Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૫. વાલસુત્તવણ્ણના

    5. Vālasuttavaṇṇanā

    ૧૧૧૫. પઞ્ચમે સન્થાગારેતિ સિપ્પુગ્ગણ્હનસાલાયં. ઉપાસનં કરોન્તેતિ કણ્ડખિપનસિપ્પં કરોન્તે. અસનં અતિપાતેન્તેતિ કણ્ડં અતિક્કમેન્તે. પોઙ્ખાનુપોઙ્ખન્તિ એકં કણ્ડં ખિપિત્વા યથા અસ્સ સરસ્સ પોઙ્ખં વિજ્ઝતિ, અપરં અનુપોઙ્ખં નામ દુતિયસ્સ પોઙ્ખં, પુન અપરં તસ્સ પોઙ્ખન્તિ એવં અતિપાતેન્તે અદ્દસ. યત્ર હિ નામાતિ યે નામ. દુરભિસમ્ભવતરન્તિ દુક્કરતરં. સત્તધા ભિન્નસ્સ વાલસ્સ કોટિયા કોટિં પટિવિજ્ઝેય્યાતિ એકં વાલં સત્તધા ભિન્દિત્વા, તસ્સ એકં ભેદં ગહેત્વા, વાતિઙ્ગણમજ્ઝે બન્ધિત્વા, અપરં ભેદં કણ્ડસ્સ અગ્ગકોટિયં બન્ધિત્વા, ઉસભમત્તે ઠિતો કણ્ડબદ્ધાય કોટિયા તં વાતિઙ્ગણબદ્ધકોટિં પટિવિજ્ઝેય્યાતિ અત્થો. તસ્માતિ યસ્મા એવં દુપ્પટિવિજ્ઝાનિ ચત્તારિ સચ્ચાનિ, તસ્મા.

    1115. Pañcame santhāgāreti sippuggaṇhanasālāyaṃ. Upāsanaṃ karonteti kaṇḍakhipanasippaṃ karonte. Asanaṃ atipātenteti kaṇḍaṃ atikkamente. Poṅkhānupoṅkhanti ekaṃ kaṇḍaṃ khipitvā yathā assa sarassa poṅkhaṃ vijjhati, aparaṃ anupoṅkhaṃ nāma dutiyassa poṅkhaṃ, puna aparaṃ tassa poṅkhanti evaṃ atipātente addasa. Yatra hi nāmāti ye nāma. Durabhisambhavataranti dukkarataraṃ. Sattadhā bhinnassa vālassa koṭiyā koṭiṃ paṭivijjheyyāti ekaṃ vālaṃ sattadhā bhinditvā, tassa ekaṃ bhedaṃ gahetvā, vātiṅgaṇamajjhe bandhitvā, aparaṃ bhedaṃ kaṇḍassa aggakoṭiyaṃ bandhitvā, usabhamatte ṭhito kaṇḍabaddhāya koṭiyā taṃ vātiṅgaṇabaddhakoṭiṃ paṭivijjheyyāti attho. Tasmāti yasmā evaṃ duppaṭivijjhāni cattāri saccāni, tasmā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. વાલસુત્તં • 5. Vālasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫. વાલસુત્તવણ્ણના • 5. Vālasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact