Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૭. વનરોપસુત્તવણ્ણના

    7. Vanaropasuttavaṇṇanā

    ૪૭. સત્તમે ધમ્મટ્ઠા સીલસમ્પન્નાતિ કે ધમ્મટ્ઠા, કે સીલસમ્પન્નાતિ પુચ્છતિ. ભગવા ઇમં પઞ્હં થાવરવત્થુના દીપેન્તો આરામરોપાતિઆદિમાહ. તત્થ આરામરોપાતિ પુપ્ફારામફલારામરોપકા. વનરોપાતિ સયંજાતે અરોપિમવને સીમં પરિક્ખિપિત્વા ચેતિયબોધિચઙ્કમનમણ્ડપકુટિલેણરત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનાનં કારકા છાયૂપગે રુક્ખે રોપેત્વા દદમાનાપિ વનરોપાયેવ નામ. સેતુકારકાતિ વિસમે સેતું કરોન્તિ, ઉદકે નાવં પટિયાદેન્તિ . પપન્તિ પાનીયદાનસાલં. ઉદપાનન્તિ યંકિઞ્ચિ પોક્ખરણીતળાકાદિં. ઉપસ્સયન્તિ વાસાગારં. ‘‘ઉપાસય’’ન્તિપિ પાઠો.

    47. Sattame dhammaṭṭhā sīlasampannāti ke dhammaṭṭhā, ke sīlasampannāti pucchati. Bhagavā imaṃ pañhaṃ thāvaravatthunā dīpento ārāmaropātiādimāha. Tattha ārāmaropāti pupphārāmaphalārāmaropakā. Vanaropāti sayaṃjāte aropimavane sīmaṃ parikkhipitvā cetiyabodhicaṅkamanamaṇḍapakuṭileṇarattiṭṭhānadivāṭṭhānānaṃ kārakā chāyūpage rukkhe ropetvā dadamānāpi vanaropāyeva nāma. Setukārakāti visame setuṃ karonti, udake nāvaṃ paṭiyādenti . Papanti pānīyadānasālaṃ. Udapānanti yaṃkiñci pokkharaṇītaḷākādiṃ. Upassayanti vāsāgāraṃ. ‘‘Upāsaya’’ntipi pāṭho.

    સદા પુઞ્ઞં પવડ્ઢતીતિ ન અકુસલવિતક્કં વા વિતક્કેન્તસ્સ નિદ્દાયન્તસ્સ વા પવડ્ઢતિ. યદા યદા પન અનુસ્સરતિ, તદા તદા તસ્સ વડ્ઢતિ. ઇમમત્થં સન્ધાય ‘‘સદા પુઞ્ઞં પવડ્ઢતી’’તિ વુત્તં. ધમ્મટ્ઠા સીલસમ્પન્નાતિ તસ્મિં ધમ્મે ઠિતત્તા તેનપિ સીલેન સમ્પન્નત્તા ધમ્મટ્ઠા સીલસમ્પન્ના. અથ વા એવરૂપાનિ પુઞ્ઞાનિ કરોન્તાનં દસ કુસલા ધમ્મા પૂરેન્તિ, તેસુ ઠિતત્તા ધમ્મટ્ઠા. તેનેવ ચ સીલેન સમ્પન્નત્તા સીલસમ્પન્નાતિ. સત્તમં.

    Sadā puññaṃ pavaḍḍhatīti na akusalavitakkaṃ vā vitakkentassa niddāyantassa vā pavaḍḍhati. Yadā yadā pana anussarati, tadā tadā tassa vaḍḍhati. Imamatthaṃ sandhāya ‘‘sadā puññaṃ pavaḍḍhatī’’ti vuttaṃ. Dhammaṭṭhā sīlasampannāti tasmiṃ dhamme ṭhitattā tenapi sīlena sampannattā dhammaṭṭhā sīlasampannā. Atha vā evarūpāni puññāni karontānaṃ dasa kusalā dhammā pūrenti, tesu ṭhitattā dhammaṭṭhā. Teneva ca sīlena sampannattā sīlasampannāti. Sattamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. વનરોપસુત્તં • 7. Vanaropasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૭. વનરોપસુત્તવણ્ણના • 7. Vanaropasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact