Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
7. வச்ச²கொ³த்தஸுத்தங்
7. Vacchagottasuttaṃ
58. அத² கோ² வச்ச²கொ³த்தோ 1 பரிப்³பா³ஜகோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி ; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² வச்ச²கொ³த்தோ பரிப்³பா³ஜகோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸுதங் மேதங், போ⁴ கோ³தம, ஸமணோ கோ³தமோ ஏவமாஹ – ‘மய்ஹமேவ தா³னங் தா³தப்³ப³ங் , நாஞ்ஞேஸங் தா³னங் தா³தப்³ப³ங்; மய்ஹமேவ ஸாவகானங் தா³னங் தா³தப்³ப³ங், நாஞ்ஞேஸங் ஸாவகானங் தா³னங் தா³தப்³ப³ங்; மய்ஹமேவ தி³ன்னங் மஹப்ப²லங், நாஞ்ஞேஸங் தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்; மய்ஹமேவ ஸாவகானங் தி³ன்னங் மஹப்ப²லங், நாஞ்ஞேஸங் ஸாவகானங் தி³ன்னங் மஹப்ப²ல’ந்தி. யே தே, போ⁴ கோ³தம, ஏவமாஹங்ஸு ‘ஸமணோ கோ³தமோ ஏவமாஹ மய்ஹமேவ தா³னங் தா³தப்³ப³ங், நாஞ்ஞேஸங் தா³னங் தா³தப்³ப³ங். மய்ஹமேவ ஸாவகானங் தா³னங் தா³தப்³ப³ங், நாஞ்ஞேஸங் ஸாவகானங் தா³னங் தா³தப்³ப³ங். மய்ஹமேவ தி³ன்னங் மஹப்ப²லங், நாஞ்ஞேஸங் தி³ன்னங் மஹப்ப²லங். மய்ஹமேவ ஸாவகானங் தி³ன்னங் மஹப்ப²லங், நாஞ்ஞேஸங் ஸாவகானங் தி³ன்னங் மஹப்ப²ல’ந்தி. கச்சி தே போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ வுத்தவாதி³னோ ச ப⁴வந்தங் கோ³தமங் அபூ⁴தேன அப்³பா⁴சிக்க²ந்தி, த⁴ம்மஸ்ஸ சானுத⁴ம்மங் ப்³யாகரொந்தி, ந ச கோசி ஸஹத⁴ம்மிகோ வாதா³னுபாதோ 2 கா³ரய்ஹங் டா²னங் ஆக³ச்ச²தி? அனப்³ப⁴க்கா²துகாமா ஹி மயங் ப⁴வந்தங் கோ³தம’’ந்தி.
58. Atha kho vacchagotto 3 paribbājako yena bhagavā tenupasaṅkami ; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho vacchagotto paribbājako bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘sutaṃ metaṃ, bho gotama, samaṇo gotamo evamāha – ‘mayhameva dānaṃ dātabbaṃ , nāññesaṃ dānaṃ dātabbaṃ; mayhameva sāvakānaṃ dānaṃ dātabbaṃ, nāññesaṃ sāvakānaṃ dānaṃ dātabbaṃ; mayhameva dinnaṃ mahapphalaṃ, nāññesaṃ dinnaṃ mahapphalaṃ; mayhameva sāvakānaṃ dinnaṃ mahapphalaṃ, nāññesaṃ sāvakānaṃ dinnaṃ mahapphala’nti. Ye te, bho gotama, evamāhaṃsu ‘samaṇo gotamo evamāha mayhameva dānaṃ dātabbaṃ, nāññesaṃ dānaṃ dātabbaṃ. Mayhameva sāvakānaṃ dānaṃ dātabbaṃ, nāññesaṃ sāvakānaṃ dānaṃ dātabbaṃ. Mayhameva dinnaṃ mahapphalaṃ, nāññesaṃ dinnaṃ mahapphalaṃ. Mayhameva sāvakānaṃ dinnaṃ mahapphalaṃ, nāññesaṃ sāvakānaṃ dinnaṃ mahapphala’nti. Kacci te bhoto gotamassa vuttavādino ca bhavantaṃ gotamaṃ abhūtena abbhācikkhanti, dhammassa cānudhammaṃ byākaronti, na ca koci sahadhammiko vādānupāto 4 gārayhaṃ ṭhānaṃ āgacchati? Anabbhakkhātukāmā hi mayaṃ bhavantaṃ gotama’’nti.
‘‘யே தே, வச்ச², ஏவமாஹங்ஸு – ‘ஸமணோ கோ³தமோ ஏவமாஹ – மய்ஹமேவ தா³னங் தா³தப்³ப³ங்…பே॰… நாஞ்ஞேஸங் ஸாவகானங் தி³ன்னங் மஹப்ப²ல’ந்தி ந மே தே வுத்தவாதி³னோ. அப்³பா⁴சிக்க²ந்தி ச பன மங் 5 அஸதா அபூ⁴தேன. யோ கோ², வச்ச², பரங் தா³னங் த³த³ந்தங் வாரேதி ஸோ திண்ணங் அந்தராயகரோ ஹோதி, திண்ணங் பாரிபந்தி²கோ. கதமேஸங் திண்ணங்? தா³யகஸ்ஸ புஞ்ஞந்தராயகரோ ஹோதி, படிக்³கா³ஹகானங் லாப⁴ந்தராயகரோ ஹோதி, புப்³பே³வ கோ² பனஸ்ஸ அத்தா க²தோ ச ஹோதி உபஹதோ ச. யோ கோ², வச்ச², பரங் தா³னங் த³த³ந்தங் வாரேதி ஸோ இமேஸங் திண்ணங் அந்தராயகரோ ஹோதி, திண்ணங் பாரிபந்தி²கோ.
‘‘Ye te, vaccha, evamāhaṃsu – ‘samaṇo gotamo evamāha – mayhameva dānaṃ dātabbaṃ…pe… nāññesaṃ sāvakānaṃ dinnaṃ mahapphala’nti na me te vuttavādino. Abbhācikkhanti ca pana maṃ 6 asatā abhūtena. Yo kho, vaccha, paraṃ dānaṃ dadantaṃ vāreti so tiṇṇaṃ antarāyakaro hoti, tiṇṇaṃ pāripanthiko. Katamesaṃ tiṇṇaṃ? Dāyakassa puññantarāyakaro hoti, paṭiggāhakānaṃ lābhantarāyakaro hoti, pubbeva kho panassa attā khato ca hoti upahato ca. Yo kho, vaccha, paraṃ dānaṃ dadantaṃ vāreti so imesaṃ tiṇṇaṃ antarāyakaro hoti, tiṇṇaṃ pāripanthiko.
‘‘அஹங் கோ² பன, வச்ச², ஏவங் வதா³மி – யே ஹி தே சந்த³னிகாய வா ஓலிக³ல்லே வா பாணா, தத்ரபி யோ தா²லிதோ⁴வனங் 7 வா ஸராவதோ⁴வனங் வா ச²ட்³டே³தி – யே தத்த² பாணா தே தேன யாபெந்தூதி, ததோ நிதா³னம்பாஹங், வச்ச², புஞ்ஞஸ்ஸ ஆக³மங் வதா³மி. கோ பன வாதோ³ மனுஸ்ஸபூ⁴தே! அபி சாஹங், வச்ச², ஸீலவதோ தி³ன்னங் மஹப்ப²லங் வதா³மி, நோ ததா² து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ, ஸோ ச ஹோதி பஞ்சங்க³விப்பஹீனோ பஞ்சங்க³ஸமன்னாக³தோ.
‘‘Ahaṃ kho pana, vaccha, evaṃ vadāmi – ye hi te candanikāya vā oligalle vā pāṇā, tatrapi yo thālidhovanaṃ 8 vā sarāvadhovanaṃ vā chaḍḍeti – ye tattha pāṇā te tena yāpentūti, tato nidānampāhaṃ, vaccha, puññassa āgamaṃ vadāmi. Ko pana vādo manussabhūte! Api cāhaṃ, vaccha, sīlavato dinnaṃ mahapphalaṃ vadāmi, no tathā dussīlassa, so ca hoti pañcaṅgavippahīno pañcaṅgasamannāgato.
‘‘கதமானி பஞ்சங்கா³னி பஹீனானி ஹொந்தி? காமச்ச²ந்தோ³ பஹீனோ ஹோதி, ப்³யாபாதோ³ பஹீனோ ஹோதி , தி²னமித்³த⁴ங் பஹீனங் ஹோதி, உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சங் பஹீனங் ஹோதி, விசிகிச்சா² பஹீனா ஹோதி. இமானி பஞ்சங்கா³னி விப்பஹீனானி ஹொந்தி.
‘‘Katamāni pañcaṅgāni pahīnāni honti? Kāmacchando pahīno hoti, byāpādo pahīno hoti , thinamiddhaṃ pahīnaṃ hoti, uddhaccakukkuccaṃ pahīnaṃ hoti, vicikicchā pahīnā hoti. Imāni pañcaṅgāni vippahīnāni honti.
‘‘கதமேஹி பஞ்சஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ ஹோதி? அஸெக்கே²ன ஸீலக்க²ந்தே⁴ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி, அஸெக்கே²ன ஸமாதி⁴க்க²ந்தே⁴ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி, அஸெக்கே²ன பஞ்ஞாக்க²ந்தே⁴ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி, அஸெக்கே²ன விமுத்திக்க²ந்தே⁴ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி, அஸெக்கே²ன விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனக்க²ந்தே⁴ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி; இமேஹி பஞ்சஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ ஹோதி. இதி பஞ்சங்க³விப்பஹீனே பஞ்சங்க³ஸமன்னாக³தே தி³ன்னங் மஹப்ப²லந்தி வதா³மீ’’தி.
‘‘Katamehi pañcahi aṅgehi samannāgato hoti? Asekkhena sīlakkhandhena samannāgato hoti, asekkhena samādhikkhandhena samannāgato hoti, asekkhena paññākkhandhena samannāgato hoti, asekkhena vimuttikkhandhena samannāgato hoti, asekkhena vimuttiñāṇadassanakkhandhena samannāgato hoti; imehi pañcahi aṅgehi samannāgato hoti. Iti pañcaṅgavippahīne pañcaṅgasamannāgate dinnaṃ mahapphalanti vadāmī’’ti.
‘‘இதி கண்ஹாஸு ஸேதாஸு, ரோஹிணீஸு ஹரீஸு வா;
‘‘Iti kaṇhāsu setāsu, rohiṇīsu harīsu vā;
கம்மாஸாஸு ஸரூபாஸு, கோ³ஸு பாரேவதாஸு வா.
Kammāsāsu sarūpāsu, gosu pārevatāsu vā.
‘‘யாஸு காஸுசி ஏதாஸு, த³ந்தோ ஜாயதி புங்க³வோ;
‘‘Yāsu kāsuci etāsu, danto jāyati puṅgavo;
தோ⁴ரய்ஹோ ப³லஸம்பன்னோ, கல்யாணஜவனிக்கமோ;
Dhorayho balasampanno, kalyāṇajavanikkamo;
தமேவ பா⁴ரே யுஞ்ஜந்தி, நாஸ்ஸ வண்ணங் பரிக்க²ரே.
Tameva bhāre yuñjanti, nāssa vaṇṇaṃ parikkhare.
‘‘ஏவமேவங் மனுஸ்ஸேஸு, யஸ்மிங் கஸ்மிஞ்சி ஜாதியே;
‘‘Evamevaṃ manussesu, yasmiṃ kasmiñci jātiye;
க²த்தியே ப்³ராஹ்மணே வெஸ்ஸே, ஸுத்³தே³ சண்டா³லபுக்குஸே.
Khattiye brāhmaṇe vesse, sudde caṇḍālapukkuse.
‘‘யாஸு காஸுசி ஏதாஸு, த³ந்தோ ஜாயதி ஸுப்³ப³தோ;
‘‘Yāsu kāsuci etāsu, danto jāyati subbato;
த⁴ம்மட்டோ² ஸீலஸம்பன்னோ, ஸச்சவாதீ³ ஹிரீமனோ.
Dhammaṭṭho sīlasampanno, saccavādī hirīmano.
‘‘பஹீனஜாதிமரணோ, ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ கேவலீ;
‘‘Pahīnajātimaraṇo, brahmacariyassa kevalī;
பன்னபா⁴ரோ விஸங்யுத்தோ, கதகிச்சோ அனாஸவோ.
Pannabhāro visaṃyutto, katakicco anāsavo.
‘‘பாரகூ³ ஸப்³ப³த⁴ம்மானங், அனுபாதா³ய நிப்³பு³தோ;
‘‘Pāragū sabbadhammānaṃ, anupādāya nibbuto;
தஸ்மிங்யேவ 9 விரஜே கெ²த்தே, விபுலா ஹோதி த³க்கி²ணா.
Tasmiṃyeva 10 viraje khette, vipulā hoti dakkhiṇā.
‘‘பா³லா ச அவிஜானந்தா, து³ம்மேதா⁴ அஸ்ஸுதாவினோ;
‘‘Bālā ca avijānantā, dummedhā assutāvino;
ப³ஹித்³தா⁴ தெ³ந்தி தா³னானி, ந ஹி ஸந்தே உபாஸரே.
Bahiddhā denti dānāni, na hi sante upāsare.
‘‘யே ச ஸந்தே உபாஸந்தி, ஸப்பஞ்ஞே தீ⁴ரஸம்மதே;
‘‘Ye ca sante upāsanti, sappaññe dhīrasammate;
ஸத்³தா⁴ ச நேஸங் ஸுக³தே, மூலஜாதா பதிட்டி²தா.
Saddhā ca nesaṃ sugate, mūlajātā patiṭṭhitā.
‘‘தே³வலோகஞ்ச தே யந்தி, குலே வா இத⁴ ஜாயரே;
‘‘Devalokañca te yanti, kule vā idha jāyare;
அனுபுப்³பே³ன நிப்³பா³னங், அதி⁴க³ச்ச²ந்தி பண்டி³தா’’தி. ஸத்தமங்;
Anupubbena nibbānaṃ, adhigacchanti paṇḍitā’’ti. sattamaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 7. வச்ச²கொ³த்தஸுத்தவண்ணனா • 7. Vacchagottasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 7. வச்ச²கொ³த்தஸுத்தவண்ணனா • 7. Vacchagottasuttavaṇṇanā