Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā

    5. உபோஸத²ஸுத்தவண்ணனா

    5. Uposathasuttavaṇṇanā

    45. பஞ்சமே தத³ஹூதி தஸ்மிங் அஹனி தஸ்மிங் தி³வஸே. உபோஸதே²தி எத்த² உபவஸந்தி எத்தா²தி உபோஸதோ², உபவஸந்தீதி ஸீலேன வா அனஸனேன வா உபேதா ஹுத்வா வஸந்தீதி அத்தோ². அயஞ்ஹி உபோஸத²ஸத்³தோ³ ‘‘அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தங் உபோஸத²ங் உபவஸாமீ’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 3.71; 10.46) ஸீலே ஆக³தோ. ‘‘உபோஸதோ² வா பவாரணா வா’’திஆதீ³ஸு (மஹாவ॰ 155) பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸாதி³வினயகம்மே. ‘‘கோ³பாலகூபோஸதோ² நிக³ண்டூ²போஸதோ²’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 3.71) உபவாஸே. ‘‘உபோஸதோ² நாம நாக³ராஜா’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.246) பஞ்ஞத்தியங். ‘‘அஜ்ஜுபோஸதோ² பன்னரஸோ’’திஆதீ³ஸு (மஹாவ॰ 168) தி³வஸே. இதா⁴பி தி³வஸேயேவ த³ட்ட²ப்³போ³, தஸ்மா ‘‘தத³ஹுபோஸதே²’’தி தஸ்மிங் உபோஸத²தி³வஸபூ⁴தே அஹனீதி அத்தோ². நிஸின்னோ ஹோதீதி மஹாபி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ ஓவாத³பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிதுங் நிஸின்னோ ஹோதி. நிஸஜ்ஜ பன பி⁴க்கூ²னங் சித்தானி ஓலோகெந்தோ ஏகங் து³ஸ்ஸீலபுக்³க³லங் தி³ஸ்வா, ‘‘ஸசாஹங் இமஸ்மிங் புக்³க³லே இத⁴ நிஸின்னேயேவ பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸாமி, ஸத்ததா⁴ஸ்ஸ முத்³தா⁴ ப²லிஸ்ஸதீ’’தி தஸ்மிங் அனுகம்பாய துண்ஹீயேவ அஹோஸி.

    45. Pañcame tadahūti tasmiṃ ahani tasmiṃ divase. Uposatheti ettha upavasanti etthāti uposatho, upavasantīti sīlena vā anasanena vā upetā hutvā vasantīti attho. Ayañhi uposathasaddo ‘‘aṭṭhaṅgasamannāgataṃ uposathaṃ upavasāmī’’tiādīsu (a. ni. 3.71; 10.46) sīle āgato. ‘‘Uposatho vā pavāraṇā vā’’tiādīsu (mahāva. 155) pātimokkhuddesādivinayakamme. ‘‘Gopālakūposatho nigaṇṭhūposatho’’tiādīsu (a. ni. 3.71) upavāse. ‘‘Uposatho nāma nāgarājā’’tiādīsu (dī. ni. 2.246) paññattiyaṃ. ‘‘Ajjuposatho pannaraso’’tiādīsu (mahāva. 168) divase. Idhāpi divaseyeva daṭṭhabbo, tasmā ‘‘tadahuposathe’’ti tasmiṃ uposathadivasabhūte ahanīti attho. Nisinno hotīti mahābhikkhusaṅghaparivuto ovādapātimokkhaṃ uddisituṃ nisinno hoti. Nisajja pana bhikkhūnaṃ cittāni olokento ekaṃ dussīlapuggalaṃ disvā, ‘‘sacāhaṃ imasmiṃ puggale idha nisinneyeva pātimokkhaṃ uddisissāmi, sattadhāssa muddhā phalissatī’’ti tasmiṃ anukampāya tuṇhīyeva ahosi.

    எத்த² ச உத்³த⁴ஸ்தங் அருணந்தி அருணுக்³க³மனங் வத்வாபி ‘‘உத்³தி³ஸது, ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, பி⁴க்கூ²னங் பாதிமொக்க²’’ந்தி தே²ரோ ப⁴க³வந்தங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் யாசி தஸ்மிங் காலே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அனுபோஸதே² உபோஸதோ² காதப்³போ³’’திஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ (மஹாவ॰ 183) அபஞ்ஞத்தத்தா. அபரிஸுத்³தா⁴, ஆனந்த³, பரிஸாதி திக்க²த்துங் தே²ரேன பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸஸ்ஸ யாசிதத்தா அனுத்³தே³ஸஸ்ஸ காரணங் கதெ²ந்தோ ‘‘அஸுகபுக்³க³லோ அபரிஸுத்³தோ⁴’’தி அவத்வா ‘‘அபரிஸுத்³தா⁴, ஆனந்த³, பரிஸா’’தி ஆஹ. கஸ்மா பன ப⁴க³வா தியாமரத்திங் ததா² வீதினாமேஸி? ததோ பட்டா²ய ஓவாத³பாதிமொக்க²ங் அனுத்³தி³ஸிதுகாமோ தஸ்ஸ வத்து²ங் பாகடங் காதுங்.

    Ettha ca uddhastaṃ aruṇanti aruṇuggamanaṃ vatvāpi ‘‘uddisatu, bhante bhagavā, bhikkhūnaṃ pātimokkha’’nti thero bhagavantaṃ pātimokkhuddesaṃ yāci tasmiṃ kāle ‘‘na, bhikkhave, anuposathe uposatho kātabbo’’tisikkhāpadassa (mahāva. 183) apaññattattā. Aparisuddhā, ānanda, parisāti tikkhattuṃ therena pātimokkhuddesassa yācitattā anuddesassa kāraṇaṃ kathento ‘‘asukapuggalo aparisuddho’’ti avatvā ‘‘aparisuddhā, ānanda, parisā’’ti āha. Kasmā pana bhagavā tiyāmarattiṃ tathā vītināmesi? Tato paṭṭhāya ovādapātimokkhaṃ anuddisitukāmo tassa vatthuṃ pākaṭaṃ kātuṃ.

    அத்³த³ஸாதி கத²ங் அத்³த³ஸ. அத்தனோ சேதோபரியஞாணேன தஸ்ஸங் பரிஸதி பி⁴க்கூ²னங் சித்தானி பரிஜானந்தோ தஸ்ஸ மோக⁴புரிஸஸ்ஸ து³ஸ்ஸீல்யசித்தங் பஸ்ஸி. யஸ்மா பன சித்தே தி³ட்டே² தங்ஸமங்கீ³புக்³க³லோ தி³ட்டோ² நாம ஹோதி, தஸ்மா ‘‘அத்³த³ஸா கோ² ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தங் புக்³க³லங் து³ஸ்ஸீல’’ந்திஆதி³ வுத்தங் . யதே²வ ஹி அனாக³தே ஸத்தஸு தி³வஸேஸு பவத்தமானங் பரேஸங் சித்தங் சேதோபரியஞாணலாபீ⁴ ஜானாதி, ஏவங் அதீதேபீதி. து³ஸ்ஸீலந்தி நிஸ்ஸீலங், ஸீலவிரஹிதந்தி அத்தோ². பாபத⁴ம்மந்தி து³ஸ்ஸீலத்தா ஏவ ஹீனஜ்ஜா²ஸயதாய லாமகஸபா⁴வங். அஸுசிந்தி அபரிஸுத்³தே⁴ஹி காயகம்மாதீ³ஹி ஸமன்னாக³தத்தா ந ஸுசிங். ஸங்கஸ்ஸரஸமாசாரந்தி கிஞ்சிதே³வ அஸாருப்பங் தி³ஸ்வா ‘‘இத³ங் இமினா கதங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஏவங் பரேஸங் ஆஸங்கனீயதாய ஸங்காய ஸரிதப்³ப³ஸமாசாரங், அத² வா கேனசிதே³வ கரணீயேன மந்தயந்தே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா ‘‘கச்சி நு கோ² இமே மயா கதகம்மங் ஜானித்வா மந்தெந்தீ’’தி அத்தனோயேவ ஸங்காய ஸரிதப்³ப³ஸமாசாரங்.

    Addasāti kathaṃ addasa. Attano cetopariyañāṇena tassaṃ parisati bhikkhūnaṃ cittāni parijānanto tassa moghapurisassa dussīlyacittaṃ passi. Yasmā pana citte diṭṭhe taṃsamaṅgīpuggalo diṭṭho nāma hoti, tasmā ‘‘addasā kho āyasmā mahāmoggallāno taṃ puggalaṃ dussīla’’ntiādi vuttaṃ. Yatheva hi anāgate sattasu divasesu pavattamānaṃ paresaṃ cittaṃ cetopariyañāṇalābhī jānāti, evaṃ atītepīti. Dussīlanti nissīlaṃ, sīlavirahitanti attho. Pāpadhammanti dussīlattā eva hīnajjhāsayatāya lāmakasabhāvaṃ. Asucinti aparisuddhehi kāyakammādīhi samannāgatattā na suciṃ. Saṅkassarasamācāranti kiñcideva asāruppaṃ disvā ‘‘idaṃ iminā kataṃ bhavissatī’’ti evaṃ paresaṃ āsaṅkanīyatāya saṅkāya saritabbasamācāraṃ, atha vā kenacideva karaṇīyena mantayante bhikkhū disvā ‘‘kacci nu kho ime mayā katakammaṃ jānitvā mantentī’’ti attanoyeva saṅkāya saritabbasamācāraṃ.

    லஜ்ஜிதப்³ப³தாய படிச்சா²தே³தப்³ப³காரணதோ படிச்ச²ன்னங் கம்மந்தங் ஏதஸ்ஸாதி படிச்ச²ன்னகம்மந்தங். குச்சி²தஸமணவேஸதா⁴ரிதாய ந ஸமணந்தி அஸ்ஸமணங். ஸலாகக்³க³ஹணாதீ³ஸு ‘‘கித்தகா ஸமணா’’தி ச க³ணனாய ‘‘அஹம்பி ஸமணொம்ஹீ’’தி மிச்சா²படிஞ்ஞாய ஸமணபடிஞ்ஞங். அஸெட்ட²சாரிதாய அப்³ரஹ்மசாரிங். அஞ்ஞே ப்³ரஹ்மசாரினோ ஸுனிவத்தே² ஸுபாருதே ஸுபத்தத⁴ரே கா³மனிக³மாதீ³ஸு பிண்டா³ய சரித்வா ஜீவிகங் கப்பெந்தே தி³ஸ்வா அப்³ரஹ்மசாரீ ஸமானோ ஸயம்பி தாதி³ஸேன ஆகாரேன படிபஜ்ஜந்தோ உபோஸதா²தீ³ஸு ஸந்தி³ஸ்ஸந்தோ ‘‘அஹம்பி ப்³ரஹ்மசாரீ’’தி படிஞ்ஞங் தெ³ந்தோ விய ஹோதீதி ப்³ரஹ்மசாரிபடிஞ்ஞங். பூதினா கம்மேன ஸீலவிபத்தியா அந்தோ அனுபவிட்ட²த்தா அந்தோபூதிங். ச²ஹி த்³வாரேஹி ராகா³தி³கிலேஸவஸ்ஸனேன திந்தத்தா அவஸ்ஸுதங். ஸஞ்ஜாதராகா³தி³கசவரத்தா ஸீலவந்தேஹி ச²ட்³டே³தப்³ப³த்தா ச கஸம்பு³ஜாதங். மஜ்ஜே² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிஸின்னந்தி ஸங்க⁴பரியாபன்னோ விய பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அந்தோ நிஸின்னங். தி³ட்டோ²ஸீதி அயங் பன ந பகதத்தோதி ப⁴க³வதா தி³ட்டோ² அஸி. யஸ்மா ச ஏவங் தி³ட்டோ², தஸ்மா நத்தி² தே தவ பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏககம்மாதி³ஸங்வாஸோ. யஸ்மா பன ஸோ ஸங்வாஸோ தவ நத்தி², தஸ்மா உட்டே²ஹி, ஆவுஸோதி ஏவமெத்த² பத³யோஜனா வேதி³தப்³பா³.

    Lajjitabbatāya paṭicchādetabbakāraṇato paṭicchannaṃ kammantaṃ etassāti paṭicchannakammantaṃ. Kucchitasamaṇavesadhāritāya na samaṇanti assamaṇaṃ. Salākaggahaṇādīsu ‘‘kittakā samaṇā’’ti ca gaṇanāya ‘‘ahampi samaṇomhī’’ti micchāpaṭiññāya samaṇapaṭiññaṃ. Aseṭṭhacāritāya abrahmacāriṃ. Aññe brahmacārino sunivatthe supārute supattadhare gāmanigamādīsu piṇḍāya caritvā jīvikaṃ kappente disvā abrahmacārī samāno sayampi tādisena ākārena paṭipajjanto uposathādīsu sandissanto ‘‘ahampi brahmacārī’’ti paṭiññaṃ dento viya hotīti brahmacāripaṭiññaṃ. Pūtinā kammena sīlavipattiyā anto anupaviṭṭhattā antopūtiṃ. Chahi dvārehi rāgādikilesavassanena tintattā avassutaṃ. Sañjātarāgādikacavarattā sīlavantehi chaḍḍetabbattā ca kasambujātaṃ. Majjhe bhikkhusaṅghassa nisinnanti saṅghapariyāpanno viya bhikkhusaṅghassa anto nisinnaṃ. Diṭṭhosīti ayaṃ pana na pakatattoti bhagavatā diṭṭho asi. Yasmā ca evaṃ diṭṭho, tasmā natthi te tava bhikkhūhi saddhiṃ ekakammādisaṃvāso. Yasmā pana so saṃvāso tava natthi, tasmā uṭṭhehi, āvusoti evamettha padayojanā veditabbā.

    ததியம்பி கோ² ஸோ புக்³க³லோ துண்ஹீ அஹோஸீதி அனேகவாரங் வத்வாபி தே²ரோ ‘‘ஸயமேவ நிப்³பி³ன்னோ ஓரமிஸ்ஸதீ’’தி வா, ‘‘இதா³னி இமேஸங் படிபத்திங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி வா அதி⁴ப்பாயேன துண்ஹீ அஹோஸி. பா³ஹாயங் க³ஹெத்வாதி ப⁴க³வதா மயா ச யாதா²வதோ தி³ட்டோ², யாவததியங் உட்டே²ஹீதி வுத்தோ ந உட்டா²தி, ‘‘இதா³னிஸ்ஸ நிக்கட்³ட⁴னகாலோ மா ஸங்க⁴ஸ்ஸ உபோஸத²ந்தராயோ அஹோஸீ’’தி தங் பா³ஹாயங் அக்³க³ஹேஸி, ததா² க³ஹெத்வா. ப³ஹித்³வாரகொட்ட²கா நிக்கா²மெத்வாதி த்³வாரகொட்ட²கஸாலதோ ப³ஹி நிக்கா²மெத்வா. ப³ஹீதி பன நிக்கா²மிதட்டா²னத³ஸ்ஸனங், அத² வா ப³ஹித்³வாரகொட்ட²காதி ப³ஹித்³வாரகொட்ட²கதோபி நிக்கா²மெத்வா, ந அந்தொத்³வாரகொட்ட²கதோ, ஏவங் உப⁴யதா²பி விஹாரதோ ப³ஹி கத்வாதி அத்தோ². ஸூசிக⁴டிகங் த³த்வாதி அக்³க³ளஸூசிஞ்ச உபரிக⁴டிகஞ்ச ஆத³ஹித்வா, ஸுட்டு²தரங் கவாடங் த²கெத்வாதி அத்தோ². யாவ பா³ஹாக³ஹணாபி நாமாதி இமினா ‘‘அபரிஸுத்³தா⁴, ஆனந்த³, பரிஸா’’தி வசனங் ஸுத்வா ஏவ ஹி தேன பக்கமிதப்³ப³ங் ஸியா, ஏவங் அபக்கமித்வா யாவ பா³ஹாக³ஹணாபி நாம ஸோ மோக⁴புரிஸோ ஆக³மெஸ்ஸதீதி அச்ச²ரியமித³ந்தி த³ஸ்ஸேதி. இத³ம்பி க³ரஹணச்ச²ரியமேவாதி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Tatiyampi kho so puggalo tuṇhī ahosīti anekavāraṃ vatvāpi thero ‘‘sayameva nibbinno oramissatī’’ti vā, ‘‘idāni imesaṃ paṭipattiṃ jānissāmī’’ti vā adhippāyena tuṇhī ahosi. Bāhāyaṃ gahetvāti bhagavatā mayā ca yāthāvato diṭṭho, yāvatatiyaṃ uṭṭhehīti vutto na uṭṭhāti, ‘‘idānissa nikkaḍḍhanakālo mā saṅghassa uposathantarāyo ahosī’’ti taṃ bāhāyaṃ aggahesi, tathā gahetvā. Bahidvārakoṭṭhakā nikkhāmetvāti dvārakoṭṭhakasālato bahi nikkhāmetvā. Bahīti pana nikkhāmitaṭṭhānadassanaṃ, atha vā bahidvārakoṭṭhakāti bahidvārakoṭṭhakatopi nikkhāmetvā, na antodvārakoṭṭhakato, evaṃ ubhayathāpi vihārato bahi katvāti attho. Sūcighaṭikaṃ datvāti aggaḷasūciñca uparighaṭikañca ādahitvā, suṭṭhutaraṃ kavāṭaṃ thaketvāti attho. Yāva bāhāgahaṇāpi nāmāti iminā ‘‘aparisuddhā, ānanda, parisā’’ti vacanaṃ sutvā eva hi tena pakkamitabbaṃ siyā, evaṃ apakkamitvā yāva bāhāgahaṇāpi nāma so moghapuriso āgamessatīti acchariyamidanti dasseti. Idampi garahaṇacchariyamevāti veditabbaṃ.

    அத² ப⁴க³வா சிந்தேஸி – ‘‘இதா³னி பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ அப்³பு³த³ஜாதோ, அபரிஸுத்³தா⁴ புக்³க³லா உபோஸத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தி, ந ச ததா²க³தா அபரிஸுத்³தா⁴ய பரிஸாய உபோஸத²ங் கரொந்தி, பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸந்தி, அனுத்³தி³ஸந்தே ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ உபோஸதோ² பச்சி²ஜ்ஜதி, யங்னூனாஹங் இதோ பட்டா²ய பி⁴க்கூ²னங்யேவ பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் அனுஜானெய்ய’’ந்தி. ஏவங் பன சிந்தெத்வா பி⁴க்கூ²னங்யேவ பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் அனுஜானி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ப⁴க³வா…பே॰… பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸெய்யாதா²’’தி.

    Atha bhagavā cintesi – ‘‘idāni bhikkhusaṅgho abbudajāto, aparisuddhā puggalā uposathaṃ āgacchanti, na ca tathāgatā aparisuddhāya parisāya uposathaṃ karonti, pātimokkhaṃ uddisanti, anuddisante ca bhikkhusaṅghassa uposatho pacchijjati, yaṃnūnāhaṃ ito paṭṭhāya bhikkhūnaṃyeva pātimokkhuddesaṃ anujāneyya’’nti. Evaṃ pana cintetvā bhikkhūnaṃyeva pātimokkhuddesaṃ anujāni. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho bhagavā…pe… pātimokkhaṃ uddiseyyāthā’’ti.

    தத்த² ந தா³னாஹந்தி இதா³னி அஹங் உபோஸத²ங் ந கரிஸ்ஸாமி, பாதிமொக்க²ங் ந உத்³தி³ஸிஸ்ஸாமீதி பச்சேகங் ந-காரேன ஸம்ப³ந்தோ⁴. து³வித⁴ஞ்ஹி பாதிமொக்க²ங் ஆணாபாதிமொக்க²ங் ஓவாத³பாதிமொக்க²ந்தி. தேஸு ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே’’திஆதி³கங் (மஹாவ॰ 134) ஆணாபாதிமொக்க²ங், தங் ஸாவகாவ உத்³தி³ஸந்தி, ந பு³த்³தா⁴, அயங் அன்வத்³த⁴மாஸங் உத்³தி³ஸியதி. ‘‘க²ந்தீ பரமங்…பே॰… ஸப்³ப³பாபஸ்ஸ அகரணங்…பே॰… அனூபவாதோ³ அனூபகா⁴தோ…பே॰… ஏதங் பு³த்³தா⁴ன ஸாஸன’’ந்தி (தீ³॰ நி॰ 2.90; த⁴॰ ப॰ 183-185) இமா பன திஸ்ஸோ கா³தா² ஓவாத³பாதிமொக்க²ங் நாம, தங் பு³த்³தா⁴வ உத்³தி³ஸந்தி, ந ஸாவகா, ச²ன்னம்பி வஸ்ஸானங் அச்சயேன உத்³தி³ஸந்தி. தீ³கா⁴யுகபு³த்³தா⁴னஞ்ஹி த⁴ரமானகாலே அயமேவ பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ , அப்பாயுகபு³த்³தா⁴னங் பன பட²மபோ³தி⁴யங்யேவ. ததோ பரங் இதரோ, தஞ்ச கோ² பி⁴க்கூ² ஏவ உத்³தி³ஸந்தி, ந பு³த்³தா⁴, தஸ்மா அம்ஹாகம்பி ப⁴க³வா வீஸதிவஸ்ஸமத்தங் ஓவாத³பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸித்வா இமங் அந்தராயங் தி³ஸ்வா ததோ பரங் ந உத்³தி³ஸி. அட்டா²னந்தி அகாரணங். அனவகாஸோதி தஸ்ஸேவ வேவசனங். காரணஞ்ஹி யதா² திட்ட²தி எத்த² ப²லங் ததா³யத்தவுத்திதாயாதி டா²னந்தி வுச்சதி, ஏவங் அனவகாஸோதிபி வுச்சதீதி. ந்தி கிரியாபராமஸனங், தங் ஹெட்டா² வுத்தனயேன யோஜேதப்³ப³ங்.

    Tattha na dānāhanti idāni ahaṃ uposathaṃ na karissāmi, pātimokkhaṃ na uddisissāmīti paccekaṃ na-kārena sambandho. Duvidhañhi pātimokkhaṃ āṇāpātimokkhaṃ ovādapātimokkhanti. Tesu ‘‘suṇātu me, bhante’’tiādikaṃ (mahāva. 134) āṇāpātimokkhaṃ, taṃ sāvakāva uddisanti, na buddhā, ayaṃ anvaddhamāsaṃ uddisiyati. ‘‘Khantī paramaṃ…pe… sabbapāpassa akaraṇaṃ…pe… anūpavādo anūpaghāto…pe… etaṃ buddhāna sāsana’’nti (dī. ni. 2.90; dha. pa. 183-185) imā pana tisso gāthā ovādapātimokkhaṃ nāma, taṃ buddhāva uddisanti, na sāvakā, channampi vassānaṃ accayena uddisanti. Dīghāyukabuddhānañhi dharamānakāle ayameva pātimokkhuddeso , appāyukabuddhānaṃ pana paṭhamabodhiyaṃyeva. Tato paraṃ itaro, tañca kho bhikkhū eva uddisanti, na buddhā, tasmā amhākampi bhagavā vīsativassamattaṃ ovādapātimokkhaṃ uddisitvā imaṃ antarāyaṃ disvā tato paraṃ na uddisi. Aṭṭhānanti akāraṇaṃ. Anavakāsoti tasseva vevacanaṃ. Kāraṇañhi yathā tiṭṭhati ettha phalaṃ tadāyattavuttitāyāti ṭhānanti vuccati, evaṃ anavakāsotipi vuccatīti. Yanti kiriyāparāmasanaṃ, taṃ heṭṭhā vuttanayena yojetabbaṃ.

    அட்டி²மே, பி⁴க்க²வே, மஹாஸமுத்³தே³தி கோ அனுஸந்தி⁴? ய்வாயங் அபரிஸுத்³தா⁴ய பரிஸாய பாதிமொக்க²ஸ்ஸ அனுத்³தே³ஸோ வுத்தோ, ஸோ இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே அச்ச²ரியோ அப்³பு⁴தோ த⁴ம்மோதி தங் அபரேஹி ஸத்தஹி அச்ச²ரியப்³பு⁴தத⁴ம்மேஹி ஸத்³தி⁴ங் விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுகாமோ பட²மங் தாவ தேஸங் உபமாபா⁴வேன மஹாஸமுத்³தே³ அட்ட² அச்ச²ரியப்³பு⁴தத⁴ம்மே த³ஸ்ஸெந்தோ ஸத்தா² ‘‘அட்டி²மே, பி⁴க்க²வே, மஹாஸமுத்³தே³’’திஆதி³மாஹ.

    Aṭṭhime, bhikkhave, mahāsamuddeti ko anusandhi? Yvāyaṃ aparisuddhāya parisāya pātimokkhassa anuddeso vutto, so imasmiṃ dhammavinaye acchariyo abbhuto dhammoti taṃ aparehi sattahi acchariyabbhutadhammehi saddhiṃ vibhajitvā dassetukāmo paṭhamaṃ tāva tesaṃ upamābhāvena mahāsamudde aṭṭha acchariyabbhutadhamme dassento satthā ‘‘aṭṭhime, bhikkhave, mahāsamudde’’tiādimāha.

    பகதிதே³வா விய ந ஸுரந்தி ந இஸந்தி ந விரோசந்தீதி அஸுரா, ஸுரா நாம தே³வா, தேஸங் படிபக்கா²தி வா அஸுரா, வேபசித்திபஹாராதா³த³யோ. தேஸங் ப⁴வனங் ஸினேருஸ்ஸ ஹெட்டா²பா⁴கே³, தே தத்த² பவிஸந்தா நிக்க²மந்தா ஸினேருபாதே³ மண்ட³பாதி³ங் நிம்மினித்வா கீளந்தாவ அபி⁴ரமந்தி. தத்த² தேஸங் அபி⁴ரதி இமே கு³ணே தி³ஸ்வாதி ஆஹ – ‘‘யே தி³ஸ்வா தி³ஸ்வா அஸுரா மஹாஸமுத்³தே³ அபி⁴ரமந்தீ’’தி. தத்த² அபி⁴ரமந்தீதி ரதிங் விந்த³ந்தி, அனுக்கண்ட²மானா வஸந்தீதி அத்தோ².

    Pakatidevā viya na suranti na isanti na virocantīti asurā, surā nāma devā, tesaṃ paṭipakkhāti vā asurā, vepacittipahārādādayo. Tesaṃ bhavanaṃ sinerussa heṭṭhābhāge, te tattha pavisantā nikkhamantā sinerupāde maṇḍapādiṃ nimminitvā kīḷantāva abhiramanti. Tattha tesaṃ abhirati ime guṇe disvāti āha – ‘‘ye disvā disvā asurā mahāsamudde abhiramantī’’ti. Tattha abhiramantīti ratiṃ vindanti, anukkaṇṭhamānā vasantīti attho.

    அனுபுப்³ப³னின்னோதிஆதீ³னி ஸப்³பா³னி அனுபடிபாடியா நின்னபா⁴வஸ்ஸேவ வேவசனானி. ந ஆயதகேனேவ பபாதோதி ந சி²ன்னதடோ மஹாஸொப்³போ⁴ விய ஆதி³தோ ஏவ பபாதோ. ஸோ ஹி தீரதே³ஸதோ பட்டா²ய ஏகங்கு³லத்³வங்கு³லவித³த்தி²ரதனயட்டி²உஸப⁴அட்³ட⁴கா³வுதகா³வுதட்³ட⁴யோஜனாதி³வஸேன க³ம்பீ⁴ரோ ஹுத்வா க³ச்ச²ந்தோ க³ச்ச²ந்தோ ஸினேருபாத³மூலே சதுராஸீதியோஜனஸஹஸ்ஸக³ம்பீ⁴ரோ ஹுத்வா டி²தோதி த³ஸ்ஸேதி.

    Anupubbaninnotiādīni sabbāni anupaṭipāṭiyā ninnabhāvasseva vevacanāni. Na āyatakeneva papātoti na chinnataṭo mahāsobbho viya ādito eva papāto. So hi tīradesato paṭṭhāya ekaṅguladvaṅgulavidatthiratanayaṭṭhiusabhaaḍḍhagāvutagāvutaḍḍhayojanādivasena gambhīro hutvā gacchanto gacchanto sinerupādamūle caturāsītiyojanasahassagambhīro hutvā ṭhitoti dasseti.

    டி²தத⁴ம்மோதி டி²தஸபா⁴வோ அவட்டி²தஸபா⁴வோ. ந மதேன குணபேன ஸங்வஸதீதி யேன கேனசி ஹத்தி²அஸ்ஸாதீ³னங் களேவரேன ஸத்³தி⁴ங் ந ஸங்வஸதி. தீரங் வாஹேதீதி தீரங் அபனேதி. த²லங் உஸ்ஸாரேதீதி ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா விய வீசிப்பஹாரேனேவ த²லே கி²பதி. க³ங்கா³ யமுனாதி அனோதத்தத³ஹஸ்ஸ த³க்கி²ணமுக²தோ நிக்க²ந்தனதீ³ பஞ்ச தா⁴ரா ஹுத்வா பவத்தட்டா²னே க³ங்கா³திஆதி³னா பஞ்சதா⁴ ஸங்க²ங் க³தா.

    Ṭhitadhammoti ṭhitasabhāvo avaṭṭhitasabhāvo. Na matena kuṇapena saṃvasatīti yena kenaci hatthiassādīnaṃ kaḷevarena saddhiṃ na saṃvasati. Tīraṃ vāhetīti tīraṃ apaneti. Thalaṃ ussāretīti hatthena gahetvā viya vīcippahāreneva thale khipati. Gaṅgā yamunāti anotattadahassa dakkhiṇamukhato nikkhantanadī pañca dhārā hutvā pavattaṭṭhāne gaṅgātiādinā pañcadhā saṅkhaṃ gatā.

    தத்ராயங் இமாஸங் நதீ³னங் ஆதி³தோ பட்டா²ய உப்பத்திகதா² – அயஞ்ஹி ஜம்பு³தீ³போ த³ஸஸஹஸ்ஸயோஜனபரிமாணோ, தத்த² சதுஸஹஸ்ஸயோஜனப்பமாணோ பதே³ஸோ உத³கேன அஜ்ஜொ²த்த²டோ ஸமுத்³தோ³தி ஸங்க²ங் க³தோ, திஸஹஸ்ஸயோஜனப்பமாணே மனுஸ்ஸா வஸந்தி, திஸஹஸ்ஸயோஜனப்பமாணே ஹிமவா பதிட்டி²தோ உப்³பே³தே⁴ன பஞ்சயோஜனஸதிகோ சதுராஸீதிகூடஸஹஸ்ஸபடிமண்டி³தோ ஸமந்ததோ ஸந்த³மானபஞ்சஸதனதீ³விசித்தோ, யத்த² ஆயாமேன வித்தா²ரேன க³ம்பீ⁴ரதாய ச பண்ணாஸயோஜனப்பமாணோ தி³யட்³ட⁴யோஜனஸதபரிமண்ட³லோ அனோதத்தத³ஹோ கண்ணமுண்ட³த³ஹோ ரத²காரத³ஹோ ச²த்³த³ந்தத³ஹோ குணாலத³ஹோ மந்தா³கினித³ஹோ ஸீஹபபாதத³ஹோதி ஸத்த மஹாஸரா பதிட்டி²தா.

    Tatrāyaṃ imāsaṃ nadīnaṃ ādito paṭṭhāya uppattikathā – ayañhi jambudīpo dasasahassayojanaparimāṇo, tattha catusahassayojanappamāṇo padeso udakena ajjhotthaṭo samuddoti saṅkhaṃ gato, tisahassayojanappamāṇe manussā vasanti, tisahassayojanappamāṇe himavā patiṭṭhito ubbedhena pañcayojanasatiko caturāsītikūṭasahassapaṭimaṇḍito samantato sandamānapañcasatanadīvicitto, yattha āyāmena vitthārena gambhīratāya ca paṇṇāsayojanappamāṇo diyaḍḍhayojanasataparimaṇḍalo anotattadaho kaṇṇamuṇḍadaho rathakāradaho chaddantadaho kuṇāladaho mandākinidaho sīhapapātadahoti satta mahāsarā patiṭṭhitā.

    தேஸு அனோதத்தத³ஹோ ஸுத³ஸ்ஸனகூடங் சித்தகூடங் காளகூடங் க³ந்த⁴மாத³னகூடங் கேலாஸகூடந்தி இமேஹி பஞ்சஹி பப்³ப³தகூடேஹி பரிக்கி²த்தோ. தத்த² ஸுத³ஸ்ஸனகூடங் ஸோவண்ணமயங் தியோஜனஸதுப்³பே³த⁴ங் அந்தோவங்கங் காகமுக²ஸண்டா²னங் தமேவ ஸரங் படிச்சா²தெ³த்வா டி²தங், சித்தகூடங் ஸத்தரதனமயங். காளகூடங் அஞ்ஜனமயங். க³ந்த⁴மாத³னகூடங் மஸாரக³ல்லமயங் அப்³ப⁴ந்தரே முக்³க³வண்ணங்; மூலக³ந்தோ⁴, ஸாரக³ந்தோ⁴, பெ²க்³கு³க³ந்தோ⁴, தசக³ந்தோ⁴, பபடிகாக³ந்தோ⁴, க²ந்த⁴க³ந்தோ⁴, ரஸக³ந்தோ⁴, புப்ப²க³ந்தோ⁴, ப²லக³ந்தோ⁴, பத்தக³ந்தோ⁴தி இமேஹி த³ஸஹி க³ந்தே⁴ஹி உஸ்ஸன்னங், நானப்பகாரஓஸத⁴ஸஞ்ச²ன்னங், காளபக்கு²போஸத²தி³வஸே ஆதி³த்தங் விய அங்கா³ரங் பஜ்ஜலந்தங் திட்ட²தி. கேலாஸகூடங் ரஜதமயங். ஸப்³பா³னி சேதானி ஸுத³ஸ்ஸனேன ஸமானுப்³பே³த⁴ஸண்டா²னானி தமேவ ஸரங் படிச்சா²தெ³த்வா டி²தானி. தத்த² தே³வானுபா⁴வேன நாகா³னுபா⁴வேன ச தே³வோ வஸ்ஸதி, நதி³யோ ச ஸந்த³ந்தி, தங் ஸப்³ப³ம்பி உத³கங் அனோதத்தமேவ பவிஸதி, சந்தி³மஸூரியா த³க்கி²ணேன வா உத்தரேன வா க³ச்ச²ந்தா பப்³ப³தந்தரேன தத்த² ஓபா⁴ஸங் கரொந்தி, உஜுகங் க³ச்ச²ந்தா ந கரொந்தி, தேனேவஸ்ஸ ‘‘அனோதத்த’’ந்தி ஸங்கா² உத³பாதி³.

    Tesu anotattadaho sudassanakūṭaṃ cittakūṭaṃ kāḷakūṭaṃ gandhamādanakūṭaṃ kelāsakūṭanti imehi pañcahi pabbatakūṭehi parikkhitto. Tattha sudassanakūṭaṃ sovaṇṇamayaṃ tiyojanasatubbedhaṃ antovaṅkaṃ kākamukhasaṇṭhānaṃ tameva saraṃ paṭicchādetvā ṭhitaṃ, cittakūṭaṃ sattaratanamayaṃ. Kāḷakūṭaṃ añjanamayaṃ. Gandhamādanakūṭaṃ masāragallamayaṃ abbhantare muggavaṇṇaṃ; mūlagandho, sāragandho, pheggugandho, tacagandho, papaṭikāgandho, khandhagandho, rasagandho, pupphagandho, phalagandho, pattagandhoti imehi dasahi gandhehi ussannaṃ, nānappakāraosadhasañchannaṃ, kāḷapakkhuposathadivase ādittaṃ viya aṅgāraṃ pajjalantaṃ tiṭṭhati. Kelāsakūṭaṃ rajatamayaṃ. Sabbāni cetāni sudassanena samānubbedhasaṇṭhānāni tameva saraṃ paṭicchādetvā ṭhitāni. Tattha devānubhāvena nāgānubhāvena ca devo vassati, nadiyo ca sandanti, taṃ sabbampi udakaṃ anotattameva pavisati, candimasūriyā dakkhiṇena vā uttarena vā gacchantā pabbatantarena tattha obhāsaṃ karonti, ujukaṃ gacchantā na karonti, tenevassa ‘‘anotatta’’nti saṅkhā udapādi.

    தத்த² ரதனமயமனுஞ்ஞஸோபானஸிலாதலானி நிம்மச்ச²கச்ச²பானி ப²லிகஸதி³ஸானி நிம்மலூத³கானி தது³பபோ⁴க³ஸத்தானங் கம்மனிப்³ப³த்தானேவ நஹானதித்தா²னி ச ஹொந்தி, யத்த² பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³தா⁴ இத்³தி⁴மந்தோ ஸாவகா இஸயோ ச நஹானாதீ³னி கரொந்தி, தே³வயக்கா²த³யோ உத³ககீளங் கீளந்தி.

    Tattha ratanamayamanuññasopānasilātalāni nimmacchakacchapāni phalikasadisāni nimmalūdakāni tadupabhogasattānaṃ kammanibbattāneva nahānatitthāni ca honti, yattha buddhapaccekabuddhā iddhimanto sāvakā isayo ca nahānādīni karonti, devayakkhādayo udakakīḷaṃ kīḷanti.

    தஸ்ஸ சதூஸு பஸ்ஸேஸு ஸீஹமுக²ங், ஹத்தி²முக²ங், அஸ்ஸமுக²ங், உஸப⁴முக²ந்தி சத்தாரி உத³கனிக்க²மனமுகா²னி ஹொந்தி, யேஹி சதஸ்ஸோ நதி³யோ ஸந்த³ந்தி. ஸீஹமுகே²ன நிக்க²ந்தனதீ³தீரே கேஸரஸீஹா ப³ஹுதரா ஹொந்தி, ததா² ஹத்தி²முகா²தீ³ஹி ஹத்தி²அஸ்ஸஉஸபா⁴. புரத்தி²மதி³ஸதோ நிக்க²ந்தனதீ³ அனோதத்தங் திக்க²த்துங் பத³க்கி²ணங் கத்வா இதரா திஸ்ஸோ நதி³யோ அனுபக³ம்ம பாசீனஹிமவந்தேனேவ அமனுஸ்ஸபத²ங் க³ந்த்வா மஹாஸமுத்³த³ங் பவிஸதி. பச்சி²மதி³ஸதோ உத்தரதி³ஸதோ ச நிக்க²ந்தனதி³யோபி ததே²வ பத³க்கி²ணங் கத்வா பச்சி²மஹிமவந்தேனேவ உத்தரஹிமவந்தேனேவ ச அமனுஸ்ஸபத²ங் க³ந்த்வா மஹாஸமுத்³த³ங் பவிஸந்தி.

    Tassa catūsu passesu sīhamukhaṃ, hatthimukhaṃ, assamukhaṃ, usabhamukhanti cattāri udakanikkhamanamukhāni honti, yehi catasso nadiyo sandanti. Sīhamukhena nikkhantanadītīre kesarasīhā bahutarā honti, tathā hatthimukhādīhi hatthiassausabhā. Puratthimadisato nikkhantanadī anotattaṃ tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā itarā tisso nadiyo anupagamma pācīnahimavanteneva amanussapathaṃ gantvā mahāsamuddaṃ pavisati. Pacchimadisato uttaradisato ca nikkhantanadiyopi tatheva padakkhiṇaṃ katvā pacchimahimavanteneva uttarahimavanteneva ca amanussapathaṃ gantvā mahāsamuddaṃ pavisanti.

    த³க்கி²ணதி³ஸதோ நிக்க²ந்தனதீ³ பன தங் திக்க²த்துங் பத³க்கி²ணங் கத்வா த³க்கி²ணேன உஜுகங் பாஸாணபிட்டே²னேவ ஸட்டி²யோஜனானி க³ந்த்வா பப்³ப³தங் பஹரித்வா உட்டா²ய பரிக்கே²பேன திகா³வுதப்பமாணஉத³கதா⁴ரா ஹுத்வா ஆகாஸேன ஸட்டி²யோஜனானி க³ந்த்வா தியக்³க³ளே நாம பாஸாணே பதிதா, பாஸாணோ உத³கதா⁴ராவேகே³ன பி⁴ன்னோ. தத்த² பஞ்ஞாஸயோஜனப்பமாணா தியக்³க³ளா நாம பொக்க²ரணீ ஜாதா, பொக்க²ரணியா கூலங் பி⁴ந்தி³த்வா பாஸாணங் பவிஸித்வா ஸட்டி²யோஜனானி க³ந்த்வா ததோ க⁴னபத²விங் பி⁴ந்தி³த்வா உமங்கே³ன ஸட்டி²யோஜனானி க³ந்த்வா விஞ்ஜ²ங் நாம திரச்சா²னபப்³ப³தங் பஹரித்வா ஹத்த²தலே பஞ்சங்கு³லிஸதி³ஸா பஞ்சதா⁴ரா ஹுத்வா பவத்தந்தி.

    Dakkhiṇadisato nikkhantanadī pana taṃ tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā dakkhiṇena ujukaṃ pāsāṇapiṭṭheneva saṭṭhiyojanāni gantvā pabbataṃ paharitvā uṭṭhāya parikkhepena tigāvutappamāṇaudakadhārā hutvā ākāsena saṭṭhiyojanāni gantvā tiyaggaḷe nāma pāsāṇe patitā, pāsāṇo udakadhārāvegena bhinno. Tattha paññāsayojanappamāṇā tiyaggaḷā nāma pokkharaṇī jātā, pokkharaṇiyā kūlaṃ bhinditvā pāsāṇaṃ pavisitvā saṭṭhiyojanāni gantvā tato ghanapathaviṃ bhinditvā umaṅgena saṭṭhiyojanāni gantvā viñjhaṃ nāma tiracchānapabbataṃ paharitvā hatthatale pañcaṅgulisadisā pañcadhārā hutvā pavattanti.

    ஸா திக்க²த்துங் அனோதத்தங் பத³க்கி²ணங் கத்வா க³தட்டா²னே ‘‘ஆவட்டக³ங்கா³’’தி வுச்சதி, உஜுகங் பாஸாணபிட்டே²ன ஸட்டி²யோஜனானி க³தட்டா²னே ‘‘கண்ஹக³ங்கா³’’தி, ஆகாஸேன ஸட்டி²யோஜனானி க³தட்டா²னே ‘‘ஆகாஸக³ங்கா³’’தி, தியக்³க³ளபாஸாணே பஞ்ஞாஸயோஜனோகாஸே டி²தா ‘‘தியக்³க³ளபொக்க²ரணீ’’தி, கூலங் பி⁴ந்தி³த்வா பாஸாணங் பவிஸித்வா ஸட்டி²யோஜனானி க³தட்டா²னே ‘‘ப³ஹலக³ங்கா³’’தி, உமங்கே³ன ஸட்டி²யோஜனானி க³தட்டா²னே ‘‘உமங்க³க³ங்கா³’’தி வுச்சதி, விஞ்ஜ²ங் நாம திரச்சா²னபப்³ப³தங் பஹரித்வா பஞ்சதா⁴ரா ஹுத்வா பவத்தட்டா²னே க³ங்கா³, யமுனா, அசிரவதீ, ஸரபூ⁴, மஹீதி பஞ்சதா⁴ ஸங்க²ங் க³தா. ஏவமேதா பஞ்ச மஹானதி³யோ ஹிமவந்ததோ பவத்தந்தீதி வேதி³தப்³பா³.

    Sā tikkhattuṃ anotattaṃ padakkhiṇaṃ katvā gataṭṭhāne ‘‘āvaṭṭagaṅgā’’ti vuccati, ujukaṃ pāsāṇapiṭṭhena saṭṭhiyojanāni gataṭṭhāne ‘‘kaṇhagaṅgā’’ti, ākāsena saṭṭhiyojanāni gataṭṭhāne ‘‘ākāsagaṅgā’’ti, tiyaggaḷapāsāṇe paññāsayojanokāse ṭhitā ‘‘tiyaggaḷapokkharaṇī’’ti, kūlaṃ bhinditvā pāsāṇaṃ pavisitvā saṭṭhiyojanāni gataṭṭhāne ‘‘bahalagaṅgā’’ti, umaṅgena saṭṭhiyojanāni gataṭṭhāne ‘‘umaṅgagaṅgā’’ti vuccati, viñjhaṃ nāma tiracchānapabbataṃ paharitvā pañcadhārā hutvā pavattaṭṭhāne gaṅgā, yamunā, aciravatī, sarabhū, mahīti pañcadhā saṅkhaṃ gatā. Evametā pañca mahānadiyo himavantato pavattantīti veditabbā.

    தத்த² நதீ³ நின்னகா³திஆதி³கங் கொ³த்தங், க³ங்கா³ யமுனாதிஆதி³கங் நாமங். ஸவந்தியோதி யா காசி ஸவமானா ஸந்த³மானா க³ச்ச²ந்தியோ மஹானதி³யோ வா குன்னதி³யோ வா. அப்பெந்தீதி அல்லீயந்தி ஓஸரந்தி. தா⁴ராதி வுட்டி²தா⁴ரா. பூரத்தந்தி புண்ணபா⁴வோ. மஹாஸமுத்³த³ஸ்ஸ ஹி அயங் த⁴ம்மதா – ‘‘இமஸ்மிங் காலே தே³வோ மந்தோ³ ஜாதோ, ஜாலக்கி²பாதீ³னி ஆதா³ய மச்ச²கச்ச²பே க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி வா ‘‘இமஸ்மிங் காலே அதிமஹந்தீ வுட்டி², ந லபி⁴ஸ்ஸாம நு கோ² பிட்டி²பஸாரணட்டா²ன’’ந்தி வா தங் ந ஸக்கா வத்துங். பட²மகப்பிககாலதோ பட்டா²ய ஹி யங் வஸ்ஸித்வா ஸினேருமேக²லங் ஆஹச்ச உத³கங் டி²தங், தங் ததோ ஏகங்கு³லமத்தம்பி உத³கங் நேவ ஹெட்டா² ஓதரதி, ந உத்³த⁴ங் உத்தரதி.

    Tattha nadī ninnagātiādikaṃ gottaṃ, gaṅgā yamunātiādikaṃ nāmaṃ. Savantiyoti yā kāci savamānā sandamānā gacchantiyo mahānadiyo vā kunnadiyo vā. Appentīti allīyanti osaranti. Dhārāti vuṭṭhidhārā. Pūrattanti puṇṇabhāvo. Mahāsamuddassa hi ayaṃ dhammatā – ‘‘imasmiṃ kāle devo mando jāto, jālakkhipādīni ādāya macchakacchape gaṇhissāmā’’ti vā ‘‘imasmiṃ kāle atimahantī vuṭṭhi, na labhissāma nu kho piṭṭhipasāraṇaṭṭhāna’’nti vā taṃ na sakkā vattuṃ. Paṭhamakappikakālato paṭṭhāya hi yaṃ vassitvā sinerumekhalaṃ āhacca udakaṃ ṭhitaṃ, taṃ tato ekaṅgulamattampi udakaṃ neva heṭṭhā otarati, na uddhaṃ uttarati.

    ஏகரஸோதி அஸம்பி⁴ன்னரஸோ. முத்தாதி கு²த்³த³கமஹந்தவட்டதீ³கா⁴தி³பே⁴தா³ அனேகவிதா⁴ முத்தா. மணீதி ரத்தனீலாதி³பே⁴தோ³ அனேகவிதோ⁴ மணி. வேளுரியோதி வங்ஸவண்ணஸிரீஸபுப்ப²வண்ணாதி³ஸண்டா²னதோ அனேகவிதோ⁴. ஸங்கோ²தி த³க்கி²ணாவத்ததம்ப³குச்சி²கத⁴மனஸங்கா²தி³பே⁴தோ³ அனேகவிதோ⁴. ஸிலாதி ஸேதகாளமுக்³க³வண்ணாதி³பே⁴தா³ அனேகவிதா⁴. பவாளந்தி கு²த்³த³கமஹந்தமந்த³ரத்தக⁴னரத்தாதி³பே⁴த³ங் அனேகவித⁴ங். லோஹிதங்கோ³தி பது³மராகா³தி³பே⁴தோ³ அனேகவிதோ⁴ மஸாரக³ல்லந்தி கப³ரமணி. ‘‘சித்தப²லிக’’ந்திபி வத³ந்தி.

    Ekarasoti asambhinnaraso. Muttāti khuddakamahantavaṭṭadīghādibhedā anekavidhā muttā. Maṇīti rattanīlādibhedo anekavidho maṇi. Veḷuriyoti vaṃsavaṇṇasirīsapupphavaṇṇādisaṇṭhānato anekavidho. Saṅkhoti dakkhiṇāvattatambakucchikadhamanasaṅkhādibhedo anekavidho. Silāti setakāḷamuggavaṇṇādibhedā anekavidhā. Pavāḷanti khuddakamahantamandarattaghanarattādibhedaṃ anekavidhaṃ. Lohitaṅgoti padumarāgādibhedo anekavidho masāragallanti kabaramaṇi. ‘‘Cittaphalika’’ntipi vadanti.

    மஹதங் பூ⁴தானந்தி மஹந்தானங் ஸத்தானங். திமிதிமிங்க³லாதி³கா திஸ்ஸோ மச்ச²ஜாதியோ. திமிங் கி³லனஸமத்தா² திமிங்க³லா, திமிஞ்ச திமிங்க³லஞ்ச கி³லனஸமத்தா² ‘‘திமிதிமிங்க³லா’’தி வத³ந்தி. நாகா³தி ஊமிபிட்டி²வாஸினோபி விமானட்ட²கனாகா³பி.

    Mahataṃbhūtānanti mahantānaṃ sattānaṃ. Timitimiṅgalādikā tisso macchajātiyo. Timiṃ gilanasamatthā timiṅgalā, timiñca timiṅgalañca gilanasamatthā ‘‘timitimiṅgalā’’ti vadanti. Nāgāti ūmipiṭṭhivāsinopi vimānaṭṭhakanāgāpi.

    ஏவமேவ கோ²தி கிஞ்சாபி ஸத்தா² இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே ஸோளஸபி பா³த்திங்ஸபி ததோ பி⁴ய்யோபி அச்ச²ரியப்³பு⁴தத⁴ம்மே விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ஸக்கோதி, ததா³ உபமாபா⁴வேன பன க³ஹிதானங் அட்ட²ன்னங் அனுரூபவஸேன அட்டே²வ தே உபமேதப்³ப³த⁴ம்மே விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே அட்ட² அச்ச²ரியா அப்³பு⁴தா த⁴ம்மா’’திஆதி³மாஹ.

    Evamevakhoti kiñcāpi satthā imasmiṃ dhammavinaye soḷasapi bāttiṃsapi tato bhiyyopi acchariyabbhutadhamme vibhajitvā dassetuṃ sakkoti, tadā upamābhāvena pana gahitānaṃ aṭṭhannaṃ anurūpavasena aṭṭheva te upametabbadhamme vibhajitvā dassento ‘‘evameva kho, bhikkhave, imasmiṃ dhammavinaye aṭṭha acchariyā abbhutā dhammā’’tiādimāha.

    தத்த² அனுபுப்³ப³ஸிக்கா²ய திஸ்ஸோ பி⁴க்கா² க³ஹிதா, அனுபுப்³ப³கிரியாய தேரஸ து⁴தங்க³த⁴ம்மா, அனுபுப்³ப³படிபதா³ய ஸத்த அனுபஸ்ஸனா அட்டா²ரஸ மஹாவிபஸ்ஸனா அட்ட²திங்ஸ ஆரம்மணவிப⁴த்தியோ ஸத்ததிங்ஸ போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா ச க³ஹிதா. ந ஆயதகேனேவ அஞ்ஞாபடிவேதோ⁴தி மண்டூ³கஸ்ஸ உப்பதித்வா க³மனங் விய ஆதி³தோவ ஸீலபூரணாதீ³னி அகத்வா அரஹத்தபடிவேதோ⁴ நாம நத்தி², படிபாடியா பன ஸீலஸமாதி⁴பஞ்ஞாயோ பூரெத்வாவ அரஹத்தப்பத்தீதி அத்தோ².

    Tattha anupubbasikkhāya tisso bhikkhā gahitā, anupubbakiriyāya terasa dhutaṅgadhammā, anupubbapaṭipadāya satta anupassanā aṭṭhārasa mahāvipassanā aṭṭhatiṃsa ārammaṇavibhattiyo sattatiṃsa bodhipakkhiyadhammā ca gahitā. Na āyatakeneva aññāpaṭivedhoti maṇḍūkassa uppatitvā gamanaṃ viya āditova sīlapūraṇādīni akatvā arahattapaṭivedho nāma natthi, paṭipāṭiyā pana sīlasamādhipaññāyo pūretvāva arahattappattīti attho.

    மம ஸாவகாதி ஸோதாபன்னாதி³கே அரியபுக்³க³லே ஸந்தா⁴ய வத³தி. ந ஸங்வஸதீதி உபோஸத²கம்மாதி³வஸேன ஸங்வாஸங் ந கரோதி. உக்கி²பதீதி அபனேதி. ஆரகாவாதி தூ³ரேயேவ. ந தேன நிப்³பா³னதா⁴துயா ஊனத்தங் வா பூரத்தங் வாதி அஸங்க்²யெய்யேபி மஹாகப்பே பு³த்³தே⁴ஸு அனுப்பஜ்ஜந்தேஸு ஏகஸத்தோபி பரினிப்³பா³துங் ந ஸக்கோதி, ததா³பி ‘‘துச்சா² நிப்³பா³னதா⁴தூ’’தி ந ஸக்கா வத்துங், பு³த்³த⁴காலே பன ஏகேகஸ்மிங் ஸமாக³மே அஸங்க்²யெய்யாபி ஸத்தா அமதங் ஆராதெ⁴ந்தி, ததா³பி ந ஸக்கா வத்துங் ‘‘பூரா நிப்³பா³னதா⁴தூ’’தி. விமுத்திரஸோதி கிலேஸேஹி விமுச்சனரஸோ. ஸப்³பா³ ஹி ஸாஸனஸ்ஸ ஸம்பத்தி யாவதே³வ அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தஸ்ஸ விமுத்தியா ஹோதி.

    Mama sāvakāti sotāpannādike ariyapuggale sandhāya vadati. Na saṃvasatīti uposathakammādivasena saṃvāsaṃ na karoti. Ukkhipatīti apaneti. Ārakāvāti dūreyeva. Na tena nibbānadhātuyā ūnattaṃ vā pūrattaṃ vāti asaṅkhyeyyepi mahākappe buddhesu anuppajjantesu ekasattopi parinibbātuṃ na sakkoti, tadāpi ‘‘tucchā nibbānadhātū’’ti na sakkā vattuṃ, buddhakāle pana ekekasmiṃ samāgame asaṅkhyeyyāpi sattā amataṃ ārādhenti, tadāpi na sakkā vattuṃ ‘‘pūrā nibbānadhātū’’ti. Vimuttirasoti kilesehi vimuccanaraso. Sabbā hi sāsanassa sampatti yāvadeva anupādāya āsavehi cittassa vimuttiyā hoti.

    ரதனானீதி ரதிஜனநட்டே²ன ரதனானி. ஸதிபட்டா²னாத³யோ ஹி பா⁴வியமானா புப்³ப³பா⁴கே³பி அனப்பகங் பீதிபாமோஜ்ஜங் நிப்³ப³த்தெந்தி, பகே³வ அபரபா⁴கே³. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Ratanānīti ratijananaṭṭhena ratanāni. Satipaṭṭhānādayo hi bhāviyamānā pubbabhāgepi anappakaṃ pītipāmojjaṃ nibbattenti, pageva aparabhāge. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘யதோ யதோ ஸம்மஸதி, க²ந்தா⁴னங் உத³யப்³ப³யங்;

    ‘‘Yato yato sammasati, khandhānaṃ udayabbayaṃ;

    லப⁴தீ பீதிபாமோஜ்ஜங், அமதங் தங் விஜானத’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 374) –

    Labhatī pītipāmojjaṃ, amataṃ taṃ vijānata’’nti. (dha. pa. 374) –

    லோகியரதனநிமித்தங் பன பீதிபாமோஜ்ஜங் ந தஸ்ஸ கலபா⁴க³ம்பி அக்³க⁴தீதி அயமத்தோ² ஹெட்டா² த³ஸ்ஸிதோ ஏவ. அபிச –

    Lokiyaratananimittaṃ pana pītipāmojjaṃ na tassa kalabhāgampi agghatīti ayamattho heṭṭhā dassito eva. Apica –

    ‘‘சித்தீகதங் மஹக்³க⁴ஞ்ச, அதுலங் து³ல்லப⁴த³ஸ்ஸனங்;

    ‘‘Cittīkataṃ mahagghañca, atulaṃ dullabhadassanaṃ;

    அனோமஸத்தபரிபோ⁴க³ங், ‘ரதன’ந்தி பவுச்சதீ’’தி.

    Anomasattaparibhogaṃ, ‘ratana’nti pavuccatī’’ti.

    யதி³ ச சித்தீகதாதி³பா⁴வேன ரதனங் நாம ஹோதி, ஸதிபட்டா²னாதீ³னங்யேவ பூ⁴ததோ ரதனபா⁴வோ. போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மானஞ்ஹி ஸோ ஆனுபா⁴வோ, யங் ஸாவகா ஸாவகபாரமீஞாணங், பச்சேகபு³த்³தா⁴ பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங், ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அதி⁴க³ச்ச²ந்தீதி ஆஸன்னகாரணத்தா. பரம்பரகாரணஞ்ஹி தா³னாதி³உபனிஸ்ஸயோதி ஏவங் ரதிஜனநட்டே²ன சித்தீகதாதி³அத்தே²ன ச ரதனபா⁴வோ போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மானங் ஸாதிஸயோ. தேன வுத்தங் – ‘‘தத்ரிமானி ரதனானி, ஸெய்யதி²த³ங், சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா’’திஆதி³.

    Yadi ca cittīkatādibhāvena ratanaṃ nāma hoti, satipaṭṭhānādīnaṃyeva bhūtato ratanabhāvo. Bodhipakkhiyadhammānañhi so ānubhāvo, yaṃ sāvakā sāvakapāramīñāṇaṃ, paccekabuddhā paccekabodhiñāṇaṃ, sammāsambuddhā sammāsambodhiṃ adhigacchantīti āsannakāraṇattā. Paramparakāraṇañhi dānādiupanissayoti evaṃ ratijananaṭṭhena cittīkatādiatthena ca ratanabhāvo bodhipakkhiyadhammānaṃ sātisayo. Tena vuttaṃ – ‘‘tatrimāni ratanāni, seyyathidaṃ, cattāro satipaṭṭhānā’’tiādi.

    தத்த² ஆரம்மணே பக்க²ந்தி³த்வா உபட்டா²னட்டே²ன பட்டா²னங், ஸதியேவ பட்டா²னங் ஸதிபட்டா²னங். ஆரம்மணஸ்ஸ பன காயாதி³வஸேன சதுப்³பி³த⁴த்தா வுத்தங் ‘‘சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா’’தி. ததா² ஹி காயவேத³னாசித்தத⁴ம்மேஸு ஸுப⁴ஸுக²னிச்சஅத்தஸஞ்ஞானங் பஹானதோ அஸுப⁴து³க்கா²னிச்சானத்ததாக³ஹணதோ ச நேஸங் காயானுபஸ்ஸனாதி³பா⁴வோ விப⁴த்தோ.

    Tattha ārammaṇe pakkhanditvā upaṭṭhānaṭṭhena paṭṭhānaṃ, satiyeva paṭṭhānaṃ satipaṭṭhānaṃ. Ārammaṇassa pana kāyādivasena catubbidhattā vuttaṃ ‘‘cattāro satipaṭṭhānā’’ti. Tathā hi kāyavedanācittadhammesu subhasukhaniccaattasaññānaṃ pahānato asubhadukkhāniccānattatāgahaṇato ca nesaṃ kāyānupassanādibhāvo vibhatto.
