Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૧૦. ઉપસ્સયસુત્તવણ્ણના
10. Upassayasuttavaṇṇanā
૧૫૩. દસમે આયામ, ભન્તેતિ કસ્મા ભિક્ખુનીઉપસ્સયગમનં યાચતિ? ન લાભસક્કારહેતુ, કમ્મટ્ઠાનત્થિકા પનેત્થ ભિક્ખુનિયો અત્થિ, તા ઉસ્સુક્કાપેત્વા કમ્મટ્ઠાનં કથાપેસ્સામીતિ યાચતિ. નનુ ચ સો સયમ્પિ તેપિટકો બહુસ્સુતો, કિં સયં કથેતું ન સક્કોતીતિ? નો ન સક્કોતિ. બુદ્ધપટિભાગસ્સ પન સાવકસ્સ કથં સદ્ધાતબ્બં મઞ્ઞિસ્સન્તીતિ યાચતિ. બહુકિચ્ચો ત્વં બહુકરણીયોતિ કિં થેરો નવકમ્માદિપસુતો, યેન નં એવમાહાતિ? નો, સત્થરિ પન પરિનિબ્બુતે ચતસ્સો પરિસા આનન્દત્થેરં ઉપસઙ્કમિત્વા, ‘‘ભન્તે, ઇદાનિ કસ્સ પત્તચીવરં ગહેત્વા ચરથ, કસ્સ પરિવેણં સમ્મજ્જથ, કસ્સ મુખોદકં દેથા’’તિ રોદન્તિ પરિદેવન્તિ. થેરો ‘‘અનિચ્ચા સઙ્ખારા, વુદ્ધસરીરેપિ નિલ્લજ્જોવ મચ્ચુરાજા પહરિ. એસા સઙ્ખારાનં ધમ્મતા, મા સોચિત્થ, મા પરિદેવિત્થા’’તિ પરિસં સઞ્ઞાપેતિ. ઇદમસ્સ બહુકિચ્ચં. તં સન્ધાય થેરો એવમાહ. સન્દસ્સેસીતિ પટિપત્તિગુણં દસ્સેસિ. સમાદપેસીતિ ગણ્હાપેસિ. સમુત્તેજેસીતિ સમુસ્સાહેસિ. સમ્પહંસેસીતિ પટિલદ્ધગુણેન મોદાપેસિ.
153. Dasame āyāma, bhanteti kasmā bhikkhunīupassayagamanaṃ yācati? Na lābhasakkārahetu, kammaṭṭhānatthikā panettha bhikkhuniyo atthi, tā ussukkāpetvā kammaṭṭhānaṃ kathāpessāmīti yācati. Nanu ca so sayampi tepiṭako bahussuto, kiṃ sayaṃ kathetuṃ na sakkotīti? No na sakkoti. Buddhapaṭibhāgassa pana sāvakassa kathaṃ saddhātabbaṃ maññissantīti yācati. Bahukicco tvaṃ bahukaraṇīyoti kiṃ thero navakammādipasuto, yena naṃ evamāhāti? No, satthari pana parinibbute catasso parisā ānandattheraṃ upasaṅkamitvā, ‘‘bhante, idāni kassa pattacīvaraṃ gahetvā caratha, kassa pariveṇaṃ sammajjatha, kassa mukhodakaṃ dethā’’ti rodanti paridevanti. Thero ‘‘aniccā saṅkhārā, vuddhasarīrepi nillajjova maccurājā pahari. Esā saṅkhārānaṃ dhammatā, mā socittha, mā paridevitthā’’ti parisaṃ saññāpeti. Idamassa bahukiccaṃ. Taṃ sandhāya thero evamāha. Sandassesīti paṭipattiguṇaṃ dassesi. Samādapesīti gaṇhāpesi. Samuttejesīti samussāhesi. Sampahaṃsesīti paṭiladdhaguṇena modāpesi.
થુલ્લતિસ્સાતિ સરીરેન થૂલા, નામેન તિસ્સા. વેદેહમુનિનોતિ પણ્ડિતમુનિનો. પણ્ડિતો હિ ઞાણસઙ્ખાતેન વેદેન ઈહતિ સબ્બકિચ્ચાનિ કરોતિ, તસ્મા ‘‘વેદેહો’’તિ વુચ્ચતિ. વેદેહો ચ સો મુનિ ચાતિ, વેદેહમુનિ. ધમ્મં ભાસિતબ્બં મઞ્ઞતીતિ તિપિટકધરસ્સ ધમ્મભણ્ડાગારિકસ્સ સમ્મુખે સયં અરઞ્ઞવાસી પંસુકૂલિકો સમાનો ‘‘ધમ્મકથિકો અહ’’ન્તિ ધમ્મં ભાસિતબ્બં મઞ્ઞતિ. ઇદં કિં પન, કથં પનાતિ? અવજાનમાના ભણતિ. અસ્સોસીતિ અઞ્ઞેન આગન્ત્વા આરોચિતવસેન અસ્સોસિ. આગમેહિ ત્વં, આવુસોતિ તિટ્ઠ ત્વં, આવુસો. મા તે સઙ્ઘો ઉત્તરિ ઉપપરિક્ખીતિ મા ભિક્ખુસઙ્ઘો અતિરેકઓકાસે તં ઉપપરિક્ખીતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘આનન્દેન બુદ્ધપટિભાગો સાવકો વારિતો, એકા ભિક્ખુની ન વારિતા, તાય સદ્ધિં સન્થવો વા સિનેહો વા ભવિસ્સતી’’તિ મા તં સઙ્ઘો એવં અમઞ્ઞીતિ.
Thullatissāti sarīrena thūlā, nāmena tissā. Vedehamuninoti paṇḍitamunino. Paṇḍito hi ñāṇasaṅkhātena vedena īhati sabbakiccāni karoti, tasmā ‘‘vedeho’’ti vuccati. Vedeho ca so muni cāti, vedehamuni. Dhammaṃbhāsitabbaṃ maññatīti tipiṭakadharassa dhammabhaṇḍāgārikassa sammukhe sayaṃ araññavāsī paṃsukūliko samāno ‘‘dhammakathiko aha’’nti dhammaṃ bhāsitabbaṃ maññati. Idaṃ kiṃ pana, kathaṃ panāti? Avajānamānā bhaṇati. Assosīti aññena āgantvā ārocitavasena assosi. Āgamehi tvaṃ, āvusoti tiṭṭha tvaṃ, āvuso. Mā te saṅgho uttari upaparikkhīti mā bhikkhusaṅgho atirekaokāse taṃ upaparikkhīti. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘ānandena buddhapaṭibhāgo sāvako vārito, ekā bhikkhunī na vāritā, tāya saddhiṃ santhavo vā sineho vā bhavissatī’’ti mā taṃ saṅgho evaṃ amaññīti.
ઇદાનિ અત્તનો બુદ્ધપટિભાગભાવં દીપેન્તો તં કિં મઞ્ઞસિ, આવુસોતિઆદિમાહ? સત્તરતનન્તિ સત્તહત્થપ્પમાણં. નાગન્તિ હત્થિં. અડ્ઢટ્ઠરતનં વાતિ અડ્ઢરતનેન ઊનઅટ્ઠરતનં, પુરિમપાદતો પટ્ઠાય યાવ કુમ્ભા વિદત્થાધિકસત્તહત્થુબ્બેધન્તિ અત્થો. તાલપત્તિકાયાતિ તરુણતાલપણ્ણેન. ચવિત્થાતિ ચુતા, ન મતા વા નટ્ઠા વા, બુદ્ધપટિભાગસ્સ પન સાવકસ્સ ઉપવાદં વત્વા મહાકસ્સપત્થેરે છહિ અભિઞ્ઞાહિ સીહનાદં નદન્તે તસ્સા કાસાવાનિ કણ્ટકસાખા વિય કચ્છુસાખા વિય ચ સરીરં ખાદિતું આરદ્ધાનિ, તાનિ હારેત્વા સેતકાનિ નિવત્થક્ખણેયેવસ્સા ચિત્તસ્સાદો ઉદપાદીતિ. દસમં.
Idāni attano buddhapaṭibhāgabhāvaṃ dīpento taṃ kiṃ maññasi, āvusotiādimāha? Sattaratananti sattahatthappamāṇaṃ. Nāganti hatthiṃ. Aḍḍhaṭṭharatanaṃ vāti aḍḍharatanena ūnaaṭṭharatanaṃ, purimapādato paṭṭhāya yāva kumbhā vidatthādhikasattahatthubbedhanti attho. Tālapattikāyāti taruṇatālapaṇṇena. Cavitthāti cutā, na matā vā naṭṭhā vā, buddhapaṭibhāgassa pana sāvakassa upavādaṃ vatvā mahākassapatthere chahi abhiññāhi sīhanādaṃ nadante tassā kāsāvāni kaṇṭakasākhā viya kacchusākhā viya ca sarīraṃ khādituṃ āraddhāni, tāni hāretvā setakāni nivatthakkhaṇeyevassā cittassādo udapādīti. Dasamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. ઉપસ્સયસુત્તં • 10. Upassayasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. ઉપસ્સયસુત્તવણ્ણના • 10. Upassayasuttavaṇṇanā