Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā

    ૧૦. વડ્ઢમાનત્થેરગાથાવણ્ણના

    10. Vaḍḍhamānattheragāthāvaṇṇanā

    સત્તિયા વિય ઓમટ્ઠોતિ આયસ્મતો વડ્ઢમાનત્થેરસ્સ ગાથા. કા ઉપ્પત્તિ? અયમ્પિ કિર પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો ઇતો દ્વેનવુતે કપ્પે તિસ્સસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્તો તિસ્સં ભગવન્તં પિણ્ડાય ચરન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો સુપરિપક્કાનિ વણ્ટતો મુત્તાનિ અમ્બફલાનિ અદાસિ. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવલોકે નિબ્બત્તો અપરાપરં પુઞ્ઞકમ્માનિ ઉપચિનન્તો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે વેસાલિયં લિચ્છવિરાજકુલે નિબ્બત્તિ, વડ્ઢમાનોતિસ્સ નામં અહોસિ. સો વયપ્પત્તો સદ્ધો પસન્નો દાયકો દાનરતો કારકો સઙ્ઘુપટ્ઠાકો હુત્વા તથારૂપે અપરાધે સત્થારા પત્તનિક્કુજ્જનકમ્મે કારાપિતે અગ્ગિં અક્કન્તો વિય સઙ્ઘં ખમાપેત્વા કમ્મં પટિપ્પસ્સમ્ભેત્વા સઞ્જાતસંવેગો પબ્બજિ, પબ્બજિત્વા પન થિનમિદ્ધાભિભૂતો વિહાસિ. તં સત્થા સંવેજેન્તો ‘‘સત્તિયા વિય ઓમટ્ઠો’’તિ ગાથં અભાસિ.

    Sattiyāviya omaṭṭhoti āyasmato vaḍḍhamānattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi kira purimabuddhesu katādhikāro ito dvenavute kappe tissassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto tissaṃ bhagavantaṃ piṇḍāya carantaṃ disvā pasannamānaso suparipakkāni vaṇṭato muttāni ambaphalāni adāsi. So tena puññakammena devaloke nibbatto aparāparaṃ puññakammāni upacinanto imasmiṃ buddhuppāde vesāliyaṃ licchavirājakule nibbatti, vaḍḍhamānotissa nāmaṃ ahosi. So vayappatto saddho pasanno dāyako dānarato kārako saṅghupaṭṭhāko hutvā tathārūpe aparādhe satthārā pattanikkujjanakamme kārāpite aggiṃ akkanto viya saṅghaṃ khamāpetvā kammaṃ paṭippassambhetvā sañjātasaṃvego pabbaji, pabbajitvā pana thinamiddhābhibhūto vihāsi. Taṃ satthā saṃvejento ‘‘sattiyā viya omaṭṭho’’ti gāthaṃ abhāsi.

    ૪૦. તત્થ ભવરાગપ્પહાનાયાતિ ભવરાગસ્સ રૂપરાગસ્સ અરૂપરાગસ્સ ચ પજહનત્થાય. યદિપિ અજ્ઝત્તસંયોજનાનિ અપ્પહાય બહિદ્ધસંયોજનાનં પહાનં નામ નત્થિ, નાનન્તરિકભાવતો પન ઉદ્ધમ્ભાગિયસંયોજનપ્પહાનવચનેન ઓરમ્ભાગિયસંયોજનપ્પહાનમ્પિ વુત્તમેવ હોતિ. યસ્મા વા સમુચ્છિન્નોરમ્ભાગિયસંયોજનાનમ્પિ કેસઞ્ચિ અરિયાનં ઉદ્ધમ્ભાગિયસંયોજનાનિ દુપ્પહેય્યાનિ હોન્તિ, તસ્મા સુપ્પહેય્યતો દુપ્પહેય્યમેવ દસ્સેન્તો ભગવા ભવરાગપ્પહાનસીસેન સબ્બસ્સાપિ ઉદ્ધમ્ભાગિયસંયોજનસ્સ પહાનમાહ. થેરસ્સ એવ વા અજ્ઝાસયવસેનેવં વુત્તં. સેસં વુત્તનયમેવ.

    40. Tattha bhavarāgappahānāyāti bhavarāgassa rūparāgassa arūparāgassa ca pajahanatthāya. Yadipi ajjhattasaṃyojanāni appahāya bahiddhasaṃyojanānaṃ pahānaṃ nāma natthi, nānantarikabhāvato pana uddhambhāgiyasaṃyojanappahānavacanena orambhāgiyasaṃyojanappahānampi vuttameva hoti. Yasmā vā samucchinnorambhāgiyasaṃyojanānampi kesañci ariyānaṃ uddhambhāgiyasaṃyojanāni duppaheyyāni honti, tasmā suppaheyyato duppaheyyameva dassento bhagavā bhavarāgappahānasīsena sabbassāpi uddhambhāgiyasaṃyojanassa pahānamāha. Therassa eva vā ajjhāsayavasenevaṃ vuttaṃ. Sesaṃ vuttanayameva.

    વડ્ઢમાનત્થેરગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vaḍḍhamānattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ચતુત્થવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Catutthavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi / ૧૦. વડ્ઢમાનત્થેરગાથા • 10. Vaḍḍhamānattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact