Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૯. ઉપ્પલવણ્ણાથેરીઅપદાનં
9. Uppalavaṇṇātherīapadānaṃ
૩૮૪.
384.
‘‘ભિક્ખુની ઉપ્પલવણ્ણા, ઇદ્ધિયા પારમિં ગતા;
‘‘Bhikkhunī uppalavaṇṇā, iddhiyā pāramiṃ gatā;
વન્દિત્વા સત્થુનો પાદે, ઇદં વચનમબ્રવિ.
Vanditvā satthuno pāde, idaṃ vacanamabravi.
૩૮૫.
385.
સબ્બદુક્ખં મયા ખીણં, આરોચેમિ મહામુનિ.
Sabbadukkhaṃ mayā khīṇaṃ, ārocemi mahāmuni.
૩૮૬.
386.
‘‘‘યાવતા પરિસા અત્થિ, પસન્ના જિનસાસને;
‘‘‘Yāvatā parisā atthi, pasannā jinasāsane;
યસ્સા ચ મેપરાધોત્થિ, ખમન્તુ જિનસમ્મુખા.
Yassā ca meparādhotthi, khamantu jinasammukhā.
૩૮૭.
387.
૩૮૮.
388.
‘‘‘ઇદ્ધિઞ્ચાપિ નિદસ્સેહિ, મમ સાસનકારિકે;
‘‘‘Iddhiñcāpi nidassehi, mama sāsanakārike;
ચતસ્સો પરિસા અજ્જ, કઙ્ખં છિન્દાહિ યાવતા.
Catasso parisā ajja, kaṅkhaṃ chindāhi yāvatā.
૩૮૯.
389.
‘‘‘ધીતા તુય્હં મહાવીર, પઞ્ઞવન્ત જુતિન્ધર;
‘‘‘Dhītā tuyhaṃ mahāvīra, paññavanta jutindhara;
બહુઞ્ચ દુક્કરં કમ્મં, કતં મે અતિદુક્કરં.
Bahuñca dukkaraṃ kammaṃ, kataṃ me atidukkaraṃ.
૩૯૦.
390.
‘‘‘ઉપ્પલસ્સેવ મે વણ્ણો, નામેનુપ્પલનામિકા;
‘‘‘Uppalasseva me vaṇṇo, nāmenuppalanāmikā;
સાવિકા તે મહાવીર, પાદે વન્દામિ ચક્ખુમ.
Sāvikā te mahāvīra, pāde vandāmi cakkhuma.
૩૯૧.
391.
‘‘‘રાહુલો ચ અહઞ્ચેવ, નેકજાતિસતે બહૂ;
‘‘‘Rāhulo ca ahañceva, nekajātisate bahū;
એકસ્મિં સમ્ભવે જાતા, સમાનછન્દમાનસા.
Ekasmiṃ sambhave jātā, samānachandamānasā.
૩૯૨.
392.
પચ્છિમે ભવે સમ્પત્તે, ઉભોપિ નાનાસમ્ભવા.
Pacchime bhave sampatte, ubhopi nānāsambhavā.
૩૯૩.
393.
‘‘‘પુત્તો ચ રાહુલો નામ, ધીતા ઉપ્પલસવ્હયા;
‘‘‘Putto ca rāhulo nāma, dhītā uppalasavhayā;
પસ્સ વીર મમં ઇદ્ધિં, બલં દસ્સેમિ સત્થુનો.
Passa vīra mamaṃ iddhiṃ, balaṃ dassemi satthuno.
૩૯૪.
394.
‘‘‘મહાસમુદ્દે ચતુરો, પક્ખિપિ હત્થપાતિયં;
‘‘‘Mahāsamudde caturo, pakkhipi hatthapātiyaṃ;
૩૯૫.
395.
‘‘‘ઉબ્બત્તયિત્વા પથવિં, પક્ખિપિ હત્થપાતિયં;
‘‘‘Ubbattayitvā pathaviṃ, pakkhipi hatthapātiyaṃ;
ચિત્તં મુઞ્જં યથા નામ, લુઞ્ચિ કોમારકો યુવા.
Cittaṃ muñjaṃ yathā nāma, luñci komārako yuvā.
૩૯૬.
396.
‘‘‘ચક્કવાળસમં પાણિં, છાદયિત્વાન મત્થકે;
‘‘‘Cakkavāḷasamaṃ pāṇiṃ, chādayitvāna matthake;
વસ્સાપેત્વાન ફુસિતં, નાનાવણ્ણં પુનપ્પુનં.
Vassāpetvāna phusitaṃ, nānāvaṇṇaṃ punappunaṃ.
૩૯૭.
397.
‘‘‘ભૂમિં ઉદુક્ખલં કત્વા, ધઞ્ઞં કત્વાન સક્ખરં;
‘‘‘Bhūmiṃ udukkhalaṃ katvā, dhaññaṃ katvāna sakkharaṃ;
સિનેરું મુસલં કત્વા, મદ્દિ કોમારિકા યથા.
Sineruṃ musalaṃ katvā, maddi komārikā yathā.
૩૯૮.
398.
‘‘‘ધીતાહં બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ, નામેનુપ્પલસવ્હયા;
‘‘‘Dhītāhaṃ buddhaseṭṭhassa, nāmenuppalasavhayā;
અભિઞ્ઞાસુ વસીભૂતા, તવ સાસનકારિકા.
Abhiññāsu vasībhūtā, tava sāsanakārikā.
૩૯૯.
399.
‘‘‘નાનાવિકુબ્બનં કત્વા, દસ્સેત્વા લોકનાયકં;
‘‘‘Nānāvikubbanaṃ katvā, dassetvā lokanāyakaṃ;
૪૦૦.
400.
‘‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;
‘‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;
ચેતોપરિયઞાણસ્સ, વસી હોમિ મહામુને.
Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmune.
૪૦૧.
401.
‘‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;
‘‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;
સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.
Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.
૪૦૨.
402.
‘‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ, પટિભાને તથેવ ચ;
‘‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;
૪૦૩.
403.
અધિકારં બહું મય્હં, તુય્હત્થાય મહામુનિ.
Adhikāraṃ bahuṃ mayhaṃ, tuyhatthāya mahāmuni.
૪૦૪.
404.
‘‘‘યં મયા પૂરિતં કમ્મં, કુસલં સર મે મુનિ;
‘‘‘Yaṃ mayā pūritaṃ kammaṃ, kusalaṃ sara me muni;
તવત્થાય મહાવીર, પુઞ્ઞં ઉપચિતં મયા.
Tavatthāya mahāvīra, puññaṃ upacitaṃ mayā.
૪૦૫.
405.
તવત્થાય મહાવીર, ચત્તં મે જીવિતુત્તમં.
Tavatthāya mahāvīra, cattaṃ me jīvituttamaṃ.
૪૦૬.
406.
‘‘‘દસકોટિસહસ્સાનિ , અદાસિં મમ જીવિતં;
‘‘‘Dasakoṭisahassāni , adāsiṃ mama jīvitaṃ;
પરિચ્ચત્તા ચ મે હોમિ, તવત્થાય મહામુનિ.
Pariccattā ca me homi, tavatthāya mahāmuni.
૪૦૭.
407.
‘‘‘તદાતિવિમ્હિતા સબ્બા, સિરસાવ કતઞ્જલી;
‘‘‘Tadātivimhitā sabbā, sirasāva katañjalī;
અવોચય્યે કથં આસિ, અતુલિદ્ધિપરક્કમા’.
Avocayye kathaṃ āsi, atuliddhiparakkamā’.
૪૦૮.
408.
‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, નાગકઞ્ઞા અહં તદા;
‘‘Satasahassito kappe, nāgakaññā ahaṃ tadā;
વિમલા નામ નામેન, કઞ્ઞાનં સાધુસમ્મતા.
Vimalā nāma nāmena, kaññānaṃ sādhusammatā.
૪૦૯.
409.
‘‘મહોરગો મહાનાગો, પસન્નો જિનસાસને;
‘‘Mahorago mahānāgo, pasanno jinasāsane;
પદુમુત્તરં મહાતેજં, નિમન્તેસિ સસાવકં.
Padumuttaraṃ mahātejaṃ, nimantesi sasāvakaṃ.
૪૧૦.
410.
‘‘રતનમયં મણ્ડપં, પલ્લઙ્કં રતનામયં;
‘‘Ratanamayaṃ maṇḍapaṃ, pallaṅkaṃ ratanāmayaṃ;
રતનં વાલુકાકિણ્ણં, ઉપભોગં રતનામયં.
Ratanaṃ vālukākiṇṇaṃ, upabhogaṃ ratanāmayaṃ.
૪૧૧.
411.
‘‘મગ્ગઞ્ચ પટિયાદેસિ, રતનદ્ધજભૂસિતં;
‘‘Maggañca paṭiyādesi, ratanaddhajabhūsitaṃ;
પચ્ચુગ્ગન્ત્વાન સમ્બુદ્ધં, વજ્જન્તો તૂરિયેહિ સો.
Paccuggantvāna sambuddhaṃ, vajjanto tūriyehi so.
૪૧૨.
412.
મહોરગસ્સ ભવને, નિસીદિ પરમાસને.
Mahoragassa bhavane, nisīdi paramāsane.
૪૧૩.
413.
‘‘અન્નં પાનં ખાદનીયં, ભોજનઞ્ચ મહારહં;
‘‘Annaṃ pānaṃ khādanīyaṃ, bhojanañca mahārahaṃ;
વરં વરઞ્ચ પાદાસિ, નાગરાજા મહાયસં.
Varaṃ varañca pādāsi, nāgarājā mahāyasaṃ.
૪૧૪.
414.
‘‘ભુઞ્જિત્વાન સમ્બુદ્ધો, પત્તં ધોવિત્વા યોનિસો;
‘‘Bhuñjitvāna sambuddho, pattaṃ dhovitvā yoniso;
અનુમોદનીયંકાસિ, નાગકઞ્ઞા મહિદ્ધિકા.
Anumodanīyaṃkāsi, nāgakaññā mahiddhikā.
૪૧૫.
415.
‘‘સબ્બઞ્ઞું ફુલ્લિતં દિસ્વા, નાગકઞ્ઞા મહાયસં;
‘‘Sabbaññuṃ phullitaṃ disvā, nāgakaññā mahāyasaṃ;
પસન્નં સત્થુનો ચિત્તં, સુનિબન્ધઞ્ચ માનસં.
Pasannaṃ satthuno cittaṃ, sunibandhañca mānasaṃ.
૪૧૬.
416.
‘‘મમઞ્ચ ચિત્તમઞ્ઞાય, જલજુત્તમનામકો;
‘‘Mamañca cittamaññāya, jalajuttamanāmako;
તસ્મિં ખણે મહાવીરો, ભિક્ખુનિં દસ્સયિદ્ધિયા.
Tasmiṃ khaṇe mahāvīro, bhikkhuniṃ dassayiddhiyā.
૪૧૭.
417.
‘‘ઇદ્ધી અનેકા દસ્સેસિ, ભિક્ખુની સા વિસારદા;
‘‘Iddhī anekā dassesi, bhikkhunī sā visāradā;
૪૧૮.
418.
‘‘‘અદ્દસાહં ઇમં ઇદ્ધિં, સુમનં ઇતરાયપિ;
‘‘‘Addasāhaṃ imaṃ iddhiṃ, sumanaṃ itarāyapi;
કથં અહોસિ સા વીર, ઇદ્ધિયા સુવિસારદા’.
Kathaṃ ahosi sā vīra, iddhiyā suvisāradā’.
૪૧૯.
419.
‘‘‘ઓરસા મુખતો જાતા, ધીતા મમ મહિદ્ધિકા;
‘‘‘Orasā mukhato jātā, dhītā mama mahiddhikā;
મમાનુસાસનિકરા, ઇદ્ધિયા સુવિસારદા’.
Mamānusāsanikarā, iddhiyā suvisāradā’.
૪૨૦.
420.
અહમ્પિ તાદિસા હોમિ, ઇદ્ધિયા સુવિસારદા.
Ahampi tādisā homi, iddhiyā suvisāradā.
૪૨૧.
421.
અનાગતમ્હિ અદ્ધાને, ઈદિસા હોમિ નાયક.
Anāgatamhi addhāne, īdisā homi nāyaka.
૪૨૨.
422.
‘‘મણિમયમ્હિ પલ્લઙ્કે, મણ્ડપમ્હિ પભસ્સરે;
‘‘Maṇimayamhi pallaṅke, maṇḍapamhi pabhassare;
અન્નપાનેન તપ્પેત્વા, સસઙ્ઘં લોકનાયકં.
Annapānena tappetvā, sasaṅghaṃ lokanāyakaṃ.
૪૨૩.
423.
‘‘નાગાનં પવરં પુપ્ફં, અરુણં નામ ઉપ્પલં;
‘‘Nāgānaṃ pavaraṃ pupphaṃ, aruṇaṃ nāma uppalaṃ;
વણ્ણં મે ઈદિસં હોતુ, પૂજેસિં લોકનાયકં.
Vaṇṇaṃ me īdisaṃ hotu, pūjesiṃ lokanāyakaṃ.
૪૨૪.
424.
‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
૪૨૫.
425.
‘‘તતો ચુતાહં મનુજે, ઉપપન્ના સયમ્ભુનો;
‘‘Tato cutāhaṃ manuje, upapannā sayambhuno;
ઉપ્પલેહિ પટિચ્છન્નં, પિણ્ડપાતમદાસહં.
Uppalehi paṭicchannaṃ, piṇḍapātamadāsahaṃ.
૪૨૬.
426.
‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, વિપસ્સી નામ નાયકો;
‘‘Ekanavutito kappe, vipassī nāma nāyako;
ઉપ્પજ્જિ ચારુદસ્સનો, સબ્બધમ્મેસુ ચક્ખુમા.
Uppajji cārudassano, sabbadhammesu cakkhumā.
૪૨૭.
427.
‘‘સેટ્ઠિધીતા તદા હુત્વા, બારાણસિપુરુત્તમે;
‘‘Seṭṭhidhītā tadā hutvā, bārāṇasipuruttame;
નિમન્તેત્વાન સમ્બુદ્ધં, સસઙ્ઘં લોકનાયકં.
Nimantetvāna sambuddhaṃ, sasaṅghaṃ lokanāyakaṃ.
૪૨૮.
428.
‘‘મહાદાનં દદિત્વાન, ઉપ્પલેહિ વિનાયકં;
‘‘Mahādānaṃ daditvāna, uppalehi vināyakaṃ;
૪૨૯.
429.
‘‘ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પે, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;
‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;
કસ્સપો નામ ગોત્તેન, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.
Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.
૪૩૦.
430.
‘‘ઉપટ્ઠાકો મહેસિસ્સ, તદા આસિ નરિસ્સરો;
‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;
કાસિરાજા કિકી નામ, બારાણસિપુરુત્તમે.
Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.
૪૩૧.
431.
‘‘તસ્સાસિં દુતિયા ધીતા, સમણગુત્તસવ્હયા;
‘‘Tassāsiṃ dutiyā dhītā, samaṇaguttasavhayā;
ધમ્મં સુત્વા જિનગ્ગસ્સ, પબ્બજ્જં સમરોચયિં.
Dhammaṃ sutvā jinaggassa, pabbajjaṃ samarocayiṃ.
૪૩૨.
432.
‘‘અનુજાનિ ન નો તાતો, અગારેવ તદા મયં;
‘‘Anujāni na no tāto, agāreva tadā mayaṃ;
વીસવસ્સસહસ્સાનિ, વિચરિમ્હ અતન્દિતા.
Vīsavassasahassāni, vicarimha atanditā.
૪૩૩.
433.
‘‘કોમારિબ્રહ્મચરિયં, રાજકઞ્ઞા સુખેધિતા;
‘‘Komāribrahmacariyaṃ, rājakaññā sukhedhitā;
બુદ્ધોપટ્ઠાનનિરતા, મુદિતા સત્તધીતરો.
Buddhopaṭṭhānaniratā, muditā sattadhītaro.
૪૩૪.
434.
૪૩૫.
435.
‘‘અહં ખેમા ચ સપ્પઞ્ઞા, પટાચારા ચ કુણ્ડલા;
‘‘Ahaṃ khemā ca sappaññā, paṭācārā ca kuṇḍalā;
કિસાગોતમી ધમ્મદિન્ના, વિસાખા હોતિ સત્તમી.
Kisāgotamī dhammadinnā, visākhā hoti sattamī.
૪૩૬.
436.
‘‘તેહિ કમ્મેહિ સુકતેહિ, ચેતનાપણિધીહિ ચ;
‘‘Tehi kammehi sukatehi, cetanāpaṇidhīhi ca;
જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
૪૩૭.
437.
‘‘તતો ચુતા મનુસ્સેસુ, ઉપપન્ના મહાકુલે;
‘‘Tato cutā manussesu, upapannā mahākule;
પીતં મટ્ઠં વરં દુસ્સં, અદં અરહતો અહં.
Pītaṃ maṭṭhaṃ varaṃ dussaṃ, adaṃ arahato ahaṃ.
૪૩૮.
438.
‘‘તતો ચુતારિટ્ઠપુરે, જાતા વિપ્પકુલે અહં;
‘‘Tato cutāriṭṭhapure, jātā vippakule ahaṃ;
ધીતા તિરિટિવચ્છસ્સ, ઉમ્માદન્તી મનોહરા.
Dhītā tiriṭivacchassa, ummādantī manoharā.
૪૩૯.
439.
‘‘તતો ચુતા જનપદે, કુલે અઞ્ઞતરે અહં;
‘‘Tato cutā janapade, kule aññatare ahaṃ;
પસૂતા નાતિફીતમ્હિ, સાલિં ગોપેમહં તદા.
Pasūtā nātiphītamhi, sāliṃ gopemahaṃ tadā.
૪૪૦.
440.
‘‘દિસ્વા પચ્ચેકસમ્બુદ્ધં, પઞ્ચલાજાસતાનિહં;
‘‘Disvā paccekasambuddhaṃ, pañcalājāsatānihaṃ;
દત્વા પદુમચ્છન્નાનિ, પઞ્ચ પુત્તસતાનિહં.
Datvā padumacchannāni, pañca puttasatānihaṃ.
૪૪૧.
441.
‘‘પત્થયિં તેપિ પત્થેસું, મધું દત્વા સયમ્ભુનો;
‘‘Patthayiṃ tepi patthesuṃ, madhuṃ datvā sayambhuno;
તતો ચુતા અરઞ્ઞેહં, અજાયિં પદુમોદરે.
Tato cutā araññehaṃ, ajāyiṃ padumodare.
૪૪૨.
442.
‘‘કાસિરઞ્ઞો મહેસીહં, હુત્વા સક્કતપૂજિતા;
‘‘Kāsirañño mahesīhaṃ, hutvā sakkatapūjitā;
અજનિં રાજપુત્તાનં, અનૂનં સતપઞ્ચકં.
Ajaniṃ rājaputtānaṃ, anūnaṃ satapañcakaṃ.
૪૪૩.
443.
‘‘યદા તે યોબ્બનપ્પત્તા, કીળન્તા જલકીળિતં;
‘‘Yadā te yobbanappattā, kīḷantā jalakīḷitaṃ;
દિસ્વા ઓપત્તપદુમં, આસું પચ્ચેકનાયકા.
Disvā opattapadumaṃ, āsuṃ paccekanāyakā.
૪૪૪.
444.
ચુતા ઇસિગિલિપસ્સે, ગામકમ્હિ અજાયિહં.
Cutā isigilipasse, gāmakamhi ajāyihaṃ.
૪૪૫.
445.
યાગું આદાય ગચ્છન્તી, અટ્ઠ પચ્ચેકનાયકે.
Yāguṃ ādāya gacchantī, aṭṭha paccekanāyake.
૪૪૬.
446.
‘‘ભિક્ખાય ગામં ગચ્છન્તે, દિસ્વા પુત્તે અનુસ્સરિં;
‘‘Bhikkhāya gāmaṃ gacchante, disvā putte anussariṃ;
ખીરધારા વિનિગ્ગચ્છિ, તદા મે પુત્તપેમસા.
Khīradhārā viniggacchi, tadā me puttapemasā.
૪૪૭.
447.
‘‘તતો તેસં અદં યાગું, પસન્ના સેહિ પાણિભિ;
‘‘Tato tesaṃ adaṃ yāguṃ, pasannā sehi pāṇibhi;
તતો ચુતાહં તિદસં, નન્દનં ઉપપજ્જહં.
Tato cutāhaṃ tidasaṃ, nandanaṃ upapajjahaṃ.
૪૪૮.
448.
‘‘અનુભોત્વા સુખં દુક્ખં, સંસરિત્વા ભવાભવે;
‘‘Anubhotvā sukhaṃ dukkhaṃ, saṃsaritvā bhavābhave;
તવત્થાય મહાવીર, પરિચ્ચત્તઞ્ચ જીવિતં.
Tavatthāya mahāvīra, pariccattañca jīvitaṃ.
૪૪૯.
449.
‘‘એવં બહુવિધં દુક્ખં, સમ્પત્તી ચ બહુબ્બિધા;
‘‘Evaṃ bahuvidhaṃ dukkhaṃ, sampattī ca bahubbidhā;
પચ્છિમે ભવે સમ્પત્તે, જાતા સાવત્થિયં પુરે.
Pacchime bhave sampatte, jātā sāvatthiyaṃ pure.
૪૫૦.
450.
‘‘મહાધનસેટ્ઠિકુલે, સુખિતે સજ્જિતે તથા;
‘‘Mahādhanaseṭṭhikule, sukhite sajjite tathā;
નાનારતનપજ્જોતે, સબ્બકામસમિદ્ધિને.
Nānāratanapajjote, sabbakāmasamiddhine.
૪૫૧.
451.
‘‘સક્કતા પૂજિતા ચેવ, માનિતાપચિતા તથા;
‘‘Sakkatā pūjitā ceva, mānitāpacitā tathā;
૪૫૨.
452.
‘‘અતીવ પત્થિતા ચાસિં, રૂપભોગસિરીહિ ચ;
‘‘Atīva patthitā cāsiṃ, rūpabhogasirīhi ca;
પત્થિતા સેટ્ઠિપુત્તેહિ, અનેકેહિ સતેહિપિ.
Patthitā seṭṭhiputtehi, anekehi satehipi.
૪૫૩.
453.
‘‘અગારં પજહિત્વાન, પબ્બજિં અનગારિયં;
‘‘Agāraṃ pajahitvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ;
અડ્ઢમાસે અસમ્પત્તે, ચતુસચ્ચમપાપુણિં.
Aḍḍhamāse asampatte, catusaccamapāpuṇiṃ.
૪૫૪.
454.
‘‘ઇદ્ધિયા અભિનિમ્મિત્વા, ચતુરસ્સં રથં અહં;
‘‘Iddhiyā abhinimmitvā, caturassaṃ rathaṃ ahaṃ;
બુદ્ધસ્સ પાદે વન્દિસ્સં, લોકનાથસ્સ તાદિનો.
Buddhassa pāde vandissaṃ, lokanāthassa tādino.
૪૫૫.
455.
‘‘‘સુપુપ્ફિતગ્ગં ઉપગમ્મ પાદપં 43, એકા તુવં તિટ્ઠસિ સાલમૂલે;
‘‘‘Supupphitaggaṃ upagamma pādapaṃ 44, ekā tuvaṃ tiṭṭhasi sālamūle;
ન ચાપિ તે દુતિયો અત્થિ કોચિ 45, બાલે ન ત્વં ભાયસિ ધુત્તકાનં’.
Na cāpi te dutiyo atthi koci 46, bāle na tvaṃ bhāyasi dhuttakānaṃ’.
૪૫૬.
456.
‘‘‘સતં સહસ્સાનિપિ ધુત્તકાનં 47, સમાગતા એદિસકા ભવેય્યું;
‘‘‘Sataṃ sahassānipi dhuttakānaṃ 48, samāgatā edisakā bhaveyyuṃ;
લોમં ન ઇઞ્જે ન સમ્પવેધે, કિં મે તુવં માર કરિસ્સસેકો 49.
Lomaṃ na iñje na sampavedhe, kiṃ me tuvaṃ māra karissaseko 50.
૪૫૭.
457.
‘‘‘એસા અન્તરધાયામિ, કુચ્છિં વા પવિસામિ તે;
‘‘‘Esā antaradhāyāmi, kucchiṃ vā pavisāmi te;
ભમુકન્તરિકાયમ્પિ, તિટ્ઠન્તિં મં ન દક્ખસિ.
Bhamukantarikāyampi, tiṭṭhantiṃ maṃ na dakkhasi.
૪૫૮.
458.
‘‘‘ચિત્તસ્મિં વસીભૂતામ્હિ, ઇદ્ધિપાદા સુભાવિતા;
‘‘‘Cittasmiṃ vasībhūtāmhi, iddhipādā subhāvitā;
સબ્બબન્ધનમુત્તામ્હિ, ન તં ભાયામિ આવુસો.
Sabbabandhanamuttāmhi, na taṃ bhāyāmi āvuso.
૪૫૯.
459.
‘‘‘સત્તિસૂલૂપમા કામા, ખન્ધાસં અધિકુટ્ટના;
‘‘‘Sattisūlūpamā kāmā, khandhāsaṃ adhikuṭṭanā;
યં ત્વં કામરતિં બ્રૂસિ, અરતી દાનિ સા મમ.
Yaṃ tvaṃ kāmaratiṃ brūsi, aratī dāni sā mama.
૪૬૦.
460.
‘‘‘સબ્બત્થ વિહતા નન્દી, તમોખન્ધો પદાલિતો;
‘‘‘Sabbattha vihatā nandī, tamokhandho padālito;
એવં જાનાહિ પાપિમ, નિહતો ત્વમસિ અન્તક’.
Evaṃ jānāhi pāpima, nihato tvamasi antaka’.
૪૬૧.
461.
‘‘જિનો તમ્હિ ગુણે તુટ્ઠો, એતદગ્ગે ઠપેસિ મં;
‘‘Jino tamhi guṇe tuṭṭho, etadagge ṭhapesi maṃ;
અગ્ગા ઇદ્ધિમતીનન્તિ, પરિસાસુ વિનાયકો.
Aggā iddhimatīnanti, parisāsu vināyako.
૪૬૨.
462.
‘‘પરિચિણ્ણો મયા સત્થા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં;
‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;
ઓહિતો ગરુકો ભારો, ભવનેત્તિ સમૂહતા.
Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.
૪૬૩.
463.
‘‘યસ્સત્થાય પબ્બજિતા, અગારસ્માનગારિયં;
‘‘Yassatthāya pabbajitā, agārasmānagāriyaṃ;
સો મે અત્થો અનુપ્પત્તો, સબ્બસંયોજનક્ખયો.
So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.
૪૬૪.
464.
‘‘ચીવરં પિણ્ડપાતઞ્ચ, પચ્ચયં સયનાસનં;
‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;
ખણેન ઉપનામેન્તિ, સહસ્સાનિ સમન્તતો.
Khaṇena upanāmenti, sahassāni samantato.
૪૬૫.
465.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા;
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā;
૪૬૬.
466.
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૪૬૭.
467.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં ઉપ્પલવણ્ણા ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ uppalavaṇṇā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.
ઉપ્પલવણ્ણાથેરિયાપદાનં નવમં.
Uppalavaṇṇātheriyāpadānaṃ navamaṃ.
Footnotes: