Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
3. வம்மிகஸுத்தவண்ணனா
3. Vammikasuttavaṇṇanā
249. ஏவங் மே ஸுதந்தி வம்மிகஸுத்தங். தத்த² ஆயஸ்மாதி பியவசனமேதங். குமாரகஸ்ஸபோதி தஸ்ஸ நாமங். குமாரகாலே பப்³ப³ஜிதத்தா பன ப⁴க³வதா, ‘‘கஸ்ஸபங் பக்கோஸத², இத³ங் ப²லங் வா கா²த³னீயங் வா கஸ்ஸபஸ்ஸ தே³தா²’’தி வுத்தே, கதரஸ்ஸ கஸ்ஸபஸ்ஸாதி குமாரகஸ்ஸபஸ்ஸாதி ஏவங் க³ஹிதனாமத்தா ததோ பட்டா²ய வுட்³ட⁴காலேபி ‘‘குமாரகஸ்ஸபோ’’ த்வேவ வுச்சதி. அபிச ரஞ்ஞா போஸாவனிகபுத்தத்தாபி தங் ‘‘குமாரகஸ்ஸபோ’’தி ஸஞ்ஜானிங்ஸு. அயங் பனஸ்ஸ புப்³ப³யோக³தோ பட்டா²ய ஆவிபா⁴வகதா² –
249.Evaṃme sutanti vammikasuttaṃ. Tattha āyasmāti piyavacanametaṃ. Kumārakassapoti tassa nāmaṃ. Kumārakāle pabbajitattā pana bhagavatā, ‘‘kassapaṃ pakkosatha, idaṃ phalaṃ vā khādanīyaṃ vā kassapassa dethā’’ti vutte, katarassa kassapassāti kumārakassapassāti evaṃ gahitanāmattā tato paṭṭhāya vuḍḍhakālepi ‘‘kumārakassapo’’ tveva vuccati. Apica raññā posāvanikaputtattāpi taṃ ‘‘kumārakassapo’’ti sañjāniṃsu. Ayaṃ panassa pubbayogato paṭṭhāya āvibhāvakathā –
தே²ரோ கிர பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஸெட்டி²புத்தோ அஹோஸி. அதே²கதி³வஸங் ப⁴க³வந்தங் சித்ரகதி²ங் ஏகங் அத்தனோ ஸாவகங் டா²னந்தரே ட²பெந்தங் தி³ஸ்வா ப⁴க³வதோ ஸத்தாஹங் தா³னங் த³த்வா, ‘‘அஹம்பி ப⁴க³வா அனாக³தே ஏகஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அயங் தே²ரோ விய சித்ரகதீ² ஸாவகோ ப⁴வெய்ய’’ந்தி பத்த²னங் கத்வா புஞ்ஞானி கரொந்தோ கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா விஸேஸங் நிப்³ப³த்தேதுங் நாஸக்கி².
Thero kira padumuttarassa bhagavato kāle seṭṭhiputto ahosi. Athekadivasaṃ bhagavantaṃ citrakathiṃ ekaṃ attano sāvakaṃ ṭhānantare ṭhapentaṃ disvā bhagavato sattāhaṃ dānaṃ datvā, ‘‘ahampi bhagavā anāgate ekassa buddhassa ayaṃ thero viya citrakathī sāvako bhaveyya’’nti patthanaṃ katvā puññāni karonto kassapassa bhagavato sāsane pabbajitvā visesaṃ nibbattetuṃ nāsakkhi.
ததா³ கிர பரினிப்³பு³தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே ஓஸக்கந்தே பஞ்ச பி⁴க்கூ² நிஸ்ஸேணிங் ப³ந்தி⁴த்வா பப்³ப³தங் அபி⁴ருய்ஹ ஸமணத⁴ம்மங் அகங்ஸு. ஸங்க⁴த்தே²ரோ ததியதி³வஸே அரஹத்தங் பத்தோ. அனுதே²ரோ சதுத்த²தி³வஸே அனாகா³மீ அஹோஸி. இதரே தயோ விஸேஸங் நிப்³ப³த்தேதுங் அஸக்கொந்தா தே³வலோகே நிப்³ப³த்திங்ஸு. தேஸங் ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் தே³வேஸு ச மனுஸ்ஸேஸு ச ஸம்பத்திங் அனுபொ⁴ந்தானங் ஏகோ தக்கஸிலாயங் ராஜகுலே நிப்³ப³த்தித்வா புக்குஸாதி நாம ராஜா ஹுத்வா ப⁴க³வந்தங் உத்³தி³ஸ்ஸ பப்³ப³ஜித்வா ராஜக³ஹங் க³ச்ச²ந்தோ கும்ப⁴காரஸாலாயங் ப⁴க³வதோ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா அனாகா³மிப²லங் பத்தோ. ஏகோ ஏகஸ்மிங் ஸமுத்³த³பட்டனே குலக⁴ரே நிப்³ப³த்தித்வா நாவங் ஆருய்ஹ பி⁴ன்னநாவோ தா³ருசீரானி நிவாஸெத்வா லாப⁴ஸம்பத்திங் பத்தோ, ‘‘அஹங் அரஹா’’தி சித்தங் உப்பாதெ³த்வா, ‘‘ந த்வங் அரஹா, க³ச்ச² ஸத்தா²ரங் பஞ்ஹங் புச்சா²’’தி அத்த²காமாய தே³வதாய சோதி³தோ ததா² கத்வா அரஹத்தப²லங் பத்தோ.
Tadā kira parinibbutassa bhagavato sāsane osakkante pañca bhikkhū nisseṇiṃ bandhitvā pabbataṃ abhiruyha samaṇadhammaṃ akaṃsu. Saṅghatthero tatiyadivase arahattaṃ patto. Anuthero catutthadivase anāgāmī ahosi. Itare tayo visesaṃ nibbattetuṃ asakkontā devaloke nibbattiṃsu. Tesaṃ ekaṃ buddhantaraṃ devesu ca manussesu ca sampattiṃ anubhontānaṃ eko takkasilāyaṃ rājakule nibbattitvā pukkusāti nāma rājā hutvā bhagavantaṃ uddissa pabbajitvā rājagahaṃ gacchanto kumbhakārasālāyaṃ bhagavato dhammadesanaṃ sutvā anāgāmiphalaṃ patto. Eko ekasmiṃ samuddapaṭṭane kulaghare nibbattitvā nāvaṃ āruyha bhinnanāvo dārucīrāni nivāsetvā lābhasampattiṃ patto, ‘‘ahaṃ arahā’’ti cittaṃ uppādetvā, ‘‘na tvaṃ arahā, gaccha satthāraṃ pañhaṃ pucchā’’ti atthakāmāya devatāya codito tathā katvā arahattaphalaṃ patto.
ஏகோ ராஜக³ஹே ஏகிஸ்ஸா குலதா³ரிகாய குச்சி²ம்ஹி உப்பன்னோ. ஸா ச பட²மங் மாதாபிதரோ யாசித்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் அலப⁴மானா குலக⁴ரங் க³தா க³ப்³ப⁴ஸண்டி²தம்பி அஜானந்தீ ஸாமிகங் ஆராதெ⁴த்வா தேன அனுஞ்ஞாதா பி⁴க்கு²னீஸு பப்³ப³ஜிதா. தஸ்ஸா க³ப்³பி⁴னினிமித்தங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கு²னியோ தே³வத³த்தங் புச்சி²ங்ஸு, ஸோ ‘‘அஸ்ஸமணீ’’தி ஆஹ. த³ஸப³லங் புச்சி²ங்ஸு, ஸத்தா² உபாலித்தே²ரங் படிச்சா²பேஸி. தே²ரோ ஸாவத்தி²னக³ரவாஸீனி குலானி விஸாக²ஞ்ச உபாஸிகங் பக்கோஸாபெத்வா ஸோதெ⁴ந்தோ, – ‘‘புரே லத்³தோ⁴ க³ப்³போ⁴, பப்³ப³ஜ்ஜா அரோகா³’’தி ஆஹ. ஸத்தா² ‘‘ஸுவினிச்சி²தங் அதி⁴கரண’’ந்தி தே²ரஸ்ஸ ஸாது⁴காரங் அதா³ஸி. ஸா பி⁴க்கு²னீ ஸுவண்ணபி³ம்ப³ஸதி³ஸங் புத்தங் விஜாயி, தங் க³ஹெத்வா ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ போஸாபேஸி. ‘‘கஸ்ஸபோ’’தி சஸ்ஸ நாமங் கத்வா அபரபா⁴கே³ அலங்கரித்வா ஸத்து² ஸந்திகங் நெத்வா பப்³பா³ஜேஸி. இதி ரஞ்ஞோ போஸாவனிகபுத்தத்தாபி தங் ‘‘குமாரகஸ்ஸபோ’’தி ஸஞ்ஜானிங்ஸூதி.
Eko rājagahe ekissā kuladārikāya kucchimhi uppanno. Sā ca paṭhamaṃ mātāpitaro yācitvā pabbajjaṃ alabhamānā kulagharaṃ gatā gabbhasaṇṭhitampi ajānantī sāmikaṃ ārādhetvā tena anuññātā bhikkhunīsu pabbajitā. Tassā gabbhininimittaṃ disvā bhikkhuniyo devadattaṃ pucchiṃsu, so ‘‘assamaṇī’’ti āha. Dasabalaṃ pucchiṃsu, satthā upālittheraṃ paṭicchāpesi. Thero sāvatthinagaravāsīni kulāni visākhañca upāsikaṃ pakkosāpetvā sodhento, – ‘‘pure laddho gabbho, pabbajjā arogā’’ti āha. Satthā ‘‘suvinicchitaṃ adhikaraṇa’’nti therassa sādhukāraṃ adāsi. Sā bhikkhunī suvaṇṇabimbasadisaṃ puttaṃ vijāyi, taṃ gahetvā rājā pasenadi kosalo posāpesi. ‘‘Kassapo’’ti cassa nāmaṃ katvā aparabhāge alaṅkaritvā satthu santikaṃ netvā pabbājesi. Iti rañño posāvanikaputtattāpi taṃ ‘‘kumārakassapo’’ti sañjāniṃsūti.
அந்த⁴வனேதி ஏவங்னாமகே வனே. தங் கிர வனங் த்³வின்னங் பு³த்³தா⁴னங் காலே அவிஜஹிதனாமங் அந்த⁴வனங்த்வேவ பஞ்ஞாயதி. தத்ராயங் பஞ்ஞத்திவிபா⁴வனா – அப்பாயுகபு³த்³தா⁴னஞ்ஹி ஸரீரதா⁴து ந ஏகக்³க⁴னா ஹோதி. அதி⁴ட்டா²னானுபா⁴வேன விப்பகிரியதி. தேனேவ அம்ஹாகம்பி ப⁴க³வா, – ‘‘அஹங் ந சிரட்டி²திகோ, அப்பகேஹி ஸத்தேஹி அஹங் தி³ட்டோ², யேஹி ந தி³ட்டோ², தேவ ப³ஹுதரா, தே மே தா⁴துயோ ஆதா³ய தத்த² தத்த² பூஜெந்தா ஸக்³க³பராயணா ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி பரினிப்³பா³னகாலே, ‘‘அத்தனோ ஸரீரங் விப்பகிரியதூ’’தி அதி⁴ட்டா²ஸி. தீ³கா⁴யுகபு³த்³தா⁴னங் பன ஸுவண்ணக்க²ந்தோ⁴ விய ஏகக்³க⁴னங் தா⁴துஸரீரங் திட்ட²தி.
Andhavaneti evaṃnāmake vane. Taṃ kira vanaṃ dvinnaṃ buddhānaṃ kāle avijahitanāmaṃ andhavanaṃtveva paññāyati. Tatrāyaṃ paññattivibhāvanā – appāyukabuddhānañhi sarīradhātu na ekagghanā hoti. Adhiṭṭhānānubhāvena vippakiriyati. Teneva amhākampi bhagavā, – ‘‘ahaṃ na ciraṭṭhitiko, appakehi sattehi ahaṃ diṭṭho, yehi na diṭṭho, teva bahutarā, te me dhātuyo ādāya tattha tattha pūjentā saggaparāyaṇā bhavissantī’’ti parinibbānakāle, ‘‘attano sarīraṃ vippakiriyatū’’ti adhiṭṭhāsi. Dīghāyukabuddhānaṃ pana suvaṇṇakkhandho viya ekagghanaṃ dhātusarīraṃ tiṭṭhati.
கஸ்ஸபஸ்ஸாபி ப⁴க³வதோ ததே²வ அட்டா²ஸி. ததோ மஹாஜனா ஸன்னிபதித்வா, ‘‘தா⁴துயோ ஏகக்³க⁴னா ந ஸக்கா வியோஜேதுங், கிங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஸம்மந்தயித்வா ஏகக்³க⁴னமேவ சேதியங் கரிஸ்ஸாம, கித்தகங் பன ஹோது தந்தி ஆஹங்ஸு. ஏகே ஸத்தயோஜனியந்தி ஆஹங்ஸு. ஏதங் அதிமஹந்தங், அனாக³தே ஜக்³கி³துங் ந ஸக்கா, ச²யோஜனங் ஹோது, பஞ்சயோஜனங்… சதுயோஜனங்… தியோஜனங்… த்³வியோஜனங்… ஏகயோஜனங் ஹோதூதி ஸன்னிட்டா²னங் கத்வா இட்ட²கா கீதி³ஸா ஹொந்தூதி பா³ஹிரந்தே இட்ட²கா ரத்தஸுவண்ணமயா ஏகக்³க⁴னா ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகா ஹொந்து, அப்³ப⁴ந்தரிமந்தே பஞ்ஞாஸஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகா. ஹரிதாலமனோஸிலாஹி மத்திகாகிச்சங் கயிரது, தேலேன உத³ககிச்சந்தி நிட்ட²ங் க³ந்த்வா சத்தாரி முகா²னி சதுதா⁴ விப⁴ஜிங்ஸு. ராஜா ஏகங் முக²ங் க³ண்ஹி, ராஜபுத்தோ பத²விந்த³ரகுமாரோ ஏகங், அமச்சானங் ஜெட்ட²கோ ஹுத்வா ஸேனாபதி ஏகங், ஜனபதா³னங் ஜெட்ட²கோ ஹுத்வா ஸெட்டி² ஏகங்.
Kassapassāpi bhagavato tatheva aṭṭhāsi. Tato mahājanā sannipatitvā, ‘‘dhātuyo ekagghanā na sakkā viyojetuṃ, kiṃ karissāmā’’ti sammantayitvā ekagghanameva cetiyaṃ karissāma, kittakaṃ pana hotu tanti āhaṃsu. Eke sattayojaniyanti āhaṃsu. Etaṃ atimahantaṃ, anāgate jaggituṃ na sakkā, chayojanaṃ hotu, pañcayojanaṃ… catuyojanaṃ… tiyojanaṃ… dviyojanaṃ… ekayojanaṃ hotūti sanniṭṭhānaṃ katvā iṭṭhakā kīdisā hontūti bāhirante iṭṭhakā rattasuvaṇṇamayā ekagghanā satasahassagghanikā hontu, abbhantarimante paññāsasahassagghanikā. Haritālamanosilāhi mattikākiccaṃ kayiratu, telena udakakiccanti niṭṭhaṃ gantvā cattāri mukhāni catudhā vibhajiṃsu. Rājā ekaṃ mukhaṃ gaṇhi, rājaputto pathavindarakumāro ekaṃ, amaccānaṃ jeṭṭhako hutvā senāpati ekaṃ, janapadānaṃ jeṭṭhako hutvā seṭṭhi ekaṃ.
தத்த² த⁴னஸம்பன்னதாய ராஜாபி ஸுவண்ணங் நீஹராபெத்வா அத்தனா க³ஹிதமுகே² கம்மங் ஆரபி⁴, உபராஜாபி, ஸேனாபதிபி. ஸெட்டி²னா க³ஹிதமுகே² பன கம்மங் ஓலீயதி. ததோ யஸோரதோ நாம ஏகோ உபாஸகோ தேபிடகோ பா⁴ணகோ அனாகா³மீ அரியஸாவகோ, ஸோ கம்மங் ஓலீயதீதி ஞத்வா பஞ்ச ஸகடஸதானி யோஜாபெத்வா ஜனபத³ங் க³ந்த்வா ‘‘கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ வீஸதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ட²த்வா பரினிப்³பு³தோ. தஸ்ஸ யோஜனிகங் ரதனசேதியங் கயிரதி, யோ யங் தா³துங் உஸ்ஸஹதி ஸுவண்ணங் வா ஹிரஞ்ஞங் வா ஸத்தரதனங் வா ஹரிதாலங் வா மனோஸிலங் வா, ஸோ தங் தே³தூ’’தி ஸமாத³பேஸி. மனுஸ்ஸா அத்தனோ அத்தனோ தா²மேன ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதீ³னி அத³ங்ஸு. அஸக்கொந்தா தேலதண்டு³லாதீ³னி தெ³ந்தியேவ. உபாஸகோ தேலதண்டு³லாதீ³னி கம்மகாரானங் ப⁴த்தவேதனத்த²ங் பஹிணாதி, அவஸேஸேஹி ஸுவண்ணங் சேதாபெத்வா பஹிணாதி, ஏவங் ஸகலஜம்பு³தீ³பங் அசரி.
Tattha dhanasampannatāya rājāpi suvaṇṇaṃ nīharāpetvā attanā gahitamukhe kammaṃ ārabhi, uparājāpi, senāpatipi. Seṭṭhinā gahitamukhe pana kammaṃ olīyati. Tato yasorato nāma eko upāsako tepiṭako bhāṇako anāgāmī ariyasāvako, so kammaṃ olīyatīti ñatvā pañca sakaṭasatāni yojāpetvā janapadaṃ gantvā ‘‘kassapasammāsambuddho vīsativassasahassāni ṭhatvā parinibbuto. Tassa yojanikaṃ ratanacetiyaṃ kayirati, yo yaṃ dātuṃ ussahati suvaṇṇaṃ vā hiraññaṃ vā sattaratanaṃ vā haritālaṃ vā manosilaṃ vā, so taṃ detū’’ti samādapesi. Manussā attano attano thāmena hiraññasuvaṇṇādīni adaṃsu. Asakkontā telataṇḍulādīni dentiyeva. Upāsako telataṇḍulādīni kammakārānaṃ bhattavetanatthaṃ pahiṇāti, avasesehi suvaṇṇaṃ cetāpetvā pahiṇāti, evaṃ sakalajambudīpaṃ acari.
சேதியே கம்மங் நிட்டி²தந்தி சேதியட்டா²னதோ பண்ணங் பஹிணிங்ஸு – ‘‘நிட்டி²தங் கம்மங் ஆசரியோ ஆக³ந்த்வா சேதியங் வந்த³தூ’’தி. ஸோபி பண்ணங் பஹிணி – ‘‘மயா ஸகலஜம்பு³தீ³போ ஸமாத³பிதோ, யங் அத்தி², தங் க³ஹெத்வா கம்மங் நிட்டா²பெந்தூ’’தி. த்³வேபி பண்ணானி அந்தராமக்³கே³ ஸமாக³மிங்ஸு. ஆசரியஸ்ஸ பண்ணதோ பன சேதியட்டா²னதோ பண்ணங் பட²மதரங் ஆசரியஸ்ஸ ஹத்த²ங் அக³மாஸி. ஸோ பண்ணங் வாசெத்வா சேதியங் வந்தி³ஸ்ஸாமீதி ஏககோவ நிக்க²மி. அந்தராமக்³கே³ அடவியங் பஞ்ச சோரஸதானி உட்ட²ஹிங்ஸு. தத்ரேகச்சே தங் தி³ஸ்வா இமினா ஸகலஜம்பு³தீ³பதோ ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் ஸம்பிண்டி³தங், நிதி⁴கும்பீ⁴ நோ பவட்டமானா ஆக³தாதி அவஸேஸானங் ஆரோசெத்வா தங் அக்³க³ஹேஸுங். கஸ்மா தாதா, மங் க³ண்ஹதா²தி? தயா ஸகலஜம்பு³தீ³பதோ ஸப்³ப³ங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் ஸம்பிண்டி³தங், அம்ஹாகம்பி தோ²கங் தோ²கங் தே³ஹீதி. கிங் தும்ஹே ந ஜானாத², கஸ்ஸபோ ப⁴க³வா பரினிப்³பு³தோ, தஸ்ஸ யோஜனிகங் ரதனசேதியங் கயிரதி, தத³த்தா²ய மயா ஸமாத³பிதங், நோ அத்தனோ அத்தா²ய. தங் தங் லத்³த⁴லத்³த⁴ட்டா²னதோ தத்தே²வ பேஸிதங், மய்ஹங் பன நிவத்த²ஸாடகமத்தங் ட²பெத்வா அஞ்ஞங் வித்தங் காகணிகம்பி நத்தீ²தி.
Cetiye kammaṃ niṭṭhitanti cetiyaṭṭhānato paṇṇaṃ pahiṇiṃsu – ‘‘niṭṭhitaṃ kammaṃ ācariyo āgantvā cetiyaṃ vandatū’’ti. Sopi paṇṇaṃ pahiṇi – ‘‘mayā sakalajambudīpo samādapito, yaṃ atthi, taṃ gahetvā kammaṃ niṭṭhāpentū’’ti. Dvepi paṇṇāni antarāmagge samāgamiṃsu. Ācariyassa paṇṇato pana cetiyaṭṭhānato paṇṇaṃ paṭhamataraṃ ācariyassa hatthaṃ agamāsi. So paṇṇaṃ vācetvā cetiyaṃ vandissāmīti ekakova nikkhami. Antarāmagge aṭaviyaṃ pañca corasatāni uṭṭhahiṃsu. Tatrekacce taṃ disvā iminā sakalajambudīpato hiraññasuvaṇṇaṃ sampiṇḍitaṃ, nidhikumbhī no pavaṭṭamānā āgatāti avasesānaṃ ārocetvā taṃ aggahesuṃ. Kasmā tātā, maṃ gaṇhathāti? Tayā sakalajambudīpato sabbaṃ hiraññasuvaṇṇaṃ sampiṇḍitaṃ, amhākampi thokaṃ thokaṃ dehīti. Kiṃ tumhe na jānātha, kassapo bhagavā parinibbuto, tassa yojanikaṃ ratanacetiyaṃ kayirati, tadatthāya mayā samādapitaṃ, no attano atthāya. Taṃ taṃ laddhaladdhaṭṭhānato tattheva pesitaṃ, mayhaṃ pana nivatthasāṭakamattaṃ ṭhapetvā aññaṃ vittaṃ kākaṇikampi natthīti.
ஏகே, ‘‘ஏவமேதங் விஸ்ஸஜேத² ஆசரிய’’ந்தி ஆஹங்ஸு. ஏகே, ‘‘அயங் ராஜபூஜிதோ அமச்சபூஜிதோ , அம்ஹேஸு கஞ்சிதே³வ நக³ரவீதி²யங் தி³ஸ்வா ராஜராஜமஹாமத்தாதீ³னங் ஆரோசெத்வா அனயவ்யஸனங் பாபுணாபெய்யா’’தி ஆஹங்ஸு. உபாஸகோ, ‘‘தாதா, நாஹங் ஏவங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. தஞ்ச கோ² தேஸு காருஞ்ஞேன, ந அத்தனோ ஜீவிதனிகந்தியா. அத² தேஸு க³ஹேதப்³போ³ விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³போ³தி விவத³ந்தேஸு க³ஹேதப்³போ³தி லத்³தி⁴கா ஏவ ப³ஹுதரா ஹுத்வா ஜீவிதா வோரோபயிங்ஸு.
Eke, ‘‘evametaṃ vissajetha ācariya’’nti āhaṃsu. Eke, ‘‘ayaṃ rājapūjito amaccapūjito , amhesu kañcideva nagaravīthiyaṃ disvā rājarājamahāmattādīnaṃ ārocetvā anayavyasanaṃ pāpuṇāpeyyā’’ti āhaṃsu. Upāsako, ‘‘tātā, nāhaṃ evaṃ karissāmī’’ti āha. Tañca kho tesu kāruññena, na attano jīvitanikantiyā. Atha tesu gahetabbo vissajjetabboti vivadantesu gahetabboti laddhikā eva bahutarā hutvā jīvitā voropayiṃsu.
தேஸங் ப³லவகு³ணே அரியஸாவகே அபராதே⁴ன நிப்³பு³ததீ³பஸிகா² விய அக்கீ²னி அந்தரதா⁴யிங்ஸு. தே, ‘‘கஹங் போ⁴ சக்கு², கஹங் போ⁴ சக்கூ²’’தி விப்பலபந்தா ஏகச்சே ஞாதகேஹி கே³ஹங் நீதா. ஏகச்சே நோஞாதகா அனாதா²தி தத்தே²வ அடவியங் ருக்க²மூலே பண்ணஸாலாயங் வஸிங்ஸு. அடவிங் ஆக³தமனுஸ்ஸா காருஞ்ஞேன தேஸங் தண்டு³லங் வா புடப⁴த்தங் வா பரிப்³ப³யங் வா தெ³ந்தி. தா³ருபண்ணாதீ³னங் அத்தா²ய க³ந்த்வா ஆக³தா மனுஸ்ஸா குஹிங் க³தத்தா²தி வுத்தே அந்த⁴வனங் க³தம்ஹாதி வத³ந்தி. ஏவங் த்³வின்னம்பி பு³த்³தா⁴னங் காலே தங் வனங் அந்த⁴வனங்த்வேவ பஞ்ஞாயதி. கஸ்ஸபபு³த்³த⁴காலே பனேதங் ச²ட்³டி³தஜனபதே³ அடவி அஹோஸி. அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ காலே ஸாவத்தி²யா அவிதூ³ரே ஜேதவனஸ்ஸ பிட்டி²பா⁴கே³ பவிவேககாமானங் குலபுத்தானங் வஸனட்டா²னங் பதா⁴னக⁴ரங் அஹோஸி, தத்த² ஆயஸ்மா குமாரகஸ்ஸபோ தேன ஸமயேன ஸேக²படிபத³ங் பூரயமானோ விஹரதி. தேன வுத்தங் ‘‘அந்த⁴வனே விஹரதீ’’தி.
Tesaṃ balavaguṇe ariyasāvake aparādhena nibbutadīpasikhā viya akkhīni antaradhāyiṃsu. Te, ‘‘kahaṃ bho cakkhu, kahaṃ bho cakkhū’’ti vippalapantā ekacce ñātakehi gehaṃ nītā. Ekacce noñātakā anāthāti tattheva aṭaviyaṃ rukkhamūle paṇṇasālāyaṃ vasiṃsu. Aṭaviṃ āgatamanussā kāruññena tesaṃ taṇḍulaṃ vā puṭabhattaṃ vā paribbayaṃ vā denti. Dārupaṇṇādīnaṃ atthāya gantvā āgatā manussā kuhiṃ gatatthāti vutte andhavanaṃ gatamhāti vadanti. Evaṃ dvinnampi buddhānaṃ kāle taṃ vanaṃ andhavanaṃtveva paññāyati. Kassapabuddhakāle panetaṃ chaḍḍitajanapade aṭavi ahosi. Amhākaṃ bhagavato kāle sāvatthiyā avidūre jetavanassa piṭṭhibhāge pavivekakāmānaṃ kulaputtānaṃ vasanaṭṭhānaṃ padhānagharaṃ ahosi, tattha āyasmā kumārakassapo tena samayena sekhapaṭipadaṃ pūrayamāno viharati. Tena vuttaṃ ‘‘andhavane viharatī’’ti.
அஞ்ஞதரா தே³வதாதி நாமகொ³த்தவஸேன அபாகடா ஏகா தே³வதாதி அத்தோ². ‘‘அபி⁴ஜானாதி நோ, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா அஹுஞாதஞ்ஞதரஸ்ஸ மஹேஸக்க²ஸ்ஸ ஸங்கி²த்தேன தண்ஹாஸங்க²யவிமுத்திங் பா⁴ஸிதா’’தி (ம॰ நி॰ 1.365) எத்த² பன அபி⁴ஞ்ஞாதோ ஸக்கோபி தே³வராஜா அஞ்ஞதரோதி வுத்தோ. தே³வதாதி ச இத³ங் தே³வானம்பி தே³வதீ⁴தானம்பி ஸாதா⁴ரணவசனங். இமஸ்மிங் பனத்தே² தே³வோ அதி⁴ப்பேதோ. அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியாதி எத்த² அபி⁴க்கந்தஸத்³தோ³ க²யஸுந்த³ராபி⁴ரூபஅப்³ப⁴னுமோத³னாதீ³ஸு தி³ஸ்ஸதி. தத்த² – ‘‘அபி⁴க்கந்தா, ப⁴ந்தே, ரத்தி, நிக்க²ந்தோ பட²மோ யாமோ, சிரனிஸின்னோ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴, உத்³தி³ஸது, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா பி⁴க்கூ²னங் பாதிமொக்க²’’ந்தி ஏவமாதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 8.20) க²யே தி³ஸ்ஸதி. ‘‘அயங் இமேஸங் சதுன்னங் புக்³க³லானங் அபி⁴க்கந்ததரோ ச பணீததரோ சா’’தி (அ॰ நி॰ 4.100) ஏவமாதீ³ஸு ஸுந்த³ரே.
Aññatarā devatāti nāmagottavasena apākaṭā ekā devatāti attho. ‘‘Abhijānāti no, bhante, bhagavā ahuñātaññatarassa mahesakkhassa saṃkhittena taṇhāsaṅkhayavimuttiṃ bhāsitā’’ti (ma. ni. 1.365) ettha pana abhiññāto sakkopi devarājā aññataroti vutto. Devatāti ca idaṃ devānampi devadhītānampi sādhāraṇavacanaṃ. Imasmiṃ panatthe devo adhippeto. Abhikkantāya rattiyāti ettha abhikkantasaddo khayasundarābhirūpaabbhanumodanādīsu dissati. Tattha – ‘‘abhikkantā, bhante, ratti, nikkhanto paṭhamo yāmo, ciranisinno bhikkhusaṅgho, uddisatu, bhante, bhagavā bhikkhūnaṃ pātimokkha’’nti evamādīsu (a. ni. 8.20) khaye dissati. ‘‘Ayaṃ imesaṃ catunnaṃ puggalānaṃ abhikkantataro ca paṇītataro cā’’ti (a. ni. 4.100) evamādīsu sundare.
‘‘கோ மே வந்த³தி பாதா³னி, இத்³தி⁴யா யஸஸா ஜலங்;
‘‘Ko me vandati pādāni, iddhiyā yasasā jalaṃ;
அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, ஸப்³பா³ ஓபா⁴ஸயங் தி³ஸா’’தி. (வி॰ வ॰ 857) –
Abhikkantena vaṇṇena, sabbā obhāsayaṃ disā’’ti. (vi. va. 857) –
ஏவமாதீ³ஸு அபி⁴ரூபே. ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தமா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (பாரா॰ 15) அப்³ப⁴னுமோத³னே. இத⁴ பன க²யே. தேன அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியாதி பரிக்கீ²ணாய ரத்தியாதி வுத்தங் ஹோதி. தத்தா²யங் தே³வபுத்தோ மஜ்ஜி²மயாமஸமனந்தரே ஆக³தோதி வேதி³தப்³போ³. அபி⁴க்கந்தவண்ணாதி இத⁴ அபி⁴க்கந்தஸத்³தோ³ அபி⁴ரூபே. வண்ணஸத்³தோ³ பன ச²வி-து²தி-குலவக்³க³காரண-ஸண்டா²னபமாணரூபாயதனாதீ³ஸு தி³ஸ்ஸதி. தத்த², ‘‘ஸுவண்ணவண்ணோஸி ப⁴க³வா’’தி ஏவமாதீ³ஸு ச²வியா. ‘‘கதா³ ஸஞ்ஞூள்ஹா பன தே க³ஹபதி ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ வண்ணா’’தி (ம॰ நி॰ 2.77) ஏவமாதீ³ஸு து²தியங். ‘‘சத்தாரோமே, போ⁴ கோ³தம, வண்ணா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 3.115) குலவக்³கே³. ‘‘அத² கேன நு வண்ணேன, க³ந்த⁴தே²னோதி வுச்சதீ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 1.234) காரணே. ‘‘மஹந்தங் ஹத்தி²ராஜவண்ணங் அபி⁴னிம்மினித்வா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 1.138) ஸண்டா²னே. ‘‘தயோ பத்தஸ்ஸ வண்ணா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (பாரா॰ 602) பமாணே. ‘‘வண்ணோ க³ந்தோ⁴ ரஸோ ஓஜா’’தி ஏவமாதீ³ஸு ரூபாயதனே. ஸோ இத⁴ ச²வியங் த³ட்ட²ப்³போ³. தேன அபி⁴க்கந்தவண்ணாதி அபி⁴ரூபச²விஇட்ட²வண்ணா, மனாபவண்ணாதி வுத்தங் ஹோதி. தே³வதா ஹி மனுஸ்ஸலோகங் ஆக³ச்ச²மானா பகதிவண்ணங் பகதிஇத்³தி⁴ங் பஜஹித்வா ஓளாரிகங் அத்தபா⁴வங் கத்வா அதிரேகவண்ணங் அதிரேகஇத்³தி⁴ங் மாபெத்வா நடஸமஜ்ஜாதீ³னி க³ச்ச²ந்தா மனுஸ்ஸா விய அபி⁴ஸங்க²தேன காயேன ஆக³ச்ச²ந்தி. அயம்பி தே³வபுத்தோ ததே²வ ஆக³தோ. தேன வுத்தங் ‘‘அபி⁴க்கந்தவண்ணா’’தி.
Evamādīsu abhirūpe. ‘‘Abhikkantaṃ, bho gotamā’’ti evamādīsu (pārā. 15) abbhanumodane. Idha pana khaye. Tena abhikkantāya rattiyāti parikkhīṇāya rattiyāti vuttaṃ hoti. Tatthāyaṃ devaputto majjhimayāmasamanantare āgatoti veditabbo. Abhikkantavaṇṇāti idha abhikkantasaddo abhirūpe. Vaṇṇasaddo pana chavi-thuti-kulavaggakāraṇa-saṇṭhānapamāṇarūpāyatanādīsu dissati. Tattha, ‘‘suvaṇṇavaṇṇosi bhagavā’’ti evamādīsu chaviyā. ‘‘Kadā saññūḷhā pana te gahapati samaṇassa gotamassa vaṇṇā’’ti (ma. ni. 2.77) evamādīsu thutiyaṃ. ‘‘Cattārome, bho gotama, vaṇṇā’’ti evamādīsu (dī. ni. 3.115) kulavagge. ‘‘Atha kena nu vaṇṇena, gandhathenoti vuccatī’’ti evamādīsu (saṃ. ni. 1.234) kāraṇe. ‘‘Mahantaṃ hatthirājavaṇṇaṃ abhinimminitvā’’ti evamādīsu (saṃ. ni. 1.138) saṇṭhāne. ‘‘Tayo pattassa vaṇṇā’’ti evamādīsu (pārā. 602) pamāṇe. ‘‘Vaṇṇo gandho raso ojā’’ti evamādīsu rūpāyatane. So idha chaviyaṃ daṭṭhabbo. Tena abhikkantavaṇṇāti abhirūpachaviiṭṭhavaṇṇā, manāpavaṇṇāti vuttaṃ hoti. Devatā hi manussalokaṃ āgacchamānā pakativaṇṇaṃ pakatiiddhiṃ pajahitvā oḷārikaṃ attabhāvaṃ katvā atirekavaṇṇaṃ atirekaiddhiṃ māpetvā naṭasamajjādīni gacchantā manussā viya abhisaṅkhatena kāyena āgacchanti. Ayampi devaputto tatheva āgato. Tena vuttaṃ ‘‘abhikkantavaṇṇā’’ti.
கேவலகப்பந்தி எத்த² கேவலஸத்³தோ³ அனவஸேஸ-யேபூ⁴ய்ய-அப்³யாமிஸ்ஸானதிரேகத³ள்ஹத்த²-விஸங்யோகா³தி³அனேகத்தோ². ததா² ஹிஸ்ஸ, ‘‘கேவலபரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரிய’’ந்தி (பாரா॰ 1) ஏவமாதீ³ஸு அனவஸேஸத்தமத்தோ². ‘‘கேவலகப்பா ச அங்க³மக³தா⁴ பஹூதங் கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் ஆதா³ய உபஸங்கமிஸ்ஸந்தீ’’தி ஏவமாதீ³ஸு யேபு⁴ய்யதா. ‘‘கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமுத³யோ ஹோதீ’’தி (விப⁴॰ 225) ஏவமாதீ³ஸு அப்³யாமிஸ்ஸதா. ‘‘கேவலங் ஸத்³தா⁴மத்தகங் நூன அயமாயஸ்மா’’தி (மஹாவ॰ 244) ஏவமாதீ³ஸு அனதிரேகதா. ‘‘ஆயஸ்மதோ அனுருத்³த⁴ஸ்ஸ பா³ஹியோ நாம ஸத்³தி⁴விஹாரிகோ கேவலகப்பங் ஸங்க⁴பே⁴தா³ய டி²தோ’’தி (அ॰ நி॰ 4.243) ஏவமாதீ³ஸு த³ள்ஹத்த²தா . ‘‘கேவலீ வுஸிதவா உத்தமபுரிஸோதி வுச்சதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 3.57) ஏவமாதீ³ஸு விஸங்யோகோ³. இத⁴ பனஸ்ஸ அனவஸேஸத்தமத்தோ²தி அதி⁴ப்பேதோ.
Kevalakappanti ettha kevalasaddo anavasesa-yebhūyya-abyāmissānatirekadaḷhattha-visaṃyogādianekattho. Tathā hissa, ‘‘kevalaparipuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariya’’nti (pārā. 1) evamādīsu anavasesattamattho. ‘‘Kevalakappā ca aṅgamagadhā pahūtaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ ādāya upasaṅkamissantī’’ti evamādīsu yebhuyyatā. ‘‘Kevalassa dukkhakkhandhassa samudayo hotī’’ti (vibha. 225) evamādīsu abyāmissatā. ‘‘Kevalaṃ saddhāmattakaṃ nūna ayamāyasmā’’ti (mahāva. 244) evamādīsu anatirekatā. ‘‘Āyasmato anuruddhassa bāhiyo nāma saddhivihāriko kevalakappaṃ saṅghabhedāya ṭhito’’ti (a. ni. 4.243) evamādīsu daḷhatthatā . ‘‘Kevalī vusitavā uttamapurisoti vuccatī’’ti (saṃ. ni. 3.57) evamādīsu visaṃyogo. Idha panassa anavasesattamatthoti adhippeto.
கப்பஸத்³தோ³ பனாயங் அபி⁴ஸத்³த³ஹன-வோஹார-கால-பஞ்ஞத்தி- சே²த³ன-விகப்ப-லேஸ-ஸமந்தபா⁴வாதி³-அனேகத்தோ². ததா² ஹிஸ்ஸ, ‘‘ஓகப்பனியமேதங் போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ, யதா² தங் அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸா’’தி (ம॰ நி॰ 1.387) ஏவமாதீ³ஸு அபி⁴ஸத்³த³ஹனமத்தோ². ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பஞ்சஹி ஸமணகப்பேஹி ப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜிது’’ந்தி (சூளவ॰ 250) ஏவமாதீ³ஸு வோஹாரோ. ‘‘யேன ஸுத³ங் நிச்சகப்பங் விஹராமீ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.387) காலோ. ‘‘இச்சாயஸ்மா கப்போ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 3.124) ஏவமாதீ³ஸு பஞ்ஞத்தி. ‘‘அலங்கதா கப்பிதகேஸமஸ்ஸூ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 4.365) ஏவமாதீ³ஸு சே²த³னங். ‘‘கப்பதி த்³வங்கு³லகப்போ’’தி (சூளவ॰ 446) ஏவமாதீ³ஸு விகப்போ. ‘‘அத்தி² கப்போ நிபஜ்ஜிது’’ந்தி (அ॰ நி॰ 8.80) ஏவமாதீ³ஸு லேஸோ. ‘‘கேவலகப்பங் வேளுவனங் ஓபா⁴ஸெத்வா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.94) ஏவமாதீ³ஸு ஸமந்தபா⁴வோ. இத⁴ பனஸ்ஸ ஸமந்தபா⁴வோ அத்தோ² அதி⁴ப்பேதோ. தஸ்மா கேவலகப்பங் அந்த⁴வனந்தி எத்த² அனவஸேஸங் ஸமந்ததோ அந்த⁴வனந்தி ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
Kappasaddo panāyaṃ abhisaddahana-vohāra-kāla-paññatti- chedana-vikappa-lesa-samantabhāvādi-anekattho. Tathā hissa, ‘‘okappaniyametaṃ bhoto gotamassa, yathā taṃ arahato sammāsambuddhassā’’ti (ma. ni. 1.387) evamādīsu abhisaddahanamattho. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, pañcahi samaṇakappehi phalaṃ paribhuñjitu’’nti (cūḷava. 250) evamādīsu vohāro. ‘‘Yena sudaṃ niccakappaṃ viharāmī’’ti evamādīsu (ma. ni. 1.387) kālo. ‘‘Iccāyasmā kappo’’ti (saṃ. ni. 3.124) evamādīsu paññatti. ‘‘Alaṅkatā kappitakesamassū’’ti (saṃ. ni. 4.365) evamādīsu chedanaṃ. ‘‘Kappati dvaṅgulakappo’’ti (cūḷava. 446) evamādīsu vikappo. ‘‘Atthi kappo nipajjitu’’nti (a. ni. 8.80) evamādīsu leso. ‘‘Kevalakappaṃ veḷuvanaṃ obhāsetvā’’ti (saṃ. ni. 1.94) evamādīsu samantabhāvo. Idha panassa samantabhāvo attho adhippeto. Tasmā kevalakappaṃ andhavananti ettha anavasesaṃ samantato andhavananti evamattho daṭṭhabbo.
ஓபா⁴ஸெத்வாதி வத்தா²லங்காரஸரீரஸமுட்டி²தாய ஆபா⁴ய ப²ரித்வா, சந்தி³மா விய ச ஸூரியோ விய ச ஏகோபா⁴ஸங் ஏகபஜ்ஜோதங் கரித்வாதி அத்தோ². ஏகமந்தங் அட்டா²ஸீதி ஏகஸ்மிங் அந்தே, ஏகஸ்மிங் ஓகாஸே அட்டா²ஸி. ஏதத³வோசாதி ஏதங் ‘‘பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²’’திஆதி³வசனமவோச. கஸ்மா பனாயங் அவந்தி³த்வா ஸமணவோஹாரேனேவ கதே²தீதி? ஸமணஸஞ்ஞாஸமுதா³சாரேனேவ. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘அயங் அந்தரா காமாவசரே வஸி. அஹங் பன அஸ்மி ததோ காலதோ பட்டா²ய ப்³ரஹ்மசாரீ’’தி ஸமணஸஞ்ஞாவஸ்ஸ ஸமுதா³சரதி, தஸ்மா அவந்தி³த்வா ஸமணவோஹாரேனேவ கதே²தி. புப்³ப³ஸஹாயோ கிரேஸோ தே³வபுத்தோ தே²ரஸ்ஸ. குதோ பட்டா²யாதி? கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலதோ பட்டா²ய. யோ ஹி புப்³ப³யோகே³ ஆக³தேஸு பஞ்சஸு ஸஹாயேஸு அனுதே²ரோ சதுத்த²தி³வஸே அனாகா³மீ அஹோஸீதி வுத்தோ, அயங் ஸோ. ததா³ கிர தேஸு ஸங்க⁴த்தே²ரஸ்ஸ அரஹத்தேனேவ ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ஞ்ஞா ஆக³மிங்ஸு. ஸோ, ‘‘மய்ஹங் கிச்சங் மத்த²கங் பத்த’’ந்தி வேஹாஸங் உப்பதித்வா அனோதத்தத³ஹே முக²ங் தோ⁴வித்வா உத்தரகுருதோ பிண்ட³பாதங் ஆதா³ய ஆக³ந்த்வா, ‘‘இமங், ஆவுஸோ, பிண்ட³பாதங் பு⁴ஞ்ஜித்வா அப்பமத்தா ஸமணத⁴ம்மங் கரோதா²’’தி ஆஹ. இதரே ஆஹங்ஸு – ‘‘ந, ஆவுஸோ, அம்ஹாகங் ஏவங் கதிகா அத்தி² – ‘யோ பட²மங் விஸேஸங் நிப்³ப³த்தெத்வா பிண்ட³பாதங் ஆஹரதி, தேனாப⁴தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஸேஸேஹி ஸமணத⁴ம்மோ காதப்³போ³’தி. தும்ஹே அத்தனோ உபனிஸ்ஸயேன கிச்சங் மத்த²கங் பாபயித்த². மயம்பி ஸசே நோ உபனிஸ்ஸயோ ப⁴விஸ்ஸதி, கிச்சங் மத்த²கங் பாபெஸ்ஸாம. பபஞ்சோ ஏஸ அம்ஹாகங், க³ச்ச²த² தும்ஹே’’தி. ஸோ யதா²பா²ஸுகங் க³ந்த்வா ஆயுபரியோஸானே பரினிப்³பா³யி.
Obhāsetvāti vatthālaṅkārasarīrasamuṭṭhitāya ābhāya pharitvā, candimā viya ca sūriyo viya ca ekobhāsaṃ ekapajjotaṃ karitvāti attho. Ekamantaṃ aṭṭhāsīti ekasmiṃ ante, ekasmiṃ okāse aṭṭhāsi. Etadavocāti etaṃ ‘‘bhikkhu bhikkhū’’tiādivacanamavoca. Kasmā panāyaṃ avanditvā samaṇavohāreneva kathetīti? Samaṇasaññāsamudācāreneva. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘ayaṃ antarā kāmāvacare vasi. Ahaṃ pana asmi tato kālato paṭṭhāya brahmacārī’’ti samaṇasaññāvassa samudācarati, tasmā avanditvā samaṇavohāreneva katheti. Pubbasahāyo kireso devaputto therassa. Kuto paṭṭhāyāti? Kassapasammāsambuddhakālato paṭṭhāya. Yo hi pubbayoge āgatesu pañcasu sahāyesu anuthero catutthadivase anāgāmī ahosīti vutto, ayaṃ so. Tadā kira tesu saṅghattherassa arahatteneva saddhiṃ abhiññā āgamiṃsu. So, ‘‘mayhaṃ kiccaṃ matthakaṃ patta’’nti vehāsaṃ uppatitvā anotattadahe mukhaṃ dhovitvā uttarakuruto piṇḍapātaṃ ādāya āgantvā, ‘‘imaṃ, āvuso, piṇḍapātaṃ bhuñjitvā appamattā samaṇadhammaṃ karothā’’ti āha. Itare āhaṃsu – ‘‘na, āvuso, amhākaṃ evaṃ katikā atthi – ‘yo paṭhamaṃ visesaṃ nibbattetvā piṇḍapātaṃ āharati, tenābhataṃ bhuñjitvā sesehi samaṇadhammo kātabbo’ti. Tumhe attano upanissayena kiccaṃ matthakaṃ pāpayittha. Mayampi sace no upanissayo bhavissati, kiccaṃ matthakaṃ pāpessāma. Papañco esa amhākaṃ, gacchatha tumhe’’ti. So yathāphāsukaṃ gantvā āyupariyosāne parinibbāyi.
புனதி³வஸே அனுதே²ரோ அனாகா³மிப²லங் ஸச்ச²காஸி, தஸ்ஸ அபி⁴ஞ்ஞாயோ ஆக³மிங்ஸு. ஸோபி ததே²வ பிண்ட³பாதங் ஆஹரித்வா தேஹி படிக்கி²த்தோ யதா²பா²ஸுகங் க³ந்த்வா ஆயுபரியோஸானே ஸுத்³தா⁴வாஸே நிப்³ப³த்தி. ஸோ ஸுத்³தா⁴வாஸே ட²த்வா தே ஸஹாயே ஓலோகெந்தோ, ஏகோ ததா³வ பரினிப்³பு³தோ, ஏகோ அது⁴னா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே அரியபூ⁴மிங் பத்தோ, ஏகோ லாப⁴ஸக்காரங் நிஸ்ஸாய, ‘‘அஹங் அரஹா’’தி சித்தங் உப்பாதெ³த்வா ஸுப்பாரகபட்டனே வஸதீதி தி³ஸ்வா தங் உபஸங்கமித்வா, ‘‘ந த்வங் அரஹா, ந அரஹத்தமக்³க³ங் படிபன்னோ, க³ச்ச² ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா த⁴ம்மங் ஸுணாஹீ’’தி உய்யோஜேஸி. ஸோபி அந்தரக⁴ரே ப⁴க³வந்தங் ஓவாத³ங் யாசித்வா, ‘‘தஸ்மா திஹ தே பா³ஹிய ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் தி³ட்டே² தி³ட்ட²மத்தங் ஹோதூ’’தி (உதா³॰ 10) ப⁴க³வதா ஸங்கி²த்தேன ஓவதி³தோ அரியபூ⁴மிங் ஸம்பாபுணி.
Punadivase anuthero anāgāmiphalaṃ sacchakāsi, tassa abhiññāyo āgamiṃsu. Sopi tatheva piṇḍapātaṃ āharitvā tehi paṭikkhitto yathāphāsukaṃ gantvā āyupariyosāne suddhāvāse nibbatti. So suddhāvāse ṭhatvā te sahāye olokento, eko tadāva parinibbuto, eko adhunā bhagavato santike ariyabhūmiṃ patto, eko lābhasakkāraṃ nissāya, ‘‘ahaṃ arahā’’ti cittaṃ uppādetvā suppārakapaṭṭane vasatīti disvā taṃ upasaṅkamitvā, ‘‘na tvaṃ arahā, na arahattamaggaṃ paṭipanno, gaccha bhagavantaṃ upasaṅkamitvā dhammaṃ suṇāhī’’ti uyyojesi. Sopi antaraghare bhagavantaṃ ovādaṃ yācitvā, ‘‘tasmā tiha te bāhiya evaṃ sikkhitabbaṃ diṭṭhe diṭṭhamattaṃ hotū’’ti (udā. 10) bhagavatā saṃkhittena ovadito ariyabhūmiṃ sampāpuṇi.
ததோ அஞ்ஞோ ஏகோ அத்தி², ஸோ குஹிந்தி ஓலோகெந்தோ அந்த⁴வனே ஸெக்க²படிபத³ங் பூரயமானோ விஹரதீதி தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘ஸஹாயகஸ்ஸ ஸந்திகே க³மிஸ்ஸாமீதி, க³ச்ச²ந்தேன பன துச்ச²ஹத்தே²ன அக³ந்த்வா கிஞ்சி பண்ணாகாரங் க³ஹெத்வா க³ந்துங் வட்டதி, ஸஹாயோ கோ² பன மே நிராமிஸோ பப்³ப³தமத்த²கே வஸந்தோ மயா ஆகாஸே ட²த்வா தி³ன்னங் பிண்ட³பாதம்பி அபரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஸமணத⁴ம்மங் அகாஸி, இதா³னி ஆமிஸபண்ணாகாரங் கிங் க³ண்ஹிஸ்ஸதி? த⁴ம்மபண்ணாகாரங் க³ஹெத்வா க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ப்³ரஹ்மலோகே டி²தோவ ரதனாவளிங் க³ந்தெ²ந்தோ விய பன்னரஸ பஞ்ஹே விப⁴ஜித்வா தங் த⁴ம்மபண்ணாகாரங் ஆதா³ய ஆக³ந்த்வா ஸஹாயஸ்ஸ அவிதூ³ரே ட²த்வா அத்தனோ ஸமணஸஞ்ஞாஸமுதா³சாரவஸேன தங் அனபி⁴வாதெ³த்வாவ, ‘‘பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²’’தி ஆலபித்வா அயங் வம்மிகோதிஆதி³மாஹ. தத்த² துரிதாலபனவஸேன பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²தி ஆமேடி³தங் வேதி³தப்³ப³ங். யதா² வா ஏகனேவ திலகேன நலாடங் ந ஸோப⁴தி, தங் பரிவாரெத்வா அஞ்ஞேஸுபி தி³ன்னேஸு பு²ல்லிதமண்டி³தங் விய ஸோப⁴தி, ஏவங் ஏகேனேவ பதே³ன வசனங் ந ஸோப⁴தி , பரிவாரிகபதே³ன ஸத்³தி⁴ங் பு²ல்லிதமண்டி³தங் விய ஸோப⁴தீதி தங் பரிவாரிகபத³வஸேன வசனங் பு²ல்லிதமண்டி³தங் விய கரொந்தோபி ஏவமாஹ.
Tato añño eko atthi, so kuhinti olokento andhavane sekkhapaṭipadaṃ pūrayamāno viharatīti disvā cintesi – ‘‘sahāyakassa santike gamissāmīti, gacchantena pana tucchahatthena agantvā kiñci paṇṇākāraṃ gahetvā gantuṃ vaṭṭati, sahāyo kho pana me nirāmiso pabbatamatthake vasanto mayā ākāse ṭhatvā dinnaṃ piṇḍapātampi aparibhuñjitvā samaṇadhammaṃ akāsi, idāni āmisapaṇṇākāraṃ kiṃ gaṇhissati? Dhammapaṇṇākāraṃ gahetvā gamissāmī’’ti brahmaloke ṭhitova ratanāvaḷiṃ ganthento viya pannarasa pañhe vibhajitvā taṃ dhammapaṇṇākāraṃ ādāya āgantvā sahāyassa avidūre ṭhatvā attano samaṇasaññāsamudācāravasena taṃ anabhivādetvāva, ‘‘bhikkhu bhikkhū’’ti ālapitvā ayaṃ vammikotiādimāha. Tattha turitālapanavasena bhikkhu bhikkhūti āmeḍitaṃ veditabbaṃ. Yathā vā ekaneva tilakena nalāṭaṃ na sobhati, taṃ parivāretvā aññesupi dinnesu phullitamaṇḍitaṃ viya sobhati, evaṃ ekeneva padena vacanaṃ na sobhati , parivārikapadena saddhiṃ phullitamaṇḍitaṃ viya sobhatīti taṃ parivārikapadavasena vacanaṃ phullitamaṇḍitaṃ viya karontopi evamāha.
அயங் வம்மிகோதி புரதோ டி²தோ வம்மிகோ நாம நத்தி², தே³ஸனாவஸேன பன புரதோ டி²தங் த³ஸ்ஸெந்தோ விய அயந்தி ஆஹ. லங்கி³ந்தி ஸத்த²ங் ஆதா³ய க²ணந்தோ பலிக⁴ங் அத்³த³ஸ. உக்கி²ப லங்கி³ங் அபி⁴க்க²ண ஸுமேதா⁴தி தாத, பண்டி³த, லங்கீ³ நாம ரத்திங் தூ⁴மாயதி தி³வா பஜ்ஜலதி. உக்கி²பேத பரங் பரதோ க²ணாதி. ஏவங் ஸப்³ப³பதே³ஸு அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. உத்³து⁴மாயிகந்தி மண்டூ³கங். சங்கவாரந்தி கா²ரபரிஸ்ஸாவனங். கும்மந்தி கச்ச²பங். அஸிஸூனந்தி மங்ஸச்சே²த³கங் அஸிஞ்சேவ அதி⁴குட்டனஞ்ச. மங்ஸபேஸிந்தி நிஸத³போதப்பமாணங் அல்லமங்ஸபிண்ட³ங். நாக³ந்தி ஸுமனபுப்ப²கலாபஸதி³ஸங் மஹாப²ணங் திவித⁴ஸோவத்தி²கபரிக்கி²த்தங் அஹினாக³ங் அத்³த³ஸ. மா நாக³ங் க⁴ட்டேஸீதி த³ண்ட³ககோடியா வா வல்லிகோடியா வா பங்ஸுசுண்ணங் வா பன கி²பமானோ மா நாக³ங் க⁴ட்டயி. நமோ கரோஹி நாக³ஸ்ஸாதி உபரிவாததோ அபக³ம்ம ஸுத்³த⁴வத்த²ங் நிவாஸெத்வா நாக³ஸ்ஸ நமக்காரங் கரோஹி. நாகே³ன அதி⁴ஸயிதங் த⁴னங் நாம யாவ ஸத்தமா குலபரிவட்டா கா²த³தோ ந கீ²யதி, நாகோ³ தே அதி⁴ஸயிதங் த⁴னங் த³ஸ்ஸதி, தஸ்மா நமோ கரோஹி நாக³ஸ்ஸாதி. இதோ வா பன ஸுத்வாதி யதா² து³க்க²க்க²ந்தே⁴ இதோதி ஸாஸனே நிஸ்ஸகங், ந ததா² இத⁴. இத⁴ பன தே³வபுத்தே நிஸ்ஸக்கங், தஸ்மா இதோ வா பனாதி மம வா பன ஸந்திகா ஸுத்வாதி அயமெத்த² அத்தோ².
Ayaṃvammikoti purato ṭhito vammiko nāma natthi, desanāvasena pana purato ṭhitaṃ dassento viya ayanti āha. Laṅginti satthaṃ ādāya khaṇanto palighaṃ addasa. Ukkhipa laṅgiṃ abhikkhaṇa sumedhāti tāta, paṇḍita, laṅgī nāma rattiṃ dhūmāyati divā pajjalati. Ukkhipeta paraṃ parato khaṇāti. Evaṃ sabbapadesu attho daṭṭhabbo. Uddhumāyikanti maṇḍūkaṃ. Caṅkavāranti khāraparissāvanaṃ. Kummanti kacchapaṃ. Asisūnanti maṃsacchedakaṃ asiñceva adhikuṭṭanañca. Maṃsapesinti nisadapotappamāṇaṃ allamaṃsapiṇḍaṃ. Nāganti sumanapupphakalāpasadisaṃ mahāphaṇaṃ tividhasovatthikaparikkhittaṃ ahināgaṃ addasa. Mā nāgaṃ ghaṭṭesīti daṇḍakakoṭiyā vā vallikoṭiyā vā paṃsucuṇṇaṃ vā pana khipamāno mā nāgaṃ ghaṭṭayi. Namo karohi nāgassāti uparivātato apagamma suddhavatthaṃ nivāsetvā nāgassa namakkāraṃ karohi. Nāgena adhisayitaṃ dhanaṃ nāma yāva sattamā kulaparivaṭṭā khādato na khīyati, nāgo te adhisayitaṃ dhanaṃ dassati, tasmā namo karohi nāgassāti. Ito vā pana sutvāti yathā dukkhakkhandhe itoti sāsane nissakaṃ, na tathā idha. Idha pana devaputte nissakkaṃ, tasmā ito vā panāti mama vā pana santikā sutvāti ayamettha attho.