Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૭. ઉપસેનઆસીવિસસુત્તં

    7. Upasenaāsīvisasuttaṃ

    ૬૯. એકં સમયં આયસ્મા ચ સારિપુત્તો આયસ્મા ચ ઉપસેનો રાજગહે વિહરન્તિ સીતવને સપ્પસોણ્ડિકપબ્ભારે. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મતો ઉપસેનસ્સ કાયે આસીવિસો પતિતો હોતિ. અથ ખો આયસ્મા ઉપસેનો ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘એથ મે, આવુસો, ઇમં કાયં મઞ્ચકં આરોપેત્વા બહિદ્ધા નીહરથ. પુરાયં કાયો ઇધેવ વિકિરતિ; સેય્યથાપિ ભુસમુટ્ઠી’’તિ.

    69. Ekaṃ samayaṃ āyasmā ca sāriputto āyasmā ca upaseno rājagahe viharanti sītavane sappasoṇḍikapabbhāre. Tena kho pana samayena āyasmato upasenassa kāye āsīviso patito hoti. Atha kho āyasmā upaseno bhikkhū āmantesi – ‘‘etha me, āvuso, imaṃ kāyaṃ mañcakaṃ āropetvā bahiddhā nīharatha. Purāyaṃ kāyo idheva vikirati; seyyathāpi bhusamuṭṭhī’’ti.

    એવં વુત્તે, આયસ્મા સારિપુત્તો આયસ્મન્તં ઉપસેનં એતદવોચ – ‘‘ન ખો પન મયં પસ્સામ આયસ્મતો ઉપસેનસ્સ કાયસ્સ વા અઞ્ઞથત્તં ઇન્દ્રિયાનં વા વિપરિણામં. અથ ચ પનાયસ્મા ઉપસેનો એવમાહ – ‘એથ મે, આવુસો, ઇમં કાયં મઞ્ચકં આરોપેત્વા બહિદ્ધા નીહરથ. પુરાયં કાયો ઇધેવ વિકિરતિ; સેય્યથાપિ ભુસમુટ્ઠી’’’તિ. ‘‘યસ્સ નૂન, આવુસો સારિપુત્ત, એવમસ્સ – ‘અહં ચક્ખૂતિ વા મમ ચક્ખૂતિ વા…પે॰… અહં જિવ્હાતિ વા મમ જિવ્હાતિ વા… અહં મનોતિ વા મમ મનોતિ વા’. તસ્સ, આવુસો સારિપુત્ત, સિયા કાયસ્સ વા અઞ્ઞથત્તં ઇન્દ્રિયાનં વા વિપરિણામો. મય્હઞ્ચ ખો, આવુસો સારિપુત્ત, ન એવં હોતિ – ‘અહં ચક્ખૂતિ વા મમ ચક્ખૂતિ વા…પે॰… અહં જિવ્હાતિ વા મમ જિવ્હાતિ વા…પે॰… અહં મનોતિ વા મમ મનોતિ વા’. તસ્સ મય્હઞ્ચ ખો, આવુસો સારિપુત્ત, કિં કાયસ્સ વા અઞ્ઞથત્તં ભવિસ્સતિ, ઇન્દ્રિયાનં વા વિપરિણામો’’તિ!

    Evaṃ vutte, āyasmā sāriputto āyasmantaṃ upasenaṃ etadavoca – ‘‘na kho pana mayaṃ passāma āyasmato upasenassa kāyassa vā aññathattaṃ indriyānaṃ vā vipariṇāmaṃ. Atha ca panāyasmā upaseno evamāha – ‘etha me, āvuso, imaṃ kāyaṃ mañcakaṃ āropetvā bahiddhā nīharatha. Purāyaṃ kāyo idheva vikirati; seyyathāpi bhusamuṭṭhī’’’ti. ‘‘Yassa nūna, āvuso sāriputta, evamassa – ‘ahaṃ cakkhūti vā mama cakkhūti vā…pe… ahaṃ jivhāti vā mama jivhāti vā… ahaṃ manoti vā mama manoti vā’. Tassa, āvuso sāriputta, siyā kāyassa vā aññathattaṃ indriyānaṃ vā vipariṇāmo. Mayhañca kho, āvuso sāriputta, na evaṃ hoti – ‘ahaṃ cakkhūti vā mama cakkhūti vā…pe… ahaṃ jivhāti vā mama jivhāti vā…pe… ahaṃ manoti vā mama manoti vā’. Tassa mayhañca kho, āvuso sāriputta, kiṃ kāyassa vā aññathattaṃ bhavissati, indriyānaṃ vā vipariṇāmo’’ti!

    ‘‘તથા હિ પનાયસ્મતો ઉપસેનસ્સ દીઘરત્તં અહઙ્કારમમઙ્કારમાનાનુસયો સુસમૂહતો. તસ્મા આયસ્મતો ઉપસેનસ્સ ન એવં હોતિ – ‘અહં ચક્ખૂતિ વા મમ ચક્ખૂતિ વા…પે॰… અહં જિવ્હાતિ વા મમ જિવ્હાતિ વા…પે॰… અહં મનોતિ વા મમ મનોતિ વા’’’તિ. અથ ખો તે ભિક્ખૂ આયસ્મતો ઉપસેનસ્સ કાયં મઞ્ચકં આરોપેત્વા બહિદ્ધા નીહરિંસુ. અથ ખો આયસ્મતો ઉપસેનસ્સ કાયો તત્થેવ વિકિરિ; સેય્યથાપિ ભુસમુટ્ઠીતિ. સત્તમં.

    ‘‘Tathā hi panāyasmato upasenassa dīgharattaṃ ahaṅkāramamaṅkāramānānusayo susamūhato. Tasmā āyasmato upasenassa na evaṃ hoti – ‘ahaṃ cakkhūti vā mama cakkhūti vā…pe… ahaṃ jivhāti vā mama jivhāti vā…pe… ahaṃ manoti vā mama manoti vā’’’ti. Atha kho te bhikkhū āyasmato upasenassa kāyaṃ mañcakaṃ āropetvā bahiddhā nīhariṃsu. Atha kho āyasmato upasenassa kāyo tattheva vikiri; seyyathāpi bhusamuṭṭhīti. Sattamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. ઉપસેનઆસીવિસસુત્તવણ્ણના • 7. Upasenaāsīvisasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૭. ઉપસેનઆસીવિસસુત્તવણ્ણના • 7. Upasenaāsīvisasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact