Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. ઉપસેનવઙ્ગન્તપુત્તત્થેરઅપદાનં

    7. Upasenavaṅgantaputtattheraapadānaṃ

    ૮૬.

    86.

    ‘‘પદુમુત્તરં ભગવન્તં, લોકજેટ્ઠં નરાસભં;

    ‘‘Padumuttaraṃ bhagavantaṃ, lokajeṭṭhaṃ narāsabhaṃ;

    પબ્ભારમ્હિ નિસીદન્તં, ઉપગચ્છિં નરુત્તમં.

    Pabbhāramhi nisīdantaṃ, upagacchiṃ naruttamaṃ.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘કણિકારપુપ્ફં 1 દિસ્વા, વણ્ટે છેત્વાનહં તદા;

    ‘‘Kaṇikārapupphaṃ 2 disvā, vaṇṭe chetvānahaṃ tadā;

    અલઙ્કરિત્વા છત્તમ્હિ, બુદ્ધસ્સ અભિરોપયિં.

    Alaṅkaritvā chattamhi, buddhassa abhiropayiṃ.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘પિણ્ડપાતઞ્ચ પાદાસિં, પરમન્નં સુભોજનં;

    ‘‘Piṇḍapātañca pādāsiṃ, paramannaṃ subhojanaṃ;

    બુદ્ધેન નવમે તત્થ, સમણે અટ્ઠ ભોજયિં.

    Buddhena navame tattha, samaṇe aṭṭha bhojayiṃ.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘અનુમોદિ મહાવીરો, સયમ્ભૂ અગ્ગપુગ્ગલો;

    ‘‘Anumodi mahāvīro, sayambhū aggapuggalo;

    ઇમિના છત્તદાનેન, પરમન્નપવેચ્છના.

    Iminā chattadānena, paramannapavecchanā.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘તેન ચિત્તપ્પસાદેન, સમ્પત્તિમનુભોસ્સસિ;

    ‘‘Tena cittappasādena, sampattimanubhossasi;

    છત્તિંસક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ.

    Chattiṃsakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘એકવીસતિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘Ekavīsatikkhattuñca, cakkavattī bhavissati;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૯૨.

    92.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ 3.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati 4.

    ૯૩.

    93.

    ‘‘સાસને દિબ્બમાનમ્હિ, મનુસ્સત્તં ગમિસ્સતિ;

    ‘‘Sāsane dibbamānamhi, manussattaṃ gamissati;

    તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો.

    Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘ઉપસેનોતિ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો;

    ‘‘Upasenoti nāmena, hessati satthu sāvako;

    5 સમન્તપાસાદિકત્તા, અગ્ગટ્ઠાને ઠપેસ્સતિ

    6 Samantapāsādikattā, aggaṭṭhāne ṭhapessati

    7.

    8.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘ચરિમં વત્તતે મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Carimaṃ vattate mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    ધારેમિ અન્તિમં દેહં, જેત્વા મારં સવાહનં 9.

    Dhāremi antimaṃ dehaṃ, jetvā māraṃ savāhanaṃ 10.

    ૯૬.

    96.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ઉપસેનો વઙ્ગન્તપુત્તો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā upaseno vaṅgantaputto thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ઉપસેનવઙ્ગન્તપુત્તત્થેરસ્સાપદાનં સત્તમં.

    Upasenavaṅgantaputtattherassāpadānaṃ sattamaṃ.

    તતિયભાણવારં.

    Tatiyabhāṇavāraṃ.







    Footnotes:
    1. કણિકારં પુપ્ફિતં (સી॰ સ્યા॰)
    2. kaṇikāraṃ pupphitaṃ (sī. syā.)
    3. યં વદન્તિ સુમેધોતિ, ભૂરિપઞ્ઞં સુમેધસં; કપ્પેતો સતસહસ્સે, એસ બુદ્ધો ભવિસ્સતિ; (ક॰)
    4. yaṃ vadanti sumedhoti, bhūripaññaṃ sumedhasaṃ; kappeto satasahasse, esa buddho bhavissati; (ka.)
    5. ઇદં પાદદ્વયં થેરગાથાઅટ્ઠકથાયમેવ દિસ્સતિ
    6. idaṃ pādadvayaṃ theragāthāaṭṭhakathāyameva dissati
    7. ઇદં પાદદ્વયં થેરગાથાઅટ્ઠકથાયમેવ દિસ્સતિ
    8. idaṃ pādadvayaṃ theragāthāaṭṭhakathāyameva dissati
    9. સવાહિનિં (?)
    10. savāhiniṃ (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૭. ઉપસેનવઙ્ગન્તપુત્તત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 7. Upasenavaṅgantaputtattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact