Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    7. வஸலஸுத்தங்

    7. Vasalasuttaṃ

    ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பாவிஸி. தேன கோ² பன ஸமயேன அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நிவேஸனே அக்³கி³ பஜ்ஜலிதோ ஹோதி ஆஹுதி பக்³க³ஹிதா. அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் ஸபதா³னங் பிண்டா³ய சரமானோ யேன அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி.

    Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisi. Tena kho pana samayena aggikabhāradvājassa brāhmaṇassa nivesane aggi pajjalito hoti āhuti paggahitā. Atha kho bhagavā sāvatthiyaṃ sapadānaṃ piṇḍāya caramāno yena aggikabhāradvājassa brāhmaṇassa nivesanaṃ tenupasaṅkami.

    அத்³த³ஸா கோ² அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங். தி³ஸ்வான ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘தத்ரேவ 1, முண்ட³க; தத்ரேவ, ஸமணக; தத்ரேவ, வஸலக திட்டா²ஹீ’’தி.

    Addasā kho aggikabhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvāna bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘tatreva 2, muṇḍaka; tatreva, samaṇaka; tatreva, vasalaka tiṭṭhāhī’’ti.

    ஏவங் வுத்தே, ப⁴க³வா அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜங் ப்³ராஹ்மணங் ஏதத³வோச – ‘‘ஜானாஸி பன த்வங், ப்³ராஹ்மண, வஸலங் வா வஸலகரணே வா த⁴ம்மே’’தி? ‘‘ந க்²வாஹங், போ⁴ கோ³தம, ஜானாமி வஸலங் வா வஸலகரணே வா த⁴ம்மே; ஸாது⁴ மே ப⁴வங் கோ³தமோ ததா² த⁴ம்மங் தே³ஸேது, யதா²ஹங் ஜானெய்யங் வஸலங் வா வஸலகரணே வா த⁴ம்மே’’தி. ‘‘தேன ஹி, ப்³ராஹ்மண, ஸுணாஹி, ஸாது⁴கங் மனஸி கரோஹி; பா⁴ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவங், போ⁴’’தி கோ² அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸி. ப⁴க³வா ஏதத³வோச –

    Evaṃ vutte, bhagavā aggikabhāradvājaṃ brāhmaṇaṃ etadavoca – ‘‘jānāsi pana tvaṃ, brāhmaṇa, vasalaṃ vā vasalakaraṇe vā dhamme’’ti? ‘‘Na khvāhaṃ, bho gotama, jānāmi vasalaṃ vā vasalakaraṇe vā dhamme; sādhu me bhavaṃ gotamo tathā dhammaṃ desetu, yathāhaṃ jāneyyaṃ vasalaṃ vā vasalakaraṇe vā dhamme’’ti. ‘‘Tena hi, brāhmaṇa, suṇāhi, sādhukaṃ manasi karohi; bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bho’’ti kho aggikabhāradvājo brāhmaṇo bhagavato paccassosi. Bhagavā etadavoca –

    116.

    116.

    ‘‘கோத⁴னோ உபனாஹீ ச, பாபமக்கீ² ச யோ நரோ;

    ‘‘Kodhano upanāhī ca, pāpamakkhī ca yo naro;

    விபன்னதி³ட்டி² மாயாவீ, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Vipannadiṭṭhi māyāvī, taṃ jaññā vasalo iti.

    117.

    117.

    ‘‘ஏகஜங் வா த்³விஜங் 3 வாபி, யோத⁴ பாணங் விஹிங்ஸதி;

    ‘‘Ekajaṃ vā dvijaṃ 4 vāpi, yodha pāṇaṃ vihiṃsati;

    யஸ்ஸ பாணே த³யா நத்தி², தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Yassa pāṇe dayā natthi, taṃ jaññā vasalo iti.

    118.

    118.

    ‘‘யோ ஹந்தி பரிருந்த⁴தி 5, கா³மானி நிக³மானி ச;

    ‘‘Yo hanti parirundhati 6, gāmāni nigamāni ca;

    நிக்³கா³ஹகோ 7 ஸமஞ்ஞாதோ, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Niggāhako 8 samaññāto, taṃ jaññā vasalo iti.

    119.

    119.

    ‘‘கா³மே வா யதி³ வா ரஞ்ஞே, யங் பரேஸங் மமாயிதங்;

    ‘‘Gāme vā yadi vā raññe, yaṃ paresaṃ mamāyitaṃ;

    தெ²ய்யா அதி³ன்னமாதே³தி 9, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Theyyā adinnamādeti 10, taṃ jaññā vasalo iti.

    120.

    120.

    ‘‘யோ ஹவே இணமாதா³ய, சுஜ்ஜமானோ 11 பலாயதி;

    ‘‘Yo have iṇamādāya, cujjamāno 12 palāyati;

    ந ஹி தே இணமத்தீ²தி, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Na hi te iṇamatthīti, taṃ jaññā vasalo iti.

    121.

    121.

    ‘‘யோ வே கிஞ்சிக்க²கம்யதா, பந்த²ஸ்மிங் வஜந்தங் ஜனங்;

    ‘‘Yo ve kiñcikkhakamyatā, panthasmiṃ vajantaṃ janaṃ;

    ஹந்த்வா கிஞ்சிக்க²மாதே³தி, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Hantvā kiñcikkhamādeti, taṃ jaññā vasalo iti.

    122.

    122.

    ‘‘அத்தஹேது பரஹேது, த⁴னஹேது ச 13 யோ நரோ;

    ‘‘Attahetu parahetu, dhanahetu ca 14 yo naro;

    ஸக்கி²புட்டோ² முஸா ப்³ரூதி, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Sakkhipuṭṭho musā brūti, taṃ jaññā vasalo iti.

    123.

    123.

    ‘‘யோ ஞாதீனங் ஸகீ²னங் வா, தா³ரேஸு படிதி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Yo ñātīnaṃ sakhīnaṃ vā, dāresu paṭidissati;

    ஸாஹஸா 15 ஸம்பியேன வா, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Sāhasā 16 sampiyena vā, taṃ jaññā vasalo iti.

    124.

    124.

    ‘‘யோ மாதரங் பிதரங் வா, ஜிண்ணகங் க³தயொப்³ப³னங்;

    ‘‘Yo mātaraṃ pitaraṃ vā, jiṇṇakaṃ gatayobbanaṃ;

    பஹு ஸந்தோ ந ப⁴ரதி, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Pahu santo na bharati, taṃ jaññā vasalo iti.

    125.

    125.

    ‘‘யோ மாதரங் பிதரங் வா, பா⁴தரங் ப⁴கி³னிங் ஸஸுங்;

    ‘‘Yo mātaraṃ pitaraṃ vā, bhātaraṃ bhaginiṃ sasuṃ;

    ஹந்தி ரோஸேதி வாசாய, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Hanti roseti vācāya, taṃ jaññā vasalo iti.

    126.

    126.

    ‘‘யோ அத்த²ங் புச்சி²தோ ஸந்தோ, அனத்த²மனுஸாஸதி;

    ‘‘Yo atthaṃ pucchito santo, anatthamanusāsati;

    படிச்ச²ன்னேன மந்தேதி, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Paṭicchannena manteti, taṃ jaññā vasalo iti.

    127.

    127.

    ‘‘யோ கத்வா பாபகங் கம்மங், மா மங் ஜஞ்ஞாதி இச்ச²தி 17;

    ‘‘Yo katvā pāpakaṃ kammaṃ, mā maṃ jaññāti icchati 18;

    யோ படிச்ச²ன்னகம்மந்தோ, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Yo paṭicchannakammanto, taṃ jaññā vasalo iti.

    128.

    128.

    ‘‘யோ வே பரகுலங் க³ந்த்வா, பு⁴த்வான 19 ஸுசிபோ⁴ஜனங்;

    ‘‘Yo ve parakulaṃ gantvā, bhutvāna 20 sucibhojanaṃ;

    ஆக³தங் நப்படிபூஜேதி, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Āgataṃ nappaṭipūjeti, taṃ jaññā vasalo iti.

    129.

    129.

    ‘‘யோ ப்³ராஹ்மணங் ஸமணங் வா, அஞ்ஞங் வாபி வனிப்³ப³கங்;

    ‘‘Yo brāhmaṇaṃ samaṇaṃ vā, aññaṃ vāpi vanibbakaṃ;

    முஸாவாதே³ன வஞ்சேதி, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Musāvādena vañceti, taṃ jaññā vasalo iti.

    130.

    130.

    ‘‘யோ ப்³ராஹ்மணங் ஸமணங் வா, ப⁴த்தகாலே உபட்டி²தே;

    ‘‘Yo brāhmaṇaṃ samaṇaṃ vā, bhattakāle upaṭṭhite;

    ரோஸேதி வாசா ந ச தே³தி, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Roseti vācā na ca deti, taṃ jaññā vasalo iti.

    131.

    131.

    ‘‘அஸதங் யோத⁴ பப்³ரூதி, மோஹேன பலிகு³ண்டி²தோ;

    ‘‘Asataṃ yodha pabrūti, mohena paliguṇṭhito;

    கிஞ்சிக்க²ங் நிஜிகீ³ஸானோ 21, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Kiñcikkhaṃ nijigīsāno 22, taṃ jaññā vasalo iti.

    132.

    132.

    ‘‘யோ சத்தானங் ஸமுக்கங்ஸே, பரே ச மவஜானாதி 23;

    ‘‘Yo cattānaṃ samukkaṃse, pare ca mavajānāti 24;

    நிஹீனோ ஸேன மானேன, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Nihīno sena mānena, taṃ jaññā vasalo iti.

    133.

    133.

    ‘‘ரோஸகோ கத³ரியோ ச, பாபிச்சோ² மச்ச²ரீ ஸடோ²;

    ‘‘Rosako kadariyo ca, pāpiccho maccharī saṭho;

    அஹிரிகோ அனொத்தப்பீ, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Ahiriko anottappī, taṃ jaññā vasalo iti.

    134.

    134.

    ‘‘யோ பு³த்³த⁴ங் பரிபா⁴ஸதி, அத² வா தஸ்ஸ ஸாவகங்;

    ‘‘Yo buddhaṃ paribhāsati, atha vā tassa sāvakaṃ;

    பரிப்³பா³ஜங் 25 க³ஹட்ட²ங் வா, தங் ஜஞ்ஞா வஸலோ இதி.

    Paribbājaṃ 26 gahaṭṭhaṃ vā, taṃ jaññā vasalo iti.

    135.

    135.

    ‘‘யோ வே அனரஹங் 27 ஸந்தோ, அரஹங் படிஜானாதி 28;

    ‘‘Yo ve anarahaṃ 29 santo, arahaṃ paṭijānāti 30;

    சோரோ ஸப்³ரஹ்மகே லோகே, ஏஸோ கோ² வஸலாத⁴மோ.

    Coro sabrahmake loke, eso kho vasalādhamo.

    136.

    136.

    ‘‘ஏதே கோ² வஸலா வுத்தா, மயா யேதே பகாஸிதா;

    ‘‘Ete kho vasalā vuttā, mayā yete pakāsitā;

    ந ஜச்சா வஸலோ ஹோதி, ந ஜச்சா ஹோதி ப்³ராஹ்மணோ;

    Na jaccā vasalo hoti, na jaccā hoti brāhmaṇo;

    கம்முனா 31 வஸலோ ஹோதி, கம்முனா ஹோதி ப்³ராஹ்மணோ.

    Kammunā 32 vasalo hoti, kammunā hoti brāhmaṇo.

    137.

    137.

    ‘‘தத³மினாபி ஜானாத², யதா²மேத³ங் 33 நித³ஸ்ஸனங்;

    ‘‘Tadamināpi jānātha, yathāmedaṃ 34 nidassanaṃ;

    சண்டா³லபுத்தோ ஸோபாகோ 35, மாதங்கோ³ இதி விஸ்ஸுதோ.

    Caṇḍālaputto sopāko 36, mātaṅgo iti vissuto.

    138.

    138.

    ‘‘ஸோ யஸங் பரமங் பத்தோ 37, மாதங்கோ³ யங் ஸுது³ல்லப⁴ங்;

    ‘‘So yasaṃ paramaṃ patto 38, mātaṅgo yaṃ sudullabhaṃ;

    ஆக³ச்சு²ங் தஸ்ஸுபட்டா²னங், க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா ப³ஹூ.

    Āgacchuṃ tassupaṭṭhānaṃ, khattiyā brāhmaṇā bahū.

    139.

    139.

    ‘‘தே³வயானங் அபி⁴ருய்ஹ, விரஜங் ஸோ மஹாபத²ங்;

    ‘‘Devayānaṃ abhiruyha, virajaṃ so mahāpathaṃ;

    காமராக³ங் விராஜெத்வா, ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹு;

    Kāmarāgaṃ virājetvā, brahmalokūpago ahu;

    ந நங் ஜாதி நிவாரேஸி, ப்³ரஹ்மலோகூபபத்தியா.

    Na naṃ jāti nivāresi, brahmalokūpapattiyā.

    140.

    140.

    ‘‘அஜ்ஜா²யககுலே ஜாதா, ப்³ராஹ்மணா மந்தப³ந்த⁴வா;

    ‘‘Ajjhāyakakule jātā, brāhmaṇā mantabandhavā;

    தே ச பாபேஸு கம்மேஸு, அபி⁴ண்ஹமுபதி³ஸ்ஸரே.

    Te ca pāpesu kammesu, abhiṇhamupadissare.

    141.

    141.

    ‘‘தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே கா³ரய்ஹா, ஸம்பராயே ச து³க்³க³தி;

    ‘‘Diṭṭheva dhamme gārayhā, samparāye ca duggati;

    ந நே ஜாதி நிவாரேதி, து³க்³க³த்யா 39 க³ரஹாய வா.

    Na ne jāti nivāreti, duggatyā 40 garahāya vā.

    142.

    142.

    ‘‘ந ஜச்சா வஸலோ ஹோதி, ந ஜச்சா ஹோதி ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Na jaccā vasalo hoti, na jaccā hoti brāhmaṇo;

    கம்முனா வஸலோ ஹோதி, கம்முனா ஹோதி ப்³ராஹ்மணோ’’தி.

    Kammunā vasalo hoti, kammunā hoti brāhmaṇo’’ti.

    ஏவங் வுத்தே, அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம…பே॰… உபாஸகங் மங் ப⁴வங் கோ³தமோ தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’ந்தி.

    Evaṃ vutte, aggikabhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama…pe… upāsakaṃ maṃ bhavaṃ gotamo dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti.

    வஸலஸுத்தங் ஸத்தமங் நிட்டி²தங்.

    Vasalasuttaṃ sattamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. அத்ரேவ (ஸ்யா॰ க॰)
    2. atreva (syā. ka.)
    3. தி³ஜங் (பீ॰)
    4. dijaṃ (pī.)
    5. உபருந்தே⁴தி (ஸ்யா॰), உபருந்த⁴தி (க॰)
    6. uparundheti (syā.), uparundhati (ka.)
    7. நிக்³கா⁴தகோ (?)
    8. nigghātako (?)
    9. அதி³ன்னங் ஆதி³யதி (ஸீ॰ பீ॰)
    10. adinnaṃ ādiyati (sī. pī.)
    11. பு⁴ஞ்ஜமானோ (?)
    12. bhuñjamāno (?)
    13. த⁴னஹேது வ (க॰)
    14. dhanahetu va (ka.)
    15. ஸஹஸா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    16. sahasā (sī. syā.)
    17. விப⁴॰ 894 பஸ்ஸிதப்³ப³ங்
    18. vibha. 894 passitabbaṃ
    19. ஸுத்வா ச (ஸ்யா॰ க॰)
    20. sutvā ca (syā. ka.)
    21. நிஜிகி³ங்ஸானோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    22. nijigiṃsāno (sī. syā. kaṃ. pī.)
    23. மவஜானதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    24. mavajānati (sī. syā. pī.)
    25. பரிப்³ப³ஜங் (க॰), பரிப்³பா³ஜகங் (ஸ்யா॰ கங்॰)
    26. paribbajaṃ (ka.), paribbājakaṃ (syā. kaṃ.)
    27. அனரஹா (ஸீ॰ பீ॰)
    28. படிஜானதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    29. anarahā (sī. pī.)
    30. paṭijānati (sī. syā. pī.)
    31. கம்மனா (ஸீ॰ பீ॰)
    32. kammanā (sī. pī.)
    33. யதா²பேத³ங் (க॰)
    34. yathāpedaṃ (ka.)
    35. ஸபாகோ (?)
    36. sapāko (?)
    37. ஸோ யஸப்பரமப்பத்தோ (ஸ்யா॰ க॰)
    38. so yasapparamappatto (syā. ka.)
    39. து³க்³க³ச்சா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    40. duggaccā (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 7. அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜஸுத்தவண்ணனா • 7. Aggikabhāradvājasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact