Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. ઉત્તરેય્યદાયકત્થેરઅપદાનં

    8. Uttareyyadāyakattheraapadānaṃ

    ૯૦.

    90.

    ‘‘નગરે હંસવતિયા, અહોસિં બ્રાહ્મણો તદા;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyā, ahosiṃ brāhmaṇo tadā;

    અજ્ઝાયકો મન્તધરો, તિણ્ણં વેદાન પારગૂ.

    Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘પુરક્ખતો સસિસ્સેહિ, જાતિમા ચ સુસિક્ખિતો;

    ‘‘Purakkhato sasissehi, jātimā ca susikkhito;

    તોયાભિસેચનત્થાય, નગરા નિક્ખમિં તદા.

    Toyābhisecanatthāya, nagarā nikkhamiṃ tadā.

    ૯૨.

    92.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    ખીણાસવસહસ્સેહિ, પાવિસી નગરં જિનો.

    Khīṇāsavasahassehi, pāvisī nagaraṃ jino.

    ૯૩.

    93.

    ‘‘સુચારુરૂપં દિસ્વાન, આનેઞ્જકારિતં વિય;

    ‘‘Sucārurūpaṃ disvāna, āneñjakāritaṃ viya;

    પરિવુતં અરહન્તેહિ, દિસ્વા ચિત્તં પસાદયિં.

    Parivutaṃ arahantehi, disvā cittaṃ pasādayiṃ.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘સિરસ્મિં અઞ્જલિં કત્વા, નમસ્સિત્વાન સુબ્બતં;

    ‘‘Sirasmiṃ añjaliṃ katvā, namassitvāna subbataṃ;

    પસન્નચિત્તો સુમનો, ઉત્તરીયમદાસહં.

    Pasannacitto sumano, uttarīyamadāsahaṃ.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘ઉભો હત્થેહિ પગ્ગય્હ, સાટકં ઉક્ખિપિં અહં;

    ‘‘Ubho hatthehi paggayha, sāṭakaṃ ukkhipiṃ ahaṃ;

    યાવતા બુદ્ધપરિસા, તાવ છાદેસિ સાટકો.

    Yāvatā buddhaparisā, tāva chādesi sāṭako.

    ૯૬.

    96.

    ‘‘પિણ્ડચારં ચરન્તસ્સ, મહાભિક્ખુગણાદિનો;

    ‘‘Piṇḍacāraṃ carantassa, mahābhikkhugaṇādino;

    છદં કરોન્તો અટ્ઠાસિ, હાસયન્તો મમં તદા.

    Chadaṃ karonto aṭṭhāsi, hāsayanto mamaṃ tadā.

    ૯૭.

    97.

    ‘‘ઘરતો નિક્ખમન્તસ્સ, સયમ્ભૂ અગ્ગપુગ્ગલો;

    ‘‘Gharato nikkhamantassa, sayambhū aggapuggalo;

    વીથિયંવ ઠિતો સત્થા, અકા મે 1 અનુમોદનં.

    Vīthiyaṃva ṭhito satthā, akā me 2 anumodanaṃ.

    ૯૮.

    98.

    ‘‘પસન્નચિત્તો સુમનો, યો મે અદાસિ સાટકં;

    ‘‘Pasannacitto sumano, yo me adāsi sāṭakaṃ;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણોથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇotha mama bhāsato.

    ૯૯.

    99.

    ‘‘‘તિંસકપ્પસહસ્સાનિ, દેવલોકે રમિસ્સતિ;

    ‘‘‘Tiṃsakappasahassāni, devaloke ramissati;

    પઞ્ઞાસક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ.

    Paññāsakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati.

    ૧૦૦.

    100.

    ‘‘‘દેવલોકે વસન્તસ્સ, પુઞ્ઞકમ્મસમઙ્ગિનો;

    ‘‘‘Devaloke vasantassa, puññakammasamaṅgino;

    સમન્તા યોજનસતં, દુસ્સચ્છન્નં ભવિસ્સતિ.

    Samantā yojanasataṃ, dussacchannaṃ bhavissati.

    ૧૦૧.

    101.

    ‘‘‘છત્તિંસક્ખત્તું રાજા ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Chattiṃsakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī bhavissati;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૧૦૨.

    102.

    ‘‘‘ભવે સંસરમાનસ્સ, પુઞ્ઞકમ્મસમઙ્ગિનો;

    ‘‘‘Bhave saṃsaramānassa, puññakammasamaṅgino;

    મનસા પત્થિતં સબ્બં, નિબ્બત્તિસ્સતિ તાવદે.

    Manasā patthitaṃ sabbaṃ, nibbattissati tāvade.

    ૧૦૩.

    103.

    ‘‘‘કોસેય્યકમ્બલિયાનિ 3, ખોમકપ્પાસિકાનિ ચ;

    ‘‘‘Koseyyakambaliyāni 4, khomakappāsikāni ca;

    મહગ્ઘાનિ ચ દુસ્સાનિ, પટિલચ્છતિયં નરો.

    Mahagghāni ca dussāni, paṭilacchatiyaṃ naro.

    ૧૦૪.

    104.

    ‘‘‘મનસા પત્થિતં સબ્બં, પટિલચ્છતિયં નરો;

    ‘‘‘Manasā patthitaṃ sabbaṃ, paṭilacchatiyaṃ naro;

    એકદુસ્સસ્સ વિપાકં, અનુભોસ્સતિ સબ્બદા.

    Ekadussassa vipākaṃ, anubhossati sabbadā.

    ૧૦૫.

    105.

    ‘‘‘સો પચ્છા પબ્બજિત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘‘So pacchā pabbajitvāna, sukkamūlena codito;

    ગોતમસ્સ ભગવતો, ધમ્મં સચ્છિકરિસ્સતિ’.

    Gotamassa bhagavato, dhammaṃ sacchikarissati’.

    ૧૦૬.

    106.

    ‘‘અહો મે સુકતં કમ્મં, સબ્બઞ્ઞુસ્સ મહેસિનો;

    ‘‘Aho me sukataṃ kammaṃ, sabbaññussa mahesino;

    એકાહં સાટકં દત્વા, પત્તોમ્હિ અમતં પદં.

    Ekāhaṃ sāṭakaṃ datvā, pattomhi amataṃ padaṃ.

    ૧૦૭.

    107.

    ‘‘મણ્ડપે રુક્ખમૂલે વા, વસતો સુઞ્ઞકે ઘરે;

    ‘‘Maṇḍape rukkhamūle vā, vasato suññake ghare;

    ધારેતિ દુસ્સછદનં, સમન્તા બ્યામતો મમ.

    Dhāreti dussachadanaṃ, samantā byāmato mama.

    ૧૦૮.

    108.

    ‘‘અવિઞ્ઞત્તં નિવાસેમિ 5, ચીવરં પચ્ચયઞ્ચહં;

    ‘‘Aviññattaṃ nivāsemi 6, cīvaraṃ paccayañcahaṃ;

    લાભી 7 અન્નસ્સ પાનસ્સ, ઉત્તરેય્યસ્સિદં ફલં.

    Lābhī 8 annassa pānassa, uttareyyassidaṃ phalaṃ.

    ૧૦૯.

    109.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, વત્થદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, vatthadānassidaṃ phalaṃ.

    ૧૧૦.

    110.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ઉત્તરેય્યદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā uttareyyadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ઉત્તરેય્યદાયકત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Uttareyyadāyakattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. અકાસિ (સ્યા॰)
    2. akāsi (syā.)
    3. કોસેય્યકમ્બલીયાનિ (સી॰)
    4. koseyyakambalīyāni (sī.)
    5. અવિઞ્ઞત્તાનિ સેવામિ (?)
    6. aviññattāni sevāmi (?)
    7. લાભિમ્હિ (સ્યા॰)
    8. lābhimhi (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact