Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā

    ૨૧. મહાનિપાતો

    21. Mahānipāto

    ૧. વઙ્ગીસત્થેરગાથાવણ્ણના

    1. Vaṅgīsattheragāthāvaṇṇanā

    સત્તતિનિપાતે નિક્ખન્તં વત મં સન્તન્તિઆદિકા આયસ્મતો વઙ્ગીસત્થેરસ્સ ગાથા. કા ઉપ્પત્તિ? અયં કિર પદુમુત્તરબુદ્ધકાલે હંસવતીનગરે મહાભોગકુલે નિબ્બત્તો, પુરિમનયેનેવ વિહારં ગન્ત્વા ધમ્મં સુણન્તો સત્થારં એકં ભિક્ખું પટિભાનવન્તાનં અગ્ગટ્ઠાને ઠપેન્તં દિસ્વા સત્થુ અધિકારકમ્મં કત્વા – ‘‘અહમ્પિ અનાગતે પટિભાનવન્તાનં અગ્ગો ભવેય્ય’’ન્તિ પત્થનં કત્વા, સત્થારા બ્યાકતો યાવજીવં કુસલં કત્વા દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા વઙ્ગીસોતિ લદ્ધનામો તયો બેદે ઉગ્ગણ્હન્તો આચરિયં આરાધેત્વા, છવસીસમન્તં નામ સિક્ખિત્વા છવસીસં નખેન આકોટેત્વા ‘‘અયં સત્તો અસુકયોનિયં નિબ્બત્તો’’તિ જાનાતિ.

    Sattatinipāte nikkhantaṃ vata maṃ santantiādikā āyasmato vaṅgīsattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayaṃ kira padumuttarabuddhakāle haṃsavatīnagare mahābhogakule nibbatto, purimanayeneva vihāraṃ gantvā dhammaṃ suṇanto satthāraṃ ekaṃ bhikkhuṃ paṭibhānavantānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapentaṃ disvā satthu adhikārakammaṃ katvā – ‘‘ahampi anāgate paṭibhānavantānaṃ aggo bhaveyya’’nti patthanaṃ katvā, satthārā byākato yāvajīvaṃ kusalaṃ katvā devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ brāhmaṇakule nibbattitvā vaṅgīsoti laddhanāmo tayo bede uggaṇhanto ācariyaṃ ārādhetvā, chavasīsamantaṃ nāma sikkhitvā chavasīsaṃ nakhena ākoṭetvā ‘‘ayaṃ satto asukayoniyaṃ nibbatto’’ti jānāti.

    બ્રાહ્મણા ‘‘અયં અમ્હાકં જીવિતમગ્ગો’’તિ ઞત્વા વઙ્ગીસં ગહેત્વા પટિચ્છન્નયાને નિસીદાપેત્વા ગામનિગમરાજધાનિયો વિચરન્તિ. વઙ્ગીસોપિ તિવસ્સમત્થકે મતાનમ્પિ સીસં આહરાપેત્વા નખેન આકોટેત્વા ‘‘અયં સત્તો અસુકયોનિયં નિબ્બત્તો’’તિ વત્વા મહાજનસ્સ કઙ્ખચ્છેદનત્થં તે તે જને આવાહેત્વા અત્તનો અત્તનો ગતિં કથાપેતિ. તેન તસ્મિં મહાજનો અભિપ્પસીદતિ. સો તં નિસ્સાય મહાજનસ્સ હત્થતો સતમ્પિ સહસ્સમ્પિ લભતીતિ. બ્રાહ્મણા વઙ્ગીસમાદાય યથારુચિં વિચરિત્વા પુન સાવત્થિં અગમંસુ. વઙ્ગીસો સત્થુ ગુણે સુત્વા સત્થારં ઉપસઙ્કમિતુકામો અહોસિ. બ્રાહ્મણા ‘‘સમણો ગોતમો માયાય તં આવટ્ટેસ્સતી’’તિ પટિક્ખિપિંસુ. વઙ્ગીસો તેસં વચનં અનાદિયિત્વા સત્થુ સન્તિકં ગન્ત્વા મધુરપટિસન્થારં કત્વા એકમન્તં નિસીદિ.

    Brāhmaṇā ‘‘ayaṃ amhākaṃ jīvitamaggo’’ti ñatvā vaṅgīsaṃ gahetvā paṭicchannayāne nisīdāpetvā gāmanigamarājadhāniyo vicaranti. Vaṅgīsopi tivassamatthake matānampi sīsaṃ āharāpetvā nakhena ākoṭetvā ‘‘ayaṃ satto asukayoniyaṃ nibbatto’’ti vatvā mahājanassa kaṅkhacchedanatthaṃ te te jane āvāhetvā attano attano gatiṃ kathāpeti. Tena tasmiṃ mahājano abhippasīdati. So taṃ nissāya mahājanassa hatthato satampi sahassampi labhatīti. Brāhmaṇā vaṅgīsamādāya yathāruciṃ vicaritvā puna sāvatthiṃ agamaṃsu. Vaṅgīso satthu guṇe sutvā satthāraṃ upasaṅkamitukāmo ahosi. Brāhmaṇā ‘‘samaṇo gotamo māyāya taṃ āvaṭṭessatī’’ti paṭikkhipiṃsu. Vaṅgīso tesaṃ vacanaṃ anādiyitvā satthu santikaṃ gantvā madhurapaṭisanthāraṃ katvā ekamantaṃ nisīdi.

    તં સત્થા પુચ્છિ – ‘‘વઙ્ગીસ, કિઞ્ચિ સિપ્પં જાનાસી’’તિ? ‘‘આમ, ભો ગોતમ, છવસીસમન્તં નામ જાનામિ. તેન તિવસ્સમત્થકે મતાનમ્પિ સીસં નખેન આકોટેત્વા નિબ્બત્તટ્ઠાનં જાનામી’’તિ. સત્થા તસ્સ એકં નિરયે નિબ્બત્તસ્સ સીસં દસ્સેસિ, એકં મનુસ્સેસુ , એકં દેવેસુ, એકં પરિનિબ્બુતસ્સ સીસં દસ્સેસિ. સો પઠમં સીસં આકોટેત્વા, ‘‘ભો ગોતમ, અયં સત્તો નિરયે નિબ્બત્તો’’તિ આહ. ‘‘સાધુ, વઙ્ગીસ, સુટ્ઠુ તયા દિટ્ઠં. અયં સત્તો કુહિં નિબ્બત્તો’’તિ પુચ્છિ. ‘‘મનુસ્સલોકે’’તિ. ‘‘અયં કુહિ’’ન્તિ? ‘‘દેવલોકે’’તિ તિણ્ણન્નમ્પિ નિબ્બત્તટ્ઠાનં કથેસિ. પરિનિબ્બુતસ્સ પન સીસં નખેન આકોટેન્તો નેવ અન્તં ન કોટિં પસ્સિ. અથ નં સત્થા ‘‘ન સક્કોસિ વઙ્ગીસા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘ઉપપરિક્ખામિ તાવા’’તિ પુનપ્પુનં પરિવત્તેત્વા આકોટેન્તોપિ બાહિરકમન્તેન ખીણાસવસ્સ ગતિં કથં જાનિસ્સતિ, અથસ્સ મત્થકતો સેદો મુચ્ચિ. સો લજ્જિત્વા તુણ્હીભૂતો અટ્ઠાસિ. અથ નં સત્થા – ‘‘કિલમસિ, વઙ્ગીસા’’તિ આહ. ‘‘આમ, ભો ગોતમ, ઇમસ્સ ઉપ્પન્નટ્ઠાનં જાનિતું ન સક્કોમિ, સચે તુમ્હે જાનાથ, કથેથા’’તિ. ‘‘વઙ્ગીસ, અહં એતમ્પિ જાનામિ, ઇતો ઉત્તરિતરમ્પિ જાનામી’’તિ વત્વા –

    Taṃ satthā pucchi – ‘‘vaṅgīsa, kiñci sippaṃ jānāsī’’ti? ‘‘Āma, bho gotama, chavasīsamantaṃ nāma jānāmi. Tena tivassamatthake matānampi sīsaṃ nakhena ākoṭetvā nibbattaṭṭhānaṃ jānāmī’’ti. Satthā tassa ekaṃ niraye nibbattassa sīsaṃ dassesi, ekaṃ manussesu , ekaṃ devesu, ekaṃ parinibbutassa sīsaṃ dassesi. So paṭhamaṃ sīsaṃ ākoṭetvā, ‘‘bho gotama, ayaṃ satto niraye nibbatto’’ti āha. ‘‘Sādhu, vaṅgīsa, suṭṭhu tayā diṭṭhaṃ. Ayaṃ satto kuhiṃ nibbatto’’ti pucchi. ‘‘Manussaloke’’ti. ‘‘Ayaṃ kuhi’’nti? ‘‘Devaloke’’ti tiṇṇannampi nibbattaṭṭhānaṃ kathesi. Parinibbutassa pana sīsaṃ nakhena ākoṭento neva antaṃ na koṭiṃ passi. Atha naṃ satthā ‘‘na sakkosi vaṅgīsā’’ti pucchi. ‘‘Upaparikkhāmi tāvā’’ti punappunaṃ parivattetvā ākoṭentopi bāhirakamantena khīṇāsavassa gatiṃ kathaṃ jānissati, athassa matthakato sedo mucci. So lajjitvā tuṇhībhūto aṭṭhāsi. Atha naṃ satthā – ‘‘kilamasi, vaṅgīsā’’ti āha. ‘‘Āma, bho gotama, imassa uppannaṭṭhānaṃ jānituṃ na sakkomi, sace tumhe jānātha, kathethā’’ti. ‘‘Vaṅgīsa, ahaṃ etampi jānāmi, ito uttaritarampi jānāmī’’ti vatvā –

    ‘‘ચુતિં યો વેદિ સત્તાનં, ઉપપત્તિઞ્ચ સબ્બસો;

    ‘‘Cutiṃ yo vedi sattānaṃ, upapattiñca sabbaso;

    અસત્તં સુગતં બુદ્ધં, તમહં બ્રૂમિ બ્રાહ્મણં.

    Asattaṃ sugataṃ buddhaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘યસ્સ ગતિં ન જાનન્તિ, દેવા ગન્ધબ્બમાનુસા;

    ‘‘Yassa gatiṃ na jānanti, devā gandhabbamānusā;

    ખીણાસવં અરહન્તં, તમહં બ્રૂમિ બ્રાહ્મણ’’ન્તિ. (ધ॰ પ॰ ૪૧૯-૪૨૦; સુ॰ નિ॰ ૬૪૮-૬૪૯) –

    Khīṇāsavaṃ arahantaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇa’’nti. (dha. pa. 419-420; su. ni. 648-649) –

    ઇમા દ્વે ગાથા અભાસિ. વઙ્ગીસો ‘‘તેન હિ, ભો ગોતમ, તં વિજ્જં મે દેથા’’તિ અપચિતિં દસ્સેત્વા સત્થુ સન્તિકે નિસીદિ. સત્થા ‘‘અમ્હેહિ સમાનલિઙ્ગસ્સ દેમા’’તિ આહ. વઙ્ગીસો ‘‘યંકિઞ્ચિ કત્વા મયા ઇમં મન્તં ગહેતું વટ્ટતી’’તિ બ્રાહ્મણે આહ – ‘‘તુમ્હે મયિ પબ્બજન્તે મા ચિન્તયિત્થ, અહં મન્તં ઉગ્ગણ્હિત્વા સકલજમ્બુદીપે જેટ્ઠકો ભવિસ્સામિ, તુમ્હાકમ્પિ તેન ભદ્દકમેવ ભવિસ્સતી’’તિ મન્તત્થાય સત્થુસન્તિકં ઉપસઙ્કમિત્વા પબ્બજ્જં યાચિ. તદા ચ થેરો નિગ્રોધકપ્પો ભગવતો સન્તિકે ઠિતો હોતિ, તં ભગવા આણાપેસિ – ‘‘નિગ્રોધકપ્પ, ઇમં પબ્બાજેહી’’તિ. સો સત્થુ આણાય તં પબ્બાજેસિ. અથસ્સ સત્થા ‘‘મન્તપરિવારં તાવ ઉગ્ગણ્હાહી’’તિ દ્વત્તિંસાકારકમ્મટ્ઠાનં વિપસ્સનાકમ્મટ્ઠાનઞ્ચ આચિક્ખિ. સો દ્વત્તિંસાકારં સજ્ઝાયન્તોવ વિપસ્સનં પટ્ઠપેસિ. બ્રાહ્મણા વઙ્ગીસં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘કિં, ભો વઙ્ગીસ, સમણસ્મ ગોતમસ્સ સન્તિકે સિપ્પં સિક્ખિત’’ન્તિ પુચ્છિંસુ. ‘‘કિં સિપ્પસિક્ખનેન, ગચ્છથ તુમ્હે, ન મય્હં તુમ્હેહિ કત્તબ્બકિચ્ચ’’ન્તિ. બ્રાહ્મણા ‘‘ત્વમ્પિ દાનિ સમણસ્સ ગોતમસ્સ વસં આપન્નો, માયાય આવટ્ટિતો, કિં મયં તવ સન્તિકે કરિસ્સામા’’તિ આગતમગ્ગેનેવ પક્કમિંસુ. વઙ્ગીસત્થેરો વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તં સચ્છાકાસિ. તેન વુત્તં અપદાને (અપ॰ થેર ૨.૫૫.૯૬-૧૪૨) –

    Imā dve gāthā abhāsi. Vaṅgīso ‘‘tena hi, bho gotama, taṃ vijjaṃ me dethā’’ti apacitiṃ dassetvā satthu santike nisīdi. Satthā ‘‘amhehi samānaliṅgassa demā’’ti āha. Vaṅgīso ‘‘yaṃkiñci katvā mayā imaṃ mantaṃ gahetuṃ vaṭṭatī’’ti brāhmaṇe āha – ‘‘tumhe mayi pabbajante mā cintayittha, ahaṃ mantaṃ uggaṇhitvā sakalajambudīpe jeṭṭhako bhavissāmi, tumhākampi tena bhaddakameva bhavissatī’’ti mantatthāya satthusantikaṃ upasaṅkamitvā pabbajjaṃ yāci. Tadā ca thero nigrodhakappo bhagavato santike ṭhito hoti, taṃ bhagavā āṇāpesi – ‘‘nigrodhakappa, imaṃ pabbājehī’’ti. So satthu āṇāya taṃ pabbājesi. Athassa satthā ‘‘mantaparivāraṃ tāva uggaṇhāhī’’ti dvattiṃsākārakammaṭṭhānaṃ vipassanākammaṭṭhānañca ācikkhi. So dvattiṃsākāraṃ sajjhāyantova vipassanaṃ paṭṭhapesi. Brāhmaṇā vaṅgīsaṃ upasaṅkamitvā ‘‘kiṃ, bho vaṅgīsa, samaṇasma gotamassa santike sippaṃ sikkhita’’nti pucchiṃsu. ‘‘Kiṃ sippasikkhanena, gacchatha tumhe, na mayhaṃ tumhehi kattabbakicca’’nti. Brāhmaṇā ‘‘tvampi dāni samaṇassa gotamassa vasaṃ āpanno, māyāya āvaṭṭito, kiṃ mayaṃ tava santike karissāmā’’ti āgatamaggeneva pakkamiṃsu. Vaṅgīsatthero vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ sacchākāsi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.55.96-142) –

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્મેસુ ચક્ખુમા;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ નાયકો.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    ‘‘યથાપિ સાગરે ઊમિ, ગગને વિય તારકા;

    ‘‘Yathāpi sāgare ūmi, gagane viya tārakā;

    એવં પાવચનં તસ્સ, અરહન્તેહિ ચિત્તિતં.

    Evaṃ pāvacanaṃ tassa, arahantehi cittitaṃ.

    ‘‘સદેવાસુરનાગેહિ, મનુજેહિ પુરક્ખતો;

    ‘‘Sadevāsuranāgehi, manujehi purakkhato;

    સમણબ્રાહ્મણાકિણ્ણે, જનમજ્ઝે જિનુત્તમો.

    Samaṇabrāhmaṇākiṇṇe, janamajjhe jinuttamo.

    ‘‘પભાહિ અનુરઞ્જન્તો, લોકે લોકન્તગૂ જિનો;

    ‘‘Pabhāhi anurañjanto, loke lokantagū jino;

    વચનેન વિબોધેન્તો, વેનેય્યપદુમાનિ સો.

    Vacanena vibodhento, veneyyapadumāni so.

    ‘‘વેસારજ્જેહિ સમ્પન્નો, ચતૂહિ પુરિસુત્તમો;

    ‘‘Vesārajjehi sampanno, catūhi purisuttamo;

    પહીનભયસારજ્જો, ખેમપ્પત્તો વિસારદો.

    Pahīnabhayasārajjo, khemappatto visārado.

    ‘‘આસભં પવરં ઠાનં, બુદ્ધભૂમિઞ્ચ કેવલં;

    ‘‘Āsabhaṃ pavaraṃ ṭhānaṃ, buddhabhūmiñca kevalaṃ;

    પટિજાનાતિ લોકગ્ગો, નત્થિ સઞ્ચોદકો ક્વચિ.

    Paṭijānāti lokaggo, natthi sañcodako kvaci.

    ‘‘સીહનાદમસમ્ભીતં, નદતો તસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Sīhanādamasambhītaṃ, nadato tassa tādino;

    દેવા નરો વા બ્રહ્મા વા, પટિવત્તા ન વિજ્જતિ.

    Devā naro vā brahmā vā, paṭivattā na vijjati.

    ‘‘દેસેન્તો પવરં ધમ્મં, સન્તારેન્તો સદેવકં;

    ‘‘Desento pavaraṃ dhammaṃ, santārento sadevakaṃ;

    ધમ્મચક્કં પવત્તેતિ, પરિસાસુ વિસારદો.

    Dhammacakkaṃ pavatteti, parisāsu visārado.

    ‘‘પટિભાનવતં અગ્ગં, સાવકં સાધુસમ્મતં;

    ‘‘Paṭibhānavataṃ aggaṃ, sāvakaṃ sādhusammataṃ;

    ગુણં બહું પકિત્તેત્વા, એતદગ્ગે ઠપેસિ તં.

    Guṇaṃ bahuṃ pakittetvā, etadagge ṭhapesi taṃ.

    ‘‘તદાહં હંસવતિયં, બ્રાહ્મણો સાધુસમ્મતો;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, brāhmaṇo sādhusammato;

    સબ્બવેદવિદૂ જાતો, વાગીસો વાદિસૂદનો.

    Sabbavedavidū jāto, vāgīso vādisūdano.

    ‘‘ઉપેચ્ચ તં મહાવીરં, સુત્વાહં ધમ્મદેસનં;

    ‘‘Upecca taṃ mahāvīraṃ, sutvāhaṃ dhammadesanaṃ;

    પીતિવરં પટિલભિં, સાવકસ્સ ગુણે રતો.

    Pītivaraṃ paṭilabhiṃ, sāvakassa guṇe rato.

    ‘‘નિમન્તેત્વાવ સુગતં, સસઙ્ઘં લોકનન્દનં;

    ‘‘Nimantetvāva sugataṃ, sasaṅghaṃ lokanandanaṃ;

    સત્તાહં ભોજયિત્વાહં, દુસ્સેહચ્છાદયિં તદા.

    Sattāhaṃ bhojayitvāhaṃ, dussehacchādayiṃ tadā.

    ‘‘નિપચ્ચ સિરસા પાદે, કતોકાસો કતઞ્જલી;

    ‘‘Nipacca sirasā pāde, katokāso katañjalī;

    એકમન્તં ઠિતો હટ્ઠો, સન્થવિં જિનમુત્તમં.

    Ekamantaṃ ṭhito haṭṭho, santhaviṃ jinamuttamaṃ.

    ‘‘નમો તે વાદિમદ્દન, નમો તે ઇસિસત્તમ;

    ‘‘Namo te vādimaddana, namo te isisattama;

    નમો તે સબ્બલોકગ્ગ, નમો તે અભયં કર.

    Namo te sabbalokagga, namo te abhayaṃ kara.

    ‘‘નમો તે મારમથન, નમો તે દિટ્ઠિસૂદન;

    ‘‘Namo te māramathana, namo te diṭṭhisūdana;

    નમો તે સન્તિસુખદ, નમો તે સરણં કર.

    Namo te santisukhada, namo te saraṇaṃ kara.

    ‘‘અનાથાનં ભવં નાથો, ભીતાનં અભયપ્પદો;

    ‘‘Anāthānaṃ bhavaṃ nātho, bhītānaṃ abhayappado;

    વિસ્સામભૂમિ સન્તાનં, સરણં સરણેસિનં.

    Vissāmabhūmi santānaṃ, saraṇaṃ saraṇesinaṃ.

    ‘‘એવમાદીહિ સમ્બુદ્ધં, સન્થવિત્વા મહાગુણં;

    ‘‘Evamādīhi sambuddhaṃ, santhavitvā mahāguṇaṃ;

    અવોચં વાદિસૂદસ્સ, ગતિં પપ્પોમિ ભિક્ખુનો.

    Avocaṃ vādisūdassa, gatiṃ pappomi bhikkhuno.

    ‘‘તદા અવોચ ભગવા, અનન્તપટિભાનવા;

    ‘‘Tadā avoca bhagavā, anantapaṭibhānavā;

    યો સો બુદ્ધં અભોજેસિ, સત્તાહં સહસાવકં.

    Yo so buddhaṃ abhojesi, sattāhaṃ sahasāvakaṃ.

    ‘‘ગુણઞ્ચ મે પકિત્તેસિ, પસન્નો સેહિ પાણિભિ;

    ‘‘Guṇañca me pakittesi, pasanno sehi pāṇibhi;

    એસો પત્થયતે ઠાનં, વાદિસૂદસ્સ ભિક્ખુનો.

    Eso patthayate ṭhānaṃ, vādisūdassa bhikkhuno.

    ‘‘અનાગતમ્હિ અદ્ધાને, લચ્છસે તં મનોરથં;

    ‘‘Anāgatamhi addhāne, lacchase taṃ manorathaṃ;

    દેવમાનુસસમ્પત્તિં, અનુભોત્વા અનપ્પકં.

    Devamānusasampattiṃ, anubhotvā anappakaṃ.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    વઙ્ગીસો નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો.

    Vaṅgīso nāma nāmena, hessati satthu sāvako.

    ‘‘તં સુત્વા મુદિતો હુત્વા, યાવજીવં તદા જિનં;

    ‘‘Taṃ sutvā mudito hutvā, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;

    પચ્ચયેહિ ઉપટ્ઠાસિં, મેત્તચિત્તો તથાગતં.

    Paccayehi upaṭṭhāsiṃ, mettacitto tathāgataṃ.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તુસિતં અગમાસહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tusitaṃ agamāsahaṃ.

    ‘‘પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, જાતો વિપ્પકુલે અહં;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jāto vippakule ahaṃ;

    પચ્ચાજાતો યદા આસિં, જાતિયા સત્તવસ્સિકો.

    Paccājāto yadā āsiṃ, jātiyā sattavassiko.

    ‘‘સબ્બવેદવિદૂ જાતો, વાદસત્થવિસારદો;

    ‘‘Sabbavedavidū jāto, vādasatthavisārado;

    વાદિસ્સરો ચિત્તકથી, પરવાદપ્પમદ્દનો.

    Vādissaro cittakathī, paravādappamaddano.

    ‘‘વઙ્ગે જાતોતિ વઙ્ગીસો, વચને ઇસ્સરોતિ વા;

    ‘‘Vaṅge jātoti vaṅgīso, vacane issaroti vā;

    વઙ્ગીસો ઇતિ મે નામં, અભવી લોકસમ્મતં.

    Vaṅgīso iti me nāmaṃ, abhavī lokasammataṃ.

    ‘‘યદાહં વિઞ્ઞુતં પત્તો, ઠિતો પઠમયોબ્બને;

    ‘‘Yadāhaṃ viññutaṃ patto, ṭhito paṭhamayobbane;

    તદા રાજગહે રમ્મે, સારિપુત્તમહદ્દસં.

    Tadā rājagahe ramme, sāriputtamahaddasaṃ.

    ‘‘પિણ્ડાય વિચરન્તં તં, પત્તપાણિં સુસંવુતં;

    ‘‘Piṇḍāya vicarantaṃ taṃ, pattapāṇiṃ susaṃvutaṃ;

    અલોલક્ખિં મિતભાણિં, યુગમત્તં નિદક્ખિતં.

    Alolakkhiṃ mitabhāṇiṃ, yugamattaṃ nidakkhitaṃ.

    ‘‘તં દિસ્વા વિમ્હિતો હુત્વા, અવોચં મમનુચ્છવં;

    ‘‘Taṃ disvā vimhito hutvā, avocaṃ mamanucchavaṃ;

    કણિકારંવ નિચિતં, ચિત્તં ગાથાપદં અહં.

    Kaṇikāraṃva nicitaṃ, cittaṃ gāthāpadaṃ ahaṃ.

    ‘‘આચિક્ખિ સો મે સત્થારં, સમ્બુદ્ધં લોકનાયકં;

    ‘‘Ācikkhi so me satthāraṃ, sambuddhaṃ lokanāyakaṃ;

    તદા સો પણ્ડિતો વીરો, ઉત્તરિં સમવોચ મે.

    Tadā so paṇḍito vīro, uttariṃ samavoca me.

    ‘‘વિરાગસંહિતં વાક્યં, કત્વા દુદ્દસમુત્તમં;

    ‘‘Virāgasaṃhitaṃ vākyaṃ, katvā duddasamuttamaṃ;

    વિચિત્તપટિભાનેહિ, તોસિતો તેન તાદિના.

    Vicittapaṭibhānehi, tosito tena tādinā.

    ‘‘નિપચ્ચ સિરસા પાદે, પબ્બાજેહીતિ મં બ્રવિ;

    ‘‘Nipacca sirasā pāde, pabbājehīti maṃ bravi;

    તતો મં સ મહાપઞ્ઞો, બુદ્ધસેટ્ઠમુપાનયિ.

    Tato maṃ sa mahāpañño, buddhaseṭṭhamupānayi.

    ‘‘નિપચ્ચ સિરસા પાદે, નિસીદિં સત્થુ સન્તિકે;

    ‘‘Nipacca sirasā pāde, nisīdiṃ satthu santike;

    મમાહ વદતં સેટ્ઠો, કચ્ચિ વઙ્ગીસ જાનાસિ.

    Mamāha vadataṃ seṭṭho, kacci vaṅgīsa jānāsi.

    ‘‘કિઞ્ચિ સિપ્પન્તિ તસ્સાહં, જાનામીતિ ચ અબ્રવિં;

    ‘‘Kiñci sippanti tassāhaṃ, jānāmīti ca abraviṃ;

    મતસીસં વનચ્છુદ્ધં, અપિ બારસવસ્સિકં;

    Matasīsaṃ vanacchuddhaṃ, api bārasavassikaṃ;

    તવ વિજ્જાવિસેસેન, સચે સક્કોસિ વાચય.

    Tava vijjāvisesena, sace sakkosi vācaya.

    ‘‘આમોતિ મે પટિઞ્ઞાતે, તીણિ સીસાનિ દસ્સયિ;

    ‘‘Āmoti me paṭiññāte, tīṇi sīsāni dassayi;

    નિરયનરદેવેસુ, ઉપપન્ને અવાચયિં.

    Nirayanaradevesu, upapanne avācayiṃ.

    ‘‘તદા ખીણાસવસ્સેવ, સીસં દસ્સેસિ નાયકો;

    ‘‘Tadā khīṇāsavasseva, sīsaṃ dassesi nāyako;

    તતોહં વિહતારબ્ભો, પબ્બજ્જં સમયાચિસં.

    Tatohaṃ vihatārabbho, pabbajjaṃ samayācisaṃ.

    ‘‘પબ્બજિત્વાન સુગતં, સન્થવામિ તહિં તહિં;

    ‘‘Pabbajitvāna sugataṃ, santhavāmi tahiṃ tahiṃ;

    તતો મં કબ્બવિત્તોસિ, ઉજ્ઝાયન્તિહ ભિક્ખવો.

    Tato maṃ kabbavittosi, ujjhāyantiha bhikkhavo.

    ‘‘તતો વીમંસનત્થં મે, આહ બુદ્ધો વિનાયકો;

    ‘‘Tato vīmaṃsanatthaṃ me, āha buddho vināyako;

    તક્કિકા પનિમા ગાથા, ઠાનસો પટિભન્તિ તં.

    Takkikā panimā gāthā, ṭhānaso paṭibhanti taṃ.

    ‘‘ન કબ્બવિત્તોહં વીર, ઠાનસો પટિભન્તિ મં;

    ‘‘Na kabbavittohaṃ vīra, ṭhānaso paṭibhanti maṃ;

    તેન હિ દાનિ વઙ્ગીસ, ઠાનસો સન્થવાહિ મં.

    Tena hi dāni vaṅgīsa, ṭhānaso santhavāhi maṃ.

    ‘‘તદાહં સન્થવિં વીરં, ગાથાહિ ઇસિસત્તમં;

    ‘‘Tadāhaṃ santhaviṃ vīraṃ, gāthāhi isisattamaṃ;

    ઠાનસો મે તદા તુટ્ઠો, જિનો અગ્ગે ઠપેસિ મં.

    Ṭhānaso me tadā tuṭṭho, jino agge ṭhapesi maṃ.

    ‘‘પટિભાનેન ચિત્તેન, અઞ્ઞેસમતિમઞ્ઞહં;

    ‘‘Paṭibhānena cittena, aññesamatimaññahaṃ;

    પેસલે તેન સંવિગ્ગો, અરહત્તમપાપુણિં.

    Pesale tena saṃviggo, arahattamapāpuṇiṃ.

    ‘‘પટિભાનવતં અગ્ગો, અઞ્ઞો કોચિ ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Paṭibhānavataṃ aggo, añño koci na vijjati;

    યથાયં ભિક્ખુ વઙ્ગીસો, એવં ધારેથ ભિક્ખવો.

    Yathāyaṃ bhikkhu vaṅgīso, evaṃ dhāretha bhikkhavo.

    ‘‘સતસહસ્સે કતં કમ્મં, ફલં દસ્સેસિ મે ઇધ;

    ‘‘Satasahasse kataṃ kammaṃ, phalaṃ dassesi me idha;

    સુમુત્તો સરવેગોવ, કિલેસે ઝાપયિં મમ.

    Sumutto saravegova, kilese jhāpayiṃ mama.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ સન્તિકે;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, buddhaseṭṭhassa santike;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    અરહા પન હુત્વા થેરો સત્થુ સન્તિકં ગચ્છન્તો ચક્ખુપથતો પટ્ઠાય ચન્દેન, સૂરિયેન, આકાસેન, મહાસમુદ્દેન, સિનેરુના પબ્બતરાજેન, સીહેન મિગરઞ્ઞા, હત્થિનાગેનાતિ તેન તેન સદ્ધિં ઉપમેન્તો અનેકેહિ પદસતેહિ સત્થારં વણ્ણેન્તોવ ઉપગચ્છતિ. તેન તં સત્થા સઙ્ઘમજ્ઝે નિસિન્નો પટિભાનવન્તાનં અગ્ગટ્ઠાને ઠપેસિ. અથ થેરેન અરહત્તપ્પત્તિતો પુબ્બે ચ પચ્છા ચ તં તં ચિત્તં આગમ્મ ભાસિતા. થેરં ઉદ્દિસ્સ આનન્દત્થેરાદીહિ ભાસિતા ચ –

    Arahā pana hutvā thero satthu santikaṃ gacchanto cakkhupathato paṭṭhāya candena, sūriyena, ākāsena, mahāsamuddena, sinerunā pabbatarājena, sīhena migaraññā, hatthināgenāti tena tena saddhiṃ upamento anekehi padasatehi satthāraṃ vaṇṇentova upagacchati. Tena taṃ satthā saṅghamajjhe nisinno paṭibhānavantānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapesi. Atha therena arahattappattito pubbe ca pacchā ca taṃ taṃ cittaṃ āgamma bhāsitā. Theraṃ uddissa ānandattherādīhi bhāsitā ca –

    ૧૨૧૮.

    1218.

    ‘‘નિક્ખન્તં વત મં સન્તં, અગારસ્માનગારિયં;

    ‘‘Nikkhantaṃ vata maṃ santaṃ, agārasmānagāriyaṃ;

    વિતક્કા ઉપધાવન્તિ, પગબ્ભા કણ્હતો ઇમે.

    Vitakkā upadhāvanti, pagabbhā kaṇhato ime.

    ૧૨૧૯.

    1219.

    ‘‘ઉગ્ગપુત્તા મહિસ્સાસા, સિક્ખિતા દળ્હધમ્મિનો;

    ‘‘Uggaputtā mahissāsā, sikkhitā daḷhadhammino;

    સમન્તા પરિકિરેય્યું, સહસ્સં અપલાયિનં.

    Samantā parikireyyuṃ, sahassaṃ apalāyinaṃ.

    ૧૨૨૦.

    1220.

    ‘‘સચેપિ એત્તકા ભિય્યો, આગમિસ્સન્તિ ઇત્થિયો;

    ‘‘Sacepi ettakā bhiyyo, āgamissanti itthiyo;

    નેવ મં બ્યાધયિસ્સન્તિ, ધમ્મે સમ્હિ પતિટ્ઠિતો.

    Neva maṃ byādhayissanti, dhamme samhi patiṭṭhito.

    ૧૨૨૧.

    1221.

    ‘‘સક્ખી હિ મે સુતં એતં, બુદ્ધસ્સાદિચ્ચબન્ધુનો;

    ‘‘Sakkhī hi me sutaṃ etaṃ, buddhassādiccabandhuno;

    નિબ્બાનગમનં મગ્ગં, તત્થ મે નિરતો મનો.

    Nibbānagamanaṃ maggaṃ, tattha me nirato mano.

    ૧૨૨૨.

    1222.

    ‘‘એવઞ્ચે મં વિહરન્તં, પાપિમ ઉપગચ્છસિ;

    ‘‘Evañce maṃ viharantaṃ, pāpima upagacchasi;

    તથા મચ્ચુ કરિસ્સામિ, ન મે મગ્ગમ્પિ દક્ખસિ.

    Tathā maccu karissāmi, na me maggampi dakkhasi.

    ૧૨૨૩.

    1223.

    ‘‘અરતિઞ્ચ રતિઞ્ચ પહાય, સબ્બસો ગેહસિતઞ્ચ વિતક્કં;

    ‘‘Aratiñca ratiñca pahāya, sabbaso gehasitañca vitakkaṃ;

    વનથં ન કરેય્ય કુહિઞ્ચિ, નિબ્બનથો અવનથો સ ભિક્ખુ.

    Vanathaṃ na kareyya kuhiñci, nibbanatho avanatho sa bhikkhu.

    ૧૨૨૪.

    1224.

    ‘‘યમિધ પથવિઞ્ચ વેહાસં, રૂપગતં જગતોગધં કિઞ્ચિ;

    ‘‘Yamidha pathaviñca vehāsaṃ, rūpagataṃ jagatogadhaṃ kiñci;

    પરિજીયતિ સબ્બમનિચ્ચં, એવં સમેચ્ચ ચરન્તિ મુતત્તા.

    Parijīyati sabbamaniccaṃ, evaṃ samecca caranti mutattā.

    ૧૨૨૫.

    1225.

    ‘‘ઉપધીસુ જના ગધિતાસે, દિટ્ઠસુતે પટિઘે ચ મુતે ચ;

    ‘‘Upadhīsu janā gadhitāse, diṭṭhasute paṭighe ca mute ca;

    એત્થ વિનોદય છન્દમનેજો, યો હેત્થ ન લિમ્પતિ મુનિ તમાહુ.

    Ettha vinodaya chandamanejo, yo hettha na limpati muni tamāhu.

    ૧૨૨૬.

    1226.

    ‘‘અથ સટ્ઠિસિતા સવિતક્કા, પુથુજ્જનતાય અધમ્મા નિવિટ્ઠા;

    ‘‘Atha saṭṭhisitā savitakkā, puthujjanatāya adhammā niviṭṭhā;

    ન ચ વગ્ગગતસ્સ કુહિઞ્ચિ, નો પન દુટ્ઠુલ્લગાહી સ ભિક્ખુ.

    Na ca vaggagatassa kuhiñci, no pana duṭṭhullagāhī sa bhikkhu.

    ૧૨૨૭.

    1227.

    ‘‘દબ્બો ચિરરત્તસમાહિતો, અકુહકો નિપકો અપિહાલુ;

    ‘‘Dabbo cirarattasamāhito, akuhako nipako apihālu;

    સન્તં પદં અજ્ઝગમા મુનિ, પટિચ્ચ પરિનિબ્બુતો કઙ્ખતિ કાલં.

    Santaṃ padaṃ ajjhagamā muni, paṭicca parinibbuto kaṅkhati kālaṃ.

    ૧૨૨૮.

    1228.

    ‘‘માનં પજહસ્સુ ગોતમ, માનપથઞ્ચ જહસ્સુ અસેસં;

    ‘‘Mānaṃ pajahassu gotama, mānapathañca jahassu asesaṃ;

    માનપથમ્હિ સ મુચ્છિતો, વિપ્પટિસારીહુવા ચિરરત્તં.

    Mānapathamhi sa mucchito, vippaṭisārīhuvā cirarattaṃ.

    ૧૨૨૯.

    1229.

    ‘‘મક્ખેન મક્ખિતા પજા, માનહતા નિરયં પપતન્તિ;

    ‘‘Makkhena makkhitā pajā, mānahatā nirayaṃ papatanti;

    સોચન્તિ જના ચિરરત્તં, માનહતા નિરયં ઉપપન્ના.

    Socanti janā cirarattaṃ, mānahatā nirayaṃ upapannā.

    ૧૨૩૦.

    1230.

    ‘‘ન હિ સોચતિ ભિક્ખુ કદાચિ, મગ્ગજિનો સમ્મા પટિપન્નો;

    ‘‘Na hi socati bhikkhu kadāci, maggajino sammā paṭipanno;

    કિત્તિઞ્ચ સુખઞ્ચાનુભોતિ, ધમ્મદસોતિ તમાહુ તથત્તં.

    Kittiñca sukhañcānubhoti, dhammadasoti tamāhu tathattaṃ.

    ૧૨૩૧.

    1231.

    ‘‘તસ્મા અખિલો ઇધ પધાનવા, નીવરણાનિ પહાય વિસુદ્ધો;

    ‘‘Tasmā akhilo idha padhānavā, nīvaraṇāni pahāya visuddho;

    માનઞ્ચ પહાય અસેસં, વિજ્જાયન્તકરો સમિતાવી.

    Mānañca pahāya asesaṃ, vijjāyantakaro samitāvī.

    ૧૨૩૨.

    1232.

    ‘‘કામરાગેન ડય્હામિ, ચિત્તં મે પરિડય્હતિ;

    ‘‘Kāmarāgena ḍayhāmi, cittaṃ me pariḍayhati;

    સાધુ નિબ્બાપનં બ્રૂહિ, અનુકમ્પાય ગોતમ.

    Sādhu nibbāpanaṃ brūhi, anukampāya gotama.

    ૧૨૩૩.

    1233.

    ‘‘સઞ્ઞાય વિપરિયેસા, ચિત્તં તે પરિડય્હતિ;

    ‘‘Saññāya vipariyesā, cittaṃ te pariḍayhati;

    નિમિત્તં પરિવજ્જેહિ, સુભં રાગૂપસંહિતં.

    Nimittaṃ parivajjehi, subhaṃ rāgūpasaṃhitaṃ.

    ૧૨૩૪.

    1234.

    ‘‘અસુભાય ચિત્તં ભાવેહિ, એકગ્ગં સુસમાહિતં;

    ‘‘Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ;

    સતિ કાયગતા ત્યત્થુ, નિબ્બિદાબહુલો ભવ.

    Sati kāyagatā tyatthu, nibbidābahulo bhava.

    ૧૨૩૫.

    1235.

    ‘‘અનિમિત્તઞ્ચ ભાવેહિ, માનાનુસયમુજ્જહ;

    ‘‘Animittañca bhāvehi, mānānusayamujjaha;

    તતો માનાભિસમયા, ઉપસન્તો ચરિસ્સસિ.

    Tato mānābhisamayā, upasanto carissasi.

    ૧૨૩૬.

    1236.

    ‘‘તમેવ વાચં ભાસેય્ય, યાયત્તાનં ન તાપયે;

    ‘‘Tameva vācaṃ bhāseyya, yāyattānaṃ na tāpaye;

    પરે ચ ન વિહિંસેય્ય, સા વે વાચા સુભાસિતા.

    Pare ca na vihiṃseyya, sā ve vācā subhāsitā.

    ૧૨૩૭.

    1237.

    ‘‘પિયવાચમેવ ભાસેય્ય, યા વાચા પટિનન્દિતા;

    ‘‘Piyavācameva bhāseyya, yā vācā paṭinanditā;

    યં અનાદાય પાપાનિ, પરેસં ભાસતે પિયં.

    Yaṃ anādāya pāpāni, paresaṃ bhāsate piyaṃ.

    ૧૨૩૮.

    1238.

    ‘‘સચ્ચં વે અમતા વાચા, એસ ધમ્મો સનન્તનો;

    ‘‘Saccaṃ ve amatā vācā, esa dhammo sanantano;

    સચ્ચે અત્થે ચ ધમ્મે ચ, આહુ સન્તો પતિટ્ઠિતા.

    Sacce atthe ca dhamme ca, āhu santo patiṭṭhitā.

    ૧૨૩૯.

    1239.

    ‘‘યં બુદ્ધો ભાસતિ વાચં, ખેમં નિબ્બાનપત્તિયા;

    ‘‘Yaṃ buddho bhāsati vācaṃ, khemaṃ nibbānapattiyā;

    દુક્ખસ્સન્તકિરિયાય, સા વે વાચાનમુત્તમા.

    Dukkhassantakiriyāya, sā ve vācānamuttamā.

    ૧૨૪૦.

    1240.

    ‘‘ગમ્ભીરપઞ્ઞો મેધાવી, મગ્ગામગ્ગસ્સ કોવિદો;

    ‘‘Gambhīrapañño medhāvī, maggāmaggassa kovido;

    સારિપુત્તો મહાપઞ્ઞો, ધમ્મં દેસેતિ ભિક્ખુનં.

    Sāriputto mahāpañño, dhammaṃ deseti bhikkhunaṃ.

    ૧૨૪૧.

    1241.

    ‘‘સંખિત્તેનપિ દેસેતિ, વિત્થારેનપિ ભાસતિ;

    ‘‘Saṃkhittenapi deseti, vitthārenapi bhāsati;

    સાલિકાયિવ નિગ્ઘોસો, પટિભાનં ઉદિય્યતિ.

    Sālikāyiva nigghoso, paṭibhānaṃ udiyyati.

    ૧૨૪૨.

    1242.

    ‘‘તસ્સ તં દેસયન્તસ્સ, સુણન્તિ મધુરં ગિરં;

    ‘‘Tassa taṃ desayantassa, suṇanti madhuraṃ giraṃ;

    સરેન રજનીયેન, સવનીયેન વગ્ગુના;

    Sarena rajanīyena, savanīyena vaggunā;

    ઉદગ્ગચિત્તા મુદિતા, સોતં ઓધેન્તિ ભિક્ખવો.

    Udaggacittā muditā, sotaṃ odhenti bhikkhavo.

    ૧૨૪૩.

    1243.

    ‘‘અજ્જ પન્નરસે વિસુદ્ધિયા, ભિક્ખૂ પઞ્ચસતા સમાગતા;

    ‘‘Ajja pannarase visuddhiyā, bhikkhū pañcasatā samāgatā;

    સંયોજનબન્ધનચ્છિદા, અનીઘા ખીણપુનબ્ભવા ઇસી.

    Saṃyojanabandhanacchidā, anīghā khīṇapunabbhavā isī.

    ૧૨૪૪.

    1244.

    ‘‘ચક્કવત્તી યથા રાજા, અમચ્ચપરિવારિતો;

    ‘‘Cakkavattī yathā rājā, amaccaparivārito;

    સમન્તા અનુપરિયેતિ, સાગરન્તં મહિં ઇમં.

    Samantā anupariyeti, sāgarantaṃ mahiṃ imaṃ.

    ૧૨૪૫.

    1245.

    ‘‘એવં વિજિતસઙ્ગામં, સત્થવાહં અનુત્તરં;

    ‘‘Evaṃ vijitasaṅgāmaṃ, satthavāhaṃ anuttaraṃ;

    સાવકા પયિરુપાસન્તિ, તેવિજ્જા મચ્ચુહાયિનો.

    Sāvakā payirupāsanti, tevijjā maccuhāyino.

    ૧૨૪૬.

    1246.

    ‘‘સબ્બે ભગવતો પુત્તા, પલાપેત્થ ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Sabbe bhagavato puttā, palāpettha na vijjati;

    તણ્હાસલ્લસ્સ હન્તારં, વન્દે આદિચ્ચબન્ધુનં.

    Taṇhāsallassa hantāraṃ, vande ādiccabandhunaṃ.

    ૧૨૪૭.

    1247.

    ‘‘પરોસહસ્સં ભિક્ખૂનં, સુગતં પયિરુપાસતિ;

    ‘‘Parosahassaṃ bhikkhūnaṃ, sugataṃ payirupāsati;

    દેસેન્તં વિરજં ધમ્મં, નિબ્બાનં અકુતોભયં.

    Desentaṃ virajaṃ dhammaṃ, nibbānaṃ akutobhayaṃ.

    ૧૨૪૮.

    1248.

    ‘‘સુણન્તિ ધમ્મં વિમલં, સમ્માસમ્બુદ્ધદેસિતં;

    ‘‘Suṇanti dhammaṃ vimalaṃ, sammāsambuddhadesitaṃ;

    સોભતિ વત સમ્બુદ્ધો, ભિક્ખુસઙ્ઘપુરક્ખતો.

    Sobhati vata sambuddho, bhikkhusaṅghapurakkhato.

    ૧૨૪૯.

    1249.

    ‘‘નાગનામોસિ ભગવા, ઇસીનં ઇસિસત્તમો;

    ‘‘Nāganāmosi bhagavā, isīnaṃ isisattamo;

    મહામેઘોવ હુત્વાન, સાવકે અભિવસ્સસિ.

    Mahāmeghova hutvāna, sāvake abhivassasi.

    ૧૨૫૦.

    1250.

    ‘‘દિવા વિહારા નિક્ખમ્મ, સત્થુદસ્સનકમ્યતા;

    ‘‘Divā vihārā nikkhamma, satthudassanakamyatā;

    સાવકો તે મહાવીર, પાદે વન્દતિ વઙ્ગિસો.

    Sāvako te mahāvīra, pāde vandati vaṅgiso.

    ૧૨૫૧.

    1251.

    ‘‘ઉમ્મગ્ગપથં મારસ્સ, અભિભુય્ય ચરતિ પભિજ્જ ખીલાનિ;

    ‘‘Ummaggapathaṃ mārassa, abhibhuyya carati pabhijja khīlāni;

    તં પસ્સથ બન્ધપમુઞ્ચ કરં, અસિતંવ ભાગસો પવિભજ્જ.

    Taṃ passatha bandhapamuñca karaṃ, asitaṃva bhāgaso pavibhajja.

    ૧૨૫૨.

    1252.

    ‘‘ઓઘસ્સ હિ નિતરણત્થં, અનેકવિહિતં મગ્ગં અક્ખાસિ;

    ‘‘Oghassa hi nitaraṇatthaṃ, anekavihitaṃ maggaṃ akkhāsi;

    તસ્મિઞ્ચ અમતે અક્ખાતે, ધમ્મદસા ઠિતા અસંહીરા.

    Tasmiñca amate akkhāte, dhammadasā ṭhitā asaṃhīrā.

    ૧૨૫૩.

    1253.

    ‘‘પજ્જોતકરો અતિવિજ્ઝ, સબ્બઠિતીનં અતિક્કમમદ્દસ;

    ‘‘Pajjotakaro ativijjha, sabbaṭhitīnaṃ atikkamamaddasa;

    ઞત્વા ચ સચ્છિકત્વા ચ, અગ્ગં સો દેસયિ દસદ્ધાનં.

    Ñatvā ca sacchikatvā ca, aggaṃ so desayi dasaddhānaṃ.

    ૧૨૫૪.

    1254.

    ‘‘એવં સુદેસિતે ધમ્મે, કો પમાદો વિજાનતં ધમ્મં;

    ‘‘Evaṃ sudesite dhamme, ko pamādo vijānataṃ dhammaṃ;

    તસ્મા હિ તસ્સ ભગવતો સાસને, અપ્પમત્તો સદા નમસ્સમનુસિક્ખે.

    Tasmā hi tassa bhagavato sāsane, appamatto sadā namassamanusikkhe.

    ૧૨૫૫.

    1255.

    ‘‘બુદ્ધાનુબુદ્ધો યો થેરો, કોણ્ડઞ્ઞો તિબ્બનિક્કમો;

    ‘‘Buddhānubuddho yo thero, koṇḍañño tibbanikkamo;

    લાભી સુખવિહારાનં, વિવેકાનં અભિણ્હસો.

    Lābhī sukhavihārānaṃ, vivekānaṃ abhiṇhaso.

    ૧૨૫૬.

    1256.

    ‘‘યં સાવકેન પત્તબ્બં, સત્થુ સાસનકારિના;

    ‘‘Yaṃ sāvakena pattabbaṃ, satthu sāsanakārinā;

    સબ્બસ્સ તં અનુપ્પત્તં, અપ્પમત્તસ્સ સિક્ખતો.

    Sabbassa taṃ anuppattaṃ, appamattassa sikkhato.

    ૧૨૫૭.

    1257.

    ‘‘મહાનુભાવો તેવિજ્જો, ચેતોપરિયકોવિદો;

    ‘‘Mahānubhāvo tevijjo, cetopariyakovido;

    કોણ્ડઞ્ઞો બુદ્ધદાયાદો, પાદે વન્દતિ સત્થુનો.

    Koṇḍañño buddhadāyādo, pāde vandati satthuno.

    ૧૨૫૮.

    1258.

    ‘‘નગસ્સ પસ્સે આસીનં, મુનિં દુક્ખસ્સ પારગું;

    ‘‘Nagassa passe āsīnaṃ, muniṃ dukkhassa pāraguṃ;

    સાવકા પયિરુપાસન્તિ, તેવિજ્જા મચ્ચુહાયિનો.

    Sāvakā payirupāsanti, tevijjā maccuhāyino.

    ૧૨૫૯.

    1259.

    ‘‘ચેતસા અનુપરિયેતિ, મોગ્ગલ્લાનો મહિદ્ધિકો;

    ‘‘Cetasā anupariyeti, moggallāno mahiddhiko;

    ચિત્તં નેસં સમન્વેસં, વિપ્પમુત્તં નિરૂપધિં.

    Cittaṃ nesaṃ samanvesaṃ, vippamuttaṃ nirūpadhiṃ.

    ૧૨૬૦.

    1260.

    ‘‘એવં સબ્બઙ્ગસમ્પન્નં, મુનિં દુક્ખસ્સ પારગું;

    ‘‘Evaṃ sabbaṅgasampannaṃ, muniṃ dukkhassa pāraguṃ;

    અનેકાકારસમ્પન્નં, પયિરુપાસન્તિ ગોતમં.

    Anekākārasampannaṃ, payirupāsanti gotamaṃ.

    ૧૨૬૧.

    1261.

    ‘‘ચન્દો યથા વિગતવલાહકે નભે, વિરોચતિ વીતમલોવ ભાણુમા;

    ‘‘Cando yathā vigatavalāhake nabhe, virocati vītamalova bhāṇumā;

    એવમ્પિ અઙ્ગીરસ ત્વં મહામુનિ, અતિરોચસિ યસસા સબ્બલોકં.

    Evampi aṅgīrasa tvaṃ mahāmuni, atirocasi yasasā sabbalokaṃ.

    ૧૨૬૨.

    1262.

    ‘‘કાવેય્યમત્તા વિચરિમ્હ પુબ્બે, ગામા ગામં પુરા પુરં;

    ‘‘Kāveyyamattā vicarimha pubbe, gāmā gāmaṃ purā puraṃ;

    અથદ્દસામ સમ્બુદ્ધં, સબ્બધમ્માન પારગું.

    Athaddasāma sambuddhaṃ, sabbadhammāna pāraguṃ.

    ૧૨૬૩.

    1263.

    ‘‘સો મે ધમ્મમદેસેસિ, મુનિ દુક્ખસ્સ પારગૂ;

    ‘‘So me dhammamadesesi, muni dukkhassa pāragū;

    ધમ્મં સુત્વા પસીદિમ્હ, સદ્ધા નો ઉદપજ્જથ.

    Dhammaṃ sutvā pasīdimha, saddhā no udapajjatha.

    ૧૨૬૪.

    1264.

    ‘‘તસ્સાહં વચનં સુત્વા, ખન્ધે આયતનાનિ ચ;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, khandhe āyatanāni ca;

    ધાતુયો ચ વિદિત્વાન, પબ્બજિં અનગારિયં.

    Dhātuyo ca viditvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ૧૨૬૫.

    1265.

    ‘‘બહૂનં વત અત્થાય, ઉપ્પજ્જન્તિ તથાગતા;

    ‘‘Bahūnaṃ vata atthāya, uppajjanti tathāgatā;

    ઇત્થીનં પુરિસાનઞ્ચ, યે તે સાસનકારકા.

    Itthīnaṃ purisānañca, ye te sāsanakārakā.

    ૧૨૬૬.

    1266.

    ‘‘તેસં ખો વત અત્થાય, બોધિમજ્ઝગમા મુનિ;

    ‘‘Tesaṃ kho vata atthāya, bodhimajjhagamā muni;

    ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીનઞ્ચ, યે નિયામગતદ્દસા.

    Bhikkhūnaṃ bhikkhunīnañca, ye niyāmagataddasā.

    ૧૨૬૭.

    1267.

    ‘‘સુદેસિતા ચક્ખુમતા, બુદ્ધેનાદિચ્ચબન્ધુના;

    ‘‘Sudesitā cakkhumatā, buddhenādiccabandhunā;

    ચત્તારિ અરિયસચ્ચાનિ, અનુકમ્પાય પાણિનં.

    Cattāri ariyasaccāni, anukampāya pāṇinaṃ.

    ૧૨૬૮.

    1268.

    ‘‘દુક્ખં દુક્ખસમુપ્પાદં, દુક્ખસ્સ ચ અતિક્કમં;

    ‘‘Dukkhaṃ dukkhasamuppādaṃ, dukkhassa ca atikkamaṃ;

    અરિયં ચટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં, દુક્ખૂપસમગામિનં.

    Ariyaṃ caṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, dukkhūpasamagāminaṃ.

    ૧૨૬૯.

    1269.

    ‘‘એવમેતે તથા વુત્તા, દિટ્ઠા મે તે યથા તથા;

    ‘‘Evamete tathā vuttā, diṭṭhā me te yathā tathā;

    સદત્થો મે અનુપ્પત્તો, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Sadattho me anuppatto, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૨૭૦.

    1270.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, મમ બુદ્ધસ્સ સન્તિકે;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;

    સુવિભત્તેસુ ધમ્મેસુ, યં સેટ્ઠં તદુપાગમિં.

    Suvibhattesu dhammesu, yaṃ seṭṭhaṃ tadupāgamiṃ.

    ૧૨૭૧.

    1271.

    ‘‘અભિઞ્ઞાપારમિપ્પત્તો, સોતધાતુ વિસોધિતા;

    ‘‘Abhiññāpāramippatto, sotadhātu visodhitā;

    તેવિજ્જો ઇદ્ધિપત્તોમ્હિ, ચેતોપરિયકોવિદો.

    Tevijjo iddhipattomhi, cetopariyakovido.

    ૧૨૭૨.

    1272.

    ‘‘પુચ્છામિ સત્થારમનોમપઞ્ઞં, દિટ્ઠેવ ધમ્મે યો વિચિકિચ્છાનં છેત્તા;

    ‘‘Pucchāmi satthāramanomapaññaṃ, diṭṭheva dhamme yo vicikicchānaṃ chettā;
