Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    6. உபஸீவமாணவபுச்சா²

    6. Upasīvamāṇavapucchā

    1075.

    1075.

    ‘‘ஏகோ அஹங் ஸக்க மஹந்தமோக⁴ங், (இச்சாயஸ்மா உபஸீவோ)

    ‘‘Eko ahaṃ sakka mahantamoghaṃ, (iccāyasmā upasīvo)

    அனிஸ்ஸிதோ நோ விஸஹாமி தாரிதுங்;

    Anissito no visahāmi tārituṃ;

    ஆரம்மணங் ப்³ரூஹி ஸமந்தசக்கு², யங் நிஸ்ஸிதோ ஓக⁴மிமங் தரெய்யங்’’.

    Ārammaṇaṃ brūhi samantacakkhu, yaṃ nissito oghamimaṃ tareyyaṃ’’.

    1076.

    1076.

    ‘‘ஆகிஞ்சஞ்ஞங் பெக்க²மானோ ஸதிமா, (உபஸீவாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Ākiñcaññaṃ pekkhamāno satimā, (upasīvāti bhagavā)

    நத்தீ²தி நிஸ்ஸாய தரஸ்ஸு ஓக⁴ங்;

    Natthīti nissāya tarassu oghaṃ;

    காமே பஹாய விரதோ கதா²ஹி, தண்ஹக்க²யங் நத்தமஹாபி⁴பஸ்ஸ’’ 1.

    Kāme pahāya virato kathāhi, taṇhakkhayaṃ nattamahābhipassa’’ 2.

    1077.

    1077.

    ‘‘ஸப்³பே³ஸு காமேஸு யோ வீதராகோ³, (இச்சாயஸ்மா உபஸீவோ)

    ‘‘Sabbesu kāmesu yo vītarāgo, (iccāyasmā upasīvo)

    ஆகிஞ்சஞ்ஞங் நிஸ்ஸிதோ ஹித்வா மஞ்ஞங்;

    Ākiñcaññaṃ nissito hitvā maññaṃ;

    ஸஞ்ஞாவிமொக்கே² பரமே விமுத்தோ 3, திட்டே² நு ஸோ தத்த² அனானுயாயீ’’ 4.

    Saññāvimokkhe parame vimutto 5, tiṭṭhe nu so tattha anānuyāyī’’ 6.

    1078.

    1078.

    ‘‘ஸப்³பே³ஸு காமேஸு யோ வீதராகோ³, (உபஸீவாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Sabbesu kāmesu yo vītarāgo, (upasīvāti bhagavā)

    ஆகிஞ்சஞ்ஞங் நிஸ்ஸிதோ ஹித்வா மஞ்ஞங்;

    Ākiñcaññaṃ nissito hitvā maññaṃ;

    ஸஞ்ஞாவிமொக்கே² பரமே விமுத்தோ, திட்டெ²ய்ய ஸோ தத்த² அனானுயாயீ’’.

    Saññāvimokkhe parame vimutto, tiṭṭheyya so tattha anānuyāyī’’.

    1079.

    1079.

    ‘‘திட்டே² சே ஸோ தத்த² அனானுயாயீ, பூக³ம்பி வஸ்ஸானங் ஸமந்தசக்கு²;

    ‘‘Tiṭṭhe ce so tattha anānuyāyī, pūgampi vassānaṃ samantacakkhu;

    தத்தே²வ ஸோ ஸீதிஸியா விமுத்தோ, சவேத² விஞ்ஞாணங் ததா²வித⁴ஸ்ஸ’’.

    Tattheva so sītisiyā vimutto, cavetha viññāṇaṃ tathāvidhassa’’.

    1080.

    1080.

    ‘‘அச்சீ யதா² வாதவேகே³ன கி²த்தா 7, (உபஸீவாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Accī yathā vātavegena khittā 8, (upasīvāti bhagavā)

    அத்த²ங் பலேதி ந உபேதி ஸங்க²ங்;

    Atthaṃ paleti na upeti saṅkhaṃ;

    ஏவங் முனீ நாமகாயா விமுத்தோ, அத்த²ங் பலேதி ந உபேதி ஸங்க²ங்’’.

    Evaṃ munī nāmakāyā vimutto, atthaṃ paleti na upeti saṅkhaṃ’’.

    1081.

    1081.

    ‘‘அத்த²ங்க³தோ ஸோ உத³ வா ஸோ நத்தி², உதா³ஹு வே ஸஸ்ஸதியா அரோகோ³;

    ‘‘Atthaṅgato so uda vā so natthi, udāhu ve sassatiyā arogo;

    தங் மே முனீ ஸாது⁴ வியாகரோஹி, ததா² ஹி தே விதி³தோ ஏஸ த⁴ம்மோ’’.

    Taṃ me munī sādhu viyākarohi, tathā hi te vidito esa dhammo’’.

    1082.

    1082.

    ‘‘அத்த²ங்க³தஸ்ஸ ந பமாணமத்தி², (உபஸீவாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Atthaṅgatassa na pamāṇamatthi, (upasīvāti bhagavā)

    யேன நங் வஜ்ஜுங் தங் தஸ்ஸ நத்தி²;

    Yena naṃ vajjuṃ taṃ tassa natthi;

    ஸப்³பே³ஸு த⁴ம்மேஸு ஸமோஹதேஸு, ஸமூஹதா வாத³பதா²பி ஸப்³பே³’’தி.

    Sabbesu dhammesu samohatesu, samūhatā vādapathāpi sabbe’’ti.

    உபஸீவமாணவபுச்சா² ச²ட்டீ² நிட்டி²தா.

    Upasīvamāṇavapucchā chaṭṭhī niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. ரத்தமஹாபி⁴பஸ்ஸ (ஸ்யா॰), ரத்தமஹங் விபஸ்ஸ (க॰)
    2. rattamahābhipassa (syā.), rattamahaṃ vipassa (ka.)
    3. தி⁴முத்தோ (க॰)
    4. அனானுவாயீ (ஸ்யா॰ க॰)
    5. dhimutto (ka.)
    6. anānuvāyī (syā. ka.)
    7. கி²த்தங் (ஸ்யா॰), கி²த்தோ (பீ॰)
    8. khittaṃ (syā.), khitto (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 6. உபஸீவஸுத்தவண்ணனா • 6. Upasīvasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact