Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    அங்கு³த்தரனிகாயோ

    Aṅguttaranikāyo

    து³கனிபாதபாளி

    Dukanipātapāḷi

    1. பட²மபண்ணாஸகங்

    1. Paṭhamapaṇṇāsakaṃ

    1. கம்மகரணவக்³கோ³

    1. Kammakaraṇavaggo

    1. வஜ்ஜஸுத்தங்

    1. Vajjasuttaṃ

    1. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தத்ர கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘பி⁴க்க²வோ’’தி. ‘‘ப⁴த³ந்தே’’தி தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸுங். ப⁴க³வா ஏதத³வோச –

    1. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘bhikkhavo’’ti. ‘‘Bhadante’’ti te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –

    ‘‘த்³வேமானி, பி⁴க்க²வே, வஜ்ஜானி. கதமானி த்³வே? தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஞ்ச வஜ்ஜங் ஸம்பராயிகஞ்ச வஜ்ஜங் . கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, தி³ட்ட²த⁴ம்மிகங் வஜ்ஜங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ பஸ்ஸதி சோரங் ஆகு³சாரிங் ராஜானோ க³ஹெத்வா விவிதா⁴ கம்மகாரணா 1 காரெந்தே; கஸாஹிபி தாளெந்தே, வெத்தேஹிபி தாளெந்தே, அத்³த⁴த³ண்ட³கேஹிபி தாளெந்தே, ஹத்த²ம்பி சி²ந்த³ந்தே, பாத³ம்பி சி²ந்த³ந்தே, ஹத்த²பாத³ம்பி சி²ந்த³ந்தே, கண்ணம்பி சி²ந்த³ந்தே, நாஸம்பி சி²ந்த³ந்தே, கண்ணனாஸம்பி சி²ந்த³ந்தே, பி³லங்க³தா²லிகம்பி கரொந்தே, ஸங்க²முண்டி³கம்பி கரொந்தே, ராஹுமுக²ம்பி கரொந்தே, ஜோதிமாலிகம்பி கரொந்தே, ஹத்த²பஜ்ஜோதிகம்பி கரொந்தே, ஏரகவத்திகம்பி கரொந்தே, சீரகவாஸிகம்பி கரொந்தே, ஏணெய்யகம்பி கரொந்தே, ப³ளிஸமங்ஸிகம்பி கரொந்தே, கஹாபணிகம்பி கரொந்தே, கா²ராபதச்சி²கம்பி 2 கரொந்தே, பலிக⁴பரிவத்திகம்பி கரொந்தே, பலாலபீட²கம்பி 3 கரொந்தே, தத்தேனபி தேலேன ஓஸிஞ்சந்தே, ஸுனகே²ஹிபி கா²தா³பெந்தே, ஜீவந்தம்பி ஸூலே உத்தாஸெந்தே, அஸினாபி ஸீஸங் சி²ந்த³ந்தே.

    ‘‘Dvemāni, bhikkhave, vajjāni. Katamāni dve? Diṭṭhadhammikañca vajjaṃ samparāyikañca vajjaṃ . Katamañca, bhikkhave, diṭṭhadhammikaṃ vajjaṃ? Idha, bhikkhave, ekacco passati coraṃ āgucāriṃ rājāno gahetvā vividhā kammakāraṇā 4 kārente; kasāhipi tāḷente, vettehipi tāḷente, addhadaṇḍakehipi tāḷente, hatthampi chindante, pādampi chindante, hatthapādampi chindante, kaṇṇampi chindante, nāsampi chindante, kaṇṇanāsampi chindante, bilaṅgathālikampi karonte, saṅkhamuṇḍikampi karonte, rāhumukhampi karonte, jotimālikampi karonte, hatthapajjotikampi karonte, erakavattikampi karonte, cīrakavāsikampi karonte, eṇeyyakampi karonte, baḷisamaṃsikampi karonte, kahāpaṇikampi karonte, khārāpatacchikampi 5 karonte, palighaparivattikampi karonte, palālapīṭhakampi 6 karonte, tattenapi telena osiñcante, sunakhehipi khādāpente, jīvantampi sūle uttāsente, asināpi sīsaṃ chindante.

    ‘‘தஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி – ‘யதா²ரூபானங் கோ² பாபகானங் கம்மானங் ஹேது சோரங் ஆகு³சாரிங் ராஜானோ க³ஹெத்வா விவிதா⁴ கம்மகாரணா காரெந்தி; கஸாஹிபி தாளெந்தி, வெத்தேஹிபி தாளெந்தி, அத்³த⁴த³ண்ட³கேஹிபி தாளெந்தி, ஹத்த²ம்பி சி²ந்த³ந்தி, பாத³ம்பி சி²ந்த³ந்தி, ஹத்த²பாத³ம்பி சி²ந்த³ந்தி, கண்ணம்பி சி²ந்த³ந்தி, நாஸம்பி சி²ந்த³ந்தி, கண்ணனாஸம்பி சி²ந்த³ந்தி, பி³லங்க³தா²லிகம்பி கரொந்தி, ஸங்க²முண்டி³கம்பி கரொந்தி, ராஹுமுக²ம்பி கரொந்தி, ஜோதிமாலிகம்பி கரொந்தி, ஹத்த²பஜ்ஜோதிகம்பி கரொந்தி, ஏரகவத்திகம்பி கரொந்தி, சீரகவாஸிகம்பி கரொந்தி, ஏணெய்யகம்பி கரொந்தி, ப³ளிஸமங்ஸிகம்பி கரொந்தி, கஹாபணிகம்பி கரொந்தி, கா²ராபதச்சி²கம்பி கரொந்தி, பலிக⁴பரிவத்திகம்பி கரொந்தி, பலாலபீட²கம்பி கரொந்தி, தத்தேனபி தேலேன ஓஸிஞ்சந்தி, ஸுனகே²ஹிபி கா²தா³பெந்தி, ஜீவந்தம்பி ஸூலே உத்தாஸெந்தி, அஸினாபி ஸீஸங் சி²ந்த³ந்தி. அஹஞ்சேவ 7 கோ² பன ஏவரூபங் பாபகம்மங் கரெய்யங், மம்பி ராஜானோ க³ஹெத்வா ஏவரூபா விவிதா⁴ கம்மகாரணா காரெய்யுங்; கஸாஹிபி தாளெய்யுங்…பே॰… அஸினாபி ஸீஸங் சி²ந்தெ³ய்யு’ந்தி. ஸோ தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸ்ஸ வஜ்ஜஸ்ஸ பீ⁴தோ ந பரேஸங் பாப⁴தங் விலும்பந்தோ சரதி. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, தி³ட்ட²த⁴ம்மிகங் வஜ்ஜங்.

    ‘‘Tassa evaṃ hoti – ‘yathārūpānaṃ kho pāpakānaṃ kammānaṃ hetu coraṃ āgucāriṃ rājāno gahetvā vividhā kammakāraṇā kārenti; kasāhipi tāḷenti, vettehipi tāḷenti, addhadaṇḍakehipi tāḷenti, hatthampi chindanti, pādampi chindanti, hatthapādampi chindanti, kaṇṇampi chindanti, nāsampi chindanti, kaṇṇanāsampi chindanti, bilaṅgathālikampi karonti, saṅkhamuṇḍikampi karonti, rāhumukhampi karonti, jotimālikampi karonti, hatthapajjotikampi karonti, erakavattikampi karonti, cīrakavāsikampi karonti, eṇeyyakampi karonti, baḷisamaṃsikampi karonti, kahāpaṇikampi karonti, khārāpatacchikampi karonti, palighaparivattikampi karonti, palālapīṭhakampi karonti, tattenapi telena osiñcanti, sunakhehipi khādāpenti, jīvantampi sūle uttāsenti, asināpi sīsaṃ chindanti. Ahañceva 8 kho pana evarūpaṃ pāpakammaṃ kareyyaṃ, mampi rājāno gahetvā evarūpā vividhā kammakāraṇā kāreyyuṃ; kasāhipi tāḷeyyuṃ…pe… asināpi sīsaṃ chindeyyu’nti. So diṭṭhadhammikassa vajjassa bhīto na paresaṃ pābhataṃ vilumpanto carati. Idaṃ vuccati, bhikkhave, diṭṭhadhammikaṃ vajjaṃ.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்பராயிகங் வஜ்ஜங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ இதி படிஸஞ்சிக்க²தி – ‘காயது³ச்சரிதஸ்ஸ கோ² பன பாபகோ து³க்கோ² விபாகோ அபி⁴ஸம்பராயங், வசீது³ச்சரிதஸ்ஸ பாபகோ து³க்கோ² விபாகோ அபி⁴ஸம்பராயங், மனோது³ச்சரிதஸ்ஸ பாபகோ து³க்கோ² விபாகோ அபி⁴ஸம்பராயங். அஹஞ்சேவ கோ² பன காயேன து³ச்சரிதங் சரெய்யங், வாசாய து³ச்சரிதங் சரெய்யங் , மனஸா து³ச்சரிதங் சரெய்யங். கிஞ்ச தங் யாஹங் ந காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜெய்ய’ந்தி. ஸோ ஸம்பராயிகஸ்ஸ வஜ்ஜஸ்ஸ பீ⁴தோ காயது³ச்சரிதங் பஹாய காயஸுசரிதங் பா⁴வேதி, வசீது³ச்சரிதங் பஹாய வசீஸுசரிதங் பா⁴வேதி, மனோது³ச்சரிதங் பஹாய மனோஸுசரிதங் பா⁴வேதி, ஸுத்³த⁴ங் அத்தானங் பரிஹரதி. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸம்பராயிகங் வஜ்ஜங். ‘‘இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, த்³வே வஜ்ஜானி. தஸ்மாதிஹ, பி⁴க்க²வே, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் – ‘தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸ்ஸ வஜ்ஜஸ்ஸ பா⁴யிஸ்ஸாம, ஸம்பராயிகஸ்ஸ வஜ்ஜஸ்ஸ பா⁴யிஸ்ஸாம, வஜ்ஜபீ⁴ருனோ ப⁴விஸ்ஸாம வஜ்ஜப⁴யத³ஸ்ஸாவினோ’தி. ஏவஞ்ஹி வோ, பி⁴க்க²வே, ஸிக்கி²தப்³ப³ங். வஜ்ஜபீ⁴ருனோ, பி⁴க்க²வே, வஜ்ஜப⁴யத³ஸ்ஸாவினோ ஏதங் பாடிகங்க²ங் யங் பரிமுச்சிஸ்ஸதி ஸப்³ப³வஜ்ஜேஹீ’’தி. பட²மங்.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, samparāyikaṃ vajjaṃ? Idha, bhikkhave, ekacco iti paṭisañcikkhati – ‘kāyaduccaritassa kho pana pāpako dukkho vipāko abhisamparāyaṃ, vacīduccaritassa pāpako dukkho vipāko abhisamparāyaṃ, manoduccaritassa pāpako dukkho vipāko abhisamparāyaṃ. Ahañceva kho pana kāyena duccaritaṃ careyyaṃ, vācāya duccaritaṃ careyyaṃ , manasā duccaritaṃ careyyaṃ. Kiñca taṃ yāhaṃ na kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjeyya’nti. So samparāyikassa vajjassa bhīto kāyaduccaritaṃ pahāya kāyasucaritaṃ bhāveti, vacīduccaritaṃ pahāya vacīsucaritaṃ bhāveti, manoduccaritaṃ pahāya manosucaritaṃ bhāveti, suddhaṃ attānaṃ pariharati. Idaṃ vuccati, bhikkhave, samparāyikaṃ vajjaṃ. ‘‘Imāni kho, bhikkhave, dve vajjāni. Tasmātiha, bhikkhave, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘diṭṭhadhammikassa vajjassa bhāyissāma, samparāyikassa vajjassa bhāyissāma, vajjabhīruno bhavissāma vajjabhayadassāvino’ti. Evañhi vo, bhikkhave, sikkhitabbaṃ. Vajjabhīruno, bhikkhave, vajjabhayadassāvino etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ parimuccissati sabbavajjehī’’ti. Paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. விவிதா⁴னி கம்மகரணானி (க॰)
    2. கா²ராபடிச்ச²கம்பி (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    3. பலாலபிட்டி²கம்பி (ஸீ॰)
    4. vividhāni kammakaraṇāni (ka.)
    5. khārāpaṭicchakampi (syā. kaṃ. ka.)
    6. palālapiṭṭhikampi (sī.)
    7. அஹஞ்சே (?)
    8. ahañce (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 1. வஜ்ஜஸுத்தவண்ணனா • 1. Vajjasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1. வஜ்ஜஸுத்தவண்ணனா • 1. Vajjasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact