Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā |
૫. વડ્ઢત્થેરગાથાવણ્ણના
5. Vaḍḍhattheragāthāvaṇṇanā
સાધૂ હીતિઆદિકા આયસ્મતો વડ્ઢત્થેરસ્સ ગાથા. કા ઉપ્પત્તિ? અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે ભારુકચ્છનગરે ગહપતિકુલે નિબ્બત્તિત્વા વડ્ઢોતિ લદ્ધનામો અનુપુબ્બેન વડ્ઢતિ. અથસ્સ માતા સંસારે સઞ્જાતસંવેગા પુત્તં ઞાતીનં નિય્યાદેત્વા ભિક્ખુનીનં સન્તિકે પબ્બજિત્વા વિપસ્સનાય કમ્મં કરોન્તી અરહત્તં પાપુણિત્વા અપરેન સમયેન પુત્તમ્પિ વિઞ્ઞુતં પત્તં વેળુદન્તત્થેરસ્સ સન્તિકે પબ્બાજેસિ. સો પબ્બજિતો બુદ્ધવચનં ઉગ્ગહેત્વા બહુસ્સુતો ધમ્મકથિકો હુત્વા ગન્થધુરં વહન્તો એકદિવસં ‘‘એકકો સન્તરુત્તરોવ માતરં પસ્સિસ્સામી’’તિ ભિક્ખુનુપસ્સયં અગમાસિ. તં દિસ્વા માતા ‘‘કસ્મા ત્વં એકકો સન્તરુત્તરોવ ઇધાગતો’’તિ ચોદેસિ. સો માતરા ચોદિયમાનો ‘‘અયુત્તં મયા કત’’ન્તિ ઉપ્પન્નસંવેગો વિહારં ગન્ત્વા દિવાટ્ઠાને નિસિન્નો વિપસ્સિત્વા અરહત્તં પત્વા માતુ ઓવાદસમ્પત્તિપકાસનમુખેન અઞ્ઞં બ્યાકરોન્તો –
Sādhūhītiādikā āyasmato vaḍḍhattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto imasmiṃ buddhuppāde bhārukacchanagare gahapatikule nibbattitvā vaḍḍhoti laddhanāmo anupubbena vaḍḍhati. Athassa mātā saṃsāre sañjātasaṃvegā puttaṃ ñātīnaṃ niyyādetvā bhikkhunīnaṃ santike pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karontī arahattaṃ pāpuṇitvā aparena samayena puttampi viññutaṃ pattaṃ veḷudantattherassa santike pabbājesi. So pabbajito buddhavacanaṃ uggahetvā bahussuto dhammakathiko hutvā ganthadhuraṃ vahanto ekadivasaṃ ‘‘ekako santaruttarova mātaraṃ passissāmī’’ti bhikkhunupassayaṃ agamāsi. Taṃ disvā mātā ‘‘kasmā tvaṃ ekako santaruttarova idhāgato’’ti codesi. So mātarā codiyamāno ‘‘ayuttaṃ mayā kata’’nti uppannasaṃvego vihāraṃ gantvā divāṭṭhāne nisinno vipassitvā arahattaṃ patvā mātu ovādasampattipakāsanamukhena aññaṃ byākaronto –
૩૩૫.
335.
‘‘સાધૂ હિ કિર મે માતા, પતોદં ઉપદંસયિ;
‘‘Sādhū hi kira me mātā, patodaṃ upadaṃsayi;
યસ્સાહં વચનં સુત્વા, અનુસિટ્ઠો જનેત્તિયા;
Yassāhaṃ vacanaṃ sutvā, anusiṭṭho janettiyā;
આરદ્ધવીરિયો પહિતત્તો, પત્તો સમ્બોધિમુત્તમં.
Āraddhavīriyo pahitatto, patto sambodhimuttamaṃ.
૩૩૬.
336.
‘‘અરહા દક્ખિણેય્યોમ્હિ, તેવિજ્જો અમતદ્દસો;
‘‘Arahā dakkhiṇeyyomhi, tevijjo amataddaso;
જેત્વા નમુચિનો સેનં, વિહરામિ અનાસવો.
Jetvā namucino senaṃ, viharāmi anāsavo.
૩૩૭.
337.
‘‘અજ્ઝત્તઞ્ચ બહિદ્ધા ચ, યે મે વિજ્જિંસુ આસવા;
‘‘Ajjhattañca bahiddhā ca, ye me vijjiṃsu āsavā;
સબ્બે અસેસા ઉચ્છિન્ના, ન ચ ઉપ્પજ્જરે પુન.
Sabbe asesā ucchinnā, na ca uppajjare puna.
૩૩૮.
338.
‘‘વિસારદા ખો ભગિની, એવમત્થં અભાસયિ;
‘‘Visāradā kho bhaginī, evamatthaṃ abhāsayi;
અપિહા નૂન મયિપિ, વનથો તે ન વિજ્જતિ.
Apihā nūna mayipi, vanatho te na vijjati.
૩૩૯.
339.
‘‘પરિયન્તકતં દુક્ખં, અન્તિમોયં સમુસ્સયો;
‘‘Pariyantakataṃ dukkhaṃ, antimoyaṃ samussayo;
જાતિમરણસંસારો, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો’’તિ. – ઇમા ગાથા અભાસિ;
Jātimaraṇasaṃsāro, natthi dāni punabbhavo’’ti. – imā gāthā abhāsi;
તત્થ સાધૂ હિ કિર મે માતા, પતોદં ઉપદંસયીતિ સાધુ વત માતા મય્હં ઓવાદસઙ્ખાતં પતોદં દસ્સેતિ, તેન મે વીરિયં ઉત્તેજેન્તી ઉત્તમઙ્ગે પઞ્ઞાસીસે વિજ્ઝિ. યસ્સાતિ યસ્સા મે માતુયા. સમ્બોધિન્તિ અરહત્તં. અયઞ્હેત્થ યોજના – જનેત્તિયા મે અનુસિટ્ઠો યસ્સા અનુસાસનીભૂતં વચનં સુત્વા અહં આરદ્ધવીરિયો પહિતત્તો વિહરન્તો ઉત્તમં અગ્ગફલં સમ્બોધિં અરહત્તં પત્તો.
Tattha sādhū hi kira me mātā, patodaṃ upadaṃsayīti sādhu vata mātā mayhaṃ ovādasaṅkhātaṃ patodaṃ dasseti, tena me vīriyaṃ uttejentī uttamaṅge paññāsīse vijjhi. Yassāti yassā me mātuyā. Sambodhinti arahattaṃ. Ayañhettha yojanā – janettiyā me anusiṭṭho yassā anusāsanībhūtaṃ vacanaṃ sutvā ahaṃ āraddhavīriyo pahitatto viharanto uttamaṃ aggaphalaṃ sambodhiṃ arahattaṃ patto.
તતો એવ આરકત્તા કિલેસેહિ અરહા પુઞ્ઞક્ખેત્તતાય દક્ખિણેય્યો દક્ખિણારહો અમ્હિ. પુબ્બેનિવાસઞાણાદિવિજ્જાત્તયસ્સ અધિગતત્તા તેવિજ્જો નિબ્બાનસ્સ સચ્છિકતત્તા અમતદ્દસો નમુચિનો મારસ્સ સેનં કિલેસવાહિનિં બોધિપક્ખિયસેનાય જિનિત્વા તસ્સ જિતત્તાયેવ અનાસવો સુખં વિહરામીતિ.
Tato eva ārakattā kilesehi arahā puññakkhettatāya dakkhiṇeyyo dakkhiṇāraho amhi. Pubbenivāsañāṇādivijjāttayassa adhigatattā tevijjo nibbānassa sacchikatattā amataddaso namucino mārassa senaṃ kilesavāhiniṃ bodhipakkhiyasenāya jinitvā tassa jitattāyeva anāsavo sukhaṃ viharāmīti.
ઇદાનિ ‘‘અનાસવો’’તિ વુત્તમત્થં પાકટતરં કાતું ‘‘અજ્ઝત્તઞ્ચા’’ તિ ગાથમાહ. તસ્સત્થો – અજ્ઝત્તં અજ્ઝત્તવત્થુકા ચ બહિદ્ધા બહિદ્ધવત્થુકા ચ આસવા યે મય્હં અરિયમગ્ગાધિગમતો પુબ્બે વિજ્જિંસુ ઉપલબ્ભિંસુ, તે સબ્બે અનવસેસા ઉચ્છિન્ના અરિયમગ્ગેન સમુચ્છિન્ના પહીના પુન દાનિ કદાચિપિ ન ચ ઉપ્પજ્જેય્યું ન ઉપ્પજ્જિસ્સન્તિયેવાતિ.
Idāni ‘‘anāsavo’’ti vuttamatthaṃ pākaṭataraṃ kātuṃ ‘‘ajjhattañcā’’ ti gāthamāha. Tassattho – ajjhattaṃ ajjhattavatthukā ca bahiddhā bahiddhavatthukā ca āsavā ye mayhaṃ ariyamaggādhigamato pubbe vijjiṃsu upalabbhiṃsu, te sabbe anavasesā ucchinnā ariyamaggena samucchinnā pahīnā puna dāni kadācipi na ca uppajjeyyuṃ na uppajjissantiyevāti.
ઇદાનિ માતુ વચનં અઙ્કુસં કત્વા અત્તના અરહત્તસ્સ અધિગતત્તા માતરં થોમેન્તો ‘‘વિસારદા’’તિ ગાથમાહ. તત્થ વિસારદા ખોતિ એકંસેન વિગતસારજ્જા. એવં માતુ અત્તનો ચ અરહત્તાધિગમેન સત્થુ ઓરસપુત્તભાવં ઉલ્લપેન્તો માતરં ‘‘ભગિની’’તિ આહ. એતમત્થં અભાસયીતિ એતં મમ ઓવાદભૂતં અત્થં અભણિ. એવં પન મં ઓવદન્તી ન કેવલં વિસારદા એવ, અથ ખો અપિહા નૂન મયિપિ તવ પુત્તકેપિ અપિહા અસન્થવા મઞ્ઞે, કિં વા એતેન પરિકપ્પનેન? વનથો તે ન વિજ્જતિ અવિજ્જાદિકો વનથો તવ સન્તાને નત્થેવ, યા મં ભવક્ખયે નિયોજેસીતિ અધિપ્પાયો.
Idāni mātu vacanaṃ aṅkusaṃ katvā attanā arahattassa adhigatattā mātaraṃ thomento ‘‘visāradā’’ti gāthamāha. Tattha visāradā khoti ekaṃsena vigatasārajjā. Evaṃ mātu attano ca arahattādhigamena satthu orasaputtabhāvaṃ ullapento mātaraṃ ‘‘bhaginī’’ti āha. Etamatthaṃ abhāsayīti etaṃ mama ovādabhūtaṃ atthaṃ abhaṇi. Evaṃ pana maṃ ovadantī na kevalaṃ visāradā eva, atha kho apihā nūna mayipi tava puttakepi apihā asanthavā maññe, kiṃ vā etena parikappanena? Vanatho te na vijjati avijjādiko vanatho tava santāne nattheva, yā maṃ bhavakkhaye niyojesīti adhippāyo.
ઇદાનિ ‘‘તયા નિયોજિતાકારેનેવ મયા પટિપન્ન’’ન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘પરિયન્તકત’’ન્તિ ઓસાનગાથમાહ, તસ્સત્થો સુવિઞ્ઞેય્યોવ.
Idāni ‘‘tayā niyojitākāreneva mayā paṭipanna’’nti dassento ‘‘pariyantakata’’nti osānagāthamāha, tassattho suviññeyyova.
વડ્ઢત્થેરગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vaḍḍhattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi / ૫. વડ્ઢત્થેરગાથા • 5. Vaḍḍhattheragāthā