Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. વક્કલિત્થેરઅપદાનં

    2. Vakkalittheraapadānaṃ

    ૨૮.

    28.

    ‘‘ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ નાયકો;

    ‘‘Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako;

    અનોમનામો અમિતો, નામેન પદુમુત્તરો.

    Anomanāmo amito, nāmena padumuttaro.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘પદુમાકારવદનો, પદુમામલસુચ્છવી;

    ‘‘Padumākāravadano, padumāmalasucchavī;

    લોકેનાનુપલિત્તોવ તોયેન પદુમં યથા.

    Lokenānupalittova toyena padumaṃ yathā.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘વીરો પદુમપત્તક્ખો, કન્તો ચ પદુમં યથા;

    ‘‘Vīro padumapattakkho, kanto ca padumaṃ yathā;

    પદુમુત્તરગન્ધોવ, તસ્મા સો પદુમુત્તરો.

    Padumuttaragandhova, tasmā so padumuttaro.

    ૩૧.

    31.

    ‘‘લોકજેટ્ઠો ચ નિમ્માનો, અન્ધાનં નયનૂપમો;

    ‘‘Lokajeṭṭho ca nimmāno, andhānaṃ nayanūpamo;

    સન્તવેસો ગુણનિધિ, કરુણામતિસાગરો.

    Santaveso guṇanidhi, karuṇāmatisāgaro.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘સ કદાચિ મહાવીરો, બ્રહ્માસુરસુરચ્ચિતો;

    ‘‘Sa kadāci mahāvīro, brahmāsurasuraccito;

    સદેવમનુજાકિણ્ણે, જનમજ્ઝે જિનુત્તમો 1.

    Sadevamanujākiṇṇe, janamajjhe jinuttamo 2.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘વદનેન સુગન્ધેન, મધુરેન રુતેન ચ;

    ‘‘Vadanena sugandhena, madhurena rutena ca;

    રઞ્જયં પરિસં સબ્બં, સન્થવી સાવકં સકં.

    Rañjayaṃ parisaṃ sabbaṃ, santhavī sāvakaṃ sakaṃ.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘સદ્ધાધિમુત્તો સુમતિ, મમ દસ્સનલાલસો 3;

    ‘‘Saddhādhimutto sumati, mama dassanalālaso 4;

    નત્થિ એતાદિસો અઞ્ઞો, યથાયં ભિક્ખુ વક્કલિ.

    Natthi etādiso añño, yathāyaṃ bhikkhu vakkali.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘તદાહં હંસવતિયં, નગરે બ્રાહ્મણત્રજો;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, nagare brāhmaṇatrajo;

    હુત્વા સુત્વા ચ તં વાક્યં, તં ઠાનમભિરોચયિં.

    Hutvā sutvā ca taṃ vākyaṃ, taṃ ṭhānamabhirocayiṃ.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘સસાવકં તં વિમલં, નિમન્તેત્વા તથાગતં;

    ‘‘Sasāvakaṃ taṃ vimalaṃ, nimantetvā tathāgataṃ;

    સત્તાહં ભોજયિત્વાન, દુસ્સેહચ્છાદયિં તદા.

    Sattāhaṃ bhojayitvāna, dussehacchādayiṃ tadā.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘નિપચ્ચ સિરસા તસ્સ, અનન્તગુણસાગરે;

    ‘‘Nipacca sirasā tassa, anantaguṇasāgare;

    નિમુગ્ગો પીતિસમ્પુણ્ણો, ઇદં વચનમબ્રવિં.

    Nimuggo pītisampuṇṇo, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘‘યો સો તયા સન્થવિતો, ઇતો સત્તમકે મુનિ 5;

    ‘‘‘Yo so tayā santhavito, ito sattamake muni 6;

    ભિક્ખુ સદ્ધાવતં અગ્ગો, તાદિસો હોમહં મુને’.

    Bhikkhu saddhāvataṃ aggo, tādiso homahaṃ mune’.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘એવં વુત્તે મહાવીરો, અનાવરણદસ્સનો;

    ‘‘Evaṃ vutte mahāvīro, anāvaraṇadassano;

    ઇમં વાક્યં ઉદીરેસિ, પરિસાય મહામુનિ.

    Imaṃ vākyaṃ udīresi, parisāya mahāmuni.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘‘પસ્સથેતં માણવકં, પીતમટ્ઠનિવાસનં;

    ‘‘‘Passathetaṃ māṇavakaṃ, pītamaṭṭhanivāsanaṃ;

    હેમયઞ્ઞોપચિતઙ્ગં 7, જનનેત્તમનોહરં.

    Hemayaññopacitaṅgaṃ 8, jananettamanoharaṃ.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘‘એસો અનાગતદ્ધાને, ગોતમસ્સ મહેસિનો;

    ‘‘‘Eso anāgataddhāne, gotamassa mahesino;

    અગ્ગો સદ્ધાધિમુત્તાનં, સાવકોયં ભવિસ્સતિ.

    Aggo saddhādhimuttānaṃ, sāvakoyaṃ bhavissati.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘‘દેવભૂતો મનુસ્સો વા, સબ્બસન્તાપવજ્જિતો;

    ‘‘‘Devabhūto manusso vā, sabbasantāpavajjito;

    સબ્બભોગપરિબ્યૂળ્હો, સુખિતો સંસરિસ્સતિ.

    Sabbabhogaparibyūḷho, sukhito saṃsarissati.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    વક્કલિ નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો’.

    Vakkali nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘તેન કમ્મવિસેસેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammavisesena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘સબ્બત્થ સુખિતો હુત્વા, સંસરન્તો ભવાભવે;

    ‘‘Sabbattha sukhito hutvā, saṃsaranto bhavābhave;

    સાવત્થિયં પુરે જાતો, કુલે અઞ્ઞતરે અહં.

    Sāvatthiyaṃ pure jāto, kule aññatare ahaṃ.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘નોનીતસુખુમાલં મં, જાતપલ્લવકોમલં;

    ‘‘Nonītasukhumālaṃ maṃ, jātapallavakomalaṃ;

    મન્દં ઉત્તાનસયનં, પિસાચભયતજ્જિતા.

    Mandaṃ uttānasayanaṃ, pisācabhayatajjitā.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘પાદમૂલે મહેસિસ્સ, સાયેસું દીનમાનસા;

    ‘‘Pādamūle mahesissa, sāyesuṃ dīnamānasā;

    ઇમં દદામ તે નાથ, સરણં હોહિ નાયક.

    Imaṃ dadāma te nātha, saraṇaṃ hohi nāyaka.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘તદા પટિગ્ગહિ સો મં, ભીતાનં સરણો મુનિ;

    ‘‘Tadā paṭiggahi so maṃ, bhītānaṃ saraṇo muni;

    જાલિના ચક્કઙ્કિતેન 9, મુદુકોમલપાણિના.

    Jālinā cakkaṅkitena 10, mudukomalapāṇinā.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘તદા પભુતિ તેનાહં, અરક્ખેય્યેન રક્ખિતો;

    ‘‘Tadā pabhuti tenāhaṃ, arakkheyyena rakkhito;

    સબ્બવેરવિનિમુત્તો 11, સુખેન પરિવુદ્ધિતો.

    Sabbaveravinimutto 12, sukhena parivuddhito.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘સુગતેન વિના ભૂતો, ઉક્કણ્ઠામિ મુહુત્તકં;

    ‘‘Sugatena vinā bhūto, ukkaṇṭhāmi muhuttakaṃ;

    જાતિયા સત્તવસ્સોહં, પબ્બજિં અનગારિયં.

    Jātiyā sattavassohaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘સબ્બપારમિસમ્ભૂતં, નીલક્ખિનયનં 13 વરં;

    ‘‘Sabbapāramisambhūtaṃ, nīlakkhinayanaṃ 14 varaṃ;

    રૂપં સબ્બસુભાકિણ્ણં, અતિત્તો વિહરામહં 15.

    Rūpaṃ sabbasubhākiṇṇaṃ, atitto viharāmahaṃ 16.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘બુદ્ધરૂપરતિં 17 ઞત્વા, તદા ઓવદિ મં જિનો;

    ‘‘Buddharūparatiṃ 18 ñatvā, tadā ovadi maṃ jino;

    ‘અલં વક્કલિ કિં રૂપે, રમસે બાલનન્દિતે.

    ‘Alaṃ vakkali kiṃ rūpe, ramase bālanandite.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘‘યો હિ પસ્સતિ સદ્ધમ્મં, સો મં પસ્સતિ પણ્ડિતો;

    ‘‘‘Yo hi passati saddhammaṃ, so maṃ passati paṇḍito;

    અપસ્સમાનો સદ્ધમ્મં, મં પસ્સમ્પિ ન પસ્સતિ.

    Apassamāno saddhammaṃ, maṃ passampi na passati.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘‘અનન્તાદીનવો કાયો, વિસરુક્ખસમૂપમો;

    ‘‘‘Anantādīnavo kāyo, visarukkhasamūpamo;

    આવાસો સબ્બરોગાનં, પુઞ્જો દુક્ખસ્સ કેવલો.

    Āvāso sabbarogānaṃ, puñjo dukkhassa kevalo.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘‘નિબ્બિન્દિય તતો રૂપે, ખન્ધાનં ઉદયબ્બયં;

    ‘‘‘Nibbindiya tato rūpe, khandhānaṃ udayabbayaṃ;

    પસ્સ ઉપક્કિલેસાનં, સુખેનન્તં ગમિસ્સતિ’.

    Passa upakkilesānaṃ, sukhenantaṃ gamissati’.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘એવં તેનાનુસિટ્ઠોહં, નાયકેન હિતેસિના;

    ‘‘Evaṃ tenānusiṭṭhohaṃ, nāyakena hitesinā;

    ગિજ્ઝકૂટં સમારુય્હ, ઝાયામિ ગિરિકન્દરે.

    Gijjhakūṭaṃ samāruyha, jhāyāmi girikandare.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘ઠિતો પબ્બતપાદમ્હિ, અસ્સાસયિ 19 મહામુનિ;

    ‘‘Ṭhito pabbatapādamhi, assāsayi 20 mahāmuni;

    વક્કલીતિ જિનો વાચં, તં સુત્વા મુદિતો અહં.

    Vakkalīti jino vācaṃ, taṃ sutvā mudito ahaṃ.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘પક્ખન્દિં સેલપબ્ભારે, અનેકસતપોરિસે;

    ‘‘Pakkhandiṃ selapabbhāre, anekasataporise;

    તદા બુદ્ધાનુભાવેન, સુખેનેવ મહિં ગતો.

    Tadā buddhānubhāvena, sukheneva mahiṃ gato.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘પુનોપિ 21 ધમ્મં દેસેતિ, ખન્ધાનં ઉદયબ્બયં;

    ‘‘Punopi 22 dhammaṃ deseti, khandhānaṃ udayabbayaṃ;

    તમહં ધમ્મમઞ્ઞાય, અરહત્તમપાપુણિં.

    Tamahaṃ dhammamaññāya, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘સુમહાપરિસમજ્ઝે , તદા મં ચરણન્તગો;

    ‘‘Sumahāparisamajjhe , tadā maṃ caraṇantago;

    અગ્ગં સદ્ધાધિમુત્તાનં, પઞ્ઞપેસિ મહામતિ.

    Aggaṃ saddhādhimuttānaṃ, paññapesi mahāmati.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા વક્કલિત્થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā vakkalitthero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    વક્કલિત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.

    Vakkalittherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. જનુત્તમો (સ્યા॰ પી॰), અનુત્તમો (ક॰) વઙ્ગીસત્થેરાપદાનેપિ
    2. januttamo (syā. pī.), anuttamo (ka.) vaṅgīsattherāpadānepi
    3. દસ્સનસાલયો (સ્યા॰)
    4. dassanasālayo (syā.)
    5. ઇધ સદ્ધાધિમુત્તો ઇસિ (સ્યા॰), ઇતો સત્તમકેહનિ (સી॰ પી॰)
    6. idha saddhādhimutto isi (syā.), ito sattamakehani (sī. pī.)
    7. હેમયઞ્ઞોપવીતઙ્ગં (સી॰)
    8. hemayaññopavītaṅgaṃ (sī.)
    9. સઙ્કલઙ્કેન (સી॰)
    10. saṅkalaṅkena (sī.)
    11. સબ્બબ્યાધિવિનિમુત્તો (સ્યા॰), સબ્બૂપધિવિનિમુત્તો (પી॰)
    12. sabbabyādhivinimutto (syā.), sabbūpadhivinimutto (pī.)
    13. લઙ્કિનીલયનં (સી॰)
    14. laṅkinīlayanaṃ (sī.)
    15. વિહયામહં (સી॰ પી॰)
    16. vihayāmahaṃ (sī. pī.)
    17. બુદ્ધો રૂપરતિં (સી॰)
    18. buddho rūparatiṃ (sī.)
    19. મમાહસો (સી॰)
    20. mamāhaso (sī.)
    21. પુનાપિ (સ્યા॰), મુનિ મં (ક॰)
    22. punāpi (syā.), muni maṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૨. વક્કલિત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 2. Vakkalittheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact