Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૭. વનરોપસુત્તવણ્ણના

    7. Vanaropasuttavaṇṇanā

    ૪૭. કેસન્તિ સામિવસેન વુત્તકસદ્દો ‘‘ધમ્મટ્ઠા સીલસમ્પન્ના’’તિ એત્થ પચ્ચત્તબહુવચનવસેન પરિણામેતબ્બો. અત્થવસેન હિ વિભત્તિવિપરિણામો. કે જનાતિ એત્થ વા વુત્તકેસદ્દો સીહવિલોકનનયેન આનેત્વા યોજેતબ્બોતિ આહ ‘‘કે ધમ્મટ્ઠા, કે સીલસમ્પન્ના’’તિ? પુચ્છતીતિ ઇમિના તત્થ કારણમાહ. ફલાદિસમ્પત્તિયા આરમન્તિ એત્થ સત્તાતિ આરામો. આરામે રોપેન્તિ નિપ્ફાદેન્તીતિ આરામરોપા. વનીયતિ છાયાસમ્પત્તિયા ભજીયતીતિ વનં. તત્થ યં ઉપવનલક્ખણં વનં, તં આરામગ્ગહણેનેવ ગહિતન્તિ તપોવનલક્ખણં, તં દસ્સેન્તો ‘‘સીમં પરિક્ખિપિત્વા’’તિઆદિમાહ. વિસમેતિ ઉદકચિક્ખલ્લેન વિસમે પદેસે. પાનીયં પિવન્તિ એત્થાતિ પપા, તં પપં. ઉદકં પીયતિ એત્થાતિ વા પપા. તળાકાદીતિ આદિ-સદ્દેન માતિકં સઙ્ગણ્હાતિ.

    47.Kesanti sāmivasena vuttakasaddo ‘‘dhammaṭṭhā sīlasampannā’’ti ettha paccattabahuvacanavasena pariṇāmetabbo. Atthavasena hi vibhattivipariṇāmo. Ke janāti ettha vā vuttakesaddo sīhavilokananayena ānetvā yojetabboti āha ‘‘ke dhammaṭṭhā, ke sīlasampannā’’ti? Pucchatīti iminā tattha kāraṇamāha. Phalādisampattiyā āramanti ettha sattāti ārāmo. Ārāme ropenti nipphādentīti ārāmaropā. Vanīyati chāyāsampattiyā bhajīyatīti vanaṃ. Tattha yaṃ upavanalakkhaṇaṃ vanaṃ, taṃ ārāmaggahaṇeneva gahitanti tapovanalakkhaṇaṃ, taṃ dassento ‘‘sīmaṃ parikkhipitvā’’tiādimāha. Visameti udakacikkhallena visame padese. Pānīyaṃ pivanti etthāti papā, taṃ papaṃ. Udakaṃ pīyati etthāti vā papā. Taḷākādīti ādi-saddena mātikaṃ saṅgaṇhāti.

    ઇમમત્થં સન્ધાયાતિ ઇમિના કમ્મપ્પથપ્પત્તં પટિક્ખિપતિ. અત્તના કતઞ્હિ પુઞ્ઞં અનુસ્સરતો તં આરબ્ભ બહું પુઞ્ઞં પસવતિ, ન પન યથા કતં પુઞ્ઞં સયમેવ પવડ્ઢતિ. તસ્મિં ધમ્મે ઠિતત્તાતિ તસ્મિં આરામરોપનાદિધમ્મે પતિટ્ઠિતત્તા. તેનપિ સીલેન સમ્પન્નત્તાતિ તેન યથાવુત્તધમ્મે કતસીલે ઠત્વા ચિણ્ણેન તદઞ્ઞેનપિ કાયવાચસિકસંવરલક્ખણેન સીલેન સમન્નાગતત્તા. દસ કુસલા ધમ્મા પૂરેન્તિ દુચ્ચરિતપરિવજ્જનતો. સેસં વુત્તનયમેવ.

    Imamatthaṃsandhāyāti iminā kammappathappattaṃ paṭikkhipati. Attanā katañhi puññaṃ anussarato taṃ ārabbha bahuṃ puññaṃ pasavati, na pana yathā kataṃ puññaṃ sayameva pavaḍḍhati. Tasmiṃ dhamme ṭhitattāti tasmiṃ ārāmaropanādidhamme patiṭṭhitattā. Tenapi sīlena sampannattāti tena yathāvuttadhamme katasīle ṭhatvā ciṇṇena tadaññenapi kāyavācasikasaṃvaralakkhaṇena sīlena samannāgatattā. Dasa kusalā dhammā pūrenti duccaritaparivajjanato. Sesaṃ vuttanayameva.

    વનરોપસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vanaropasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. વનરોપસુત્તં • 7. Vanaropasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. વનરોપસુત્તવણ્ણના • 7. Vanaropasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact