Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi

    9. உபஸேனஸுத்தங்

    9. Upasenasuttaṃ

    39. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. அத² கோ² ஆயஸ்மதோ உபஸேனஸ்ஸ வங்க³ந்தபுத்தஸ்ஸ ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘‘லாபா⁴ வத மே, ஸுலத்³த⁴ங் வத மே, ஸத்தா² ச மே ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴; ஸ்வாக்கா²தே சம்ஹி த⁴ம்மவினயே அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதோ; ஸப்³ரஹ்மசாரினோ ச மே ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா; ஸீலேஸு சம்ஹி பரிபூரகாரீ; ஸுஸமாஹிதோ சம்ஹி ஏகக்³க³சித்தோ; அரஹா சம்ஹி கீ²ணாஸவோ; மஹித்³தி⁴கோ சம்ஹி மஹானுபா⁴வோ. ப⁴த்³த³கங் மே ஜீவிதங், ப⁴த்³த³கங் மரண’’ந்தி.

    39. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Atha kho āyasmato upasenassa vaṅgantaputtassa rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘‘lābhā vata me, suladdhaṃ vata me, satthā ca me bhagavā arahaṃ sammāsambuddho; svākkhāte camhi dhammavinaye agārasmā anagāriyaṃ pabbajito; sabrahmacārino ca me sīlavanto kalyāṇadhammā; sīlesu camhi paripūrakārī; susamāhito camhi ekaggacitto; arahā camhi khīṇāsavo; mahiddhiko camhi mahānubhāvo. Bhaddakaṃ me jīvitaṃ, bhaddakaṃ maraṇa’’nti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மதோ உபஸேனஸ்ஸ வங்க³ந்தபுத்தஸ்ஸ சேதஸா சேதோபரிவிதக்கமஞ்ஞாய தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā āyasmato upasenassa vaṅgantaputtassa cetasā cetoparivitakkamaññāya tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘யங் ஜீவிதங் ந தபதி, மரணந்தே ந ஸோசதி;

    ‘‘Yaṃ jīvitaṃ na tapati, maraṇante na socati;

    ஸ வே தி³ட்ட²பதோ³ தீ⁴ரோ, ஸோகமஜ்ஜே² ந ஸோசதி.

    Sa ve diṭṭhapado dhīro, sokamajjhe na socati.

    ‘‘உச்சி²ன்னப⁴வதண்ஹஸ்ஸ , ஸந்தசித்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘Ucchinnabhavataṇhassa , santacittassa bhikkhuno;

    விக்கீ²ணோ ஜாதிஸங்ஸாரோ, நத்தி² தஸ்ஸ புனப்³ப⁴வோ’’தி. நவமங்;

    Vikkhīṇo jātisaṃsāro, natthi tassa punabbhavo’’ti. navamaṃ;







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 9. உபஸேனஸுத்தவண்ணனா • 9. Upasenasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact