Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૩૫] ૫. વચ્છનખજાતકવણ્ણના

    [235] 5. Vacchanakhajātakavaṇṇanā

    સુખા ઘરા વચ્છનખાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો રોજમલ્લં આરબ્ભ કથેસિ. સો કિરાયસ્મતો આનન્દસ્સ ગિહિસહાયો. સો એકદિવસં આગમનત્થાય થેરસ્સ સાસનં પાહેસિ, થેરો સત્થારં આપુચ્છિત્વા અગમાસિ. સો થેરં નાનગ્ગરસભોજનં ભોજેત્વા એકમન્તં નિસિન્નો થેરેન સદ્ધિં પટિસન્થારં કત્વા થેરં ગિહિભોગેહિ પઞ્ચહિ કામગુણેહિ નિમન્તેન્તો ‘‘ભન્તે આનન્દ, મમ ગેહે પહૂતં સવિઞ્ઞાણકઅવિઞ્ઞાણકરતનં, ઇદં મજ્ઝે ભિન્દિત્વા તુય્હં દમ્મિ, એહિ ઉભો અગારં અજ્ઝાવસામા’’તિ. થેરો તસ્સ કામગુણેસુ આદીનવં કથેત્વા ઉટ્ઠાયાસના વિહારં ગન્ત્વા ‘‘દિટ્ઠો તે, આનન્દ, રોજો’’તિ સત્થારા પુચ્છિતો ‘‘આમ, ભન્તે’’તિ વત્વા ‘‘કિમસ્સ કથેસી’’તિ વુત્તે ‘‘ભન્તે, મં રોજો ઘરાવાસેન નિમન્તેસિ, અથસ્સાહં ઘરાવાસે ચેવ કામગુણેસુ ચ આદીનવં કથેસિ’’ન્તિ. સત્થા ‘‘ન ખો, આનન્દ, રોજો મલ્લો ઇદાનેવ પબ્બજિતે ઘરાવાસેન નિમન્તેસિ, પુબ્બેપિ નિમન્તેસિયેવા’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Sukhāgharā vacchanakhāti idaṃ satthā jetavane viharanto rojamallaṃ ārabbha kathesi. So kirāyasmato ānandassa gihisahāyo. So ekadivasaṃ āgamanatthāya therassa sāsanaṃ pāhesi, thero satthāraṃ āpucchitvā agamāsi. So theraṃ nānaggarasabhojanaṃ bhojetvā ekamantaṃ nisinno therena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā theraṃ gihibhogehi pañcahi kāmaguṇehi nimantento ‘‘bhante ānanda, mama gehe pahūtaṃ saviññāṇakaaviññāṇakaratanaṃ, idaṃ majjhe bhinditvā tuyhaṃ dammi, ehi ubho agāraṃ ajjhāvasāmā’’ti. Thero tassa kāmaguṇesu ādīnavaṃ kathetvā uṭṭhāyāsanā vihāraṃ gantvā ‘‘diṭṭho te, ānanda, rojo’’ti satthārā pucchito ‘‘āma, bhante’’ti vatvā ‘‘kimassa kathesī’’ti vutte ‘‘bhante, maṃ rojo gharāvāsena nimantesi, athassāhaṃ gharāvāse ceva kāmaguṇesu ca ādīnavaṃ kathesi’’nti. Satthā ‘‘na kho, ānanda, rojo mallo idāneva pabbajite gharāvāsena nimantesi, pubbepi nimantesiyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો અઞ્ઞતરસ્મિં નિગમગામે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા હિમવન્તપદેસે ચિરં વસિત્વા લોણમ્બિલસેવનત્થાય બારાણસિં પત્વા રાજુય્યાને વસિત્વા પુનદિવસે બારાણસિં પાવિસિ. અથસ્સ બારાણસિસેટ્ઠિ આચારવિહારે પસીદિત્વા ગેહં નેત્વા ભોજેત્વા ઉય્યાને વસનત્થાય પટિઞ્ઞં ગહેત્વા તં પટિજગ્ગન્તો ઉય્યાને વસાપેસિ. તે અઞ્ઞમઞ્ઞં ઉપ્પન્નસિનેહા અહેસું.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto aññatarasmiṃ nigamagāme brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto isipabbajjaṃ pabbajitvā himavantapadese ciraṃ vasitvā loṇambilasevanatthāya bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasitvā punadivase bārāṇasiṃ pāvisi. Athassa bārāṇasiseṭṭhi ācāravihāre pasīditvā gehaṃ netvā bhojetvā uyyāne vasanatthāya paṭiññaṃ gahetvā taṃ paṭijagganto uyyāne vasāpesi. Te aññamaññaṃ uppannasinehā ahesuṃ.

    અથેકદિવસં બારાણસિસેટ્ઠિ બોધિસત્તે પેમવિસ્સાસવસેન એવં ચિન્તેસિ – ‘‘પબ્બજ્જા નામ દુક્ખા, મમ સહાયં વચ્છનખપરિબ્બાજકં ઉપ્પબ્બાજેત્વા સબ્બં વિભવં મજ્ઝે ભિન્દિત્વા તસ્સ દત્વા દ્વેપિ સમગ્ગવાસં વસિસ્સામા’’તિ. સો એકદિવસં ભત્તકિચ્ચપરિયોસાને તેન સદ્ધિં મધુરપટિસન્થારં કત્વા ‘‘ભન્તે વચ્છનખ, પબ્બજ્જા નામ દુક્ખા, સુખો ઘરાવાસો, એહિ ઉભો સમગ્ગા કામે પરિભુઞ્જન્તા વસામા’’તિ વત્વા પઠમં ગાથમાહ –

    Athekadivasaṃ bārāṇasiseṭṭhi bodhisatte pemavissāsavasena evaṃ cintesi – ‘‘pabbajjā nāma dukkhā, mama sahāyaṃ vacchanakhaparibbājakaṃ uppabbājetvā sabbaṃ vibhavaṃ majjhe bhinditvā tassa datvā dvepi samaggavāsaṃ vasissāmā’’ti. So ekadivasaṃ bhattakiccapariyosāne tena saddhiṃ madhurapaṭisanthāraṃ katvā ‘‘bhante vacchanakha, pabbajjā nāma dukkhā, sukho gharāvāso, ehi ubho samaggā kāme paribhuñjantā vasāmā’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૧૬૯.

    169.

    ‘‘સુખા ઘરા વચ્છનખ, સહિરઞ્ઞા સભોજના;

    ‘‘Sukhā gharā vacchanakha, sahiraññā sabhojanā;

    યત્થ ભુત્વા પિવિત્વા ચ, સયેય્યાથ અનુસ્સુકો’’તિ.

    Yattha bhutvā pivitvā ca, sayeyyātha anussuko’’ti.

    તત્થ સહિરઞ્ઞાતિ સત્તરતનસમ્પન્ના. સભોજનાતિ બહુખાદનીયભોજનીયા. યત્થ ભુત્વા પિવિત્વા ચાતિ યેસુ સહિરઞ્ઞભોજનેસુ ઘરેસુ નાનગ્ગરસાનિ ભોજનાનિ પરિભુઞ્જિત્વા નાનાપાનાનિ ચ પિવિત્વા. સયેય્યાથ અનુસ્સુકોતિ યેસુ અલઙ્કતસિરિસયનપિટ્ઠે અનુસ્સુકો હુત્વા સયેય્યાસિ, તે ઘરા નામ અતિવિય સુખાતિ.

    Tattha sahiraññāti sattaratanasampannā. Sabhojanāti bahukhādanīyabhojanīyā. Yattha bhutvā pivitvā cāti yesu sahiraññabhojanesu gharesu nānaggarasāni bhojanāni paribhuñjitvā nānāpānāni ca pivitvā. Sayeyyātha anussukoti yesu alaṅkatasirisayanapiṭṭhe anussuko hutvā sayeyyāsi, te gharā nāma ativiya sukhāti.

    અથસ્સ તં સુત્વા બોધિસત્તો ‘‘મહાસેટ્ઠિ, ત્વં અઞ્ઞાણતાય કામગિદ્ધો હુત્વા ઘરાવાસસ્સ ગુણં, પબ્બજ્જાય ચ અગુણં કથેસિ, ઘરાવાસસ્સ તે અગુણં કથેસ્સામિ, સુણાહિ દાની’’તિ વત્વા દુતિયં ગાથમાહ –

    Athassa taṃ sutvā bodhisatto ‘‘mahāseṭṭhi, tvaṃ aññāṇatāya kāmagiddho hutvā gharāvāsassa guṇaṃ, pabbajjāya ca aguṇaṃ kathesi, gharāvāsassa te aguṇaṃ kathessāmi, suṇāhi dānī’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –

    ૧૭૦.

    170.

    ‘‘ઘરા નાનીહમાનસ્સ, ઘરા નાભણતો મુસા;

    ‘‘Gharā nānīhamānassa, gharā nābhaṇato musā;

    ઘરા નાદિન્નદણ્ડસ્સ, પરેસં અનિકુબ્બતો;

    Gharā nādinnadaṇḍassa, paresaṃ anikubbato;

    એવં છિદ્દં દુરભિસમ્ભવં, કો ઘરં પટિપજ્જતી’’તિ.

    Evaṃ chiddaṃ durabhisambhavaṃ, ko gharaṃ paṭipajjatī’’ti.

    તત્થ ઘરા નાનીહમાનસ્સાતિ નિચ્ચકાલં કસિગોરક્ખાદિકરણેન અનીહમાનસ્સ અવાયમન્તસ્સ ઘરા નામ નત્થિ, ઘરાવાસો ન પતિટ્ઠાતીતિ અત્થો. ઘરા નાભણતો મુસાતિ ખેત્તવત્થુહિરઞ્ઞસુવણ્ણાદીનં અત્થાય અમુસાભણતોપિ ઘરા નામ નત્થિ. ઘરા નાદિન્નદણ્ડસ્સ, પરેસં અનિકુબ્બતોતિ નાદિન્નદણ્ડસ્સાતિ અગ્ગહિતદણ્ડસ્સ, નિક્ખિત્તદણ્ડસ્સ પરેસં અનિકુબ્બતો ઘરા નામ નત્થિ. યો પન આદિન્નદણ્ડો હુત્વા પરેસં દાસકમ્મકરાદીનં તસ્મિં તસ્મિં અપરાધે અપરાધાનુરૂપં વધબન્ધનછેદનતાળનાદિવસેન કરોતિ, તસ્સેવ ઘરાવાસો સણ્ઠહતીતિ અત્થો. એવં છિદ્દં દુરભિસમ્ભવં, કો ઘરં પટિપજ્જતીતિ તં દાનિ એવં એતેસં ઈહનાદીનં અકરણે સતિ તાય તાય પરિહાનિયા છિદ્દં કરણેપિ સતિ નિચ્ચમેવ કાતબ્બતો દુરભિસમ્ભવં દુરારાધનીયં, નિચ્ચં કરોન્તસ્સપિ વા દુરભિસમ્ભવમેવ દુપ્પૂરં ઘરાવાસં ‘‘અહં નિપ્પરિતસ્સો હુત્વા અજ્ઝાવસિસ્સામી’’તિ કો પટિપજ્જતીતિ.

    Tattha gharā nānīhamānassāti niccakālaṃ kasigorakkhādikaraṇena anīhamānassa avāyamantassa gharā nāma natthi, gharāvāso na patiṭṭhātīti attho. Gharā nābhaṇato musāti khettavatthuhiraññasuvaṇṇādīnaṃ atthāya amusābhaṇatopi gharā nāma natthi. Gharā nādinnadaṇḍassa, paresaṃ anikubbatoti nādinnadaṇḍassāti aggahitadaṇḍassa, nikkhittadaṇḍassa paresaṃ anikubbato gharā nāma natthi. Yo pana ādinnadaṇḍo hutvā paresaṃ dāsakammakarādīnaṃ tasmiṃ tasmiṃ aparādhe aparādhānurūpaṃ vadhabandhanachedanatāḷanādivasena karoti, tasseva gharāvāso saṇṭhahatīti attho. Evaṃ chiddaṃ durabhisambhavaṃ, ko gharaṃ paṭipajjatīti taṃ dāni evaṃ etesaṃ īhanādīnaṃ akaraṇe sati tāya tāya parihāniyā chiddaṃ karaṇepi sati niccameva kātabbato durabhisambhavaṃ durārādhanīyaṃ, niccaṃ karontassapi vā durabhisambhavameva duppūraṃ gharāvāsaṃ ‘‘ahaṃ nipparitasso hutvā ajjhāvasissāmī’’ti ko paṭipajjatīti.

    એવં મહાસત્તો ઘરાવાસસ્સ દોસં કથેત્વા ઉય્યાનમેવ અગમાસિ.

    Evaṃ mahāsatto gharāvāsassa dosaṃ kathetvā uyyānameva agamāsi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા બારાણસિસેટ્ઠિ રોજો મલ્લો અહોસિ, વચ્છનખપરિબ્બાજકો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā bārāṇasiseṭṭhi rojo mallo ahosi, vacchanakhaparibbājako pana ahameva ahosi’’nti.

    વચ્છનખજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.

    Vacchanakhajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૩૫. વચ્છનખજાતકં • 235. Vacchanakhajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact