Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૨. ઉપટ્ઠાનસુત્તવણ્ણના
2. Upaṭṭhānasuttavaṇṇanā
૨૨૨. કાયદરથો હોતિયેવ નિયમેન, ન ચિત્તદરથો તસ્સ મગ્ગેનેવ સમુગ્ઘાટિતત્તા.
222.Kāyadaratho hotiyeva niyamena, na cittadaratho tassa maggeneva samugghāṭitattā.
જરાતુરોતિ જરાભિભવનેન આતુરોયેવ. પદદ્વયેપિ એસેવ નયો. ઉપરિટ્ઠતાય પરિતો દીઘપુથુલતાય અતિવિય વિજ્ઝતીતિ સત્તિસલ્લગ્ગહણં. એવં હિસ્સ તણ્હાસલ્લસ્સ સદિસતા. અવિજ્જાય પન સમ્મોહાપાદનેન દુક્ખાપાદનેન ચ વિસસદિસતા. રુપ્પતોતિ વિકારં આપાદિયમાનસ્સ પીળિયમાનસ્સાતિ અત્થોતિ આહ ‘‘ઘટ્ટિયમાનસ્સા’’તિ.
Jarāturoti jarābhibhavanena āturoyeva. Padadvayepi eseva nayo. Upariṭṭhatāya parito dīghaputhulatāya ativiya vijjhatīti sattisallaggahaṇaṃ. Evaṃ hissa taṇhāsallassa sadisatā. Avijjāya pana sammohāpādanena dukkhāpādanena ca visasadisatā. Ruppatoti vikāraṃ āpādiyamānassa pīḷiyamānassāti atthoti āha ‘‘ghaṭṭiyamānassā’’ti.
પબ્બજિતન્તિ સસન્તાનતો પબ્બજિતં વા રાગાદિમલતો પબ્બજિતં વા. તસ્માતિ યસ્મા થેરસ્સેવેતં વચનં, તસ્મા અયં ઇદાનિ વુચ્ચમાનો એત્થ ગાથાય અત્થો. દેવતાય હીતિઆદિ વુત્તસ્સેવ અત્થસ્સ પાકટકરણં. એત્થાતિ સેસગાથાસુ. અત્થસ્સ વુત્તનયત્તા ‘‘અનુત્તાનપદવણ્ણના’’તિ આહ. વિનયાતિ હેતુમ્હિ નિસ્સક્કવચનન્તિ તસ્સ હેતુમ્હિ કરણવચનેન અત્થમાહ ‘‘વિનયેના’’તિ. તથા ‘‘સમતિક્કમા’’તિ એત્થાપિ. પરમપરિસુદ્ધં સંકિલેસસમુચ્છિન્દનતો. આરદ્ધવીરિયન્તિ સમ્ભાવિતવીરિયં. સમ્ભાવનઞ્ચસ્સ પગ્ગણ્હનં પરિપૂરણઞ્ચાતિ આહ ‘‘પગ્ગહિતવીરિયં પરિપુણ્ણવીરિય’’ન્તિ.
Pabbajitanti sasantānato pabbajitaṃ vā rāgādimalato pabbajitaṃ vā. Tasmāti yasmā therassevetaṃ vacanaṃ, tasmā ayaṃ idāni vuccamāno ettha gāthāya attho. Devatāya hītiādi vuttasseva atthassa pākaṭakaraṇaṃ. Etthāti sesagāthāsu. Atthassa vuttanayattā ‘‘anuttānapadavaṇṇanā’’ti āha. Vinayāti hetumhi nissakkavacananti tassa hetumhi karaṇavacanena atthamāha ‘‘vinayenā’’ti. Tathā ‘‘samatikkamā’’ti etthāpi. Paramaparisuddhaṃ saṃkilesasamucchindanato. Āraddhavīriyanti sambhāvitavīriyaṃ. Sambhāvanañcassa paggaṇhanaṃ paripūraṇañcāti āha ‘‘paggahitavīriyaṃ paripuṇṇavīriya’’nti.
ઉપટ્ઠાનસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Upaṭṭhānasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. ઉપટ્ઠાનસુત્તં • 2. Upaṭṭhānasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. ઉપટ્ઠાનસુત્તવણ્ણના • 2. Upaṭṭhānasuttavaṇṇanā