Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૧૯૬] ૬. વલાહકસ્સજાતકવણ્ણના
[196] 6. Valāhakassajātakavaṇṇanā
યે ન કાહન્તિ ઓવાદન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. સો હિ ભિક્ખુ સત્થારા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં, ભિક્ખુ, ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ પુટ્ઠો ‘‘સચ્ચ’’ન્તિ વત્વા ‘‘કિં કારણા’’તિ વુત્તે ‘‘એકં અલઙ્કતં માતુગામં દિસ્વા કિલેસવસેના’’તિ આહ. અથ નં સત્થા ‘‘ઇત્થિયો નામેતા ભિક્ખુ અત્તનો રૂપસદ્દગન્ધરસફોટ્ઠબ્બેહિ ચેવ ઇત્થિકુત્તવિલાસેહિ ચ પુરિસે પલોભેત્વા અત્તનો વસે કત્વા વસં ઉપગતભાવં ઞત્વા સીલવિનાસઞ્ચેવ ધનવિનાસઞ્ચ પાપનટ્ઠેન ‘યક્ખિનિયો’તિ વુચ્ચન્તિ. પુબ્બેપિ હિ યક્ખિનિયો ઇત્થિકુત્તેન એકં પુરિસસત્થં ઉપસઙ્કમિત્વા વાણિજે પલોભેત્વા અત્તનો વસે કત્વા પુન અઞ્ઞે પુરિસે દિસ્વા તે સબ્બેપિ જીવિતક્ખયં પાપેત્વા ઉભોહિ હનુકપસ્સેહિ લોહિતેન પગ્ઘરન્તેન મુખં પૂરાપેત્વા ખાદિંસૂ’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Ye na kāhanti ovādanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So hi bhikkhu satthārā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, ukkaṇṭhitosī’’ti puṭṭho ‘‘sacca’’nti vatvā ‘‘kiṃ kāraṇā’’ti vutte ‘‘ekaṃ alaṅkataṃ mātugāmaṃ disvā kilesavasenā’’ti āha. Atha naṃ satthā ‘‘itthiyo nāmetā bhikkhu attano rūpasaddagandharasaphoṭṭhabbehi ceva itthikuttavilāsehi ca purise palobhetvā attano vase katvā vasaṃ upagatabhāvaṃ ñatvā sīlavināsañceva dhanavināsañca pāpanaṭṭhena ‘yakkhiniyo’ti vuccanti. Pubbepi hi yakkhiniyo itthikuttena ekaṃ purisasatthaṃ upasaṅkamitvā vāṇije palobhetvā attano vase katvā puna aññe purise disvā te sabbepi jīvitakkhayaṃ pāpetvā ubhohi hanukapassehi lohitena paggharantena mukhaṃ pūrāpetvā khādiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે તમ્બપણ્ણિદીપે સિરીસવત્થુ નામ યક્ખનગરં અહોસિ, તત્થ યક્ખિનિયો વસિંસુ. તા ભિન્નનાવાનં વાણિજાનં આગતકાલે અલઙ્કતપટિયત્તા ખાદનીયભોજનીયં ગાહાપેત્વા દાસિગણપરિવુતા દારકે અઙ્કેનાદાય વાણિજે ઉપસઙ્કમન્તિ. તેસં ‘‘મનુસ્સાવાસં આગતમ્હા’’તિ સઞ્જાનનત્થં તત્થ તત્થ કસિગોરક્ખાદીનિ કરોન્તે મનુસ્સે ગોગણે સુનખેતિ એવમાદીનિ દસ્સેન્તિ, વાણિજાનં સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘ઇમં યાગું પિવથ, ભત્તં ભુઞ્જથ, ખાદનીયં ખાદથા’’તિ વદન્તિ. વાણિજા અજાનન્તા તાહિ દિન્નં પરિભુઞ્જન્તિ. અથ તેસં ખાદિત્વા ભુઞ્જિત્વા પિવિત્વા વિસ્સમિતકાલે પટિસન્થારં કરોન્તિ, ‘‘તુમ્હે કત્થ વાસિકા, કુતો આગતા, કહં ગચ્છિસ્સથ, કેન કમ્મેન ઇધાગતત્થા’’તિ પુચ્છન્તિ. ‘‘ભિન્નનાવા હુત્વા ઇધાગતમ્હા’’તિ વુત્તે ‘‘સાધુ, અય્યા, અમ્હાકમ્પિ સામિકાનં નાવં અભિરુહિત્વા ગતાનં તીણિ સંવચ્છરાનિ અતિક્કન્તાનિ, તે મતા ભવિસ્સન્તિ; તુમ્હેપિ વાણિજાયેવ, મયં તુમ્હાકં પાદપરિચારિકા ભવિસ્સામા’’તિ વત્વા તે વાણિજે ઇત્થિકુત્તહાવભાવવિલાસેહિ પલોભેત્વા યક્ખનગરં નેત્વા સચે પઠમગહિતા મનુસ્સા અત્થિ, તે દેવસઙ્ખલિકાય બન્ધિત્વા કારણઘરે પક્ખિપન્તિ , અત્તનો વસનટ્ઠાને ભિન્નનાવે મનુસ્સે અલભન્તિયો પન પરતો કલ્યાણિં ઓરતો નાગદીપન્તિ એવં સમુદ્દતીરં અનુસઞ્ચરન્તિ. અયં તાસં ધમ્મતા.
Atīte tambapaṇṇidīpe sirīsavatthu nāma yakkhanagaraṃ ahosi, tattha yakkhiniyo vasiṃsu. Tā bhinnanāvānaṃ vāṇijānaṃ āgatakāle alaṅkatapaṭiyattā khādanīyabhojanīyaṃ gāhāpetvā dāsigaṇaparivutā dārake aṅkenādāya vāṇije upasaṅkamanti. Tesaṃ ‘‘manussāvāsaṃ āgatamhā’’ti sañjānanatthaṃ tattha tattha kasigorakkhādīni karonte manusse gogaṇe sunakheti evamādīni dassenti, vāṇijānaṃ santikaṃ gantvā ‘‘imaṃ yāguṃ pivatha, bhattaṃ bhuñjatha, khādanīyaṃ khādathā’’ti vadanti. Vāṇijā ajānantā tāhi dinnaṃ paribhuñjanti. Atha tesaṃ khāditvā bhuñjitvā pivitvā vissamitakāle paṭisanthāraṃ karonti, ‘‘tumhe kattha vāsikā, kuto āgatā, kahaṃ gacchissatha, kena kammena idhāgatatthā’’ti pucchanti. ‘‘Bhinnanāvā hutvā idhāgatamhā’’ti vutte ‘‘sādhu, ayyā, amhākampi sāmikānaṃ nāvaṃ abhiruhitvā gatānaṃ tīṇi saṃvaccharāni atikkantāni, te matā bhavissanti; tumhepi vāṇijāyeva, mayaṃ tumhākaṃ pādaparicārikā bhavissāmā’’ti vatvā te vāṇije itthikuttahāvabhāvavilāsehi palobhetvā yakkhanagaraṃ netvā sace paṭhamagahitā manussā atthi, te devasaṅkhalikāya bandhitvā kāraṇaghare pakkhipanti , attano vasanaṭṭhāne bhinnanāve manusse alabhantiyo pana parato kalyāṇiṃ orato nāgadīpanti evaṃ samuddatīraṃ anusañcaranti. Ayaṃ tāsaṃ dhammatā.
અથેકદિવસં પઞ્ચસતા ભિન્નનાવા વાણિજા તાસં નગરસમીપે ઉત્તરિંસુ. તા તેસં સન્તિકં ગન્ત્વા પલોભેત્વા યક્ખનગરં નેત્વા પઠમં ગહિતે મનુસ્સે દેવસઙ્ખલિકાય બન્ધિત્વા કારણઘરે પક્ખિપિત્વા જેટ્ઠયક્ખિની જેટ્ઠકવાણિજં, સેસા સેસેતિ તા પઞ્ચસતા યક્ખિનિયો તે પઞ્ચસતે વાણિજે અત્તનો સામિકે અકંસુ. અથ સા જેટ્ઠયક્ખિની રત્તિભાગે વાણિજે નિદ્દં ઉપગતે ઉટ્ઠાય ગન્ત્વા કારણઘરે મનુસ્સે મારેત્વા મંસં ખાદિત્વા આગચ્છતિ, સેસાપિ તથેવ કરોન્તિ. જેટ્ઠયક્ખિનિયા મનુસ્સમંસં ખાદિત્વા આગતકાલે સરીરં સીતલં હોતિ. જેટ્ઠવાણિજો પરિગ્ગણ્હન્તો તસ્સા યક્ખિનિભાવં ઞત્વા ‘‘ઇમા પઞ્ચસતા યક્ખિનિયો ભવિસ્સન્તિ, અમ્હેહિ પલાયિતું વટ્ટતી’’તિ પુનદિવસે પાતોવ મુખધોવનત્થાય ગન્ત્વા સેસવાણિજાનં આરોચેસિ – ‘‘ઇમા યક્ખિનિયો, ન મનુસ્સિત્થિયો, અઞ્ઞેસં ભિન્નનાવાનં આગતકાલે તે સામિકે કત્વા અમ્હેપિ ખાદિસ્સન્તિ, એથ ઇતો પલાયિસ્સામા’’તિ તેસુ પઞ્ચસતેસુ અડ્ઢતેય્યસતા ‘‘ન મયં એતા વિજહિતું સક્ખિસ્સામ, તુમ્હે ગચ્છથ, મયં ન પલાયિસ્સામા’’તિ આહંસુ. જેટ્ઠવાણિજો અત્તનો વચનકારે અડ્ઢતેય્યસતે ગહેત્વા તાસં ભીતો પલાયિ.
Athekadivasaṃ pañcasatā bhinnanāvā vāṇijā tāsaṃ nagarasamīpe uttariṃsu. Tā tesaṃ santikaṃ gantvā palobhetvā yakkhanagaraṃ netvā paṭhamaṃ gahite manusse devasaṅkhalikāya bandhitvā kāraṇaghare pakkhipitvā jeṭṭhayakkhinī jeṭṭhakavāṇijaṃ, sesā seseti tā pañcasatā yakkhiniyo te pañcasate vāṇije attano sāmike akaṃsu. Atha sā jeṭṭhayakkhinī rattibhāge vāṇije niddaṃ upagate uṭṭhāya gantvā kāraṇaghare manusse māretvā maṃsaṃ khāditvā āgacchati, sesāpi tatheva karonti. Jeṭṭhayakkhiniyā manussamaṃsaṃ khāditvā āgatakāle sarīraṃ sītalaṃ hoti. Jeṭṭhavāṇijo pariggaṇhanto tassā yakkhinibhāvaṃ ñatvā ‘‘imā pañcasatā yakkhiniyo bhavissanti, amhehi palāyituṃ vaṭṭatī’’ti punadivase pātova mukhadhovanatthāya gantvā sesavāṇijānaṃ ārocesi – ‘‘imā yakkhiniyo, na manussitthiyo, aññesaṃ bhinnanāvānaṃ āgatakāle te sāmike katvā amhepi khādissanti, etha ito palāyissāmā’’ti tesu pañcasatesu aḍḍhateyyasatā ‘‘na mayaṃ etā vijahituṃ sakkhissāma, tumhe gacchatha, mayaṃ na palāyissāmā’’ti āhaṃsu. Jeṭṭhavāṇijo attano vacanakāre aḍḍhateyyasate gahetvā tāsaṃ bhīto palāyi.
તસ્મિં પન કાલે બોધિસત્તો વલાહકસ્સયોનિયં નિબ્બત્તિ, સબ્બસેતો કાળસીસો મુઞ્જકેસો ઇદ્ધિમા વેહાસઙ્ગમો અહોસિ. સો હિમવન્તતો આકાસે ઉપ્પતિત્વા તમ્બપણ્ણિદીપં ગન્ત્વા તત્થ તમ્બપણ્ણિસરે પલ્લલે સયંજાતસાલિં ખાદિત્વા ગચ્છતિ. એવં ગચ્છન્તો ચ ‘‘જનપદં ગન્તુકામા અત્થી’’તિ તિક્ખત્તું કરુણાપરિભાવિતં માનુસિં વાચં ભાસતિ. તે બોધિસત્તસ્સ વચનં સુત્વા ઉપસઙ્કમિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગય્હ ‘‘સામિ, મયં જનપદં ગમિસ્સામા’’તિ આહંસુ. તેન હિ મય્હં પિટ્ઠિં અભિરુહથાતિ. અપ્પેકચ્ચે અભિરુહિંસુ, તેસુ એકચ્ચે વાલધિં ગણ્હિંસુ, એકચ્ચે અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા અટ્ઠંસુયેવ. બોધિસત્તો અન્તમસો અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા ઠિતે સબ્બેપિ તે અડ્ઢતેય્યસતે વાણિજે અત્તનો આનુભાવેન જનપદં નેત્વા સકસકટ્ઠાનેસુ પતિટ્ઠપેત્વા અત્તનો વસનટ્ઠાનં આગમાસિ. તાપિ ખો યક્ખિનિયો અઞ્ઞેસં આગતકાલે તત્થ ઓહીનકે અડ્ઢતેય્યસતે મનુસ્સે વધિત્વા ખાદિંસુ.
Tasmiṃ pana kāle bodhisatto valāhakassayoniyaṃ nibbatti, sabbaseto kāḷasīso muñjakeso iddhimā vehāsaṅgamo ahosi. So himavantato ākāse uppatitvā tambapaṇṇidīpaṃ gantvā tattha tambapaṇṇisare pallale sayaṃjātasāliṃ khāditvā gacchati. Evaṃ gacchanto ca ‘‘janapadaṃ gantukāmā atthī’’ti tikkhattuṃ karuṇāparibhāvitaṃ mānusiṃ vācaṃ bhāsati. Te bodhisattassa vacanaṃ sutvā upasaṅkamitvā añjaliṃ paggayha ‘‘sāmi, mayaṃ janapadaṃ gamissāmā’’ti āhaṃsu. Tena hi mayhaṃ piṭṭhiṃ abhiruhathāti. Appekacce abhiruhiṃsu, tesu ekacce vāladhiṃ gaṇhiṃsu, ekacce añjaliṃ paggahetvā aṭṭhaṃsuyeva. Bodhisatto antamaso añjaliṃ paggahetvā ṭhite sabbepi te aḍḍhateyyasate vāṇije attano ānubhāvena janapadaṃ netvā sakasakaṭṭhānesu patiṭṭhapetvā attano vasanaṭṭhānaṃ āgamāsi. Tāpi kho yakkhiniyo aññesaṃ āgatakāle tattha ohīnake aḍḍhateyyasate manusse vadhitvā khādiṃsu.
સત્થા ભિક્ખૂ આમન્તેત્વા ‘‘ભિક્ખવે, યથા તે યક્ખિનીનં વસં ગતા વાણિજા જીવિતક્ખયં પત્તા, વલાહકસ્સરાજસ્સ વચનકરા વાણિજા સકસકટ્ઠાનેસુ પતિટ્ઠિતા, એવમેવ બુદ્ધાનં ઓવાદં અકરોન્તા ભિક્ખૂપિ ભિક્ખુનિયોપિ ઉપાસકાપિ ઉપાસિકાયોપિ ચતૂસુ અપાયેસુ પઞ્ચવિધબન્ધનકમ્મકરણટ્ઠાનાદીસુ મહાદુક્ખં પાપુણન્તિ. ઓવાદકરા પન તિસ્સો કુલસમ્પત્તિયો ચ છ કામસગ્ગે વીસતિ બ્રહ્મલોકેતિ ઇમાનિ ચ ઠાનાનિ પત્વા અમતમહાનિબ્બાનં સચ્છિકત્વા મહન્તં સુખં અનુભવન્તી’’તિ વત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમા ગાથા અવોચ –
Satthā bhikkhū āmantetvā ‘‘bhikkhave, yathā te yakkhinīnaṃ vasaṃ gatā vāṇijā jīvitakkhayaṃ pattā, valāhakassarājassa vacanakarā vāṇijā sakasakaṭṭhānesu patiṭṭhitā, evameva buddhānaṃ ovādaṃ akarontā bhikkhūpi bhikkhuniyopi upāsakāpi upāsikāyopi catūsu apāyesu pañcavidhabandhanakammakaraṇaṭṭhānādīsu mahādukkhaṃ pāpuṇanti. Ovādakarā pana tisso kulasampattiyo ca cha kāmasagge vīsati brahmaloketi imāni ca ṭhānāni patvā amatamahānibbānaṃ sacchikatvā mahantaṃ sukhaṃ anubhavantī’’ti vatvā abhisambuddho hutvā imā gāthā avoca –
૯૧.
91.
‘‘યે ન કાહન્તિ ઓવાદં, નરા બુદ્ધેન દેસિતં;
‘‘Ye na kāhanti ovādaṃ, narā buddhena desitaṃ;
બ્યસનં તે ગમિસ્સન્તિ, રક્ખસીહિવ વાણિજા.
Byasanaṃ te gamissanti, rakkhasīhiva vāṇijā.
૯૨.
92.
‘‘યે ચ કાહન્તિ ઓવાદં, નરા બુદ્ધેન દેસિતં;
‘‘Ye ca kāhanti ovādaṃ, narā buddhena desitaṃ;
સોત્થિં પારં ગમિસ્સન્તિ, વલાહેનેવ વાણિજા’’તિ.
Sotthiṃ pāraṃ gamissanti, valāheneva vāṇijā’’ti.
તત્થ યે ન કાહન્તીતિ યે ન કરિસ્સન્તિ. બ્યસનં તે ગમિસ્સન્તીતિ તે મહાવિનાસં પાપુણિસ્સન્તિ. રક્ખસીહિવ વાણિજાતિ રક્ખસીહિ પલોભિતવાણિજા વિય. સોત્થિં પારં ગમિસ્સન્તીતિ અનન્તરાયેન નિબ્બાનં પાપુણિસ્સન્તિ. વલાહેનેવ વાણિજાતિ વલાહેનેવ ‘‘આગચ્છથા’’તિ વુત્તા તસ્સ વચનકરા વાણિજા વિય. યથા હિ તે સમુદ્દપારં ગન્ત્વા સકસકટ્ઠાનં અગમંસુ, એવં બુદ્ધાનં ઓવાદકરા સંસારપારં નિબ્બાનં ગચ્છન્તીતિ અમતમહાનિબ્બાનેન ધમ્મદેસનાય કૂટં ગણ્હિ.
Tattha ye na kāhantīti ye na karissanti. Byasanaṃ te gamissantīti te mahāvināsaṃ pāpuṇissanti. Rakkhasīhiva vāṇijāti rakkhasīhi palobhitavāṇijā viya. Sotthiṃ pāraṃ gamissantīti anantarāyena nibbānaṃ pāpuṇissanti. Valāheneva vāṇijāti valāheneva ‘‘āgacchathā’’ti vuttā tassa vacanakarā vāṇijā viya. Yathā hi te samuddapāraṃ gantvā sakasakaṭṭhānaṃ agamaṃsu, evaṃ buddhānaṃ ovādakarā saṃsārapāraṃ nibbānaṃ gacchantīti amatamahānibbānena dhammadesanāya kūṭaṃ gaṇhi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ, અઞ્ઞેપિ બહૂ સોતાપત્તિફલસકદાગામિફલઅનાગામિફલઅરહત્તફલાનિ પાપુણિંસુ. ‘‘તદા વલાહકસ્સરાજસ્સ વચનકરા અડ્ઢતેય્યસતા વાણિજા બુદ્ધપરિસા અહેસું, વલાહકસ્સરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi, aññepi bahū sotāpattiphalasakadāgāmiphalaanāgāmiphalaarahattaphalāni pāpuṇiṃsu. ‘‘Tadā valāhakassarājassa vacanakarā aḍḍhateyyasatā vāṇijā buddhaparisā ahesuṃ, valāhakassarājā pana ahameva ahosi’’nti.
વલાહકસ્સજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.
Valāhakassajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૯૬. વલાહકસ્સજાતકં • 196. Valāhakassajātakaṃ