Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૨. દુતિયવગ્ગો

    2. Dutiyavaggo

    (૧૪) ૫. વચીભેદકથા

    (14) 5. Vacībhedakathā

    ૩૨૬. સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. સબ્બત્થ સમાપન્નાનં અત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    326. Samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Sabbattha samāpannānaṃ atthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. સબ્બદા સમાપન્નાનં અત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Sabbadā samāpannānaṃ atthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. સબ્બેસં સમાપન્નાનં અત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Sabbesaṃ samāpannānaṃ atthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. સબ્બસમાપત્તીસુ અત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Sabbasamāpattīsu atthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. સમાપન્નસ્સ અત્થિ કાયભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Samāpannassa atthi kāyabhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સમાપન્નસ્સ નત્થિ કાયભેદોતિ? આમન્તા. સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samāpannassa natthi kāyabhedoti? Āmantā. Samāpannassa natthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સમાપન્નસ્સ અત્થિ વાચા, અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. સમાપન્નસ્સ અત્થિ કાયો, અત્થિ કાયભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samāpannassa atthi vācā, atthi vacībhedoti? Āmantā. Samāpannassa atthi kāyo, atthi kāyabhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સમાપન્નસ્સ અત્થિ કાયો, નત્થિ કાયભેદોતિ? આમન્તા. સમાપન્નસ્સ અત્થિ વાચા, નત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samāpannassa atthi kāyo, natthi kāyabhedoti? Āmantā. Samāpannassa atthi vācā, natthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૨૭. દુક્ખન્તિ જાનન્તો દુક્ખન્તિ વાચં ભાસતીતિ? આમન્તા. સમુદયોતિ જાનન્તો સમુદયોતિ વાચં ભાસતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    327. Dukkhanti jānanto dukkhanti vācaṃ bhāsatīti? Āmantā. Samudayoti jānanto samudayoti vācaṃ bhāsatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    દુક્ખન્તિ જાનન્તો દુક્ખન્તિ વાચં ભાસતીતિ? આમન્તા. નિરોધોતિ જાનન્તો નિરોધોતિ વાચં ભાસતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Dukkhanti jānanto dukkhanti vācaṃ bhāsatīti? Āmantā. Nirodhoti jānanto nirodhoti vācaṃ bhāsatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    દુક્ખન્તિ જાનન્તો દુક્ખન્તિ વાચં ભાસતીતિ? આમન્તા. મગ્ગોતિ જાનન્તો મગ્ગોતિ વાચં ભાસતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Dukkhanti jānanto dukkhanti vācaṃ bhāsatīti? Āmantā. Maggoti jānanto maggoti vācaṃ bhāsatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સમુદયોતિ જાનન્તો ન ચ સમુદયોતિ વાચં ભાસતીતિ? આમન્તા. દુક્ખન્તિ જાનન્તો ન ચ દુક્ખન્તિ વાચં ભાસતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samudayoti jānanto na ca samudayoti vācaṃ bhāsatīti? Āmantā. Dukkhanti jānanto na ca dukkhanti vācaṃ bhāsatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    નિરોધોતિ જાનન્તો ન ચ નિરોધોતિ વાચં ભાસતીતિ? આમન્તા. દુક્ખન્તિ જાનન્તો ન ચ દુક્ખન્તિ વાચં ભાસતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Nirodhoti jānanto na ca nirodhoti vācaṃ bhāsatīti? Āmantā. Dukkhanti jānanto na ca dukkhanti vācaṃ bhāsatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    મગ્ગોતિ જાનન્તો ન ચ મગ્ગોતિ વાચં ભાસતીતિ? આમન્તા. દુક્ખન્તિ જાનન્તો ન ચ દુક્ખન્તિ વાચં ભાસતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Maggoti jānanto na ca maggoti vācaṃ bhāsatīti? Āmantā. Dukkhanti jānanto na ca dukkhanti vācaṃ bhāsatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૨૮. સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા . ઞાણં કિંગોચરન્તિ? ઞાણં સચ્ચગોચરન્તિ. સોતં સચ્ચગોચરન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    328. Samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā . Ñāṇaṃ kiṃgocaranti? Ñāṇaṃ saccagocaranti. Sotaṃ saccagocaranti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. સોતં કિં ગોચરન્તિ? સોતં સદ્દગોચરન્તિ. ઞાણં સદ્દગોચરન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે.

    Samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Sotaṃ kiṃ gocaranti? Sotaṃ saddagocaranti. Ñāṇaṃ saddagocaranti? Na hevaṃ vattabbe.

    સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો ઞાણં સચ્ચગોચરં, સોતં સદ્દગોચરન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ઞાણં સચ્ચગોચરં, સોતં સદ્દગોચરં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ.

    Samāpannassa atthi vacībhedo ñāṇaṃ saccagocaraṃ, sotaṃ saddagocaranti? Āmantā. Hañci ñāṇaṃ saccagocaraṃ, sotaṃ saddagocaraṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti.

    સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો ઞાણં સચ્ચગોચરં, સોતં સદ્દગોચરન્તિ? આમન્તા. દ્વિન્નં ફસ્સાનં, દ્વિન્નં વેદનાનં, દ્વિન્નં સઞ્ઞાનં, દ્વિન્નં ચેતનાનં, દ્વિન્નં ચિત્તાનં સમોધાનં હોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.

    Samāpannassa atthi vacībhedo ñāṇaṃ saccagocaraṃ, sotaṃ saddagocaranti? Āmantā. Dvinnaṃ phassānaṃ, dvinnaṃ vedanānaṃ, dvinnaṃ saññānaṃ, dvinnaṃ cetanānaṃ, dvinnaṃ cittānaṃ samodhānaṃ hotīti? Na hevaṃ vattabbe.

    ૩૨૯. સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. પથવીકસિણં સમાપત્તિં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.

    329. Samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Pathavīkasiṇaṃ samāpattiṃ samāpannassa atthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe.

    સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. આપોકસિણં…પે॰… તેજોકસિણં… વાયોકસિણં… નીલકસિણં… પીતકસિણં… લોહિતકસિણં… ઓદાતકસિણં… આકાસાનઞ્ચાયતનં … વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં…પે॰… નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Āpokasiṇaṃ…pe… tejokasiṇaṃ… vāyokasiṇaṃ… nīlakasiṇaṃ… pītakasiṇaṃ… lohitakasiṇaṃ… odātakasiṇaṃ… ākāsānañcāyatanaṃ … viññāṇañcāyatanaṃ… ākiñcaññāyatanaṃ…pe… nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpannassa atthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    પથવીકસિણં સમાપત્તિં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ પથવીકસિણં સમાપત્તિં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ.

    Pathavīkasiṇaṃ samāpattiṃ samāpannassa natthi vacībhedoti? Āmantā. Hañci pathavīkasiṇaṃ samāpattiṃ samāpannassa natthi vacībhedo, no ca vata re vattabbe – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti.

    આપોકસિણં … તેજોકસિણં… વાયોકસિણં… નીલકસિણં… પીતકસિણં… લોહિતકસિણં… ઓદાતકસિણં… આકાસાનઞ્ચાયતનં … વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં… નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ.

    Āpokasiṇaṃ … tejokasiṇaṃ… vāyokasiṇaṃ… nīlakasiṇaṃ… pītakasiṇaṃ… lohitakasiṇaṃ… odātakasiṇaṃ… ākāsānañcāyatanaṃ … viññāṇañcāyatanaṃ… ākiñcaññāyatanaṃ… nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpannassa natthi vacībhedoti? Āmantā. Hañci nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpannassa natthi vacībhedo, no ca vata re vattabbe – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti.

    સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. લોકિયસમાપત્તિં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Lokiyasamāpattiṃ samāpannassa atthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. લોકિયં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰…. સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. લોકિયં દુતિયં ઝાનં… તતિયં ઝાનં… ચતુત્થં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Lokiyaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe…. Samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Lokiyaṃ dutiyaṃ jhānaṃ… tatiyaṃ jhānaṃ… catutthaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    લોકિયં સમાપત્તિં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ લોકિયં સમાપત્તિં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ.

    Lokiyaṃ samāpattiṃ samāpannassa natthi vacībhedoti? Āmantā. Hañci lokiyaṃ samāpattiṃ samāpannassa natthi vacībhedo, no ca vata re vattabbe – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti.

    લોકિયં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા . હઞ્ચિ લોકિયં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ.

    Lokiyaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa natthi vacībhedoti? Āmantā . Hañci lokiyaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa natthi vacībhedo, no ca vata re vattabbe – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti.

    લોકિયં દુતિયં ઝાનં… તતિયં ઝાનં… ચતુત્થં ઝાનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ લોકિયં ચતુત્થં ઝાનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ.

    Lokiyaṃ dutiyaṃ jhānaṃ… tatiyaṃ jhānaṃ… catutthaṃ jhānaṃ samāpannassa natthi vacībhedoti? Āmantā. Hañci lokiyaṃ catutthaṃ jhānaṃ samāpannassa natthi vacībhedo, no ca vata re vattabbe – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti.

    ૩૩૦. લોકુત્તરં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. લોકિયં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    330. Lokuttaraṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Lokiyaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    લોકુત્તરં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. લોકિયં દુતિયં ઝાનં… તતિયં ઝાનં… ચતુત્થં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Lokuttaraṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Lokiyaṃ dutiyaṃ jhānaṃ… tatiyaṃ jhānaṃ… catutthaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    લોકિયં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. લોકુત્તરં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Lokiyaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa natthi vacībhedoti? Āmantā. Lokuttaraṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa natthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    લોકિયં દુતિયં ઝાનં… તતિયં ઝાનં… ચતુત્થં ઝાનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. લોકુત્તરં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Lokiyaṃ dutiyaṃ jhānaṃ… tatiyaṃ jhānaṃ… catutthaṃ jhānaṃ samāpannassa natthi vacībhedoti? Āmantā. Lokuttaraṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa natthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૩૧. લોકુત્તરં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. લોકુત્તરં દુતિયં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    331. Lokuttaraṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Lokuttaraṃ dutiyaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    લોકુત્તરં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. લોકુત્તરં તતિયં ઝાનં… ચતુત્થં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Lokuttaraṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Lokuttaraṃ tatiyaṃ jhānaṃ… catutthaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    લોકુત્તરં દુતિયં ઝાનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા . લોકુત્તરં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Lokuttaraṃ dutiyaṃ jhānaṃ samāpannassa natthi vacībhedoti? Āmantā . Lokuttaraṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa natthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    લોકુત્તરં દુતિયં ઝાનં… તતિયં ઝાનં… ચતુત્થં ઝાનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ ? આમન્તા. લોકુત્તરં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ નત્થિ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Lokuttaraṃ dutiyaṃ jhānaṃ… tatiyaṃ jhānaṃ… catutthaṃ jhānaṃ samāpannassa natthi vacībhedoti ? Āmantā. Lokuttaraṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa natthi vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૩૨. ન વત્તબ્બં – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ? આમન્તા. નનુ વિતક્કવિચારા વચીસઙ્ખારા વુત્તા ભગવતા – ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વિતક્કવિચારા’’તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ વિતક્કવિચારા વચીસઙ્ખારા વુત્તા ભગવતા – ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વિતક્કવિચારા,’’ તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ.

    332. Na vattabbaṃ – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti? Āmantā. Nanu vitakkavicārā vacīsaṅkhārā vuttā bhagavatā – ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vitakkavicārā’’ti? Āmantā. Hañci vitakkavicārā vacīsaṅkhārā vuttā bhagavatā – ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vitakkavicārā,’’ tena vata re vattabbe – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti.

    વિતક્કવિચારા વચીસઙ્ખારા વુત્તા ભગવતા – ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વિતક્કવિચારા’’તિ 1, અત્થિ તસ્સ વચીભેદોતિ? આમન્તા. પથવીકસિણં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વિતક્કવિચારા, અત્થિ તસ્સ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Vitakkavicārā vacīsaṅkhārā vuttā bhagavatā – ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vitakkavicārā’’ti 2, atthi tassa vacībhedoti? Āmantā. Pathavīkasiṇaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vitakkavicārā, atthi tassa vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    વિતક્કવિચારા વચીસઙ્ખારા વુત્તા ભગવતા – ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વિતક્કવિચારા’’તિ, અત્થિ તસ્સ વચીભેદોતિ? આમન્તા . આપોકસિણં… તેજોકસિણં… વાયોકસિણં… નીલકસિણં… પીતકસિણં… લોહિતકસિણં… ઓદાતકસિણં પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વિતક્કવિચારા, અત્થિ તસ્સ વચીભેદોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Vitakkavicārā vacīsaṅkhārā vuttā bhagavatā – ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vitakkavicārā’’ti, atthi tassa vacībhedoti? Āmantā . Āpokasiṇaṃ… tejokasiṇaṃ… vāyokasiṇaṃ… nīlakasiṇaṃ… pītakasiṇaṃ… lohitakasiṇaṃ… odātakasiṇaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vitakkavicārā, atthi tassa vacībhedoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ન વત્તબ્બં – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ? આમન્તા. નનુ વિતક્કસમુટ્ઠાના વાચા વુત્તા ભગવતા – ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વિતક્કવિચારા’’તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ વિતક્કસમુટ્ઠાના વાચા વુત્તા ભગવતા – ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વિતક્કવિચારા,’’ તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ.

    Na vattabbaṃ – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti? Āmantā. Nanu vitakkasamuṭṭhānā vācā vuttā bhagavatā – ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vitakkavicārā’’ti? Āmantā. Hañci vitakkasamuṭṭhānā vācā vuttā bhagavatā – ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vitakkavicārā,’’ tena vata re vattabbe – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti.

    વિતક્કસમુટ્ઠાના વાચા વુત્તા ભગવતા – ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વિતક્કવિચારા’’તિ, અત્થિ તસ્સ વચીભેદોતિ? આમન્તા. સઞ્ઞાસમુટ્ઠાના વાચા વુત્તા ભગવતા – ‘‘દુતિયં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ સઞ્ઞા, અત્થિ તસ્સ વિતક્કવિચારા’’તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Vitakkasamuṭṭhānā vācā vuttā bhagavatā – ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vitakkavicārā’’ti, atthi tassa vacībhedoti? Āmantā. Saññāsamuṭṭhānā vācā vuttā bhagavatā – ‘‘dutiyaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi saññā, atthi tassa vitakkavicārā’’ti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    વિતક્કસમુટ્ઠાના વાચા વુત્તા ભગવતા – ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ વિતક્કવિચારા’’તિ, અત્થિ તસ્સ વચીભેદોતિ? આમન્તા. સઞ્ઞાસમુટ્ઠાના વાચા વુત્તા ભગવતા – તતિયં ઝાનં…પે॰… ચતુત્થં ઝાનં… આકાસાનઞ્ચાયતનં… વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં સમાપન્નસ્સ અત્થિ સઞ્ઞા, અત્થિ તસ્સ વિતક્કવિચારાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Vitakkasamuṭṭhānā vācā vuttā bhagavatā – ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa atthi vitakkavicārā’’ti, atthi tassa vacībhedoti? Āmantā. Saññāsamuṭṭhānā vācā vuttā bhagavatā – tatiyaṃ jhānaṃ…pe… catutthaṃ jhānaṃ… ākāsānañcāyatanaṃ… viññāṇañcāyatanaṃ… ākiñcaññāyatanaṃ samāpannassa atthi saññā, atthi tassa vitakkavicārāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૩૩. સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. નનુ ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ વાચા નિરુદ્ધા હોતી’’તિ 3! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા . હઞ્ચિ ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ વાચા નિરુદ્ધા હોતી’’તિ, અત્થેવ સુત્તન્તોતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ.

    333. Samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Nanu ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa vācā niruddhā hotī’’ti 4! Attheva suttantoti? Āmantā . Hañci ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa vācā niruddhā hotī’’ti, attheva suttantoti, no ca vata re vattabbe – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti.

    ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ વાચા નિરુદ્ધા હોતી’’તિ 5, અત્થેવ સુત્તન્તોતિ, અત્થિ તસ્સ વચીભેદોતિ? આમન્તા. ‘‘દુતિયં ઝાનં સમાપન્નસ્સ વિતક્કવિચારા નિરુદ્ધા હોન્તી’’તિ 6, અત્થેવ સુત્તન્તોતિ, અત્થિ તસ્સ વિતક્કવિચારાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    ‘‘Paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa vācā niruddhā hotī’’ti 7, attheva suttantoti, atthi tassa vacībhedoti? Āmantā. ‘‘Dutiyaṃ jhānaṃ samāpannassa vitakkavicārā niruddhā hontī’’ti 8, attheva suttantoti, atthi tassa vitakkavicārāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ વાચા નિરુદ્ધા હોતી’’તિ 9, અત્થેવ સુત્તન્તોતિ, અત્થિ તસ્સ વચીભેદોતિ? આમન્તા. ‘‘તતિયં ઝાનં સમાપન્નસ્સ પીતિ નિરુદ્ધા હોતિ, ચતુત્થં ઝાનં સમાપન્નસ્સ અસ્સાસપસ્સાસા નિરુદ્ધા હોન્તિ, આકાસાનઞ્ચાયતનં સમાપન્નસ્સ રૂપસઞ્ઞા નિરુદ્ધા હોતિ, વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં સમાપન્નસ્સ આકાસાનઞ્ચાયતનસઞ્ઞા નિરુદ્ધા હોતિ, આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં સમાપન્નસ્સ વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસઞ્ઞા નિરુદ્ધા હોતિ, નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં સમાપન્નસ્સ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસઞ્ઞા નિરુદ્ધા હોતિ, સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ સઞ્ઞા ચ વેદના ચ નિરુદ્ધા હોન્તી’’તિ 10, અત્થેવ સુત્તન્તોતિ, અત્થિ તસ્સ સઞ્ઞા ચ વેદના ચાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    ‘‘Paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa vācā niruddhā hotī’’ti 11, attheva suttantoti, atthi tassa vacībhedoti? Āmantā. ‘‘Tatiyaṃ jhānaṃ samāpannassa pīti niruddhā hoti, catutthaṃ jhānaṃ samāpannassa assāsapassāsā niruddhā honti, ākāsānañcāyatanaṃ samāpannassa rūpasaññā niruddhā hoti, viññāṇañcāyatanaṃ samāpannassa ākāsānañcāyatanasaññā niruddhā hoti, ākiñcaññāyatanaṃ samāpannassa viññāṇañcāyatanasaññā niruddhā hoti, nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpannassa ākiñcaññāyatanasaññā niruddhā hoti, saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa saññā ca vedanā ca niruddhā hontī’’ti 12, attheva suttantoti, atthi tassa saññā ca vedanā cāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ન વત્તબ્બં – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ? આમન્તા. નનુ પઠમસ્સ ઝાનસ્સ સદ્દો કણ્ટકો 13 વુત્તો ભગવતાતિ 14? આમન્તા. હઞ્ચિ પઠમસ્સ ઝાનસ્સ સદ્દો કણ્ટકો વુત્તો ભગવતા, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ.

    Na vattabbaṃ – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti? Āmantā. Nanu paṭhamassa jhānassa saddo kaṇṭako 15 vutto bhagavatāti 16? Āmantā. Hañci paṭhamassa jhānassa saddo kaṇṭako vutto bhagavatā, tena vata re vattabbe – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti.

    પઠમસ્સ ઝાનસ્સ સદ્દો કણ્ટકો વુત્તો ભગવતાતિ, સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ? આમન્તા. દુતિયસ્સ ઝાનસ્સ વિતક્કવિચારા કણ્ટકો વુત્તો ભગવતા… તતિયસ્સ ઝાનસ્સ પીતિ કણ્ટકો વુત્તો ભગવતા… ચતુત્થસ્સ ઝાનસ્સ અસ્સાસપસ્સાસા કણ્ટકો વુત્તો ભગવતા 17 … આકાસાનઞ્ચાયતનં સમાપન્નસ્સ રૂપસઞ્ઞા કણ્ટકો વુત્તો ભગવતા… વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં સમાપન્નસ્સ આકાસાનઞ્ચાયતનસઞ્ઞા કણ્ટકો વુત્તો ભગવતા… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં સમાપન્નસ્સ વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસઞ્ઞા કણ્ટકો વુત્તો ભગવતા… નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં સમાપન્નસ્સ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસઞ્ઞા કણ્ટકો વુત્તો ભગવતા… સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ સઞ્ઞા ચ વેદના ચ કણ્ટકો વુત્તો ભગવતા 18, અત્થિ તસ્સ સઞ્ઞા ચ વેદના ચાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Paṭhamassa jhānassa saddo kaṇṭako vutto bhagavatāti, samāpannassa atthi vacībhedoti? Āmantā. Dutiyassa jhānassa vitakkavicārā kaṇṭako vutto bhagavatā… tatiyassa jhānassa pīti kaṇṭako vutto bhagavatā… catutthassa jhānassa assāsapassāsā kaṇṭako vutto bhagavatā 19 … ākāsānañcāyatanaṃ samāpannassa rūpasaññā kaṇṭako vutto bhagavatā… viññāṇañcāyatanaṃ samāpannassa ākāsānañcāyatanasaññā kaṇṭako vutto bhagavatā… ākiñcaññāyatanaṃ samāpannassa viññāṇañcāyatanasaññā kaṇṭako vutto bhagavatā… nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpannassa ākiñcaññāyatanasaññā kaṇṭako vutto bhagavatā… saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa saññā ca vedanā ca kaṇṭako vutto bhagavatā 20, atthi tassa saññā ca vedanā cāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ન વત્તબ્બં – ‘‘સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદો’’તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘સિખિસ્સ, આનન્દ, ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ અભિભૂ નામ સાવકો બ્રહ્મલોકે ઠિતો દસસહસ્સિલોકધાતું સરેન વિઞ્ઞાપેસિ –

    Na vattabbaṃ – ‘‘samāpannassa atthi vacībhedo’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘sikhissa, ānanda, bhagavato arahato sammāsambuddhassa abhibhū nāma sāvako brahmaloke ṭhito dasasahassilokadhātuṃ sarena viññāpesi –

    ‘આરબ્ભથ નિક્કમથ, યુઞ્જથ બુદ્ધસાસને;

    ‘Ārabbhatha nikkamatha, yuñjatha buddhasāsane;

    ધુનાથ મચ્ચુનો સેનં, નળાગારંવ કુઞ્જરો.

    Dhunātha maccuno senaṃ, naḷāgāraṃva kuñjaro.

    ‘યો ઇમસ્મિં ધમ્મવિનયે, અપ્પમત્તો વિહસ્સતિ 21;

    ‘Yo imasmiṃ dhammavinaye, appamatto vihassati 22;

    પહાય જાતિસંસારં, દુક્ખસ્સન્તં કરિસ્સતી’’’તિ 23.

    Pahāya jātisaṃsāraṃ, dukkhassantaṃ karissatī’’’ti 24.

    અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ સમાપન્નસ્સ અત્થિ વચીભેદોતિ.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi samāpannassa atthi vacībhedoti.

    વચીભેદકથા નિટ્ઠિતા.

    Vacībhedakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. અત્થિ વિતક્કવિચારા (સ્યા॰) એવમુપરિપિ
    2. atthi vitakkavicārā (syā.) evamuparipi
    3. સં॰ નિ॰ ૪.૨૫૯, ૨૬૩
    4. saṃ. ni. 4.259, 263
    5. સં॰ નિ॰ ૪.૨૫૯, ૨૬૩
    6. સં॰ નિ॰ ૪.૨૫૯, ૨૬૩
    7. saṃ. ni. 4.259, 263
    8. saṃ. ni. 4.259, 263
    9. સં॰ નિ॰ ૪.૨૫૯, ૨૬૩
    10. સં॰ નિ॰ ૪.૨૫૯, ૨૬૩; અ॰ નિ॰ ૯.૩૧; દી॰ નિ॰ ૩.૩૪૪
    11. saṃ. ni. 4.259, 263
    12. saṃ. ni. 4.259, 263; a. ni. 9.31; dī. ni. 3.344
    13. ક્ણ્ટકો (સ્યા॰) અ॰ નિ॰ ૧૦.૭૨
    14. અ॰ નિ॰ ૧૦.૭૨ કણ્ટકસુત્તં નિસ્સાય પુચ્છતિ
    15. kṇṭako (syā.) a. ni. 10.72
    16. a. ni. 10.72 kaṇṭakasuttaṃ nissāya pucchati
    17. અ॰ નિ॰ ૧૦.૭૨
    18. અ॰ નિ॰ ૧૦.૭૨
    19. a. ni. 10.72
    20. a. ni. 10.72
    21. વિહેસ્સતિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰) વિહરિસ્સતિ (ક॰)
    22. vihessati (sī. syā. kaṃ.) viharissati (ka.)
    23. અ॰ નિ॰ ૧ તિકનિપાતે; સં॰ નિ॰ ૧.૨૮૫
    24. a. ni. 1 tikanipāte; saṃ. ni. 1.285



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૫. વચીભેદકથાવણ્ણના • 5. Vacībhedakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૫. વચીભેદકથાવણ્ણના • 5. Vacībhedakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૫. વચીભેદકથાવણ્ણના • 5. Vacībhedakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact