Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. ઉત્તિયત્થેરઅપદાનં

    8. Uttiyattheraapadānaṃ

    ૧૬૯.

    169.

    ‘‘ચન્દભાગાનદીતીરે, સુસુમારો અહં તદા;

    ‘‘Candabhāgānadītīre, susumāro ahaṃ tadā;

    સગોચરપ્પસુતોહં 1, નદીતિત્થં અગચ્છહં.

    Sagocarappasutohaṃ 2, nadītitthaṃ agacchahaṃ.

    ૧૭૦.

    170.

    ‘‘સિદ્ધત્થો તમ્હિ સમયે, સયમ્ભૂ અગ્ગપુગ્ગલો;

    ‘‘Siddhattho tamhi samaye, sayambhū aggapuggalo;

    નદિં તરિતુકામો સો, નદીતિત્થં ઉપાગમિ.

    Nadiṃ taritukāmo so, nadītitthaṃ upāgami.

    ૧૭૧.

    171.

    ‘‘ઉપાગતે ચ 3 સમ્બુદ્ધે, અહમ્પિ તત્થુપાગમિં;

    ‘‘Upāgate ca 4 sambuddhe, ahampi tatthupāgamiṃ;

    ઉપગન્ત્વાન સમ્બુદ્ધં, ઇમં વાચં ઉદીરયિં.

    Upagantvāna sambuddhaṃ, imaṃ vācaṃ udīrayiṃ.

    ૧૭૨.

    172.

    ‘‘‘અભિરૂહ મહાવીર, તારેસ્સામિ અહં તુવં;

    ‘‘‘Abhirūha mahāvīra, tāressāmi ahaṃ tuvaṃ;

    પેત્તિકં વિસયં મય્હં, અનુકમ્પ મહામુનિ’.

    Pettikaṃ visayaṃ mayhaṃ, anukampa mahāmuni’.

    ૧૭૩.

    173.

    ‘‘મમ ઉગ્ગજ્જનં સુત્વા, અભિરૂહિ મહામુનિ;

    ‘‘Mama uggajjanaṃ sutvā, abhirūhi mahāmuni;

    હટ્ઠો હટ્ઠેન ચિત્તેન, તારેસિં લોકનાયકં.

    Haṭṭho haṭṭhena cittena, tāresiṃ lokanāyakaṃ.

    ૧૭૪.

    174.

    ‘‘નદિયા પારિમે તીરે, સિદ્ધત્થો લોકનાયકો;

    ‘‘Nadiyā pārime tīre, siddhattho lokanāyako;

    અસ્સાસેસિ મમં તત્થ, અમતં પાપુણિસ્સસિ.

    Assāsesi mamaṃ tattha, amataṃ pāpuṇissasi.

    ૧૭૫.

    175.

    ‘‘તમ્હા કાયા ચવિત્વાન, દેવલોકં આગચ્છહં;

    ‘‘Tamhā kāyā cavitvāna, devalokaṃ āgacchahaṃ;

    દિબ્બસુખં અનુભવિં, અચ્છરાહિ પુરક્ખતો.

    Dibbasukhaṃ anubhaviṃ, accharāhi purakkhato.

    ૧૭૬.

    176.

    ‘‘સત્તક્ખત્તુઞ્ચ દેવિન્દો, દેવરજ્જમકાસહં;

    ‘‘Sattakkhattuñca devindo, devarajjamakāsahaṃ;

    તીણિક્ખત્તું ચક્કવત્તી, મહિયા ઇસ્સરો અહું.

    Tīṇikkhattuṃ cakkavattī, mahiyā issaro ahuṃ.

    ૧૭૭.

    177.

    ‘‘વિવેકમનુયુત્તોહં , નિપકો ચ સુસંવુતો;

    ‘‘Vivekamanuyuttohaṃ , nipako ca susaṃvuto;

    ધારેમિ અન્તિમં દેહં, સમ્માસમ્બુદ્ધસાસને.

    Dhāremi antimaṃ dehaṃ, sammāsambuddhasāsane.

    ૧૭૮.

    178.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, તારેસિં યં નરાસભં;

    ‘‘Catunnavutito kappe, tāresiṃ yaṃ narāsabhaṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, તરણાય ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, taraṇāya idaṃ phalaṃ.

    ૧૭૯.

    179.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ઉત્તિયો 5 થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā uttiyo 6 thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ઉત્તિયત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Uttiyattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. સભોજનપસુતાહં (સ્યા॰ ક॰)
    2. sabhojanapasutāhaṃ (syā. ka.)
    3. ઉપાગતમ્હિ (સ્યા॰ ક॰)
    4. upāgatamhi (syā. ka.)
    5. ઉત્તિરિયો (સી॰)
    6. uttiriyo (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૮. ઉત્તિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 8. Uttiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact