Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૩૪૨] ૨. વાનરજાતકવણ્ણના

    [342] 2. Vānarajātakavaṇṇanā

    અસક્ખિં વત અત્તાનન્તિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો દેવદત્તસ્સ વધાય પરિસક્કનં આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ (જા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૨.સુસુમારજાતકવણ્ણના) હેટ્ઠા વિત્થારિતમેવ.

    Asakkhiṃvata attānanti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattassa vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Vatthu (jā. aṭṭha. 2.2.susumārajātakavaṇṇanā) heṭṭhā vitthāritameva.

    અતીતે પન બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો હિમવન્તપદેસે કપિયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો ગઙ્ગાતીરે વસિ. અથેકા અન્તોગઙ્ગાયં સંસુમારી બોધિસત્તસ્સ હદયમંસે દોહળં ઉપ્પાદેત્વા સંસુમારસ્સ કથેસિ. સો ‘‘તં કપિં ઉદકે નિમુજ્જાપેત્વા મારેત્વા હદયમંસં ગહેત્વા સંસુમારિયા દસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા મહાસત્તં આહ – ‘‘એહિ, સમ્મ, અન્તરદીપકે ફલાફલે ખાદિતું ગચ્છામા’’તિ. ‘‘કથં, સમ્મ, અહં ગમિસ્સામી’’તિ. ‘‘અહં તં મમ પિટ્ઠિયં નિસીદાપેત્વા નેસ્સામી’’તિ. સો તસ્સ ચિત્તં અજાનન્તો લઙ્ઘિત્વા પિટ્ઠિયં નિસીદિ. સંસુમારો થોકં ગન્ત્વા નિમુજ્જિતું આરભિ. અથ નં વાનરો ‘‘કિંકારણા, ભો, મં ઉદકે નિમુજ્જાપેસી’’તિ આહ. ‘‘અહં તં મારેત્વા તવ હદયમંસં મમ ભરિયાય દસ્સામી’’તિ. ‘‘દન્ધ ત્વં મમ હદયમંસં ઉરે અત્થીતિ મઞ્ઞસી’’તિ? ‘‘અથ કહં તે ઠપિત’’ન્તિ? ‘‘એતં ઉદુમ્બરે ઓલમ્બન્તં ન પસ્સસી’’તિ? ‘‘પસ્સામિ, દસ્સસિ પન મે’’તિ. ‘‘આમ, દસ્સામી’’તિ. સંસુમારો દન્ધતાય તં ગહેત્વા નદીતીરે ઉદુમ્બરમૂલં ગતો. બોધિસત્તો તસ્સ પિટ્ઠિતો લઙ્ઘિત્વા ઉદુમ્બરરુક્ખે નિસિન્નો ઇમા ગાથા અભાસિ –

    Atīte pana bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese kapiyoniyaṃ nibbattitvā vayappatto gaṅgātīre vasi. Athekā antogaṅgāyaṃ saṃsumārī bodhisattassa hadayamaṃse dohaḷaṃ uppādetvā saṃsumārassa kathesi. So ‘‘taṃ kapiṃ udake nimujjāpetvā māretvā hadayamaṃsaṃ gahetvā saṃsumāriyā dassāmī’’ti cintetvā mahāsattaṃ āha – ‘‘ehi, samma, antaradīpake phalāphale khādituṃ gacchāmā’’ti. ‘‘Kathaṃ, samma, ahaṃ gamissāmī’’ti. ‘‘Ahaṃ taṃ mama piṭṭhiyaṃ nisīdāpetvā nessāmī’’ti. So tassa cittaṃ ajānanto laṅghitvā piṭṭhiyaṃ nisīdi. Saṃsumāro thokaṃ gantvā nimujjituṃ ārabhi. Atha naṃ vānaro ‘‘kiṃkāraṇā, bho, maṃ udake nimujjāpesī’’ti āha. ‘‘Ahaṃ taṃ māretvā tava hadayamaṃsaṃ mama bhariyāya dassāmī’’ti. ‘‘Dandha tvaṃ mama hadayamaṃsaṃ ure atthīti maññasī’’ti? ‘‘Atha kahaṃ te ṭhapita’’nti? ‘‘Etaṃ udumbare olambantaṃ na passasī’’ti? ‘‘Passāmi, dassasi pana me’’ti. ‘‘Āma, dassāmī’’ti. Saṃsumāro dandhatāya taṃ gahetvā nadītīre udumbaramūlaṃ gato. Bodhisatto tassa piṭṭhito laṅghitvā udumbararukkhe nisinno imā gāthā abhāsi –

    ૧૬૧.

    161.

    ‘‘અસક્ખિં વત અત્તાનં, ઉદ્ધાતું ઉદકા થલં;

    ‘‘Asakkhiṃ vata attānaṃ, uddhātuṃ udakā thalaṃ;

    ન દાનાહં પુન તુય્હં, વસં ગચ્છામિ વારિજ.

    Na dānāhaṃ puna tuyhaṃ, vasaṃ gacchāmi vārija.

    ૧૬૨.

    162.

    ‘‘અલમેતેહિ અમ્બેહિ, જમ્બૂહિ પનસેહિ ચ;

    ‘‘Alametehi ambehi, jambūhi panasehi ca;

    યાનિ પારં સમુદ્દસ્સ, વરં મય્હં ઉદુમ્બરો.

    Yāni pāraṃ samuddassa, varaṃ mayhaṃ udumbaro.

    ૧૬૩.

    163.

    ‘‘યો ચ ઉપ્પતિતં અત્થં, ન ખિપ્પમનુબુજ્ઝતિ;

    ‘‘Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, na khippamanubujjhati;

    અમિત્તવસમન્વેતિ, પચ્છા ચ અનુતપ્પતિ.

    Amittavasamanveti, pacchā ca anutappati.

    ૧૬૪.

    164.

    ‘‘યો ચ ઉપ્પતિતં અત્થં, ખિપ્પમેવ નિબોધતિ;

    ‘‘Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, khippameva nibodhati;

    મુચ્ચતે સત્તુસમ્બાધા, ન ચ પચ્છાનુતપ્પતી’’તિ.

    Muccate sattusambādhā, na ca pacchānutappatī’’ti.

    તત્થ અસક્ખિં વતાતિ સમત્થો વત અહોસિં. ઉદ્ધાતુન્તિ ઉદ્ધરિતું. વારિજાતિ સંસુમારં આલપતિ. યાનિ પારં સમુદ્દસ્સાતિ ગઙ્ગં સમુદ્દનામેનાલપન્તો ‘‘યાનિ સમુદ્દસ્સ પારં ગન્ત્વા ખાદિતબ્બાનિ, અલં તેહી’’તિ વદતિ. પચ્છા ચ અનુતપ્પતીતિ ઉપ્પન્નં અત્થં ખિપ્પં અજાનન્તો અમિત્તવસં ગચ્છતિ, પચ્છા ચ અનુતપ્પતિ.

    Tattha asakkhiṃ vatāti samattho vata ahosiṃ. Uddhātunti uddharituṃ. Vārijāti saṃsumāraṃ ālapati. Yāni pāraṃ samuddassāti gaṅgaṃ samuddanāmenālapanto ‘‘yāni samuddassa pāraṃ gantvā khāditabbāni, alaṃ tehī’’ti vadati. Pacchā ca anutappatīti uppannaṃ atthaṃ khippaṃ ajānanto amittavasaṃ gacchati, pacchā ca anutappati.

    ઇતિ સો ચતૂહિ ગાથાહિ લોકિયકિચ્ચાનં નિપ્ફત્તિકારણં કથેત્વા વનસણ્ડમેવ પાવિસિ.

    Iti so catūhi gāthāhi lokiyakiccānaṃ nipphattikāraṇaṃ kathetvā vanasaṇḍameva pāvisi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા સંસુમારો દેવદત્તો અહોસિ, વાનરો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā saṃsumāro devadatto ahosi, vānaro pana ahameva ahosi’’nti.

    વાનરજાતકવણ્ણના દુતિયા.

    Vānarajātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૪૨. વાનરજાતકં • 342. Vānarajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact