Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi

    10. உதேனஸுத்தங்

    10. Utenasuttaṃ

    70. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா கோஸம்பி³யங் விஹரதி கோ⁴ஸிதாராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ரஞ்ஞோ உதேனஸ்ஸ 1 உய்யானக³தஸ்ஸ அந்தேபுரங் த³ட்³ட⁴ங் ஹோதி, பஞ்ச ச இத்தி²ஸதானி 2 காலங்கதானி ஹொந்தி ஸாமாவதீபமுகா²னி.

    70. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā kosambiyaṃ viharati ghositārāme. Tena kho pana samayena rañño utenassa 3 uyyānagatassa antepuraṃ daḍḍhaṃ hoti, pañca ca itthisatāni 4 kālaṅkatāni honti sāmāvatīpamukhāni.

    அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய கோஸம்பி³ங் பிண்டா³ய பாவிஸிங்ஸு. கோஸம்பி³யங் பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே, ரஞ்ஞோ உதேனஸ்ஸ உய்யானக³தஸ்ஸ அந்தேபுரங் த³ட்³ட⁴ங், பஞ்ச ச இத்தி²ஸதானி காலங்கதானி ஸாமாவதீபமுகா²னி. தாஸங், ப⁴ந்தே, உபாஸிகானங் கா க³தி கோ அபி⁴ஸம்பராயோ’’தி?

    Atha kho sambahulā bhikkhū pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya kosambiṃ piṇḍāya pāvisiṃsu. Kosambiyaṃ piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkantā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te bhikkhū bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘idha, bhante, rañño utenassa uyyānagatassa antepuraṃ daḍḍhaṃ, pañca ca itthisatāni kālaṅkatāni sāmāvatīpamukhāni. Tāsaṃ, bhante, upāsikānaṃ kā gati ko abhisamparāyo’’ti?

    ‘‘ஸந்தெத்த², பி⁴க்க²வே, உபாஸிகாயோ ஸோதாபன்னா, ஸந்தி ஸகதா³கா³மினியோ, ஸந்தி அனாகா³மினியோ. ஸப்³பா³ தா, பி⁴க்க²வே, உபாஸிகாயோ அனிப்ப²லா காலங்கதா’’தி.

    ‘‘Santettha, bhikkhave, upāsikāyo sotāpannā, santi sakadāgāminiyo, santi anāgāminiyo. Sabbā tā, bhikkhave, upāsikāyo anipphalā kālaṅkatā’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘மோஹஸம்ப³ந்த⁴னோ லோகோ, ப⁴ப்³ப³ரூபோவ தி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Mohasambandhano loko, bhabbarūpova dissati;

    உபதி⁴ப³ந்த⁴னோ 5 பா³லோ, தமஸா பரிவாரிதோ;

    Upadhibandhano 6 bālo, tamasā parivārito;

    ஸஸ்ஸதோரிவ 7 கா²யதி, பஸ்ஸதோ நத்தி² கிஞ்சன’’ந்தி. த³ஸமங்;

    Sassatoriva 8 khāyati, passato natthi kiñcana’’nti. dasamaṃ;

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    த்³வே ப⁴த்³தி³யா த்³வே ச ஸத்தா, லகுண்ட³கோ தண்ஹாக²யோ;

    Dve bhaddiyā dve ca sattā, lakuṇḍako taṇhākhayo;

    பபஞ்சக²யோ ச கச்சானோ, உத³பானஞ்ச உதேனோதி.

    Papañcakhayo ca kaccāno, udapānañca utenoti.

    சூளவக்³கோ³ 9 ஸத்தமோ நிட்டி²தோ.

    Cūḷavaggo 10 sattamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. உதே³னஸ்ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. பஞ்ச இத்தி²ஸதானி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    3. udenassa (sī. syā. pī.)
    4. pañca itthisatāni (sī. syā. pī.)
    5. உபதி⁴ஸம்ப³ந்த⁴னோ (க॰ ஸீ॰)
    6. upadhisambandhano (ka. sī.)
    7. ஸஸ்ஸதி விய (க॰ ஸீ॰)
    8. sassati viya (ka. sī.)
    9. சுல்லவக்³கோ³ (ஸீ॰), சூலவக்³கோ³ (பீ॰)
    10. cullavaggo (sī.), cūlavaggo (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 10. உதேனஸுத்தவண்ணனா • 10. Utenasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact