Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૫૭] ૭. વાનરિન્દજાતકવણ્ણના
[57] 7. Vānarindajātakavaṇṇanā
યસ્સેતે ચતુરો ધમ્માતિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો દેવદત્તસ્સ વધાય પરિસક્કનં આરબ્ભ કથેસિ. તસ્મિઞ્હિ સમયે સત્થા ‘‘દેવદત્તો વધાય પરિસક્કતી’’તિ સુત્વા ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ દેવદત્તો મય્હં વધાય પરિસક્કતિ, પુબ્બેપિ પરિસક્કિયેવ, તાસમત્તમ્પિ પન કાતું નાસક્ખી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Yassetecaturo dhammāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattassa vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Tasmiñhi samaye satthā ‘‘devadatto vadhāya parisakkatī’’ti sutvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva devadatto mayhaṃ vadhāya parisakkati, pubbepi parisakkiyeva, tāsamattampi pana kātuṃ nāsakkhī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો કપિયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા વુડ્ઢિમન્વાય અસ્સપોતકપ્પમાણો થામસમ્પન્નો એકચરો હુત્વા નદીતીરે વિહરતિ. તસ્સા પન નદિયા વેમજ્ઝે એકો દીપકો નાનપ્પકારેહિ અમ્બપનસાદીહિ ફલરુક્ખેહિ સમ્પન્નો. બોધિસત્તો નાગબલો થામસમ્પન્નો નદિયા ઓરિમતીરતો ઉપ્પતિત્વા દીપકસ્સ ઓરતો નદીમજ્ઝે એકો પિટ્ઠિપાસાણો અત્થિ, તસ્મિં નિપતતિ, તતો ઉપ્પતિત્વા તસ્મિં દીપકે પતતિ. તત્થ નાનપ્પકારાનિ ફલાનિ ખાદિત્વા સાયં તેનેવ ઉપાયેન પચ્ચાગન્ત્વા અત્તનો વસનટ્ઠાને વસિત્વા પુનદિવસેપિ તથેવ કરોતિ. ઇમિના નિયામેન તત્થ વાસં કપ્પેતિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kapiyoniyaṃ nibbattitvā vuḍḍhimanvāya assapotakappamāṇo thāmasampanno ekacaro hutvā nadītīre viharati. Tassā pana nadiyā vemajjhe eko dīpako nānappakārehi ambapanasādīhi phalarukkhehi sampanno. Bodhisatto nāgabalo thāmasampanno nadiyā orimatīrato uppatitvā dīpakassa orato nadīmajjhe eko piṭṭhipāsāṇo atthi, tasmiṃ nipatati, tato uppatitvā tasmiṃ dīpake patati. Tattha nānappakārāni phalāni khāditvā sāyaṃ teneva upāyena paccāgantvā attano vasanaṭṭhāne vasitvā punadivasepi tatheva karoti. Iminā niyāmena tattha vāsaṃ kappeti.
તસ્મિં પન કાલે એકો કુમ્ભીલો સપજાપતિકો તસ્સા નદિયા વસતિ. તસ્સ ભરિયા બોધિસત્તં અપરાપરં ગચ્છન્તં દિસ્વા બોધિસત્તસ્સ હદયમંસે દોહળં ઉપ્પાદેત્વા કુમ્ભીલં આહ – ‘‘મય્હં ખો, અય્ય, ઇમસ્સ વાનરિન્દસ્સ હદયમંસે દોહળો ઉપ્પન્નો’’તિ. કુમ્ભીલો ‘‘સાધુ, ભદ્દે, લચ્છસી’’તિ વત્વા ‘‘અજ્જ તં સાયં દીપકતો આગચ્છન્તમેવ ગણ્હિસ્સામી’’તિ ગન્ત્વા પિટ્ઠિપાસાણે નિપજ્જિ.
Tasmiṃ pana kāle eko kumbhīlo sapajāpatiko tassā nadiyā vasati. Tassa bhariyā bodhisattaṃ aparāparaṃ gacchantaṃ disvā bodhisattassa hadayamaṃse dohaḷaṃ uppādetvā kumbhīlaṃ āha – ‘‘mayhaṃ kho, ayya, imassa vānarindassa hadayamaṃse dohaḷo uppanno’’ti. Kumbhīlo ‘‘sādhu, bhadde, lacchasī’’ti vatvā ‘‘ajja taṃ sāyaṃ dīpakato āgacchantameva gaṇhissāmī’’ti gantvā piṭṭhipāsāṇe nipajji.
બોધિસત્તો દિવસં ચરિત્વા સાયન્હસમયે દીપકે ઠિતોવ પાસાણં ઓલોકેત્વા – ‘‘અયં પાસાણો ઇદાનિ ઉચ્ચતરો ખાયતિ, કિં નુ ખો કારણ’’ન્તિ ચિન્તેસિ. તસ્સ કિર ઉદકપ્પમાણઞ્ચ પાસાણપ્પમાણઞ્ચ સુવવત્થાપિતમેવ હોતિ. તેનસ્સ એતદહોસિ ‘‘અજ્જ ઇમિસ્સા નદિયા ઉદકં નેવ હાયતિ, ન ચ વડ્ઢતિ, અથ ચ પનાયં પાસાણો મહા હુત્વા પઞ્ઞાયતિ, કચ્ચિ નુ ખો એત્થ મય્હં ગહણત્થાય કુમ્ભીલો નિપન્નો’’તિ. સો ‘‘વીમંસામિ તાવ ન’’ન્તિ તત્થેવ ઠત્વા પાસાણેન સદ્ધિં કથેન્તો વિય ‘‘ભો પાસાણા’’તિ વત્વા પટિવચનં અલભન્તો યાવતતિયં ‘‘ભો પાસાણા’’તિ આહ. પાસાણો કિં પટિવચનં દસ્સતિ. પુનપિ વાનરો ‘‘કિં ભો પાસાણ, અજ્જ મય્હં પટિવચનં ન દેસી’’તિ આહ. કુમ્ભીલો ‘‘અદ્ધા અઞ્ઞેસુ દિવસેસુ અયં પાસાણો વાનરિન્દસ્સ પટિવચનં અદાસિ, દસ્સામિ દાનિસ્સ પટિવચન’’ન્તિ ચિન્તેત્વા ‘‘કિં, ભો વાનરિન્દા’’તિ આહ. ‘‘કોસિ ત્વ’’ન્તિ? ‘‘અહં કુમ્ભીલો’’તિ. ‘‘કિમત્થં એત્થ નિપન્નોસી’’તિ? ‘‘તવ હદયમંસં પત્થયમાનો’’તિ. બોધિસત્તો ચિન્તેસિ ‘‘અઞ્ઞો મે ગમનમગ્ગો નત્થિ, અજ્જ મયા એસ કુમ્ભીલો વઞ્ચેતબ્બો’’તિ. અથ નં એવમાહ ‘‘સમ્મ કુમ્ભીલ, અહં અત્તાનં તુય્હં પરિચ્ચજિસ્સામિ, ત્વં મુખં વિવરિત્વા મં તવ સન્તિકં આગતકાલે ગણ્હાહી’’તિ. કુમ્ભીલાનઞ્હિ મુખે વિવટે અક્ખીનિ નિમ્મીલન્તિ. સો તં કારણં અસલ્લક્ખેત્વા મુખં વિવરિ, અથસ્સ અક્ખીનિ પિથીયિંસુ. સો મુખં વિવરિત્વા અક્ખીનિ નિમ્મીલેત્વા નિપજ્જિ. બોધિસત્તો તથાભાવં ઞત્વા દીપકા ઉપ્પતિતો ગન્ત્વા કુમ્ભીલસ્સ મત્થકે અક્કમિત્વા તતો ઉપ્પતિતો વિજ્જુલતા વિય વિજ્જોતમાનો પરતીરે અટ્ઠાસિ.
Bodhisatto divasaṃ caritvā sāyanhasamaye dīpake ṭhitova pāsāṇaṃ oloketvā – ‘‘ayaṃ pāsāṇo idāni uccataro khāyati, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti cintesi. Tassa kira udakappamāṇañca pāsāṇappamāṇañca suvavatthāpitameva hoti. Tenassa etadahosi ‘‘ajja imissā nadiyā udakaṃ neva hāyati, na ca vaḍḍhati, atha ca panāyaṃ pāsāṇo mahā hutvā paññāyati, kacci nu kho ettha mayhaṃ gahaṇatthāya kumbhīlo nipanno’’ti. So ‘‘vīmaṃsāmi tāva na’’nti tattheva ṭhatvā pāsāṇena saddhiṃ kathento viya ‘‘bho pāsāṇā’’ti vatvā paṭivacanaṃ alabhanto yāvatatiyaṃ ‘‘bho pāsāṇā’’ti āha. Pāsāṇo kiṃ paṭivacanaṃ dassati. Punapi vānaro ‘‘kiṃ bho pāsāṇa, ajja mayhaṃ paṭivacanaṃ na desī’’ti āha. Kumbhīlo ‘‘addhā aññesu divasesu ayaṃ pāsāṇo vānarindassa paṭivacanaṃ adāsi, dassāmi dānissa paṭivacana’’nti cintetvā ‘‘kiṃ, bho vānarindā’’ti āha. ‘‘Kosi tva’’nti? ‘‘Ahaṃ kumbhīlo’’ti. ‘‘Kimatthaṃ ettha nipannosī’’ti? ‘‘Tava hadayamaṃsaṃ patthayamāno’’ti. Bodhisatto cintesi ‘‘añño me gamanamaggo natthi, ajja mayā esa kumbhīlo vañcetabbo’’ti. Atha naṃ evamāha ‘‘samma kumbhīla, ahaṃ attānaṃ tuyhaṃ pariccajissāmi, tvaṃ mukhaṃ vivaritvā maṃ tava santikaṃ āgatakāle gaṇhāhī’’ti. Kumbhīlānañhi mukhe vivaṭe akkhīni nimmīlanti. So taṃ kāraṇaṃ asallakkhetvā mukhaṃ vivari, athassa akkhīni pithīyiṃsu. So mukhaṃ vivaritvā akkhīni nimmīletvā nipajji. Bodhisatto tathābhāvaṃ ñatvā dīpakā uppatito gantvā kumbhīlassa matthake akkamitvā tato uppatito vijjulatā viya vijjotamāno paratīre aṭṭhāsi.
કુમ્ભીલો તં અચ્છરિયં દિસ્વા ‘‘ઇમિના વાનરિન્દેન અતિઅચ્છેરકં કત’’ન્તિ ચિન્તેત્વા ‘‘ભો વાનરિન્દ, ઇમસ્મિં લોકે ચતૂહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો પચ્ચામિત્તે અધિભવતિ. તે સબ્બેપિ તુય્હં અબ્ભન્તરે અત્થિ મઞ્ઞે’’તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Kumbhīlo taṃ acchariyaṃ disvā ‘‘iminā vānarindena atiaccherakaṃ kata’’nti cintetvā ‘‘bho vānarinda, imasmiṃ loke catūhi dhammehi samannāgato puggalo paccāmitte adhibhavati. Te sabbepi tuyhaṃ abbhantare atthi maññe’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
૫૭.
57.
‘‘યસ્સેતે ચતુરો ધમ્મા, વાનરિન્દ યથા તવ;
‘‘Yassete caturo dhammā, vānarinda yathā tava;
સચ્ચં ધમ્મો ધિતિ ચાગો, દિટ્ઠં સો અતિવત્તતી’’તિ.
Saccaṃ dhammo dhiti cāgo, diṭṭhaṃ so ativattatī’’ti.
તત્થ યસ્સાતિ યસ્સ કસ્સચિ પુગ્ગલસ્સ. એતેતિ ઇદાનિ વત્તબ્બે પચ્ચક્ખતો નિદ્દિસતિ. ચતુરો ધમ્માતિ ચત્તારો ગુણા. સચ્ચન્તિ વચીસચ્ચં, ‘‘મમ સન્તિકં આગમિસ્સામી’’તિ વત્વા મુસાવાદં અકત્વા આગતોયેવાતિ એતં તે વચીસચ્ચં. ધમ્મોતિ વિચારણપઞ્ઞા, ‘‘એવં કતે ઇદં નામ ભવિસ્સતી’’તિ એસા તે વિચારણપઞ્ઞા અત્થિ. ધિતીતિ અબ્બોચ્છિન્નં વીરિયં વુચ્ચતિ, એતમ્પિ તે અત્થિ. ચાગોતિ અત્તપરિચ્ચાગો, ત્વં અત્તાનં પરિચ્ચજિત્વા મમ સન્તિકં આગતો. યં પનાહં ગણ્હિતું નાસક્ખિં, મય્હમેવેસ દોસો. દિટ્ઠન્તિ પચ્ચામિત્તં. સો અતિવત્તતીતિ યસ્સ પુગ્ગલસ્સ યથા તવ, એવં એતે ચત્તારો ધમ્મા અત્થિ, સો યથા મં અજ્જ ત્વં અતિક્કન્તો, તથેવ અત્તનો પચ્ચામિત્તં અતિક્કમતિ અભિભવતીતિ. એવં કુમ્ભીલો બોધિસત્તં પસંસિત્વા અત્તનો વસટ્ઠાનં ગતો.
Tattha yassāti yassa kassaci puggalassa. Eteti idāni vattabbe paccakkhato niddisati. Caturo dhammāti cattāro guṇā. Saccanti vacīsaccaṃ, ‘‘mama santikaṃ āgamissāmī’’ti vatvā musāvādaṃ akatvā āgatoyevāti etaṃ te vacīsaccaṃ. Dhammoti vicāraṇapaññā, ‘‘evaṃ kate idaṃ nāma bhavissatī’’ti esā te vicāraṇapaññā atthi. Dhitīti abbocchinnaṃ vīriyaṃ vuccati, etampi te atthi. Cāgoti attapariccāgo, tvaṃ attānaṃ pariccajitvā mama santikaṃ āgato. Yaṃ panāhaṃ gaṇhituṃ nāsakkhiṃ, mayhamevesa doso. Diṭṭhanti paccāmittaṃ. So ativattatīti yassa puggalassa yathā tava, evaṃ ete cattāro dhammā atthi, so yathā maṃ ajja tvaṃ atikkanto, tatheva attano paccāmittaṃ atikkamati abhibhavatīti. Evaṃ kumbhīlo bodhisattaṃ pasaṃsitvā attano vasaṭṭhānaṃ gato.
સત્થાપિ ‘‘ન, ભિક્ખવે, દેવદત્તો ઇદાનેવ મય્હં વધાય પરિસક્કતિ, પુબ્બેપિ પરિસક્કિયેવા’’તિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા કુમ્ભીલો દેવદત્તો અહોસિ, ભરિયાસ્સ ચિઞ્ચમાણવિકા, વાનરિન્દો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthāpi ‘‘na, bhikkhave, devadatto idāneva mayhaṃ vadhāya parisakkati, pubbepi parisakkiyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kumbhīlo devadatto ahosi, bhariyāssa ciñcamāṇavikā, vānarindo pana ahameva ahosi’’nti.
વાનરિન્દજાતકવણ્ણના સત્તમા.
Vānarindajātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૫૭. વાનરિન્દજાતકં • 57. Vānarindajātakaṃ