Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya

    8. வாஸெட்ட²ஸுத்தங்

    8. Vāseṭṭhasuttaṃ

    454. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா இச்சா²னங்க³லே 1 விஹரதி இச்சா²னங்க³லவனஸண்டே³. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா அபி⁴ஞ்ஞாதா அபி⁴ஞ்ஞாதா ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா இச்சா²னங்க³லே படிவஸந்தி, ஸெய்யதி²த³ங் – சங்கீ ப்³ராஹ்மணோ, தாருக்கோ² ப்³ராஹ்மணோ, பொக்க²ரஸாதி ப்³ராஹ்மணோ, ஜாணுஸ்ஸோணி 2 ப்³ராஹ்மணோ, தோதெ³ய்யோ ப்³ராஹ்மணோ, அஞ்ஞே ச அபி⁴ஞ்ஞாதா அபி⁴ஞ்ஞாதா ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா. அத² கோ² வாஸெட்ட²பா⁴ரத்³வாஜானங் மாணவானங் ஜங்கா⁴விஹாரங் அனுசங்கமந்தானங் அனுவிசரந்தானங் 3 அயமந்தராகதா² உத³பாதி³ – ‘‘கத²ங், போ⁴, ப்³ராஹ்மணோ ஹோதீ’’தி? பா⁴ரத்³வாஜோ மாணவோ ஏவமாஹ – ‘‘யதோ கோ², போ⁴, உப⁴தோ ஸுஜாதோ மாதிதோ ச பிதிதோ ச ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகோ யாவ ஸத்தமா பிதாமஹயுகா³ அக்கி²த்தோ அனுபக்குட்டோ² ஜாதிவாதே³ன – எத்தாவதா கோ², போ⁴, ப்³ராஹ்மணோ ஹோதீ’’தி. வாஸெட்டோ² மாணவோ ஏவமாஹ – ‘‘யதோ கோ², போ⁴, ஸீலவா ச ஹோதி வத்தஸம்பன்னோ 4 ச – எத்தாவதா கோ², போ⁴, ப்³ராஹ்மணோ ஹோதீ’’தி. நேவ கோ² அஸக்கி² பா⁴ரத்³வாஜோ மாணவோ வாஸெட்ட²ங் மாணவங் ஸஞ்ஞாபேதுங், ந பன அஸக்கி² வாஸெட்டோ² மாணவோ பா⁴ரத்³வாஜங் மாணவங் ஸஞ்ஞாபேதுங். அத² கோ² வாஸெட்டோ² மாணவோ பா⁴ரத்³வாஜங் மாணவங் ஆமந்தேஸி – ‘‘அயங் கோ², போ⁴ பா⁴ரத்³வாஜ, ஸமணோ கோ³தமோ ஸக்யபுத்தோ ஸக்யகுலா பப்³ப³ஜிதோ இச்சா²னங்க³லே விஹரதி இச்சா²னங்க³லவனஸண்டே³. தங் கோ² பன ப⁴வந்தங் கோ³தமங் ஏவங் கல்யாணோ கித்திஸத்³தோ³ அப்³பு⁴க்³க³தோ – ‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ ஸுக³தோ லோகவிதூ³ அனுத்தரோ புரிஸத³ம்மஸாரதி² ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’தி. ஆயாம, போ⁴ பா⁴ரத்³வாஜ, யேன ஸமணோ கோ³தமோ தேனுபஸங்கமிஸ்ஸாம; உபஸங்கமித்வா ஸமணங் கோ³தமங் ஏதமத்த²ங் புச்சி²ஸ்ஸாம. யதா² நோ ஸமணோ கோ³தமோ ப்³யாகரிஸ்ஸதி ததா² நங் தா⁴ரெஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘ஏவங், போ⁴’’தி கோ² பா⁴ரத்³வாஜோ மாணவோ வாஸெட்ட²ஸ்ஸ மாணவஸ்ஸ பச்சஸ்ஸோஸி.

    454. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā icchānaṅgale 5 viharati icchānaṅgalavanasaṇḍe. Tena kho pana samayena sambahulā abhiññātā abhiññātā brāhmaṇamahāsālā icchānaṅgale paṭivasanti, seyyathidaṃ – caṅkī brāhmaṇo, tārukkho brāhmaṇo, pokkharasāti brāhmaṇo, jāṇussoṇi 6 brāhmaṇo, todeyyo brāhmaṇo, aññe ca abhiññātā abhiññātā brāhmaṇamahāsālā. Atha kho vāseṭṭhabhāradvājānaṃ māṇavānaṃ jaṅghāvihāraṃ anucaṅkamantānaṃ anuvicarantānaṃ 7 ayamantarākathā udapādi – ‘‘kathaṃ, bho, brāhmaṇo hotī’’ti? Bhāradvājo māṇavo evamāha – ‘‘yato kho, bho, ubhato sujāto mātito ca pitito ca saṃsuddhagahaṇiko yāva sattamā pitāmahayugā akkhitto anupakkuṭṭho jātivādena – ettāvatā kho, bho, brāhmaṇo hotī’’ti. Vāseṭṭho māṇavo evamāha – ‘‘yato kho, bho, sīlavā ca hoti vattasampanno 8 ca – ettāvatā kho, bho, brāhmaṇo hotī’’ti. Neva kho asakkhi bhāradvājo māṇavo vāseṭṭhaṃ māṇavaṃ saññāpetuṃ, na pana asakkhi vāseṭṭho māṇavo bhāradvājaṃ māṇavaṃ saññāpetuṃ. Atha kho vāseṭṭho māṇavo bhāradvājaṃ māṇavaṃ āmantesi – ‘‘ayaṃ kho, bho bhāradvāja, samaṇo gotamo sakyaputto sakyakulā pabbajito icchānaṅgale viharati icchānaṅgalavanasaṇḍe. Taṃ kho pana bhavantaṃ gotamaṃ evaṃ kalyāṇo kittisaddo abbhuggato – ‘itipi so bhagavā arahaṃ sammāsambuddho vijjācaraṇasampanno sugato lokavidū anuttaro purisadammasārathi satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā’ti. Āyāma, bho bhāradvāja, yena samaṇo gotamo tenupasaṅkamissāma; upasaṅkamitvā samaṇaṃ gotamaṃ etamatthaṃ pucchissāma. Yathā no samaṇo gotamo byākarissati tathā naṃ dhāressāmā’’ti. ‘‘Evaṃ, bho’’ti kho bhāradvājo māṇavo vāseṭṭhassa māṇavassa paccassosi.

    455. அத² கோ² வாஸெட்ட²பா⁴ரத்³வாஜா மாணவா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³ங்ஸு. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² வாஸெட்டோ² மாணவோ ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ஹி அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    455. Atha kho vāseṭṭhabhāradvājā māṇavā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodiṃsu. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinno kho vāseṭṭho māṇavo bhagavantaṃ gāthāhi ajjhabhāsi –

    ‘‘அனுஞ்ஞாதபடிஞ்ஞாதா, தேவிஜ்ஜா மயமஸ்முபோ⁴;

    ‘‘Anuññātapaṭiññātā, tevijjā mayamasmubho;

    அஹங் பொக்க²ரஸாதிஸ்ஸ, தாருக்க²ஸ்ஸாயங் மாணவோ.

    Ahaṃ pokkharasātissa, tārukkhassāyaṃ māṇavo.

    ‘‘தேவிஜ்ஜானங் யத³க்கா²தங், தத்ர கேவலினொஸ்மஸே;

    ‘‘Tevijjānaṃ yadakkhātaṃ, tatra kevalinosmase;

    பத³கஸ்மா வெய்யாகரணா 9, ஜப்பே ஆசரியஸாதி³ஸா;

    Padakasmā veyyākaraṇā 10, jappe ācariyasādisā;

    தேஸங் நோ ஜாதிவாத³ஸ்மிங், விவாதோ³ அத்தி² கோ³தம.

    Tesaṃ no jātivādasmiṃ, vivādo atthi gotama.

    ‘‘ஜாதியா ப்³ராஹ்மணோ ஹோதி, பா⁴ரத்³வாஜோ இதி பா⁴ஸதி;

    ‘‘Jātiyā brāhmaṇo hoti, bhāradvājo iti bhāsati;

    அஹஞ்ச கம்முனா 11 ப்³ரூமி, ஏவங் ஜானாஹி சக்கு²ம.

    Ahañca kammunā 12 brūmi, evaṃ jānāhi cakkhuma.

    ‘‘தே ந ஸக்கோம ஞாபேதுங் 13, அஞ்ஞமஞ்ஞங் மயங் உபோ⁴;

    ‘‘Te na sakkoma ñāpetuṃ 14, aññamaññaṃ mayaṃ ubho;

    ப⁴வந்தங் புட்டு²மாக³மா, ஸம்பு³த்³த⁴ங் இதி விஸ்ஸுதங்.

    Bhavantaṃ puṭṭhumāgamā, sambuddhaṃ iti vissutaṃ.

    ‘‘சந்த³ங் யதா² க²யாதீதங், பேச்ச பஞ்ஜலிகா ஜனா;

    ‘‘Candaṃ yathā khayātītaṃ, pecca pañjalikā janā;

    வந்த³மானா நமஸ்ஸந்தி, லோகஸ்மிங் கோ³தமங்.

    Vandamānā namassanti, lokasmiṃ gotamaṃ.

    ‘‘சக்கு²ங் லோகே ஸமுப்பன்னங், மயங் புச்சா²ம கோ³தமங்;

    ‘‘Cakkhuṃ loke samuppannaṃ, mayaṃ pucchāma gotamaṃ;

    ஜாதியா ப்³ராஹ்மணோ ஹோதி, உதா³ஹு ப⁴வதி கம்முனா 15;

    Jātiyā brāhmaṇo hoti, udāhu bhavati kammunā 16;

    அஜானதங் நோ பப்³ரூஹி, யதா² ஜானேமு ப்³ராஹ்மண’’ந்தி.

    Ajānataṃ no pabrūhi, yathā jānemu brāhmaṇa’’nti.

    456.

    456.

    ‘‘தேஸங் வோ அஹங் ப்³யக்கி²ஸ்ஸங், (வாஸெட்டா²தி ப⁴க³வா)

    ‘‘Tesaṃ vo ahaṃ byakkhissaṃ, (vāseṭṭhāti bhagavā)

    அனுபுப்³ப³ங் யதா²தத²ங்;

    Anupubbaṃ yathātathaṃ;

    ஜாதிவிப⁴ங்க³ங் பாணானங், அஞ்ஞமஞ்ஞாஹி ஜாதியோ.

    Jātivibhaṅgaṃ pāṇānaṃ, aññamaññāhi jātiyo.

    ‘‘திணருக்கே²பி ஜானாத², ந சாபி படிஜானரே;

    ‘‘Tiṇarukkhepi jānātha, na cāpi paṭijānare;

    லிங்க³ங் ஜாதிமயங் தேஸங், அஞ்ஞமஞ்ஞா ஹி ஜாதியோ.

    Liṅgaṃ jātimayaṃ tesaṃ, aññamaññā hi jātiyo.

    ‘‘ததோ கீடே படங்கே³ ச, யாவ குந்த²கிபில்லிகே;

    ‘‘Tato kīṭe paṭaṅge ca, yāva kunthakipillike;

    லிங்க³ங் ஜாதிமயங் தேஸங், அஞ்ஞமஞ்ஞா ஹி ஜாதியோ.

    Liṅgaṃ jātimayaṃ tesaṃ, aññamaññā hi jātiyo.

    ‘‘சதுப்பதே³பி ஜானாத², கு²த்³த³கே ச மஹல்லகே;

    ‘‘Catuppadepi jānātha, khuddake ca mahallake;

    லிங்க³ங் ஜாதிமயங் தேஸங், அஞ்ஞமஞ்ஞா ஹி ஜாதியோ.

    Liṅgaṃ jātimayaṃ tesaṃ, aññamaññā hi jātiyo.

    ‘‘பாது³த³ரேபி ஜானாத², உரகே³ தீ³க⁴பிட்டி²கே;

    ‘‘Pādudarepi jānātha, urage dīghapiṭṭhike;

    லிங்க³ங் ஜாதிமயங் தேஸங், அஞ்ஞமஞ்ஞா ஹி ஜாதியோ.

    Liṅgaṃ jātimayaṃ tesaṃ, aññamaññā hi jātiyo.

    ‘‘ததோ மச்சே²பி ஜானாத², உத³கே வாரிகோ³சரே;

    ‘‘Tato macchepi jānātha, udake vārigocare;

    லிங்க³ங் ஜாதிமயங் தேஸங், அஞ்ஞமஞ்ஞா ஹி ஜாதியோ.

    Liṅgaṃ jātimayaṃ tesaṃ, aññamaññā hi jātiyo.

    ‘‘ததோ பக்கீ²பி ஜானாத², பத்தயானே விஹங்க³மே;

    ‘‘Tato pakkhīpi jānātha, pattayāne vihaṅgame;

    லிங்க³ங் ஜாதிமயங் தேஸங், அஞ்ஞமஞ்ஞா ஹி ஜாதியோ.

    Liṅgaṃ jātimayaṃ tesaṃ, aññamaññā hi jātiyo.

    ‘‘யதா² ஏதாஸு ஜாதீஸு, லிங்க³ங் ஜாதிமயங் புது²;

    ‘‘Yathā etāsu jātīsu, liṅgaṃ jātimayaṃ puthu;

    ஏவங் நத்தி² மனுஸ்ஸேஸு, லிங்க³ங் ஜாதிமயங் புது².

    Evaṃ natthi manussesu, liṅgaṃ jātimayaṃ puthu.

    ‘‘ந கேஸேஹி ந ஸீஸேஹி, ந கண்ணேஹி ந அக்கீ²ஹி;

    ‘‘Na kesehi na sīsehi, na kaṇṇehi na akkhīhi;

    ந முகே²ன ந நாஸாய, ந ஒட்டே²ஹி ப⁴மூஹி வா.

    Na mukhena na nāsāya, na oṭṭhehi bhamūhi vā.

    ‘‘ந கீ³வாய ந அங்ஸேஹி, ந உத³ரேன ந பிட்டி²யா;

    ‘‘Na gīvāya na aṃsehi, na udarena na piṭṭhiyā;

    ந ஸோணியா ந உரஸா, ந ஸம்பா³தே⁴ ந மேது²னே 17.

    Na soṇiyā na urasā, na sambādhe na methune 18.

    ‘‘ந ஹத்தே²ஹி ந பாதே³ஹி, நங்கு³லீஹி நகே²ஹி வா;

    ‘‘Na hatthehi na pādehi, naṅgulīhi nakhehi vā;

    ந ஜங்கா⁴ஹி ந ஊரூஹி, ந வண்ணேன ஸரேன வா;

    Na jaṅghāhi na ūrūhi, na vaṇṇena sarena vā;

    லிங்க³ங் ஜாதிமயங் நேவ, யதா² அஞ்ஞாஸு ஜாதிஸு.

    Liṅgaṃ jātimayaṃ neva, yathā aññāsu jātisu.

    457.

    457.

    ‘‘பச்சத்தஞ்ச ஸரீரேஸு 19, மனுஸ்ஸெஸ்வேதங் ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Paccattañca sarīresu 20, manussesvetaṃ na vijjati;

    வோகாரஞ்ச மனுஸ்ஸேஸு, ஸமஞ்ஞாய பவுச்சதி.

    Vokārañca manussesu, samaññāya pavuccati.

    ‘‘யோ ஹி கோசி மனுஸ்ஸேஸு, கோ³ரக்க²ங் உபஜீவதி;

    ‘‘Yo hi koci manussesu, gorakkhaṃ upajīvati;

    ஏவங் வாஸெட்ட² ஜானாஹி, கஸ்ஸகோ ஸோ ந ப்³ராஹ்மணோ.

    Evaṃ vāseṭṭha jānāhi, kassako so na brāhmaṇo.

    ‘‘யோ ஹி கோசி மனுஸ்ஸேஸு, புது²ஸிப்பேன ஜீவதி;

    ‘‘Yo hi koci manussesu, puthusippena jīvati;

    ஏவங் வாஸெட்ட² ஜானாஹி, ஸிப்பிகோ ஸோ ந ப்³ராஹ்மணோ.

    Evaṃ vāseṭṭha jānāhi, sippiko so na brāhmaṇo.

    ‘‘யோ ஹி கோசி மனுஸ்ஸேஸு, வோஹாரங் உபஜீவதி;

    ‘‘Yo hi koci manussesu, vohāraṃ upajīvati;

    ஏவங் வாஸெட்ட² ஜானாஹி, வாணிஜோ ஸோ ந ப்³ராஹ்மணோ.

    Evaṃ vāseṭṭha jānāhi, vāṇijo so na brāhmaṇo.

    ‘‘யோ ஹி கோசி மனுஸ்ஸேஸு, பரபெஸ்ஸேன ஜீவதி;

    ‘‘Yo hi koci manussesu, parapessena jīvati;

    ஏவங் வாஸெட்ட² ஜானாஹி, பெஸ்ஸகோ 21 ஸோ ந ப்³ராஹ்மணோ.

    Evaṃ vāseṭṭha jānāhi, pessako 22 so na brāhmaṇo.

    ‘‘யோ ஹி கோசி மனுஸ்ஸேஸு, அதி³ன்னங் உபஜீவதி;

    ‘‘Yo hi koci manussesu, adinnaṃ upajīvati;

    ஏவங் வாஸெட்ட² ஜானாஹி, சோரோ ஏஸோ ந ப்³ராஹ்மணோ.

    Evaṃ vāseṭṭha jānāhi, coro eso na brāhmaṇo.

    ‘‘யோ ஹி கோசி மனுஸ்ஸேஸு, இஸ்ஸத்த²ங் உபஜீவதி;

    ‘‘Yo hi koci manussesu, issatthaṃ upajīvati;

    ஏவங் வாஸெட்ட² ஜானாஹி, யோதா⁴ஜீவோ ந ப்³ராஹ்மணோ.

    Evaṃ vāseṭṭha jānāhi, yodhājīvo na brāhmaṇo.

    ‘‘யோ ஹி கோசி மனுஸ்ஸேஸு, போரோஹிச்சேன ஜீவதி;

    ‘‘Yo hi koci manussesu, porohiccena jīvati;

    ஏவங் வாஸெட்ட² ஜானாஹி, யாஜகோ ஸோ ந ப்³ராஹ்மணோ.

    Evaṃ vāseṭṭha jānāhi, yājako so na brāhmaṇo.

    ‘‘யோ ஹி கோசி மனுஸ்ஸேஸு, கா³மங் ரட்ட²ஞ்ச பு⁴ஞ்ஜதி;

    ‘‘Yo hi koci manussesu, gāmaṃ raṭṭhañca bhuñjati;

    ஏவங் வாஸெட்ட² ஜானாஹி, ராஜா ஏஸோ ந ப்³ராஹ்மணோ.

    Evaṃ vāseṭṭha jānāhi, rājā eso na brāhmaṇo.

    ‘‘ந சாஹங் ப்³ராஹ்மணங் ப்³ரூமி, யோனிஜங் மத்திஸம்ப⁴வங்;

    ‘‘Na cāhaṃ brāhmaṇaṃ brūmi, yonijaṃ mattisambhavaṃ;

    போ⁴வாதி³ 23 நாம ஸோ ஹோதி, ஸசே ஹோதி ஸகிஞ்சனோ;

    Bhovādi 24 nāma so hoti, sace hoti sakiñcano;

    அகிஞ்சனங் அனாதா³னங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Akiñcanaṃ anādānaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    458.

    458.

    ‘‘ஸப்³ப³ஸங்யோஜனங் செ²த்வா, யோ வே ந பரிதஸ்ஸதி;

    ‘‘Sabbasaṃyojanaṃ chetvā, yo ve na paritassati;

    ஸங்கா³திக³ங் விஸங்யுத்தங் 25, தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Saṅgātigaṃ visaṃyuttaṃ 26, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘செ²த்வா நத்³தி⁴ங் 27 வரத்தஞ்ச, ஸந்தா³னங் ஸஹனுக்கமங்;

    ‘‘Chetvā naddhiṃ 28 varattañca, sandānaṃ sahanukkamaṃ;

    உக்கி²த்தபலிக⁴ங் பு³த்³த⁴ங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Ukkhittapalighaṃ buddhaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘அக்கோஸங் வத⁴ப³ந்த⁴ஞ்ச, அது³ட்டோ² யோ திதிக்க²தி;

    ‘‘Akkosaṃ vadhabandhañca, aduṭṭho yo titikkhati;

    க²ந்தீப³லங் ப³லானீகங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Khantībalaṃ balānīkaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘அக்கோத⁴னங் வதவந்தங், ஸீலவந்தங் அனுஸ்ஸத³ங்;

    ‘‘Akkodhanaṃ vatavantaṃ, sīlavantaṃ anussadaṃ;

    த³ந்தங் அந்திமஸாரீரங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Dantaṃ antimasārīraṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘வாரிபொக்க²ரபத்தேவ, ஆரக்³கே³ரிவ ஸாஸபோ;

    ‘‘Vāripokkharapatteva, āraggeriva sāsapo;

    யோ ந லிம்பதி காமேஸு, தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Yo na limpati kāmesu, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘யோ து³க்க²ஸ்ஸ பஜானாதி, இதே⁴வ க²யமத்தனோ;

    ‘‘Yo dukkhassa pajānāti, idheva khayamattano;

    பன்னபா⁴ரங் விஸங்யுத்தங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Pannabhāraṃ visaṃyuttaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘க³ம்பீ⁴ரபஞ்ஞங் மேதா⁴விங், மக்³கா³மக்³க³ஸ்ஸ கோவித³ங்;

    ‘‘Gambhīrapaññaṃ medhāviṃ, maggāmaggassa kovidaṃ;

    உத்தமத்த²மனுப்பத்தங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Uttamatthamanuppattaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘அஸங்ஸட்ட²ங் க³ஹட்டே²ஹி, அனாகா³ரேஹி சூப⁴யங்;

    ‘‘Asaṃsaṭṭhaṃ gahaṭṭhehi, anāgārehi cūbhayaṃ;

    அனோகஸாரிமப்பிச்ச²ங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Anokasārimappicchaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘நிதா⁴ய த³ண்ட³ங் பூ⁴தேஸு, தஸேஸு தா²வரேஸு ச;

    ‘‘Nidhāya daṇḍaṃ bhūtesu, tasesu thāvaresu ca;

    யோ ந ஹந்தி ந கா⁴தேதி, தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Yo na hanti na ghāteti, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘அவிருத்³த⁴ங் விருத்³தே⁴ஸு, அத்தத³ண்டே³ஸு நிப்³பு³தங்;

    ‘‘Aviruddhaṃ viruddhesu, attadaṇḍesu nibbutaṃ;

    ஸாதா³னேஸு அனாதா³னங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Sādānesu anādānaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘யஸ்ஸ ராகோ³ ச தோ³ஸோ ச, மானோ மக்கோ² ச ஓஹிதோ;

    ‘‘Yassa rāgo ca doso ca, māno makkho ca ohito;

    ஸாஸபோரிவ ஆரக்³கா³, தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Sāsaporiva āraggā, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    459.

    459.

    ‘‘அகக்கஸங் விஞ்ஞாபனிங், கி³ரங் ஸச்சங் உதீ³ரயே;

    ‘‘Akakkasaṃ viññāpaniṃ, giraṃ saccaṃ udīraye;

    யாய நாபி⁴ஸஜ்ஜே கிஞ்சி, தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Yāya nābhisajje kiñci, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘யோ ச தீ³க⁴ங் வ ரஸ்ஸங் வா, அணுங் தூ²லங் ஸுபா⁴ஸுப⁴ங்;

    ‘‘Yo ca dīghaṃ va rassaṃ vā, aṇuṃ thūlaṃ subhāsubhaṃ;

    லோகே அதி³ன்னங் நாதே³தி 29, தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Loke adinnaṃ nādeti 30, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘ஆஸா யஸ்ஸ ந விஜ்ஜந்தி, அஸ்மிங் லோகே பரம்ஹி ச;

    ‘‘Āsā yassa na vijjanti, asmiṃ loke paramhi ca;

    நிராஸாஸங் 31 விஸங்யுத்தங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Nirāsāsaṃ 32 visaṃyuttaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘யஸ்ஸாலயா ந விஜ்ஜந்தி, அஞ்ஞாய அகத²ங்கதி²ங்;

    ‘‘Yassālayā na vijjanti, aññāya akathaṃkathiṃ;

    அமதோக³த⁴ங் அனுப்பத்தங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Amatogadhaṃ anuppattaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘யோத⁴புஞ்ஞஞ்ச பாபஞ்ச, உபோ⁴ ஸங்க³ங் உபச்சகா³;

    ‘‘Yodhapuññañca pāpañca, ubho saṅgaṃ upaccagā;

    அஸோகங் விரஜங் ஸுத்³த⁴ங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Asokaṃ virajaṃ suddhaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘சந்த³ங் வ விமலங் ஸுத்³த⁴ங், விப்பஸன்னங் அனாவிலங்;

    ‘‘Candaṃ va vimalaṃ suddhaṃ, vippasannaṃ anāvilaṃ;

    நந்தீ³ப⁴வபரிக்கீ²ணங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Nandībhavaparikkhīṇaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘யோ இமங் பலிபத²ங் து³க்³க³ங், ஸங்ஸாரங் மோஹமச்சகா³;

    ‘‘Yo imaṃ palipathaṃ duggaṃ, saṃsāraṃ mohamaccagā;

    திண்ணோ பாரங்க³தோ ஜா²யீ, அனேஜோ அகத²ங்கதீ²;

    Tiṇṇo pāraṅgato jhāyī, anejo akathaṃkathī;

    அனுபாதா³ய நிப்³பு³தோ, தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Anupādāya nibbuto, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘யோத⁴காமே பஹந்த்வான 33, அனாகா³ரோ பரிப்³ப³ஜே;

    ‘‘Yodhakāme pahantvāna 34, anāgāro paribbaje;

    காமப⁴வபரிக்கீ²ணங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Kāmabhavaparikkhīṇaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘யோத⁴தண்ஹங் பஹந்த்வான, அனாகா³ரோ பரிப்³ப³ஜே;

    ‘‘Yodhataṇhaṃ pahantvāna, anāgāro paribbaje;

    தண்ஹாப⁴வபரிக்கீ²ணங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Taṇhābhavaparikkhīṇaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘ஹித்வா மானுஸகங் யோக³ங், தி³ப்³ப³ங் யோக³ங் உபச்சகா³;

    ‘‘Hitvā mānusakaṃ yogaṃ, dibbaṃ yogaṃ upaccagā;

    ஸப்³ப³யோக³விஸங்யுத்தங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Sabbayogavisaṃyuttaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘ஹித்வா ரதிஞ்ச அரதிங், ஸீதீபூ⁴தங் நிரூபதி⁴ங்;

    ‘‘Hitvā ratiñca aratiṃ, sītībhūtaṃ nirūpadhiṃ;

    ஸப்³ப³லோகாபி⁴பு⁴ங் வீரங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Sabbalokābhibhuṃ vīraṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘சுதிங் யோ வேதி³ ஸத்தானங், உபபத்திஞ்ச ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Cutiṃ yo vedi sattānaṃ, upapattiñca sabbaso;

    அஸத்தங் ஸுக³தங் பு³த்³த⁴ங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Asattaṃ sugataṃ buddhaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘யஸ்ஸ க³திங் ந ஜானந்தி, தே³வா க³ந்த⁴ப்³ப³மானுஸா;

    ‘‘Yassa gatiṃ na jānanti, devā gandhabbamānusā;

    கீ²ணாஸவங் அரஹந்தங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Khīṇāsavaṃ arahantaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘யஸ்ஸ புரே ச பச்சா² ச, மஜ்ஜே² ச நத்தி² கிஞ்சனங்;

    ‘‘Yassa pure ca pacchā ca, majjhe ca natthi kiñcanaṃ;

    அகிஞ்சனங் அனாதா³னங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Akiñcanaṃ anādānaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘உஸப⁴ங் பவரங் வீரங், மஹேஸிங் விஜிதாவினங்;

    ‘‘Usabhaṃ pavaraṃ vīraṃ, mahesiṃ vijitāvinaṃ;

    அனேஜங் ந்ஹாதகங் 35 பு³த்³த⁴ங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Anejaṃ nhātakaṃ 36 buddhaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் யோ வேதி³, ஸக்³கா³பாயஞ்ச பஸ்ஸதி;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ yo vedi, saggāpāyañca passati;

    அதோ² ஜாதிக்க²யங் பத்தோ, தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Atho jātikkhayaṃ patto, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    460.

    460.

    ‘‘ஸமஞ்ஞா ஹேஸா லோகஸ்மிங், நாமகொ³த்தங் பகப்பிதங்;

    ‘‘Samaññā hesā lokasmiṃ, nāmagottaṃ pakappitaṃ;

    ஸம்முச்சா ஸமுதா³க³தங், தத்த² தத்த² பகப்பிதங்.

    Sammuccā samudāgataṃ, tattha tattha pakappitaṃ.

    ‘‘தீ³க⁴ரத்தானுஸயிதங், தி³ட்டி²க³தமஜானதங்;

    ‘‘Dīgharattānusayitaṃ, diṭṭhigatamajānataṃ;

    அஜானந்தா நோ 37 பப்³ருந்தி 38, ஜாதியா ஹோதி ப்³ராஹ்மணோ.

    Ajānantā no 39 pabrunti 40, jātiyā hoti brāhmaṇo.

    ‘‘ந ஜச்சா ப்³ராஹ்மணோ 41 ஹோதி, ந ஜச்சா ஹோதி அப்³ராஹ்மணோ 42;

    ‘‘Na jaccā brāhmaṇo 43 hoti, na jaccā hoti abrāhmaṇo 44;

    கம்முனா ப்³ராஹ்மணோ 45 ஹோதி, கம்முனா ஹோதி அப்³ராஹ்மணோ 46.

    Kammunā brāhmaṇo 47 hoti, kammunā hoti abrāhmaṇo 48.

    ‘‘கஸ்ஸகோ கம்முனா ஹோதி, ஸிப்பிகோ ஹோதி கம்முனா;

    ‘‘Kassako kammunā hoti, sippiko hoti kammunā;

    வாணிஜோ கம்முனா ஹோதி, பெஸ்ஸகோ ஹோதி கம்முனா.

    Vāṇijo kammunā hoti, pessako hoti kammunā.

    ‘‘சோரோபி கம்முனா ஹோதி, யோதா⁴ஜீவோபி கம்முனா;

    ‘‘Coropi kammunā hoti, yodhājīvopi kammunā;

    யாஜகோ கம்முனா ஹோதி, ராஜாபி ஹோதி கம்முனா.

    Yājako kammunā hoti, rājāpi hoti kammunā.

    ‘‘ஏவமேதங் யதா²பூ⁴தங், கம்மங் பஸ்ஸந்தி பண்டி³தா;

    ‘‘Evametaṃ yathābhūtaṃ, kammaṃ passanti paṇḍitā;

    படிச்சஸமுப்பாத³த³ஸ்ஸா, கம்மவிபாககோவிதா³.

    Paṭiccasamuppādadassā, kammavipākakovidā.

    ‘‘கம்முனா வத்ததி லோகோ, கம்முனா வத்ததி பஜா;

    ‘‘Kammunā vattati loko, kammunā vattati pajā;

    கம்மனிப³ந்த⁴னா ஸத்தா, ரத²ஸ்ஸாணீவ யாயதோ.

    Kammanibandhanā sattā, rathassāṇīva yāyato.

    ‘‘தபேன ப்³ரஹ்மசரியேன, ஸங்யமேன த³மேன ச;

    ‘‘Tapena brahmacariyena, saṃyamena damena ca;

    ஏதேன ப்³ராஹ்மணோ ஹோதி, ஏதங் ப்³ராஹ்மணமுத்தமங்.

    Etena brāhmaṇo hoti, etaṃ brāhmaṇamuttamaṃ.

    ‘‘தீஹி விஜ்ஜாஹி ஸம்பன்னோ, ஸந்தோ கீ²ணபுனப்³ப⁴வோ;

    ‘‘Tīhi vijjāhi sampanno, santo khīṇapunabbhavo;

    ஏவங் வாஸெட்ட² ஜானாஹி, ப்³ரஹ்மா ஸக்கோ விஜானத’’ந்தி.

    Evaṃ vāseṭṭha jānāhi, brahmā sakko vijānata’’nti.

    461. ஏவங் வுத்தே, வாஸெட்ட²பா⁴ரத்³வாஜா மாணவா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம, அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம! ஸெய்யதா²பி, போ⁴ கோ³தம, நிக்குஜ்ஜிதங் வா உக்குஜ்ஜெய்ய, படிச்ச²ன்னங் வா விவரெய்ய, மூள்ஹஸ்ஸ வா மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்ய, அந்த⁴காரே வா தேலபஜ்ஜோதங் தா⁴ரெய்ய – சக்கு²மந்தோ ரூபானி த³க்க²ந்தீதி – ஏவமேவங் போ⁴தா கோ³தமேன அனேகபரியாயேன த⁴ம்மோ பகாஸிதோ. ஏதே மயங் ப⁴வந்தங் கோ³தமங் ஸரணங் க³ச்சா²ம த⁴ம்மஞ்ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச. உபாஸகே நோ ப⁴வங் கோ³தமோ தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³தே’’தி.

    461. Evaṃ vutte, vāseṭṭhabhāradvājā māṇavā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama, abhikkantaṃ, bho gotama! Seyyathāpi, bho gotama, nikkujjitaṃ vā ukkujjeyya, paṭicchannaṃ vā vivareyya, mūḷhassa vā maggaṃ ācikkheyya, andhakāre vā telapajjotaṃ dhāreyya – cakkhumanto rūpāni dakkhantīti – evamevaṃ bhotā gotamena anekapariyāyena dhammo pakāsito. Ete mayaṃ bhavantaṃ gotamaṃ saraṇaṃ gacchāma dhammañca bhikkhusaṅghañca. Upāsake no bhavaṃ gotamo dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gate’’ti.

    வாஸெட்ட²ஸுத்தங் நிட்டி²தங் அட்ட²மங்.

    Vāseṭṭhasuttaṃ niṭṭhitaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. இச்சா²னங்கலே (ஸீ॰ பீ॰)
    2. ஜாணுஸ்ஸோணீ (பீ॰), ஜாணுஸோணீ (க॰)
    3. அனுசங்கமமானானங் அனுவிசரமானானங் (ஸீ॰ பீ॰)
    4. வதஸம்பன்னோ (பீ॰)
    5. icchānaṅkale (sī. pī.)
    6. jāṇussoṇī (pī.), jāṇusoṇī (ka.)
    7. anucaṅkamamānānaṃ anuvicaramānānaṃ (sī. pī.)
    8. vatasampanno (pī.)
    9. நோ ப்³யாகரணா (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    10. no byākaraṇā (syā. kaṃ. ka.)
    11. கம்மனா (ஸீ॰ பீ॰)
    12. kammanā (sī. pī.)
    13. ஸஞ்ஞத்துங் (பீ॰), ஸஞ்ஞாபேதுங் (க॰)
    14. saññattuṃ (pī.), saññāpetuṃ (ka.)
    15. கம்மனா (ஸீ॰ பீ॰)
    16. kammanā (sī. pī.)
    17. ந ஸம்பா³தா⁴ ந மேது²னா (க॰)
    18. na sambādhā na methunā (ka.)
    19. பச்சத்தங் ஸஸரீரேஸு (ஸீ॰ பீ॰)
    20. paccattaṃ sasarīresu (sī. pī.)
    21. பெஸ்ஸிகோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    22. pessiko (sī. syā. kaṃ. pī.)
    23. போ⁴வாதீ³ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    24. bhovādī (syā. kaṃ.)
    25. விஸஞ்ஞுத்தங் (க॰)
    26. visaññuttaṃ (ka.)
    27. நத்³தி⁴ங் (ஸீ॰ பீ॰)
    28. naddhiṃ (sī. pī.)
    29. நாதி³யதி (ஸீ॰ பீ॰)
    30. nādiyati (sī. pī.)
    31. நிராஸயங் (ஸீ॰ பீ॰)
    32. nirāsayaṃ (sī. pī.)
    33. பஹத்வான (ஸீ॰)
    34. pahatvāna (sī.)
    35. நஹாதகங் (ஸீ॰ பீ॰)
    36. nahātakaṃ (sī. pī.)
    37. அஜானந்தா நோதி அஜானந்தா ஏவ (டீகா)
    38. பப்³ருவந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    39. ajānantā noti ajānantā eva (ṭīkā)
    40. pabruvanti (sī. pī.)
    41. வஸலோ (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    42. ப்³ராஹ்மணோ (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    43. vasalo (syā. kaṃ. ka.)
    44. brāhmaṇo (syā. kaṃ. ka.)
    45. வஸலோ (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    46. ப்³ராஹ்மணோ (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    47. vasalo (syā. kaṃ. ka.)
    48. brāhmaṇo (syā. kaṃ. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 8. வாஸெட்ட²ஸுத்தவண்ணனா • 8. Vāseṭṭhasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / 8. வாஸெட்ட²ஸுத்தவண்ணனா • 8. Vāseṭṭhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact