરભિ.

    Upasāḷakanāmānīti idaṃ satthā veḷuvane viharanto ekaṃ upasāḷakaṃ nāma susānasuddhikaṃ brāhmaṇaṃ ārabbha kathesi. So kira aḍḍho ahosi mahaddhano, diṭṭhigatikattā pana dhuravihāre vasantānampi buddhānaṃ saṅgahaṃ nāma na akāsi. Putto panassa paṇḍito ahosi ñāṇasampanno. So mahallakakāle puttaṃ āha – ‘‘mā kho maṃ, tāta, aññassa vasalassa jhāpitasusāne jhāpehi, ekasmiṃ pana anucchiṭṭhasusāneyeva maṃ jhāpeyyāsī’’ti. ‘‘Tāta, ahaṃ tumhākaṃ jhāpetabbayuttakaṃ ṭhānaṃ na jānāmi, sādhu vata maṃ ādāya gantvā ‘imasmiṃ ṭhāne maṃ jhāpeyyāsī’ti tumheva ācikkhathā’’ti. Brāhmaṇo ‘‘sādhu, tātā’’ti taṃ ādāya nagarā nikkhamitvā gijjhakūṭamatthakaṃ abhiruhitvā ‘‘tāta, idaṃ aññassa vasalassa ajhāpitaṭṭhānaṃ, ettha maṃ jhāpeyyāsī’’ti vatvā puttena saddhiṃ pabbatā otarituṃ ārabhi.

    સત્થા પન તં દિવસં પચ્ચૂસકાલે બોધનેય્યબન્ધવે ઓલોકેન્તો તેસં પિતાપુત્તાનં સોતાપત્તિમગ્ગસ્સ ઉપનિસ્સયં અદ્દસ. તસ્મા મગ્ગં ગહેત્વા ઠિતલુદ્દકો વિય પબ્બતપાદં ગન્ત્વા તેસં પબ્બતમત્થકા ઓતરન્તાનં આગમયમાનો નિસીદિ, તે ઓતરન્તા સત્થારં અદ્દસંસુ. સત્થા પટિસન્થારં કરોન્તો ‘‘કહં ગમિસ્સથ બ્રાહ્મણા’’તિ પુચ્છિ. માણવો તમત્થં આરોચેસિ. સત્થા ‘‘તેન હિ એહિ, તવ પિતરા આચિક્ખિતટ્ઠાનં ગચ્છામા’’તિ ઉભો પિતાપુત્તે ગહેત્વા પબ્બતમત્થકં આરુય્હ ‘‘કતરં ઠાન’’ન્તિ પુચ્છિ. માણવો ‘‘ઇમેસં તિણ્ણં પબ્બતાનં અન્તરં આચિક્ખિ, ભન્તે’’તિ આહ. સત્થા ‘‘ન ખો, માણવ, તવ પિતા ઇદાનેવ સુસાનસુદ્ધિકો, પુબ્બેપિ સુસાનસુદ્ધિકોવ, ન ચેસ ઇદાનેવ ‘ઇમસ્મિં ઠાને મં ઝાપેય્યાસી’તિ તવ આચિક્ખતિ, પુબ્બેપિ ઇમસ્મિંયેવ ઠાને અત્તનો ઝાપિતભાવં આચિક્ખી’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Satthā pana taṃ divasaṃ paccūsakāle bodhaneyyabandhave olokento tesaṃ pitāputtānaṃ sotāpattimaggassa upanissayaṃ addasa. Tasmā maggaṃ gahetvā ṭhitaluddako viya pabbatapādaṃ gantvā tesaṃ pabbatamatthakā otarantānaṃ āgamayamāno nisīdi, te otarantā satthāraṃ addasaṃsu. Satthā paṭisanthāraṃ karonto ‘‘kahaṃ gamissatha brāhmaṇā’’ti pucchi. Māṇavo tamatthaṃ ārocesi. Satthā ‘‘tena hi ehi, tava pitarā ācikkhitaṭṭhānaṃ gacchāmā’’ti ubho pitāputte gahetvā pabbatamatthakaṃ āruyha ‘‘kataraṃ ṭhāna’’nti pucchi. Māṇavo ‘‘imesaṃ tiṇṇaṃ pabbatānaṃ antaraṃ ācikkhi, bhante’’ti āha. Satthā ‘‘na kho, māṇava, tava pitā idāneva susānasuddhiko, pubbepi susānasuddhikova, na cesa idāneva ‘imasmiṃ ṭhāne maṃ jhāpeyyāsī’ti tava ācikkhati, pubbepi imasmiṃyeva ṭhāne attano jhāpitabhāvaṃ ācikkhī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે ઇમસ્મિઞ્ઞેવ રાજગહે અયમેવ ઉપસાળકો બ્રાહ્મણો અયમેવસ્સ પુત્તો અહોસિ. તદા બોધિસત્તો મગધરટ્ઠે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા પરિપુણ્ણસિપ્પો ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા અભિઞ્ઞા ચ સમાપત્તિયો ચ નિબ્બત્તેત્વા ઝાનકીળં કીળન્તો હિમવન્તપદેસે ચિરં વસિત્વા લોણમ્બિલસેવનત્થાય ગિજ્ઝકૂટે પણ્ણસાલાયં વિહાસિ. તદા સો બ્રાહ્મણો ઇમિનાવ નિયામેન પુત્તં વત્વા પુત્તેન ‘‘તુમ્હેયેવ મે તથારૂપં ઠાનં આચિક્ખથા’’તિ વુત્તે ‘‘ઇદમેવ ઠાન’’ન્તિ આચિક્ખિત્વા પુત્તેન સદ્ધિં ઓતરન્તો બોધિસત્તં દિસ્વા તસ્સ સન્તિકં ઉપસઙ્કમિ. બોધિસત્તો ઇમિનાવ નિયામેન પુચ્છિત્વા માણવસ્સ વચનં સુત્વા ‘‘એહિ, તવ પિતરા આચિક્ખિતટ્ઠાનસ્સ ઉચ્છિટ્ઠભાવં વા અનુચ્છિટ્ઠભાવં વા જાનિસ્સામા’’તિ તેહિ સદ્ધિં પબ્બતમત્થકં આરુય્હ ‘‘ઇદં તિણ્ણં પબ્બતાનં અન્તરં અનુચ્છિટ્ઠટ્ઠાન’’ન્તિ માણવેન વુત્તે ‘‘માણવ, ઇમસ્મિંયેવ ઠાને ઝાપિતકાનં પમાણં નત્થિ, તવેવ પિતા ઇમસ્મિંયેવ રાજગહે બ્રાહ્મણકુલેયેવ નિબ્બત્તિત્વા ઉપસાળકોયેવ નામ હુત્વા ઇમસ્મિંયેવ પબ્બતન્તરે ચુદ્દસ જાતિસહસ્સાનિ ઝાપિતો. પથવિયઞ્હિ અઝાપિતટ્ઠાનં વા અસુસાનટ્ઠાનં વા સીસાનં અનિવેસિતટ્ઠાનં વા લદ્ધું ન સક્કા’’તિ પુબ્બેનિવાસઞાણેન પરિચ્છિન્દિત્વા ઇમં ગાથાદ્વયમાહ –

    Atīte imasmiññeva rājagahe ayameva upasāḷako brāhmaṇo ayamevassa putto ahosi. Tadā bodhisatto magadharaṭṭhe brāhmaṇakule nibbattitvā paripuṇṇasippo isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā jhānakīḷaṃ kīḷanto himavantapadese ciraṃ vasitvā loṇambilasevanatthāya gijjhakūṭe paṇṇasālāyaṃ vihāsi. Tadā so brāhmaṇo imināva niyāmena puttaṃ vatvā puttena ‘‘tumheyeva me tathārūpaṃ ṭhānaṃ ācikkhathā’’ti vutte ‘‘idameva ṭhāna’’nti ācikkhitvā puttena saddhiṃ otaranto bodhisattaṃ disvā tassa santikaṃ upasaṅkami. Bodhisatto imināva niyāmena pucchitvā māṇavassa vacanaṃ sutvā ‘‘ehi, tava pitarā ācikkhitaṭṭhānassa ucchiṭṭhabhāvaṃ vā anucchiṭṭhabhāvaṃ vā jānissāmā’’ti tehi saddhiṃ pabbatamatthakaṃ āruyha ‘‘idaṃ tiṇṇaṃ pabbatānaṃ antaraṃ anucchiṭṭhaṭṭhāna’’nti māṇavena vutte ‘‘māṇava, imasmiṃyeva ṭhāne jhāpitakānaṃ pamāṇaṃ natthi, taveva pitā imasmiṃyeva rājagahe brāhmaṇakuleyeva nibbattitvā upasāḷakoyeva nāma hutvā imasmiṃyeva pabbatantare cuddasa jātisahassāni jhāpito. Pathaviyañhi ajhāpitaṭṭhānaṃ vā asusānaṭṭhānaṃ vā sīsānaṃ anivesitaṭṭhānaṃ vā laddhuṃ na sakkā’’ti pubbenivāsañāṇena paricchinditvā imaṃ gāthādvayamāha –

    ૩૧.

    31.

    ‘‘ઉપસાળકનામાનિ , સહસ્સાનિ ચતુદ્દસ;

    ‘‘Upasāḷakanāmāni , sahassāni catuddasa;

    અસ્મિં પદેસે દડ્ઢાનિ, નત્થિ લોકે અનામતં.

    Asmiṃ padese daḍḍhāni, natthi loke anāmataṃ.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘યમ્હિ સચ્ચઞ્ચ ધમ્મો ચ, અહિંસા સંયમો દમો;

    ‘‘Yamhi saccañca dhammo ca, ahiṃsā saṃyamo damo;

    એતં અરિયા સેવન્તિ, એતં લોકે અનામત’’ન્તિ.

    Etaṃ ariyā sevanti, etaṃ loke anāmata’’nti.

    તત્થ અનામતન્તિ મતટ્ઠાનં. તઞ્હિ ઉપચારવસેન ‘‘અમત’’ન્તિ વુચ્ચતિ, તં પટિસેધેન્તો ‘‘અનામત’’ન્તિ આહ. ‘‘અનમત’’ન્તિપિ પાઠો, લોકસ્મિઞ્હિ અનમતટ્ઠાનં અસુસાનં નામ નત્થીતિ અત્થો. યમ્હિ સચ્ચઞ્ચ ધમ્મો ચાતિ યસ્મિં પુગ્ગલે ચતુસચ્ચવત્થુકં પુબ્બભાગસચ્ચઞાણઞ્ચ લોકુત્તરધમ્મો ચ અત્થિ. અહિંસાતિ પરેસં અવિહેસા અવિહેઠના. સંયમોતિ સીલસંયમો. દમોતિ ઇન્દ્રિયદમનં. ઇદઞ્ચ ગુણજાતં યમ્હિ પુગ્ગલે અત્થિ, એતં અરિયા સેવન્તીતિ, અરિયા બુદ્ધા ચ પચ્ચેકબુદ્ધા ચ બુદ્ધસાવકા ચ એતં ઠાનં સેવન્તિ, એવરૂપં પુગ્ગલં ઉપસઙ્કમન્તિ ભજન્તીતિ અત્થો. એતં લોકે અનામતન્તિ એતં ગુણજાતં લોકે અમતભાવસાધનતો અનામતં નામ.

    Tattha anāmatanti mataṭṭhānaṃ. Tañhi upacāravasena ‘‘amata’’nti vuccati, taṃ paṭisedhento ‘‘anāmata’’nti āha. ‘‘Anamata’’ntipi pāṭho, lokasmiñhi anamataṭṭhānaṃ asusānaṃ nāma natthīti attho. Yamhi saccañca dhammo cāti yasmiṃ puggale catusaccavatthukaṃ pubbabhāgasaccañāṇañca lokuttaradhammo ca atthi. Ahiṃsāti paresaṃ avihesā aviheṭhanā. Saṃyamoti sīlasaṃyamo. Damoti indriyadamanaṃ. Idañca guṇajātaṃ yamhi puggale atthi, etaṃ ariyā sevantīti, ariyā buddhā ca paccekabuddhā ca buddhasāvakā ca etaṃ ṭhānaṃ sevanti, evarūpaṃ puggalaṃ upasaṅkamanti bhajantīti attho. Etaṃ loke anāmatanti etaṃ guṇajātaṃ loke amatabhāvasādhanato anāmataṃ nāma.

    એવં બોધિસત્તો પિતાપુત્તાનં ધમ્મં દેસેત્વા ચત્તારો બ્રહ્મવિહારે ભાવેત્વા બ્રહ્મલોકપરાયણો અહોસિ.

    Evaṃ bodhisatto pitāputtānaṃ dhammaṃ desetvā cattāro brahmavihāre bhāvetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉભો પિતાપુત્તા સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિંસુ. ‘‘તદા પિતાપુત્તાવ એતરહિ પિતાપુત્તા અહેસું, તાપસો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ubho pitāputtā sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu. ‘‘Tadā pitāputtāva etarahi pitāputtā ahesuṃ, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.

    ઉપસાળકજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.

    Upasāḷakajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૬૬. ઉપસાળકજાતકં • 166. Upasāḷakajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact