Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    5. உபவாணஸுத்தங்

    5. Upavāṇasuttaṃ

    175. அத² கோ² ஆயஸ்மா உபவாணோ யேனாயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மதா ஸாரிபுத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா உபவாணோ ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் ஏதத³வோச –

    175. Atha kho āyasmā upavāṇo yenāyasmā sāriputto tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmatā sāriputtena saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā upavāṇo āyasmantaṃ sāriputtaṃ etadavoca –

    ‘‘கிங் நு கோ², ஆவுஸோ ஸாரிபுத்த, விஜ்ஜாயந்தகரோ ஹோதீ’’தி?

    ‘‘Kiṃ nu kho, āvuso sāriputta, vijjāyantakaro hotī’’ti?

    ‘‘நோ ஹித³ங், ஆவுஸோ’’.

    ‘‘No hidaṃ, āvuso’’.

    ‘‘கிங் பனாவுஸோ ஸாரிபுத்த, சரணேனந்தகரோ ஹோதீ’’தி?

    ‘‘Kiṃ panāvuso sāriputta, caraṇenantakaro hotī’’ti?

    ‘‘நோ ஹித³ங், ஆவுஸோ’’.

    ‘‘No hidaṃ, āvuso’’.

    ‘‘கிங் பனாவுஸோ ஸாரிபுத்த, விஜ்ஜாசரணேனந்தகரோ ஹோதீ’’தி?

    ‘‘Kiṃ panāvuso sāriputta, vijjācaraṇenantakaro hotī’’ti?

    ‘‘நோ ஹித³ங், ஆவுஸோ’’.

    ‘‘No hidaṃ, āvuso’’.

    ‘‘கிங் பனாவுஸோ ஸாரிபுத்த, அஞ்ஞத்ர விஜ்ஜாசரணேனந்தகரோ ஹோதீ’’தி?

    ‘‘Kiṃ panāvuso sāriputta, aññatra vijjācaraṇenantakaro hotī’’ti?

    ‘‘நோ ஹித³ங், ஆவுஸோ’’.

    ‘‘No hidaṃ, āvuso’’.

    ‘‘‘கிங் நு கோ², ஆவுஸோ ஸாரிபுத்த, விஜ்ஜாயந்தகரோ ஹோதீ’தி, இதி புட்டோ² ஸமானோ – ‘நோ ஹித³ங், ஆவுஸோ’தி வதே³ஸி. ‘கிங் பனாவுஸோ ஸாரிபுத்த, சரணேனந்தகரோ ஹோதீ’தி, இதி புட்டோ² ஸமானோ – ‘நோ ஹித³ங், ஆவுஸோ’தி வதே³ஸி. ‘கிங் பனாவுஸோ ஸாரிபுத்த, விஜ்ஜாசரணேனந்தகரோ ஹோதீ’தி, இதி புட்டோ² ஸமானோ – ‘நோ ஹித³ங், ஆவுஸோ’தி வதே³ஸி. ‘கிங் பனாவுஸோ ஸாரிபுத்த, அஞ்ஞத்ர விஜ்ஜாசரணேனந்தகரோ ஹோதீ’தி, இதி புட்டோ² ஸமானோ – ‘நோ ஹித³ங், ஆவுஸோ’தி வதே³ஸி. யதா² கத²ங் பனாவுஸோ, அந்தகரோ ஹோதீ’’தி?

    ‘‘‘Kiṃ nu kho, āvuso sāriputta, vijjāyantakaro hotī’ti, iti puṭṭho samāno – ‘no hidaṃ, āvuso’ti vadesi. ‘Kiṃ panāvuso sāriputta, caraṇenantakaro hotī’ti, iti puṭṭho samāno – ‘no hidaṃ, āvuso’ti vadesi. ‘Kiṃ panāvuso sāriputta, vijjācaraṇenantakaro hotī’ti, iti puṭṭho samāno – ‘no hidaṃ, āvuso’ti vadesi. ‘Kiṃ panāvuso sāriputta, aññatra vijjācaraṇenantakaro hotī’ti, iti puṭṭho samāno – ‘no hidaṃ, āvuso’ti vadesi. Yathā kathaṃ panāvuso, antakaro hotī’’ti?

    ‘‘விஜ்ஜாய சே, ஆவுஸோ, அந்தகரோ அப⁴விஸ்ஸ, ஸஉபாதா³னோவ ஸமானோ அந்தகரோ அப⁴விஸ்ஸ. சரணேன சே, ஆவுஸோ, அந்தகரோ அப⁴விஸ்ஸ, ஸஉபாதா³னோவ ஸமானோ அந்தகரோ அப⁴விஸ்ஸ. விஜ்ஜாசரணேன சே, ஆவுஸோ, அந்தகரோ அப⁴விஸ்ஸ, ஸஉபாதா³னோவ ஸமானோ அந்தகரோ அப⁴விஸ்ஸ. அஞ்ஞத்ர விஜ்ஜாசரணேன சே, ஆவுஸோ, அந்தகரோ அப⁴விஸ்ஸ, புது²ஜ்ஜனோ அந்தகரோ அப⁴விஸ்ஸ. புது²ஜ்ஜனோ ஹி, ஆவுஸோ, அஞ்ஞத்ர விஜ்ஜாசரணேன. சரணவிபன்னோ கோ², ஆவுஸோ, யதா²பூ⁴தங் ந ஜானாதி ந பஸ்ஸதி. சரணஸம்பன்னோ யதா²பூ⁴தங் ஜானாதி பஸ்ஸதி. யதா²பூ⁴தங் ஜானங் பஸ்ஸங் அந்தகரோ ஹோதீ’’தி. பஞ்சமங்.

    ‘‘Vijjāya ce, āvuso, antakaro abhavissa, saupādānova samāno antakaro abhavissa. Caraṇena ce, āvuso, antakaro abhavissa, saupādānova samāno antakaro abhavissa. Vijjācaraṇena ce, āvuso, antakaro abhavissa, saupādānova samāno antakaro abhavissa. Aññatra vijjācaraṇena ce, āvuso, antakaro abhavissa, puthujjano antakaro abhavissa. Puthujjano hi, āvuso, aññatra vijjācaraṇena. Caraṇavipanno kho, āvuso, yathābhūtaṃ na jānāti na passati. Caraṇasampanno yathābhūtaṃ jānāti passati. Yathābhūtaṃ jānaṃ passaṃ antakaro hotī’’ti. Pañcamaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 5. உபவாணஸுத்தவண்ணனா • 5. Upavāṇasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 5-6. உபவாணஸுத்தாதி³வண்ணனா • 5-6. Upavāṇasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact