Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૯. વજ્જિપુત્તસુત્તવણ્ણના
9. Vajjiputtasuttavaṇṇanā
૨૨૯. વજ્જિરટ્ઠે રાજપુત્તોતિ વજ્જિરટ્ઠે જાતસંવદ્ધો વજ્જિરાજપુત્તો. સબ્બરત્તિચારોતિ છણસમ્પત્તિયા ઇતો ચિતો ચરન્તેહિ અનુભવિતબ્બનક્ખત્તમહો. તેનાહ ‘‘કત્તિકનક્ખત્તં ઘોસેત્વા’’ તિઆદિ. એકાબદ્ધં હોતીતિ યસ્મા ચાતુમહારાજિકદેવા તસ્મિં દિવસે નક્ખત્તં ઘોસેત્વા અત્તનો પુઞ્ઞાનુભાવસિદ્ધાય દિબ્બસમ્પત્તિયા મહન્તં નક્ખત્તકીળાસુખં અનુભવન્તિ, તસ્મા તં તેહિ એકાબદ્ધં વિય હોતિ. ભેરિઆદિતૂરિયાનન્તિ ભેરિમુદિઙ્ગસઙ્ખપણવવીણાદિતૂરિયાનં. તાળિતાનન્તિ આરદ્ધલયાનુરૂપં પહટાનં. વીણાદીનન્તિ વીણાવેણુગોમુખીઆદીનં. વાદિતાનન્તિ યથારદ્ધમુચ્છનાનુરૂપં સઙ્ઘટ્ટિતાનં. અભાસીતિ તેન સદ્દેન આકડ્ઢિયમાનહદયો અયોનિસો ઉમ્મુજ્જિત્વા ‘‘મહતી વત મે જાની’’તિ અનુત્થુનન્તો અભાસિ. છડ્ડિતદારુકં વિયાતિ વને છડ્ડિતનિરત્થકકળિઙ્ગરં વિય. લામકતરોતિ નિહીનતરો. દેવતા પઠમપ્પિતં આણિં પટાણિયા નીહરન્તી વિય તેન ભિક્ખુના વુત્તમત્થં અપનેન્તી ‘‘તસ્સ તે બહુકા પિહયન્તી’’તિ અવોચાતિ વુત્તન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘થેરો’’તિઆદિમાહ. સગ્ગં ગચ્છન્તાનં યથા નેરયિકા પિહયન્તિ, એવં સમ્માપટિપન્નસ્સ તુય્હં બહૂ પિહયન્તિ, તસ્મા ત્વં ‘‘પાપિયો’’તિ અત્તાનં મા મઞ્ઞિત્થાતિ અધિપ્પાયો.
229.Vajjiraṭṭhe rājaputtoti vajjiraṭṭhe jātasaṃvaddho vajjirājaputto. Sabbaratticāroti chaṇasampattiyā ito cito carantehi anubhavitabbanakkhattamaho. Tenāha ‘‘kattikanakkhattaṃ ghosetvā’’ tiādi. Ekābaddhaṃ hotīti yasmā cātumahārājikadevā tasmiṃ divase nakkhattaṃ ghosetvā attano puññānubhāvasiddhāya dibbasampattiyā mahantaṃ nakkhattakīḷāsukhaṃ anubhavanti, tasmā taṃ tehi ekābaddhaṃ viya hoti. Bheriāditūriyānanti bherimudiṅgasaṅkhapaṇavavīṇāditūriyānaṃ. Tāḷitānanti āraddhalayānurūpaṃ pahaṭānaṃ. Vīṇādīnanti vīṇāveṇugomukhīādīnaṃ. Vāditānanti yathāraddhamucchanānurūpaṃ saṅghaṭṭitānaṃ. Abhāsīti tena saddena ākaḍḍhiyamānahadayo ayoniso ummujjitvā ‘‘mahatī vata me jānī’’ti anutthunanto abhāsi. Chaḍḍitadārukaṃ viyāti vane chaḍḍitaniratthakakaḷiṅgaraṃ viya. Lāmakataroti nihīnataro. Devatā paṭhamappitaṃ āṇiṃ paṭāṇiyā nīharantī viya tena bhikkhunā vuttamatthaṃ apanentī ‘‘tassa te bahukā pihayantī’’ti avocāti vuttanti dassento ‘‘thero’’tiādimāha. Saggaṃ gacchantānaṃ yathā nerayikā pihayanti, evaṃ sammāpaṭipannassa tuyhaṃ bahū pihayanti, tasmā tvaṃ ‘‘pāpiyo’’ti attānaṃ mā maññitthāti adhippāyo.
વજ્જિપુત્તસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vajjiputtasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૯. વજ્જિપુત્તસુત્તં • 9. Vajjiputtasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. વજ્જિપુત્તસુત્તવણ્ણના • 9. Vajjiputtasuttavaṇṇanā