Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    ૨. વણ્ણારોહવગ્ગો

    2. Vaṇṇārohavaggo

    [૩૬૧] ૧. વણ્ણારોહજાતકવણ્ણના

    [361] 1. Vaṇṇārohajātakavaṇṇanā

    વણ્ણારોહેનાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો દ્વે અગ્ગસાવકે આરબ્ભ કથેસિ. એકસ્મિઞ્હિ સમયે ઉભોપિ મહાથેરા ‘‘ઇમં અન્તોવસ્સં સુઞ્ઞાગારં અનુબ્રૂહેસ્સામા’’તિ સત્થારં આપુચ્છિત્વા ગણં પહાય સયમેવ પત્તચીવરં આદાય જેતવના નિક્ખમિત્વા એકં પચ્ચન્તગામં નિસ્સાય અરઞ્ઞે વિહરિંસુ. અઞ્ઞતરોપિ વિઘાસાદપુરિસો થેરાનં ઉપટ્ઠાનં કરોન્તો તત્થેવ એકમન્તે વસિ. સો થેરાનં સમગ્ગવાસં દિસ્વા ‘‘ઇમે અતિવિય સમગ્ગા વસન્તિ, સક્કા નુ ખો એતે અઞ્ઞમઞ્ઞં ભિન્દિતુ’’ન્તિ ચિન્તેત્વા સારિપુત્તત્થેરં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘કિં નુ ખો, ભન્તે, અય્યેન મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરેન સદ્ધિં તુમ્હાકં કિઞ્ચિ વેરં અત્થી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘કિં પનાવુસો’’તિ. એસ, ભન્તે, મમ આગતકાલે ‘‘સારિપુત્તો નામ જાતિગોત્તકુલપદેસેહિ વા સુતગન્થપટિવેધઇદ્ધીહિ વા મયા સદ્ધિં કિં પહોતી’’તિ તુમ્હાકં અગુણમેવ કથેસીતિ. થેરો સિતં કત્વા ‘‘ગચ્છ ત્વં આવુસો’’તિ આહ.

    Vaṇṇārohenāti idaṃ satthā jetavane viharanto dve aggasāvake ārabbha kathesi. Ekasmiñhi samaye ubhopi mahātherā ‘‘imaṃ antovassaṃ suññāgāraṃ anubrūhessāmā’’ti satthāraṃ āpucchitvā gaṇaṃ pahāya sayameva pattacīvaraṃ ādāya jetavanā nikkhamitvā ekaṃ paccantagāmaṃ nissāya araññe vihariṃsu. Aññataropi vighāsādapuriso therānaṃ upaṭṭhānaṃ karonto tattheva ekamante vasi. So therānaṃ samaggavāsaṃ disvā ‘‘ime ativiya samaggā vasanti, sakkā nu kho ete aññamaññaṃ bhinditu’’nti cintetvā sāriputtattheraṃ upasaṅkamitvā ‘‘kiṃ nu kho, bhante, ayyena mahāmoggallānattherena saddhiṃ tumhākaṃ kiñci veraṃ atthī’’ti pucchi. ‘‘Kiṃ panāvuso’’ti. Esa, bhante, mama āgatakāle ‘‘sāriputto nāma jātigottakulapadesehi vā sutaganthapaṭivedhaiddhīhi vā mayā saddhiṃ kiṃ pahotī’’ti tumhākaṃ aguṇameva kathesīti. Thero sitaṃ katvā ‘‘gaccha tvaṃ āvuso’’ti āha.

    સો અપરસ્મિમ્પિ દિવસે મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરમ્પિ ઉપસઙ્કમિત્વા તથેવ કથેસિ. સોપિ નં સિતં કત્વા ‘‘ગચ્છ, ત્વં, આવુસો’’તિ વત્વા સારિપુત્તત્થેરં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘આવુસો, એસો વિઘાસાદો તુમ્હાકં સન્તિકે કિઞ્ચિ કથેસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘આમાવુસો, મય્હમ્પિ સન્તિકે કથેસિ, ઇમં નીહરિતું વટ્ટતી’’તિ. ‘‘સાધુ, આવુસો, નીહરા’’તિ વુત્તે થેરો ‘‘મા ઇધ વસી’’તિ અચ્છરં પહરિત્વા તં નીહરિ. તે ઉભોપિ સમગ્ગવાસં વસિત્વા સત્થુ સન્તિકં ગન્ત્વા વન્દિત્વા નિસીદિંસુ. સત્થા પટિસન્થારં કત્વા ‘‘સુખેન વસ્સં વસિત્થા’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ભન્તે, એકો વિઘાસાદો અમ્હે ભિન્દિતુકામો હુત્વા ભિન્દિતું અસક્કોન્તો પલાયી’’તિ વુત્તે ‘‘ન ખો સો, સારિપુત્ત, ઇદાનેવ, પુબ્બેપેસ તુમ્હે ‘ભિન્દિસ્સામી’તિ ભિન્દિતું અસક્કોન્તો પલાયી’’તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.

    So aparasmimpi divase mahāmoggallānattherampi upasaṅkamitvā tatheva kathesi. Sopi naṃ sitaṃ katvā ‘‘gaccha, tvaṃ, āvuso’’ti vatvā sāriputtattheraṃ upasaṅkamitvā ‘‘āvuso, eso vighāsādo tumhākaṃ santike kiñci kathesī’’ti pucchi. ‘‘Āmāvuso, mayhampi santike kathesi, imaṃ nīharituṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Sādhu, āvuso, nīharā’’ti vutte thero ‘‘mā idha vasī’’ti accharaṃ paharitvā taṃ nīhari. Te ubhopi samaggavāsaṃ vasitvā satthu santikaṃ gantvā vanditvā nisīdiṃsu. Satthā paṭisanthāraṃ katvā ‘‘sukhena vassaṃ vasitthā’’ti pucchitvā ‘‘bhante, eko vighāsādo amhe bhinditukāmo hutvā bhindituṃ asakkonto palāyī’’ti vutte ‘‘na kho so, sāriputta, idāneva, pubbepesa tumhe ‘bhindissāmī’ti bhindituṃ asakkonto palāyī’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો અરઞ્ઞે રુક્ખદેવતા અહોસિ. તદા સીહો ચ બ્યગ્ઘો ચ અરઞ્ઞે પબ્બતગુહાયં વસન્તિ. એકો સિઙ્ગાલો તે ઉપટ્ઠહન્તો તેસં વિઘાસં ખાદિત્વા મહાકાયો હુત્વા એકદિવસં ચિન્તેસિ ‘‘મયા સીહબ્યગ્ઘાનં મંસં ન ખાદિતપુબ્બં, મયા ઇમે દ્વે જને ભિન્દિતું વટ્ટતિ, તતો નેસં કલહં કત્વા મતાનં મંસં ખાદિસ્સામી’’તિ. સો સીહં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘કિં, સામિ, તુમ્હાકં બ્યગ્ઘેન સદ્ધિં કિઞ્ચિ વેરં અત્થી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘કિં પન, સમ્મા’’તિ? એસ, ભન્તે, મમાગતકાલે ‘‘સીહો નામ સરીરવણ્ણેન વા આરોહપરિણાહેન વા જાતિબલવીરિયેહિ વા મમ કલભાગમ્પિ ન પાપુણાતી’’તિ તુમ્હાકં અગુણમેવ કથેસીતિ. અથ નં સીહો ‘‘ગચ્છ ત્વં, ન સો એવં કથેસ્સતી’’તિ આહ. બ્યગ્ઘમ્પિ ઉપસઙ્કમિત્વા એતેનેવ ઉપાયેન કથેસિ. તં સુત્વા બ્યગ્ઘોપિ સીહં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘સમ્મ, ત્વં કિર ઇદઞ્ચિદઞ્ચ વદેસી’’તિ પુચ્છન્તો પઠમં ગાથમાહ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto araññe rukkhadevatā ahosi. Tadā sīho ca byaggho ca araññe pabbataguhāyaṃ vasanti. Eko siṅgālo te upaṭṭhahanto tesaṃ vighāsaṃ khāditvā mahākāyo hutvā ekadivasaṃ cintesi ‘‘mayā sīhabyagghānaṃ maṃsaṃ na khāditapubbaṃ, mayā ime dve jane bhindituṃ vaṭṭati, tato nesaṃ kalahaṃ katvā matānaṃ maṃsaṃ khādissāmī’’ti. So sīhaṃ upasaṅkamitvā ‘‘kiṃ, sāmi, tumhākaṃ byagghena saddhiṃ kiñci veraṃ atthī’’ti pucchi. ‘‘Kiṃ pana, sammā’’ti? Esa, bhante, mamāgatakāle ‘‘sīho nāma sarīravaṇṇena vā ārohapariṇāhena vā jātibalavīriyehi vā mama kalabhāgampi na pāpuṇātī’’ti tumhākaṃ aguṇameva kathesīti. Atha naṃ sīho ‘‘gaccha tvaṃ, na so evaṃ kathessatī’’ti āha. Byagghampi upasaṅkamitvā eteneva upāyena kathesi. Taṃ sutvā byagghopi sīhaṃ upasaṅkamitvā ‘‘samma, tvaṃ kira idañcidañca vadesī’’ti pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૬૦.

    60.

    ‘‘વણ્ણારોહેન જાતિયા, બલનિક્કમનેન ચ;

    ‘‘Vaṇṇārohena jātiyā, balanikkamanena ca;

    સુબાહુ ન મયા સેય્યો, સુદાઠ ઇતિ ભાસસી’’તિ.

    Subāhu na mayā seyyo, sudāṭha iti bhāsasī’’ti.

    તત્થ બલનિક્કમનેન ચાતિ કાયબલેન ચેવ વીરિયબલેન ચ. સુબાહુ ન મયા સેય્યોતિ અયં સુબાહુ નામ બ્યગ્ઘો એતેહિ કારણેહિ મયા નેવ સદિસો ન ઉત્તરિતરોતિ સચ્ચં કિર ત્વં સોભનાહિ દાઠાહિ સમન્નાગત સુદાઠ મિગરાજ, એવં વદેસીતિ.

    Tattha balanikkamanena cāti kāyabalena ceva vīriyabalena ca. Subāhu na mayā seyyoti ayaṃ subāhu nāma byaggho etehi kāraṇehi mayā neva sadiso na uttaritaroti saccaṃ kira tvaṃ sobhanāhi dāṭhāhi samannāgata sudāṭha migarāja, evaṃ vadesīti.

    તં સુત્વા સુદાઠો સેસા ચતસ્સો ગાથા અભાસિ –

    Taṃ sutvā sudāṭho sesā catasso gāthā abhāsi –

    ૬૧.

    61.

    ‘‘વણ્ણારોહેન જાતિયા, બલનિક્કમનેન ચ;

    ‘‘Vaṇṇārohena jātiyā, balanikkamanena ca;

    સુદાઠો ન મયા સેય્યો, સુબાહુ ઇતિ ભાસસિ.

    Sudāṭho na mayā seyyo, subāhu iti bhāsasi.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘એવં ચે મં વિહરન્તં, સુબાહુ સમ્મ દુબ્ભસિ;

    ‘‘Evaṃ ce maṃ viharantaṃ, subāhu samma dubbhasi;

    ન દાનાહં તયા સદ્ધિં, સંવાસમભિરોચયે.

    Na dānāhaṃ tayā saddhiṃ, saṃvāsamabhirocaye.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘યો પરેસં વચનાનિ, સદ્દહેય્ય યથાતથં;

    ‘‘Yo paresaṃ vacanāni, saddaheyya yathātathaṃ;

    ખિપ્પં ભિજ્જેથ મિત્તસ્મિં, વેરઞ્ચ પસવે બહું.

    Khippaṃ bhijjetha mittasmiṃ, verañca pasave bahuṃ.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘ન સો મિત્તો યો સદા અપ્પમત્તો, ભેદાસઙ્કી રન્ધમેવાનુપસ્સી;

    ‘‘Na so mitto yo sadā appamatto, bhedāsaṅkī randhamevānupassī;

    યસ્મિઞ્ચ સેતી ઉરસીવ પુત્તો, સ વે મિત્તો યો અભેજ્જો પરેહી’’તિ.

    Yasmiñca setī urasīva putto, sa ve mitto yo abhejjo parehī’’ti.

    તત્થ સમ્માતિ વયસ્સ. દુબ્ભસીતિ યદિ એવં તયા સદ્ધિં સમગ્ગવાસં વસન્તં મં સિઙ્ગાલસ્સ કથં ગહેત્વા ત્વં દુબ્ભસિ હનિતું ઇચ્છસિ, ઇતો દાનિ પટ્ઠાય અહં તયા સદ્ધિં સંવાસં ન અભિરોચયે. યથાતથન્તિ તથતો યથાતથં યથાતચ્છં અવિસંવાદકેન અરિયેન વુત્તવચનં સદ્ધાતબ્બં. એવં યો યેસં કેસઞ્ચિ પરેસં વચનાનિ સદ્દહેથાતિ અત્થો. યો સદા અપ્પમત્તોતિ યો નિચ્ચં અપ્પમત્તો હુત્વા મિત્તસ્સ વિસ્સાસં ન દેતિ, સો મિત્તો નામ ન હોતીતિ અત્થો. ભેદાસઙ્કીતિ ‘‘અજ્જ ભિજ્જિસ્સતિ, સ્વે ભિજ્જિસ્સતી’’તિ એવં મિત્તસ્સ ભેદમેવ આસઙ્કતિ. રન્ધમેવાનુપસ્સીતિ છિદ્દં વિવરમેવ પસ્સન્તો. ઉરસીવ પુત્તોતિ યસ્મિં મિત્તે માતુ હદયે પુત્તો વિય નિરાસઙ્કો નિબ્ભયો સેતિ.

    Tattha sammāti vayassa. Dubbhasīti yadi evaṃ tayā saddhiṃ samaggavāsaṃ vasantaṃ maṃ siṅgālassa kathaṃ gahetvā tvaṃ dubbhasi hanituṃ icchasi, ito dāni paṭṭhāya ahaṃ tayā saddhiṃ saṃvāsaṃ na abhirocaye. Yathātathanti tathato yathātathaṃ yathātacchaṃ avisaṃvādakena ariyena vuttavacanaṃ saddhātabbaṃ. Evaṃ yo yesaṃ kesañci paresaṃ vacanāni saddahethāti attho. Yo sadā appamattoti yo niccaṃ appamatto hutvā mittassa vissāsaṃ na deti, so mitto nāma na hotīti attho. Bhedāsaṅkīti ‘‘ajja bhijjissati, sve bhijjissatī’’ti evaṃ mittassa bhedameva āsaṅkati. Randhamevānupassīti chiddaṃ vivarameva passanto. Urasīva puttoti yasmiṃ mitte mātu hadaye putto viya nirāsaṅko nibbhayo seti.

    ઇતિ ઇમાહિ ચતૂહિ ગાથાહિ સીહેન મિત્તગુણે કથિતે બ્યગ્ઘો ‘‘મય્હં દોસો’’તિ સીહં ખમાપેસિ. તે તત્થેવ સમગ્ગવાસં વસિંસુ. સિઙ્ગાલો પન પલાયિત્વા અઞ્ઞત્થ ગતો.

    Iti imāhi catūhi gāthāhi sīhena mittaguṇe kathite byaggho ‘‘mayhaṃ doso’’ti sīhaṃ khamāpesi. Te tattheva samaggavāsaṃ vasiṃsu. Siṅgālo pana palāyitvā aññattha gato.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા સિઙ્ગાલો વિઘાસાદો અહોસિ, સીહો સારિપુત્તો, બ્યગ્ઘો મોગ્ગલ્લાનો, તં કારણં પચ્ચક્ખતો દિટ્ઠા તસ્મિં વને નિવુત્થરુક્ખદેવતા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā siṅgālo vighāsādo ahosi, sīho sāriputto, byaggho moggallāno, taṃ kāraṇaṃ paccakkhato diṭṭhā tasmiṃ vane nivuttharukkhadevatā pana ahameva ahosi’’nti.

    વણ્ણારોહજાતકવણ્ણના પઠમા.

    Vaṇṇārohajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૬૧. વણ્ણારોહજાતકં • 361. Vaṇṇārohajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact