Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૬. ઉપયવગ્ગો

    6. Upayavaggo

    ૧. ઉપયસુત્તવણ્ણના

    1. Upayasuttavaṇṇanā

    ૫૩. ઉપેતીતિ ઉપયો. કથમુપેતિ? તણ્હામાનાદિવસેનાતિ આહ ‘‘તણ્હામાનદિટ્ઠિવસેના’’તિ. કથમિદં લબ્ભતીતિ? ‘‘અવિમુત્તો’’તિ વચનતો. તણ્હાદિટ્ઠિવસેન હિ બદ્ધો, કિં ઉપેતીતિ આહ ‘‘પઞ્ચક્ખન્ધે’’તિ તબ્બિનિમુત્તસ્સ તથા ઉપેતસ્સ અભાવતો. કો પનુપેતીતિ? તંસમઙ્ગીપુગ્ગલો. તણ્હાદિટ્ઠિવસેન ઉપગમસ્સ વુત્તત્તા વિઞ્ઞાણન્તિ અકુસલકમ્મવિઞ્ઞાણમેવાતિ વદન્તિ. જવાપેત્વાતિ ગહિતજવં કત્વા. યથા પટિસન્ધિં આકડ્ઢિતું સમત્થં, એવં કત્વા. તેનાહ ‘‘પટિસન્ધી’’તિઆદિ. અગ્ગહણે કારણં વુત્તમેવ ‘‘ઓકં પહાય અનિકેતસારી’’તિ ગાથાય વિસ્સજ્જને. કમ્મનિમિત્તાદિવસેન પટિસન્ધિયા પચ્ચયભૂતં આરમ્મણં પટિસન્ધિજનકસ્સ કમ્મસ્સ વસેન વોચ્છિજ્જતિ. પતિટ્ઠા ન હોતિ સરાગકાલે વિય અનુપટ્ઠાનતો . અપ્પતિટ્ઠિતં વિઞ્ઞાણં વુત્તપ્પકારેન. અનભિસઙ્ખરિત્વાતિ અનુપ્પાદેત્વા પચ્ચયઘાતેન.

    53. Upetīti upayo. Kathamupeti? Taṇhāmānādivasenāti āha ‘‘taṇhāmānadiṭṭhivasenā’’ti. Kathamidaṃ labbhatīti? ‘‘Avimutto’’ti vacanato. Taṇhādiṭṭhivasena hi baddho, kiṃ upetīti āha ‘‘pañcakkhandhe’’ti tabbinimuttassa tathā upetassa abhāvato. Ko panupetīti? Taṃsamaṅgīpuggalo. Taṇhādiṭṭhivasena upagamassa vuttattā viññāṇanti akusalakammaviññāṇamevāti vadanti. Javāpetvāti gahitajavaṃ katvā. Yathā paṭisandhiṃ ākaḍḍhituṃ samatthaṃ, evaṃ katvā. Tenāha ‘‘paṭisandhī’’tiādi. Aggahaṇe kāraṇaṃ vuttameva ‘‘okaṃ pahāya aniketasārī’’ti gāthāya vissajjane. Kammanimittādivasena paṭisandhiyā paccayabhūtaṃ ārammaṇaṃ paṭisandhijanakassa kammassa vasena vocchijjati. Patiṭṭhā na hoti sarāgakāle viya anupaṭṭhānato . Appatiṭṭhitaṃ viññāṇaṃ vuttappakārena. Anabhisaṅkharitvāti anuppādetvā paccayaghātena.

    ઉપયસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Upayasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. ઉપયસુત્તં • 1. Upayasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. ઉપયસુત્તવણ્ણના • 1. Upayasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact