Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi

    ૧૧. દ્વાદસકનિપાતો

    11. Dvādasakanipāto

    ૧. ઉપ્પલવણ્ણાથેરીગાથા

    1. Uppalavaṇṇātherīgāthā

    ૨૨૪.

    224.

    ‘‘ઉભો માતા ચ ધીતા ચ, મયં આસું 1 સપત્તિયો;

    ‘‘Ubho mātā ca dhītā ca, mayaṃ āsuṃ 2 sapattiyo;

    તસ્સા મે અહુ સંવેગો, અબ્ભુતો લોમહંસનો.

    Tassā me ahu saṃvego, abbhuto lomahaṃsano.

    ૨૨૫.

    225.

    ‘‘ધિરત્થુ કામા અસુચી, દુગ્ગન્ધા બહુકણ્ટકા;

    ‘‘Dhiratthu kāmā asucī, duggandhā bahukaṇṭakā;

    યત્થ માતા ચ ધીતા ચ, સભરિયા મયં અહું.

    Yattha mātā ca dhītā ca, sabhariyā mayaṃ ahuṃ.

    ૨૨૬.

    226.

    ‘‘કામેસ્વાદીનવં દિસ્વા, નેક્ખમ્મં દટ્ઠુ ખેમતો;

    ‘‘Kāmesvādīnavaṃ disvā, nekkhammaṃ daṭṭhu khemato;

    સા પબ્બજ્જિં રાજગહે, અગારસ્માનગારિયં.

    Sā pabbajjiṃ rājagahe, agārasmānagāriyaṃ.

    ૨૨૭.

    227.

    ‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખું વિસોધિતં;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhuṃ visodhitaṃ;

    ચેતોપરિચ્ચઞાણઞ્ચ, સોતધાતુ વિસોધિતા.

    Cetopariccañāṇañca, sotadhātu visodhitā.

    ૨૨૮.

    228.

    ‘‘ઇદ્ધીપિ મે સચ્છિકતા, પત્તો મે આસવક્ખયો;

    ‘‘Iddhīpi me sacchikatā, patto me āsavakkhayo;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૨૨૯.

    229.

    ‘‘ઇદ્ધિયા અભિનિમ્મિત્વા, ચતુરસ્સં રથં અહં;

    ‘‘Iddhiyā abhinimmitvā, caturassaṃ rathaṃ ahaṃ;

    બુદ્ધસ્સ પાદે વન્દિત્વા, લોકનાથસ્સ તાદિનો’’ 3.

    Buddhassa pāde vanditvā, lokanāthassa tādino’’ 4.

    ૨૩૦.

    230.

    ‘‘સુપુપ્ફિતગ્ગં ઉપગમ્મ પાદપં, એકા તુવં તિટ્ઠસિ સાલમૂલે 5;

    ‘‘Supupphitaggaṃ upagamma pādapaṃ, ekā tuvaṃ tiṭṭhasi sālamūle 6;

    ન ચાપિ તે દુતિયો અત્થિ કોચિ, ન ત્વં બાલે ભાયસિ ધુત્તકાનં’’.

    Na cāpi te dutiyo atthi koci, na tvaṃ bāle bhāyasi dhuttakānaṃ’’.

    ૨૩૧.

    231.

    ‘‘સતં સહસ્સાનિપિ ધુત્તકાનં, સમાગતા એદિસકા ભવેય્યું;

    ‘‘Sataṃ sahassānipi dhuttakānaṃ, samāgatā edisakā bhaveyyuṃ;

    લોમં ન ઇઞ્જે નપિ સમ્પવેધે, કિં મે તુવં માર કરિસ્સસેકો.

    Lomaṃ na iñje napi sampavedhe, kiṃ me tuvaṃ māra karissaseko.

    ૨૩૨.

    232.

    ‘‘એસા અન્તરધાયામિ, કુચ્છિં વા પવિસામિ તે;

    ‘‘Esā antaradhāyāmi, kucchiṃ vā pavisāmi te;

    ભમુકન્તરે તિટ્ઠામિ, તિટ્ઠન્તિં મં ન દક્ખસિ.

    Bhamukantare tiṭṭhāmi, tiṭṭhantiṃ maṃ na dakkhasi.

    ૨૩૩.

    233.

    ‘‘ચિત્તમ્હિ વસીભૂતાહં, ઇદ્ધિપાદા સુભાવિતા;

    ‘‘Cittamhi vasībhūtāhaṃ, iddhipādā subhāvitā;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૨૩૪.

    234.

    ‘‘સત્તિસૂલૂપમા કામા, ખન્ધાસં અધિકુટ્ટના;

    ‘‘Sattisūlūpamā kāmā, khandhāsaṃ adhikuṭṭanā;

    યં ત્વં ‘કામરતિં’ બ્રૂસિ, ‘અરતી’ દાનિ સા મમ.

    Yaṃ tvaṃ ‘kāmaratiṃ’ brūsi, ‘aratī’ dāni sā mama.

    ૨૩૫.

    235.

    ‘‘સબ્બત્થ વિહતા નન્દી, તમોખન્ધો પદાલિતો;

    ‘‘Sabbattha vihatā nandī, tamokhandho padālito;

    એવં જાનાહિ પાપિમ, નિહતો ત્વમસિ અન્તકા’’તિ.

    Evaṃ jānāhi pāpima, nihato tvamasi antakā’’ti.

    … ઉપ્પલવણ્ણા થેરી….

    … Uppalavaṇṇā therī….

    દ્વાદસનિપાતો નિટ્ઠિતો.

    Dvādasanipāto niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. આભું (સી॰)
    2. ābhuṃ (sī.)
    3. સિરીમતો (સ્યા॰ ક॰)
    4. sirīmato (syā. ka.)
    5. રુક્ખમૂલે (સ્યા॰ ક॰)
    6. rukkhamūle (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā / ૧. ઉપ્પલવણ્ણાથેરીગાથાવણ્ણના • 1. Uppalavaṇṇātherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact