Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩. ઉપ્પલદાયિકાથેરીઅપદાનં

    3. Uppaladāyikātherīapadānaṃ

    ૫૭.

    57.

    ‘‘નગરે અરુણવતિયા, અરુણો નામ ખત્તિયો;

    ‘‘Nagare aruṇavatiyā, aruṇo nāma khattiyo;

    તસ્સ રઞ્ઞો અહું ભરિયા, એકજ્ઝં ચારયામહં.

    Tassa rañño ahuṃ bhariyā, ekajjhaṃ cārayāmahaṃ.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘રહોગતા નિસીદિત્વા, એવં ચિન્તેસહં તદા;

    ‘‘Rahogatā nisīditvā, evaṃ cintesahaṃ tadā;

    ‘કુસલં મે કતં નત્થિ, આદાય ગમિયં મમ.

    ‘Kusalaṃ me kataṃ natthi, ādāya gamiyaṃ mama.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘‘મહાભિતાપં કટુકં, ઘોરરૂપં સુદારુણં;

    ‘‘‘Mahābhitāpaṃ kaṭukaṃ, ghorarūpaṃ sudāruṇaṃ;

    નિરયં નૂન ગચ્છામિ, એત્થ મે નત્થિ સંસયો’.

    Nirayaṃ nūna gacchāmi, ettha me natthi saṃsayo’.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘એવાહં ચિન્તયિત્વાન, પહંસેત્વાન માનસં;

    ‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, pahaṃsetvāna mānasaṃ;

    રાજાનં ઉપગન્ત્વાન, ઇદં વચનમબ્રવિં.

    Rājānaṃ upagantvāna, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘‘ઇત્થી નામ મયં દેવ, પુરિસાનિત્તરા અહુ 1;

    ‘‘‘Itthī nāma mayaṃ deva, purisānittarā ahu 2;

    એકં મે સમણં દેહિ, ભોજયિસ્સામિ ખત્તિય’.

    Ekaṃ me samaṇaṃ dehi, bhojayissāmi khattiya’.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘અદાસિ મે તદા રાજા, સમણં ભાવિતિન્દ્રિયં;

    ‘‘Adāsi me tadā rājā, samaṇaṃ bhāvitindriyaṃ;

    તસ્સ પત્તં ગહેત્વાન, પરમન્નેન પૂરયિં.

    Tassa pattaṃ gahetvāna, paramannena pūrayiṃ.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘પૂરેત્વા પરમં અન્નં, સહ સુગન્ધલેપનં;

    ‘‘Pūretvā paramaṃ annaṃ, saha sugandhalepanaṃ;

    મહાચેલેન છાદિત્વા, અદાસિં તુટ્ઠમાનસા.

    Mahācelena chāditvā, adāsiṃ tuṭṭhamānasā.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘સહસ્સદેવરાજૂનં, મહેસિત્તમકારયિં;

    ‘‘Sahassadevarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;

    સહસ્સચક્કવત્તીનં, મહેસિત્તમકારયિં.

    Sahassacakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં;

    ‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    નાનાવિધં બહું અઞ્ઞં, તસ્સ કમ્મફલં તતો.

    Nānāvidhaṃ bahuṃ aññaṃ, tassa kammaphalaṃ tato.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘ઉપ્પલસ્સેવ મે વણ્ણો, અભિરૂપા સુદસ્સના;

    ‘‘Uppalasseva me vaṇṇo, abhirūpā sudassanā;

    ઇત્થિસબ્બઙ્ગસમ્પન્ના, અભિજાતા જુતિન્ધરા.

    Itthisabbaṅgasampannā, abhijātā jutindharā.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘પચ્છિમે ભવે સમ્પત્તે, અજાયિં સાકિયે કુલે;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, ajāyiṃ sākiye kule;

    નારીસહસ્સપામોક્ખા, સુદ્ધોદનસુતસ્સહં.

    Nārīsahassapāmokkhā, suddhodanasutassahaṃ.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘નિબ્બિન્દિત્વા અગારેહં, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Nibbinditvā agārehaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    સત્તમીરત્તિસમ્પત્તા 3, ચતુસચ્ચમપાપુણિં.

    Sattamīrattisampattā 4, catusaccamapāpuṇiṃ.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘ચીવરં પિણ્ડપાતઞ્ચ, પચ્ચયં સયનાસનં;

    ‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    પરિમેતું ન સક્કોમિ, પિણ્ડપાતસ્સિદં ફલં.

    Parimetuṃ na sakkomi, piṇḍapātassidaṃ phalaṃ.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘યં મય્હં પૂરિતં કમ્મં, કુસલં સરસે મુનિ;

    ‘‘Yaṃ mayhaṃ pūritaṃ kammaṃ, kusalaṃ sarase muni;

    તુય્હત્થાય મહાવીર, પરિચત્તં બહું મયા.

    Tuyhatthāya mahāvīra, paricattaṃ bahuṃ mayā.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘એકત્તિંસે ઇતો કપ્પે, યં દાનમદદિં તદા;

    ‘‘Ekattiṃse ito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પિણ્ડપાતસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, piṇḍapātassidaṃ phalaṃ.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘દ્વે ગતિયો પજાનામિ, દેવત્તં અથ માનુસં;

    ‘‘Dve gatiyo pajānāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    અઞ્ઞં ગતિં ન જાનામિ, પિણ્ડપાતસ્સિદં ફલં.

    Aññaṃ gatiṃ na jānāmi, piṇḍapātassidaṃ phalaṃ.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘ઉચ્ચે કુલે પજાયામિ, મહાસાલે 5 મહદ્ધને;

    ‘‘Ucce kule pajāyāmi, mahāsāle 6 mahaddhane;

    અઞ્ઞે કુલે ન જાયામિ, પિણ્ડપાતસ્સિદં ફલં.

    Aññe kule na jāyāmi, piṇḍapātassidaṃ phalaṃ.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘ભવાભવે સંસરિત્વા, સુક્કમૂલેન ચોદિતા;

    ‘‘Bhavābhave saṃsaritvā, sukkamūlena coditā;

    અમનાપં ન પસ્સામિ, સોમનસ્સકતં ફલં.

    Amanāpaṃ na passāmi, somanassakataṃ phalaṃ.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    ચેતોપરિયઞાણસ્સ, વસી હોમિ મહામુને.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmune.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ, પટિભાને તથેવ ચ;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ઞાણં મમ મહાવીર, ઉપ્પન્નં તવ સન્તિકે.

    Ñāṇaṃ mama mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં ઉપ્પલદાયિકા ભિક્ખુની ભગવતો સમ્મુખા ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ uppaladāyikā bhikkhunī bhagavato sammukhā imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ઉપ્પલદાયિકાથેરિયાપદાનં તતિયં.

    Uppaladāyikātheriyāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. પુરિસાનુગતા સદા (સી॰), પુરિસા ન ભવામ નો (સ્યા॰), પુરિસાનં ભરા મયં (પી॰)
    2. purisānugatā sadā (sī.), purisā na bhavāma no (syā.), purisānaṃ bharā mayaṃ (pī.)
    3. સત્તમિંરત્તિમપત્તા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. sattamiṃrattimapattā (sī. syā. pī.)
    5. તયો સાલ (ક॰)
    6. tayo sāla (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact