Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૮. ઉપવાણસન્દિટ્ઠિકસુત્તવણ્ણના

    8. Upavāṇasandiṭṭhikasuttavaṇṇanā

    ૭૦. અટ્ઠમે રૂપપ્પટિસંવેદીતિ નીલપીતાદિભેદં આરમ્મણં વવત્થાપેન્તો રૂપં પટિસંવિદિતં કરોતિ, તસ્મા રૂપપ્પટિસંવેદી નામ હોતિ. રૂપરાગપ્પટિસંવેદીતિ કિલેસસ્સ અત્થિભાવેનેવ પન રૂપરાગં પટિસંવિદિતં કરોતિ નામ, તસ્મા રૂપરાગપ્પટિસંવેદીતિ વુચ્ચતિ. સન્દિટ્ઠિકોતિઆદીનિ વિસુદ્ધિમગ્ગે વુત્તત્થાનેવ. નો ચ રૂપરાગપ્પટિસંવેદીતિ કિલેસસ્સ નત્થિભાવેનેવ ન રૂપરાગં પટિસંવિદિતં કરોતિ નામ, તસ્મા ‘‘નો ચ રૂપરાગપ્પટિસંવેદી’’તિ વુચ્ચતિ. ઇમસ્મિં સુત્તે સેખાસેખાનં પચ્ચવેક્ખણા કથિતા.

    70. Aṭṭhame rūpappaṭisaṃvedīti nīlapītādibhedaṃ ārammaṇaṃ vavatthāpento rūpaṃ paṭisaṃviditaṃ karoti, tasmā rūpappaṭisaṃvedī nāma hoti. Rūparāgappaṭisaṃvedīti kilesassa atthibhāveneva pana rūparāgaṃ paṭisaṃviditaṃ karoti nāma, tasmā rūparāgappaṭisaṃvedīti vuccati. Sandiṭṭhikotiādīni visuddhimagge vuttatthāneva. Noca rūparāgappaṭisaṃvedīti kilesassa natthibhāveneva na rūparāgaṃ paṭisaṃviditaṃ karoti nāma, tasmā ‘‘no ca rūparāgappaṭisaṃvedī’’ti vuccati. Imasmiṃ sutte sekhāsekhānaṃ paccavekkhaṇā kathitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. ઉપવાણસન્દિટ્ઠિકસુત્તં • 8. Upavāṇasandiṭṭhikasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. ઉપવાણસન્દિટ્ઠિકસુત્તવણ્ણના • 8. Upavāṇasandiṭṭhikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact