Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૯. વજ્જિપુત્તસુત્તં

    9. Vajjiputtasuttaṃ

    ૨૨૯. એકં સમયં અઞ્ઞતરો વજ્જિપુત્તકો ભિક્ખુ વેસાલિયં વિહરતિ અઞ્ઞતરસ્મિં વનસણ્ડે. તેન ખો પન સમયેન વેસાલિયં વજ્જિપુત્તકો સબ્બરત્તિચારો હોતિ. અથ ખો સો ભિક્ખુ વેસાલિયા તૂરિય-તાળિત-વાદિત-નિગ્ઘોસસદ્દં સુત્વા પરિદેવમાનો તાયં વેલાયં ઇમં ગાથં અભાસિ –

    229. Ekaṃ samayaṃ aññataro vajjiputtako bhikkhu vesāliyaṃ viharati aññatarasmiṃ vanasaṇḍe. Tena kho pana samayena vesāliyaṃ vajjiputtako sabbaratticāro hoti. Atha kho so bhikkhu vesāliyā tūriya-tāḷita-vādita-nigghosasaddaṃ sutvā paridevamāno tāyaṃ velāyaṃ imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘એકકા મયં અરઞ્ઞે વિહરામ,

    ‘‘Ekakā mayaṃ araññe viharāma,

    અપવિદ્ધંવ 1 વનસ્મિં દારુકં;

    Apaviddhaṃva 2 vanasmiṃ dārukaṃ;

    એતાદિસિકાય રત્તિયા,

    Etādisikāya rattiyā,

    કો સુ નામમ્હેહિ 3 પાપિયો’’તિ.

    Ko su nāmamhehi 4 pāpiyo’’ti.

    અથ ખો યા તસ્મિં વનસણ્ડે અધિવત્થા દેવતા તસ્સ ભિક્ખુનો અનુકમ્પિકા અત્થકામા તં ભિક્ખું સંવેજેતુકામા યેન સો ભિક્ખુ તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં ભિક્ખું ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    Atha kho yā tasmiṃ vanasaṇḍe adhivatthā devatā tassa bhikkhuno anukampikā atthakāmā taṃ bhikkhuṃ saṃvejetukāmā yena so bhikkhu tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ bhikkhuṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘એકકોવ ત્વં અરઞ્ઞે વિહરસિ, અપવિદ્ધંવ વનસ્મિં દારુકં;

    ‘‘Ekakova tvaṃ araññe viharasi, apaviddhaṃva vanasmiṃ dārukaṃ;

    તસ્સ તે બહુકા પિહયન્તિ, નેરયિકા વિય સગ્ગગામિન’’ન્તિ.

    Tassa te bahukā pihayanti, nerayikā viya saggagāmina’’nti.

    અથ ખો સો ભિક્ખુ તાય દેવતાય સંવેજિતો સંવેગમાપાદીતિ.

    Atha kho so bhikkhu tāya devatāya saṃvejito saṃvegamāpādīti.







    Footnotes:
    1. અપવિટ્ઠંવ (સ્યા॰ કં॰)
    2. apaviṭṭhaṃva (syā. kaṃ.)
    3. નામ અમ્હેહિ (સી॰ પી॰)
    4. nāma amhehi (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. વજ્જિપુત્તસુત્તવણ્ણના • 9. Vajjiputtasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯. વજ્જિપુત્તસુત્તવણ્ણના • 9. Vajjiputtasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact