Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. વનવચ્છત્થેરઅપદાનં

    9. Vanavacchattheraapadānaṃ

    ૨૫૧.

    251.

    ‘‘ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પે, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    કસ્સપો નામ ગોત્તેન, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    ૨૫૨.

    252.

    ‘‘તદાહં પબ્બજિત્વાન, તસ્સ બુદ્ધસ્સ સાસને;

    ‘‘Tadāhaṃ pabbajitvāna, tassa buddhassa sāsane;

    યાવજીવં ચરિત્વાન, બ્રહ્મચારં તતો ચુતો.

    Yāvajīvaṃ caritvāna, brahmacāraṃ tato cuto.

    ૨૫૩.

    253.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૨૫૪.

    254.

    ‘‘તતો ચુતો અરઞ્ઞમ્હિ, કપોતો આસહં તહિં;

    ‘‘Tato cuto araññamhi, kapoto āsahaṃ tahiṃ;

    વસતે ગુણસમ્પન્નો, ભિક્ખુ ઝાનરતો સદા.

    Vasate guṇasampanno, bhikkhu jhānarato sadā.

    ૨૫૫.

    255.

    ‘‘મેત્તચિત્તો કારુણિકો, સદા પમુદિતાનનો;

    ‘‘Mettacitto kāruṇiko, sadā pamuditānano;

    ઉપેક્ખકો મહાવીરો, અપ્પમઞ્ઞાસુ કોવિદો.

    Upekkhako mahāvīro, appamaññāsu kovido.

    ૨૫૬.

    256.

    ‘‘વિનીવરણસઙ્કપ્પે, સબ્બસત્તહિતાસયે;

    ‘‘Vinīvaraṇasaṅkappe, sabbasattahitāsaye;

    વિસટ્ઠો નચિરેનાસિં, તસ્મિં સુગતસાવકે.

    Visaṭṭho nacirenāsiṃ, tasmiṃ sugatasāvake.

    ૨૫૭.

    257.

    ‘‘ઉપેચ્ચ પાદમૂલમ્હિ, નિસિન્નસ્સ તદાસ્સમે;

    ‘‘Upecca pādamūlamhi, nisinnassa tadāssame;

    કદાચિ સામિસં દેતિ, ધમ્મં દેસેસિ ચેકદા.

    Kadāci sāmisaṃ deti, dhammaṃ desesi cekadā.

    ૨૫૮.

    258.

    ‘‘તદા વિપુલપેમેન, ઉપાસિત્વા જિનત્રજં;

    ‘‘Tadā vipulapemena, upāsitvā jinatrajaṃ;

    તતો ચુતો ગતો સગ્ગં, પવાસો સઘરં યથા.

    Tato cuto gato saggaṃ, pavāso sagharaṃ yathā.

    ૨૫૯.

    259.

    ‘‘સગ્ગા ચુતો મનુસ્સેસુ, નિબ્બત્તો પુઞ્ઞકમ્મુના;

    ‘‘Saggā cuto manussesu, nibbatto puññakammunā;

    અગારં છડ્ડયિત્વાન, પબ્બજિં બહુસો અહં.

    Agāraṃ chaḍḍayitvāna, pabbajiṃ bahuso ahaṃ.

    ૨૬૦.

    260.

    ‘‘સમણો તાપસો વિપ્પો, પરિબ્બજો તથેવહં;

    ‘‘Samaṇo tāpaso vippo, paribbajo tathevahaṃ;

    હુત્વા વસિં અરઞ્ઞમ્હિ, અનેકસતસો અહં.

    Hutvā vasiṃ araññamhi, anekasataso ahaṃ.

    ૨૬૧.

    261.

    ‘‘પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, રમ્મે કપિલવત્થવે;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, ramme kapilavatthave;

    વચ્છગોત્તો દિજો તસ્સ, જાયાય અહમોક્કમિં.

    Vacchagotto dijo tassa, jāyāya ahamokkamiṃ.

    ૨૬૨.

    262.

    ‘‘માતુ મે દોહળો આસિ, તિરોકુચ્છિગતસ્સ મે;

    ‘‘Mātu me dohaḷo āsi, tirokucchigatassa me;

    જાયમાનસમીપમ્હિ, વનવાસાય નિચ્છયો.

    Jāyamānasamīpamhi, vanavāsāya nicchayo.

    ૨૬૩.

    263.

    ‘‘તતો મે અજની માતા, રમણીયે વનન્તરે;

    ‘‘Tato me ajanī mātā, ramaṇīye vanantare;

    ગબ્ભતો નિક્ખમન્તં મં, કાસાયેન પટિગ્ગહું.

    Gabbhato nikkhamantaṃ maṃ, kāsāyena paṭiggahuṃ.

    ૨૬૪.

    264.

    ‘‘તતો કુમારો સિદ્ધત્થો, જાતો સક્યકુલદ્ધજો;

    ‘‘Tato kumāro siddhattho, jāto sakyakuladdhajo;

    તસ્સ મિત્તો પિયો આસિં, સંવિસટ્ઠો સુમાનિયો.

    Tassa mitto piyo āsiṃ, saṃvisaṭṭho sumāniyo.

    ૨૬૫.

    265.

    ‘‘સત્તસારેભિનિક્ખન્તે, ઓહાય વિપુલં યસં;

    ‘‘Sattasārebhinikkhante, ohāya vipulaṃ yasaṃ;

    અહમ્પિ પબ્બજિત્વાન, હિમવન્તમુપાગમિં.

    Ahampi pabbajitvāna, himavantamupāgamiṃ.

    ૨૬૬.

    266.

    ‘‘વનાલયં ભાવનીયં, કસ્સપં ધુતવાદિકં;

    ‘‘Vanālayaṃ bhāvanīyaṃ, kassapaṃ dhutavādikaṃ;

    દિસ્વા સુત્વા જિનુપ્પાદં, ઉપેસિં નરસારથિં.

    Disvā sutvā jinuppādaṃ, upesiṃ narasārathiṃ.

    ૨૬૭.

    267.

    ‘‘સો મે ધમ્મમદેસેસિ, સબ્બત્થં સમ્પકાસયં;

    ‘‘So me dhammamadesesi, sabbatthaṃ sampakāsayaṃ;

    તતોહં પબ્બજિત્વાન, વનમેવ પુનાગમં 1.

    Tatohaṃ pabbajitvāna, vanameva punāgamaṃ 2.

    ૨૬૮.

    268.

    ‘‘તત્થાપ્પમત્તો વિહરં, છળભિઞ્ઞા અફસ્સયિં 3;

    ‘‘Tatthāppamatto viharaṃ, chaḷabhiññā aphassayiṃ 4;

    અહો સુલદ્ધલાભોમ્હિ, સુમિત્તેનાનુકમ્પિતો.

    Aho suladdhalābhomhi, sumittenānukampito.

    ૨૬૯.

    269.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૨૭૦.

    270.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૨૭૧.

    271.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા વનવચ્છો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā vanavaccho thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    વનવચ્છત્થેરસ્સાપદાનં નવમં.

    Vanavacchattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. પુનાગમિં (સી॰ પી॰), પુનોક્કમં (સ્યા॰)
    2. punāgamiṃ (sī. pī.), punokkamaṃ (syā.)
    3. અપસ્સયિં (સ્યા॰ ક॰)
    4. apassayiṃ (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૯. વનવચ્છત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 9. Vanavacchattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact