Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૪૭] ૭. વારુણિદૂસકજાતકવણ્ણના
[47] 7. Vāruṇidūsakajātakavaṇṇanā
ન વે અનત્થકુસલેનાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો વારુણિદૂસકં આરબ્ભ કથેસિ. અનાથપિણ્ડિકસ્સ કિર સહાયો એકો વારુણિવાણિજો તિખિણં વારુણિં યોજેત્વા હિરઞ્ઞસુવણ્ણાદીનિ ગહેત્વા વિક્કિણન્તો મહાજને સન્નિપતિતે ‘‘તાત, ત્વં મૂલં ગહેત્વા વારુણિં દેહી’’તિ અન્તેવાસિકં આણાપેત્વા સયં ન્હાયિતું અગમાસિ. અન્તેવાસિકો મહાજનસ્સ વારુણિં દેન્તો મનુસ્સે અન્તરન્તરા લોણસક્ખરા આહરાપેત્વા ખાદન્તે દિસ્વા ‘‘અયં સુરા અલોણિકા ભવિસ્સતિ, લોણમેત્થ પક્ખિપિસ્સામી’’તિ સુરાચાટિયં નાળિમત્તં લોણં પક્ખિપિત્વા તેસં સુરં અદાસિ. તે મુખં પૂરેત્વા પૂરેત્વા છડ્ડેત્વા ‘‘કિં તે કત’’ન્તિ પુચ્છિંસુ. ‘‘તુમ્હે સુરં પિવિત્વા લોણં આહરાપેન્તે દિસ્વા લોણેન યોજેસિ’’ન્તિ. ‘‘એવરૂપં નામ મનાપં વારુણિં નાસેસિ બાલા’’તિ તં ગરહિત્વા ઉટ્ઠાયુટ્ઠાય પક્કન્તા. વારુણિવાણિજો આગન્ત્વા એકમ્પિ અદિસ્વા ‘‘વારુણિપાયકા કહં ગતા’’તિ પુચ્છિ, સો તમત્થં આરોચેસિ. અથ નં આચરિયો ‘‘બાલ, એવરૂપા નામ તે સુરા નાસિતા’’તિ ગરહિત્વા ઇમં કારણં અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરોચેસિ. અનાથપિણ્ડિકો ‘‘અત્થિદાનિ મે ઇદં કથાપાભત’’ન્તિ જેતવનં ગન્ત્વા સત્થારં વન્દિત્વા એતમત્થં આરોચેસિ. સત્થા ‘‘ન એસ, ગહપતિ, ઇદાનેવ વારુણિદૂસકો, પુબ્બેપિ વારુણિદૂસકોયેવા’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.
Na ve anatthakusalenāti idaṃ satthā jetavane viharanto vāruṇidūsakaṃ ārabbha kathesi. Anāthapiṇḍikassa kira sahāyo eko vāruṇivāṇijo tikhiṇaṃ vāruṇiṃ yojetvā hiraññasuvaṇṇādīni gahetvā vikkiṇanto mahājane sannipatite ‘‘tāta, tvaṃ mūlaṃ gahetvā vāruṇiṃ dehī’’ti antevāsikaṃ āṇāpetvā sayaṃ nhāyituṃ agamāsi. Antevāsiko mahājanassa vāruṇiṃ dento manusse antarantarā loṇasakkharā āharāpetvā khādante disvā ‘‘ayaṃ surā aloṇikā bhavissati, loṇamettha pakkhipissāmī’’ti surācāṭiyaṃ nāḷimattaṃ loṇaṃ pakkhipitvā tesaṃ suraṃ adāsi. Te mukhaṃ pūretvā pūretvā chaḍḍetvā ‘‘kiṃ te kata’’nti pucchiṃsu. ‘‘Tumhe suraṃ pivitvā loṇaṃ āharāpente disvā loṇena yojesi’’nti. ‘‘Evarūpaṃ nāma manāpaṃ vāruṇiṃ nāsesi bālā’’ti taṃ garahitvā uṭṭhāyuṭṭhāya pakkantā. Vāruṇivāṇijo āgantvā ekampi adisvā ‘‘vāruṇipāyakā kahaṃ gatā’’ti pucchi, so tamatthaṃ ārocesi. Atha naṃ ācariyo ‘‘bāla, evarūpā nāma te surā nāsitā’’ti garahitvā imaṃ kāraṇaṃ anāthapiṇḍikassa ārocesi. Anāthapiṇḍiko ‘‘atthidāni me idaṃ kathāpābhata’’nti jetavanaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā etamatthaṃ ārocesi. Satthā ‘‘na esa, gahapati, idāneva vāruṇidūsako, pubbepi vāruṇidūsakoyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો બારાણસિયં સેટ્ઠિ અહોસિ. તં ઉપનિસ્સાય એકો વારુણિવાણિજો જીવતિ. સો તિખિણં સુરં યોજેત્વા ‘‘ઇમં વિક્કિણાહી’’તિ અન્તેવાસિકં વત્વા ન્હાયિતું ગતો. અન્તેવાસિકો તસ્મિં ગતમત્તેયેવ સુરાય લોણં પક્ખિપિત્વા ઇમિનાવ નયેન સુરં વિનાસેસિ. અથસ્સ આચરિયો આગન્ત્વા તં કારણં ઞત્વા સેટ્ઠિસ્સ આરોચેસિ. સેટ્ઠિ ‘‘અનત્થકુસલા નામ બાલા ‘અત્થં કરિસ્સામા’તિ અનત્થમેવ કરોન્તી’’તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto bārāṇasiyaṃ seṭṭhi ahosi. Taṃ upanissāya eko vāruṇivāṇijo jīvati. So tikhiṇaṃ suraṃ yojetvā ‘‘imaṃ vikkiṇāhī’’ti antevāsikaṃ vatvā nhāyituṃ gato. Antevāsiko tasmiṃ gatamatteyeva surāya loṇaṃ pakkhipitvā imināva nayena suraṃ vināsesi. Athassa ācariyo āgantvā taṃ kāraṇaṃ ñatvā seṭṭhissa ārocesi. Seṭṭhi ‘‘anatthakusalā nāma bālā ‘atthaṃ karissāmā’ti anatthameva karontī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
૪૭.
47.
‘‘ન વે અનત્થકુસલેન, અત્થચરિયા સુખાવહા;
‘‘Na ve anatthakusalena, atthacariyā sukhāvahā;
હાપેતિ અત્થં દુમ્મેધો, કોણ્ડઞ્ઞો વારુણિં યથા’’તિ.
Hāpeti atthaṃ dummedho, koṇḍañño vāruṇiṃ yathā’’ti.
તત્થ કોણ્ડઞ્ઞો વારુણિં યથાતિ યથા અયં કોણ્ડઞ્ઞનામકો અન્તેવાસિકો ‘‘અત્થં કરિસ્સામી’’તિ લોણં પક્ખિપિત્વા વારુણિં હાપેસિ પરિહાપેસિ વિનાસેસિ, એવં સબ્બોપિ અનત્થકુસલો અત્થં હાપેતીતિ બોધિસત્તો ઇમાય ગાથાય ધમ્મં દેસેસિ.
Tattha koṇḍañño vāruṇiṃ yathāti yathā ayaṃ koṇḍaññanāmako antevāsiko ‘‘atthaṃ karissāmī’’ti loṇaṃ pakkhipitvā vāruṇiṃ hāpesi parihāpesi vināsesi, evaṃ sabbopi anatthakusalo atthaṃ hāpetīti bodhisatto imāya gāthāya dhammaṃ desesi.
સત્થાપિ ‘‘ન એસ ગહપતિ ઇદાનેવ વારુણિદૂસકો, પુબ્બેપિ વારુણિદૂસકોયેવા’’તિ વત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા વારુણિદૂસકો ઇદાનિપિ વારુણિદૂસકોવ અહોસિ, બારાણસિસેટ્ઠિ પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthāpi ‘‘na esa gahapati idāneva vāruṇidūsako, pubbepi vāruṇidūsakoyevā’’ti vatvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā vāruṇidūsako idānipi vāruṇidūsakova ahosi, bārāṇasiseṭṭhi pana ahameva ahosi’’nti.
વારુણિદૂસકજાતકવણ્ણના સત્તમા.
Vāruṇidūsakajātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૭. વારુણિદૂસકજાતકં • 47. Vāruṇidūsakajātakaṃ