Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૧. વલાહકસંયુત્તવણ્ણના

    11. Valāhakasaṃyuttavaṇṇanā

    ૫૫૦-૬૦૬. વલાહકસંયુત્તે વલાહકકાયિકાતિ વલાહકનામકે દેવકાયે ઉપ્પન્ના આકાસચારિકદેવા. સીતવલાહકાતિ સીતકરણવલાહકા. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો. ચેતોપણિધિમન્વાયાતિ ચિત્તટ્ઠપનં આગમ્મ. સીતં હોતીતિ યં વસ્સાને વા હેમન્તે વા સીતં હોતિ, તં ઉતુસમુટ્ઠાનમેવ. યં પન સીતેપિ અતિસીતં, ગિમ્હે ચ ઉપ્પન્નં સીતં, તં દેવતાનુભાવેન નિબ્બત્તં સીતં નામ. ઉણ્હં હોતીતિ યં ગિમ્હાને ઉણ્હં, તં ઉતુસમુટ્ઠાનિકં પાકતિકમેવ. યં પન ઉણ્હેપિ અતિઉણ્હં, સીતકાલે ચ ઉપ્પન્નં ઉણ્હં, તં દેવતાનુભાવેન નિબ્બત્તં ઉણ્હં નામ. અબ્ભં હોતીતિ અબ્ભમણ્ડપો હોતિ. ઇધાપિ યં વસ્સાને ચ સિસિરે ચ અબ્ભં ઉપ્પજ્જતિ, તં ઉતુસમુટ્ઠાનિકં પાકતિકમેવ. યં પન અબ્ભેયેવ અતિઅબ્ભં, સત્તસત્તાહમ્પિ ચન્દસૂરિયે છાદેત્વા એકન્ધકારં કરોતિ, યઞ્ચ ચિત્તવેસાખમાસેસુ અબ્ભં, તં દેવતાનુભાવેન ઉપ્પન્નં અબ્ભં નામ. વાતો હોતીતિ યો તસ્મિં તસ્મિં ઉતુમ્હિ ઉત્તરદક્ખિણાદિપકતિવાતો હોતિ, અયં ઉતુસમુટ્ઠાનોવ. યોપિ પન રુક્ખક્ખન્ધાદિપદાલનો અતિવાતો નામ અત્થિ, અયઞ્ચેવ, યો ચ અઞ્ઞોપિ અકાલવાતો, અયં દેવતાનુભાવનિબ્બત્તો નામ. દેવો વસ્સતીતિ યં વસ્સિકે ચત્તારો માસે વસ્સં, તં ઉતુસમુટ્ઠાનમેવ. યં પન વસ્સેયેવ અતિવસ્સં, યઞ્ચ ચિત્તવેસાખમાસેસુ વસ્સં, તં દેવતાનુભાવનિબ્બત્તં નામ.

    550-606. Valāhakasaṃyutte valāhakakāyikāti valāhakanāmake devakāye uppannā ākāsacārikadevā. Sītavalāhakāti sītakaraṇavalāhakā. Sesapadesupi eseva nayo. Cetopaṇidhimanvāyāti cittaṭṭhapanaṃ āgamma. Sītaṃ hotīti yaṃ vassāne vā hemante vā sītaṃ hoti, taṃ utusamuṭṭhānameva. Yaṃ pana sītepi atisītaṃ, gimhe ca uppannaṃ sītaṃ, taṃ devatānubhāvena nibbattaṃ sītaṃ nāma. Uṇhaṃ hotīti yaṃ gimhāne uṇhaṃ, taṃ utusamuṭṭhānikaṃ pākatikameva. Yaṃ pana uṇhepi atiuṇhaṃ, sītakāle ca uppannaṃ uṇhaṃ, taṃ devatānubhāvena nibbattaṃ uṇhaṃ nāma. Abbhaṃ hotīti abbhamaṇḍapo hoti. Idhāpi yaṃ vassāne ca sisire ca abbhaṃ uppajjati, taṃ utusamuṭṭhānikaṃ pākatikameva. Yaṃ pana abbheyeva atiabbhaṃ, sattasattāhampi candasūriye chādetvā ekandhakāraṃ karoti, yañca cittavesākhamāsesu abbhaṃ, taṃ devatānubhāvena uppannaṃ abbhaṃ nāma. Vāto hotīti yo tasmiṃ tasmiṃ utumhi uttaradakkhiṇādipakativāto hoti, ayaṃ utusamuṭṭhānova. Yopi pana rukkhakkhandhādipadālano ativāto nāma atthi, ayañceva, yo ca aññopi akālavāto, ayaṃ devatānubhāvanibbatto nāma. Devo vassatīti yaṃ vassike cattāro māse vassaṃ, taṃ utusamuṭṭhānameva. Yaṃ pana vasseyeva ativassaṃ, yañca cittavesākhamāsesu vassaṃ, taṃ devatānubhāvanibbattaṃ nāma.

    તત્રિદં વત્થુ – એકો કિર વસ્સવલાહકદેવપુત્તો તલકૂટકવાસિ ખીણાસવત્થેરસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા વન્દિત્વા અટ્ઠાસિ. થેરો ‘‘કોસિ ત્વ’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘અહં, ભન્તે, વસ્સવલાહકદેવપુત્તો’’તિ. ‘‘તુમ્હાકં કિર ચિત્તેન દેવો વસ્સતી’’તિ? ‘‘આમ, ભન્તે’’તિ. ‘‘પસ્સિતુકામા મય’’ન્તિ . ‘‘તેમિસ્સથ, ભન્તે’’તિ. ‘‘મેઘસીસં વા ગજ્જિતં વા ન પઞ્ઞાયતિ, કથં તેમિસ્સામા’’તિ? ‘‘ભન્તે, અમ્હાકંચિત્તેન દેવો વસ્સતિ, તુમ્હે પણ્ણસાલં પવિસથા’’તિ . ‘‘સાધુ દેવપુત્તા’’તિ સો પાદે ધોવિત્વા પણ્ણસાલં પાવિસિ. દેવપુત્તો તસ્મિં પવિસન્તેયેવ એકં ગીતં ગાયિત્વા હત્થં ઉક્ખિપિ. સમન્તા તિયોજનટ્ઠાનં એકમેઘં અહોસિ. થેરો અદ્ધતિન્તો પણ્ણસાલં પવિટ્ઠોતિ. અપિચ દેવો નામેસ અટ્ઠહિ કારણેહિ વસ્સતિ નાગાનુભાવેન સુપણ્ણાનુભાવેન દેવતાનુભાવેન સચ્ચકિરિયાય ઉતુસમુટ્ઠાનેન મારાવટ્ટનેન ઇદ્ધિબલેન વિનાસમેઘેનાતિ.

    Tatridaṃ vatthu – eko kira vassavalāhakadevaputto talakūṭakavāsi khīṇāsavattherassa santikaṃ gantvā vanditvā aṭṭhāsi. Thero ‘‘kosi tva’’nti pucchi. ‘‘Ahaṃ, bhante, vassavalāhakadevaputto’’ti. ‘‘Tumhākaṃ kira cittena devo vassatī’’ti? ‘‘Āma, bhante’’ti. ‘‘Passitukāmā maya’’nti . ‘‘Temissatha, bhante’’ti. ‘‘Meghasīsaṃ vā gajjitaṃ vā na paññāyati, kathaṃ temissāmā’’ti? ‘‘Bhante, amhākaṃcittena devo vassati, tumhe paṇṇasālaṃ pavisathā’’ti . ‘‘Sādhu devaputtā’’ti so pāde dhovitvā paṇṇasālaṃ pāvisi. Devaputto tasmiṃ pavisanteyeva ekaṃ gītaṃ gāyitvā hatthaṃ ukkhipi. Samantā tiyojanaṭṭhānaṃ ekameghaṃ ahosi. Thero addhatinto paṇṇasālaṃ paviṭṭhoti. Apica devo nāmesa aṭṭhahi kāraṇehi vassati nāgānubhāvena supaṇṇānubhāvena devatānubhāvena saccakiriyāya utusamuṭṭhānena mārāvaṭṭanena iddhibalena vināsameghenāti.

    વલાહકસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Valāhakasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૧. વલાહકસંયુત્તવણ્ણના • 11. Valāhakasaṃyuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact