Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૨. વઙ્ગીસસુત્તવણ્ણના

    12. Vaṅgīsasuttavaṇṇanā

    ૨૨૦. દ્વાદસમે આયસ્માતિ પિયવચનં. વઙ્ગીસોતિ તસ્સ થેરસ્સ નામં. સો કિર પુબ્બે પદુમુત્તરકાલે પટિભાનસમ્પન્નં સાવકં દિસ્વા દાનં દત્વા પત્થનં કત્વા કપ્પસતસહસ્સં પારમિયો પૂરેત્વા અમ્હાકં ભગવતો કાલે સકલજમ્બુદીપે વાદકામતાય જમ્બુસાખં પરિહરિત્વા એકેન પરિબ્બાજકેન સદ્ધિં વાદં કત્વા વાદે જયપરાજયાનુભાવેન તેનેવ પરિબ્બાજકેન સદ્ધિં સંવાસં કપ્પેત્વા વસમાનાય એકિસ્સા પરિબ્બાજિકાય કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તો વયં આગમ્મ માતિતો પઞ્ચવાદસતાનિ, પિતિતો પઞ્ચવાદસતાનીતિ વાદસહસ્સં ઉગ્ગણ્હિત્વા વિચરતિ. એકઞ્ચ વિજ્જં જાનાતિ, યં વિજ્જં પરિજપ્પિત્વા મતાનં સીસં અઙ્ગુલિયા પહરિત્વા – ‘‘અસુકટ્ઠાને નિબ્બત્તો’’તિ જાનાતિ. સો અનુપુબ્બેન ગામનિગમાદીસુ વિચરન્તો પઞ્ચહિ માણવકસતેહિ સદ્ધિં સાવત્થિં અનુપ્પત્તો નગરદ્વારે સાલાય નિસીદતિ.

    220. Dvādasame āyasmāti piyavacanaṃ. Vaṅgīsoti tassa therassa nāmaṃ. So kira pubbe padumuttarakāle paṭibhānasampannaṃ sāvakaṃ disvā dānaṃ datvā patthanaṃ katvā kappasatasahassaṃ pāramiyo pūretvā amhākaṃ bhagavato kāle sakalajambudīpe vādakāmatāya jambusākhaṃ pariharitvā ekena paribbājakena saddhiṃ vādaṃ katvā vāde jayaparājayānubhāvena teneva paribbājakena saddhiṃ saṃvāsaṃ kappetvā vasamānāya ekissā paribbājikāya kucchimhi nibbatto vayaṃ āgamma mātito pañcavādasatāni, pitito pañcavādasatānīti vādasahassaṃ uggaṇhitvā vicarati. Ekañca vijjaṃ jānāti, yaṃ vijjaṃ parijappitvā matānaṃ sīsaṃ aṅguliyā paharitvā – ‘‘asukaṭṭhāne nibbatto’’ti jānāti. So anupubbena gāmanigamādīsu vicaranto pañcahi māṇavakasatehi saddhiṃ sāvatthiṃ anuppatto nagaradvāre sālāya nisīdati.

    તદા ચ નગરવાસિનો પુરેભત્તં દાનં દત્વા પચ્છાભત્તં સુદ્ધુત્તરાસઙ્ગા ગન્ધમાલાદિહત્થા ધમ્મસ્સવનાય વિહારં ગચ્છન્તિ. માણવો દિસ્વા, ‘‘કહં ગચ્છથા’’તિ? પુચ્છિ. તે ‘‘દસબલસ્સ સન્તિકં ધમ્મસ્સવનાયા’’તિ આહંસુ. સોપિ સપરિવારો તેહિ સદ્ધિં ગન્ત્વા પટિસન્થારં કત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. અથ નં ભગવા આહ – ‘‘વઙ્ગીસ, ભદ્દકં કિર સિપ્પં જાનાસી’’તિ. ‘‘ભો ગોતમ, અહં બહુસિપ્પં જાનામિ. તુમ્હે કતરં સન્ધાય વદથા’’તિ? છવદૂસકસિપ્પન્તિ. આમ, ભો ગોતમાતિ. અથસ્સ ભગવા અત્તનો આનુભાવેન નિરયે નિબ્બત્તસ્સ સીસં દસ્સેત્વા, ‘‘વઙ્ગીસ, અયં કહં નિબ્બત્તો’’તિ પુચ્છિ. સો મન્તં જપ્પિત્વા અઙ્ગુલિયા પહરિત્વા ‘‘નિરયે’’તિ આહ. ‘‘સાધુ, વઙ્ગીસ, સુકથિત’’ન્તિ દેવલોકે નિબ્બત્તસ્સ સીસં દસ્સેસિ. તમ્પિ સો તથેવ બ્યાકાસિ. અથસ્સ ખીણાસવસ્સ સીસં દસ્સેસિ. સો પુનપ્પુનં મન્તં પરિવત્તેત્વાપિ અઙ્ગુલિયા પહરિત્વાપિ નિબ્બત્તટ્ઠાનં ન પસ્સતિ.

    Tadā ca nagaravāsino purebhattaṃ dānaṃ datvā pacchābhattaṃ suddhuttarāsaṅgā gandhamālādihatthā dhammassavanāya vihāraṃ gacchanti. Māṇavo disvā, ‘‘kahaṃ gacchathā’’ti? Pucchi. Te ‘‘dasabalassa santikaṃ dhammassavanāyā’’ti āhaṃsu. Sopi saparivāro tehi saddhiṃ gantvā paṭisanthāraṃ katvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Atha naṃ bhagavā āha – ‘‘vaṅgīsa, bhaddakaṃ kira sippaṃ jānāsī’’ti. ‘‘Bho gotama, ahaṃ bahusippaṃ jānāmi. Tumhe kataraṃ sandhāya vadathā’’ti? Chavadūsakasippanti. Āma, bho gotamāti. Athassa bhagavā attano ānubhāvena niraye nibbattassa sīsaṃ dassetvā, ‘‘vaṅgīsa, ayaṃ kahaṃ nibbatto’’ti pucchi. So mantaṃ jappitvā aṅguliyā paharitvā ‘‘niraye’’ti āha. ‘‘Sādhu, vaṅgīsa, sukathita’’nti devaloke nibbattassa sīsaṃ dassesi. Tampi so tatheva byākāsi. Athassa khīṇāsavassa sīsaṃ dassesi. So punappunaṃ mantaṃ parivattetvāpi aṅguliyā paharitvāpi nibbattaṭṭhānaṃ na passati.

    અથ નં ભગવા ‘‘કિલમસિ, વઙ્ગીસા’’તિ આહ? આમ ભો, ગોતમાતિ. પુનપ્પુનં ઉપધારેહીતિ. તથા કરોન્તોપિ અદિસ્વા, ‘‘તુમ્હે, ભો ગોતમ, જાનાથા’’તિ આહ. આમ, વઙ્ગીસ, મં નિસ્સાય ચેસ ગતો, અહમસ્સ ગતિં જાનામીતિ. મન્તેન જાનાસિ, ભો ગોતમાતિ? આમ, વઙ્ગીસ, એકેન મન્તેનેવ જાનામીતિ. ભો ગોતમ, મય્હં મન્તેન ઇમં મન્તં દેથાતિ. અમૂલિકો, વઙ્ગીસ, મય્હં મન્તોતિ. દેથ, ભો ગોતમાતિ. ન સક્કા મય્હં સન્તિકે અપબ્બજિતસ્સ દાતુન્તિ. સો અન્તેવાસિકે આમન્તેસિ – ‘‘તાતા સમણો ગોતમો અતિરેકસિપ્પં જાનાતિ, અહં ઇમસ્સ સન્તિકે પબ્બજિત્વા સિપ્પં ગણ્હામિ, તતો સકલજમ્બુદીપે અમ્હેહિ બહુતરં જાનન્તો નામ ન ભવિસ્સતિ. તુમ્હે યાવ અહં આગચ્છામિ, તાવ અનુક્કણ્ઠિત્વા વિચરથા’’તિ તે ઉય્યોજેત્વા ‘‘પબ્બાજેથ મ’’ન્તિ આહ. સત્થા નિગ્રોધકપ્પસ્સ પટિપાદેસિ. થેરો તં અત્તનો વસનટ્ઠાનં નેત્વા પબ્બાજેસિ. સો પબ્બજિત્વા સત્થુ સન્તિકં આગમ્મ વન્દિત્વા ઠિતો ‘‘સિપ્પં દેથા’’તિ યાચિ. વઙ્ગીસ, તુમ્હે સિપ્પં ગણ્હન્તા અલોણભોજનથણ્ડિલસેય્યાદીહિ પરિકમ્મં કત્વા ગણ્હથ, ઇમસ્સાપિ સિપ્પસ્સ પરિકમ્મં અત્થિ, તં તાવ કરોહીતિ. સાધુ, ભન્તેતિ. અથસ્સ સત્થા દ્વત્તિંસાકારકમ્મટ્ઠાનં આચિક્ખિ. સો તં અનુલોમપટિલોમં મનસિકરોન્તો વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અનુક્કમેન અરહત્તં પાપુણિ.

    Atha naṃ bhagavā ‘‘kilamasi, vaṅgīsā’’ti āha? Āma bho, gotamāti. Punappunaṃ upadhārehīti. Tathā karontopi adisvā, ‘‘tumhe, bho gotama, jānāthā’’ti āha. Āma, vaṅgīsa, maṃ nissāya cesa gato, ahamassa gatiṃ jānāmīti. Mantena jānāsi, bho gotamāti? Āma, vaṅgīsa, ekena manteneva jānāmīti. Bho gotama, mayhaṃ mantena imaṃ mantaṃ dethāti. Amūliko, vaṅgīsa, mayhaṃ mantoti. Detha, bho gotamāti. Na sakkā mayhaṃ santike apabbajitassa dātunti. So antevāsike āmantesi – ‘‘tātā samaṇo gotamo atirekasippaṃ jānāti, ahaṃ imassa santike pabbajitvā sippaṃ gaṇhāmi, tato sakalajambudīpe amhehi bahutaraṃ jānanto nāma na bhavissati. Tumhe yāva ahaṃ āgacchāmi, tāva anukkaṇṭhitvā vicarathā’’ti te uyyojetvā ‘‘pabbājetha ma’’nti āha. Satthā nigrodhakappassa paṭipādesi. Thero taṃ attano vasanaṭṭhānaṃ netvā pabbājesi. So pabbajitvā satthu santikaṃ āgamma vanditvā ṭhito ‘‘sippaṃ dethā’’ti yāci. Vaṅgīsa, tumhe sippaṃ gaṇhantā aloṇabhojanathaṇḍilaseyyādīhi parikammaṃ katvā gaṇhatha, imassāpi sippassa parikammaṃ atthi, taṃ tāva karohīti. Sādhu, bhanteti. Athassa satthā dvattiṃsākārakammaṭṭhānaṃ ācikkhi. So taṃ anulomapaṭilomaṃ manasikaronto vipassanaṃ vaḍḍhetvā anukkamena arahattaṃ pāpuṇi.

    વિમુત્તિસુખં પટિસંવેદીતિ એવં અરહત્તં પત્વા વિમુત્તિસુખં પટિસંવેદેન્તો. કાવેય્યમત્તાતિ કાવેય્યેન કબ્બકરણેન મત્તા. ખન્ધાયતનધાતુયોતિ ઇમાનિ ખન્ધાદીનિ પકાસેન્તો ધમ્મં દેસેસિ. યે નિયામગતદ્દસાતિ યે નિયામગતા ચેવ નિયામદસ્સાતિ ચ. સ્વાગતન્તિ સુઆગમનં. ઇદ્ધિપત્તોમ્હીતિ ઇમિના ઇદ્ધિવિધઞાણં ગહિતં. ચેતોપરિયાયકોવિદોતિ ઇમિના ચેતોપરિયઞાણં. દિબ્બસોતં પન અવુત્તમ્પિ ગહિતમેવ હોતિ. એવં છ અભિઞ્ઞાપત્તો એસો મહાસાવકોતિ વેદિતબ્બો. દ્વાદસમં.

    Vimuttisukhaṃ paṭisaṃvedīti evaṃ arahattaṃ patvā vimuttisukhaṃ paṭisaṃvedento. Kāveyyamattāti kāveyyena kabbakaraṇena mattā. Khandhāyatanadhātuyoti imāni khandhādīni pakāsento dhammaṃ desesi. Ye niyāmagataddasāti ye niyāmagatā ceva niyāmadassāti ca. Svāgatanti suāgamanaṃ. Iddhipattomhīti iminā iddhividhañāṇaṃ gahitaṃ. Cetopariyāyakovidoti iminā cetopariyañāṇaṃ. Dibbasotaṃ pana avuttampi gahitameva hoti. Evaṃ cha abhiññāpatto eso mahāsāvakoti veditabbo. Dvādasamaṃ.

    ઇતિ સારત્થપ્પકાસિનિયા

    Iti sāratthappakāsiniyā

    સંયુત્તનિકાય-અટ્ઠકથાય

    Saṃyuttanikāya-aṭṭhakathāya

    વઙ્ગીસસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vaṅgīsasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૨. વઙ્ગીસસુત્તં • 12. Vaṅgīsasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૨. વઙ્ગીસસુત્તવણ્ણના • 12. Vaṅgīsasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact