Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    5. வஸ்ஸகாரஸுத்தங்

    5. Vassakārasuttaṃ

    35. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. அத² கோ² வஸ்ஸகாரோ ப்³ராஹ்மணோ மக³த⁴மஹாமத்தோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² வஸ்ஸகாரோ ப்³ராஹ்மணோ மக³த⁴மஹாமத்தோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச –

    35. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Atha kho vassakāro brāhmaṇo magadhamahāmatto yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho vassakāro brāhmaṇo magadhamahāmatto bhagavantaṃ etadavoca –

    ‘‘சதூஹி கோ² மயங், போ⁴ கோ³தம, த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தங் மஹாபஞ்ஞங் மஹாபுரிஸங் பஞ்ஞாபேம . கதமேஹி சதூஹி? இத⁴, போ⁴ கோ³தம, ப³ஹுஸ்ஸுதோ ஹோதி தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ ஸுதஜாதஸ்ஸ தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ கோ² பன பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்த²ங் ஜானாதி – ‘அயங் இமஸ்ஸ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்தோ², அயங் இமஸ்ஸ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்தோ²’தி. ஸதிமா கோ² பன ஹோதி சிரகதம்பி சிரபா⁴ஸிதம்பி ஸரிதா அனுஸ்ஸரிதா யானி கோ² பன தானி க³ஹட்ட²கானி கிங்கரணீயானி, தத்த² த³க்கோ² ஹோதி அனலஸோ, தத்ருபாயாய வீமங்ஸாய ஸமன்னாக³தோ அலங் காதுங் அலங் ஸங்விதா⁴துங். இமேஹி கோ² மயங், போ⁴ கோ³தம, சதூஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தங் மஹாபஞ்ஞங் மஹாபுரிஸங் பஞ்ஞாபேம. ஸசே மே 1, போ⁴ கோ³தம, அனுமோதி³தப்³ப³ங் அனுமோத³து மே ப⁴வங் கோ³தமோ; ஸசே பன மே, போ⁴ கோ³தம, படிக்கோஸிதப்³ப³ங் படிக்கோஸது மே ப⁴வங் கோ³தமோ’’தி.

    ‘‘Catūhi kho mayaṃ, bho gotama, dhammehi samannāgataṃ mahāpaññaṃ mahāpurisaṃ paññāpema . Katamehi catūhi? Idha, bho gotama, bahussuto hoti tassa tasseva sutajātassa tassa tasseva kho pana bhāsitassa atthaṃ jānāti – ‘ayaṃ imassa bhāsitassa attho, ayaṃ imassa bhāsitassa attho’ti. Satimā kho pana hoti cirakatampi cirabhāsitampi saritā anussaritā yāni kho pana tāni gahaṭṭhakāni kiṃkaraṇīyāni, tattha dakkho hoti analaso, tatrupāyāya vīmaṃsāya samannāgato alaṃ kātuṃ alaṃ saṃvidhātuṃ. Imehi kho mayaṃ, bho gotama, catūhi dhammehi samannāgataṃ mahāpaññaṃ mahāpurisaṃ paññāpema. Sace me 2, bho gotama, anumoditabbaṃ anumodatu me bhavaṃ gotamo; sace pana me, bho gotama, paṭikkositabbaṃ paṭikkosatu me bhavaṃ gotamo’’ti.

    ‘‘நேவ கோ² த்யாஹங், ப்³ராஹ்மண, அனுமோதா³மி ந படிக்கோஸாமி . சதூஹி கோ² அஹங், ப்³ராஹ்மண, த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தங் மஹாபஞ்ஞங் மஹாபுரிஸங் பஞ்ஞாபேமி. கதமேஹி சதூஹி? இத⁴, ப்³ராஹ்மண, ப³ஹுஜனஹிதாய படிபன்னோ ஹோதி ப³ஹுஜனஸுகா²ய; ப³ஹுஸ்ஸ ஜனதா அரியே ஞாயே பதிட்டா²பிதா, யதி³த³ங் கல்யாணத⁴ம்மதா குஸலத⁴ம்மதா. ஸோ யங் விதக்கங் ஆகங்க²தி விதக்கேதுங் தங் விதக்கங் விதக்கேதி, யங் விதக்கங் நாகங்க²தி விதக்கேதுங் ந தங் விதக்கங் விதக்கேதி; யங் ஸங்கப்பங் ஆகங்க²தி ஸங்கப்பேதுங் தங் ஸங்கப்பங் ஸங்கப்பேதி, யங் ஸங்கப்பங் நாகங்க²தி ஸங்கப்பேதுங் ந தங் ஸங்கப்பங் ஸங்கப்பேதி. இதி சேதோவஸிப்பத்தோ ஹோதி விதக்கபதே². சதுன்னங் ஜா²னானங் ஆபி⁴சேதஸிகானங் தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரானங் நிகாமலாபீ⁴ ஹோதி அகிச்ச²லாபீ⁴ அகஸிரலாபீ⁴. ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. நேவ கோ² த்யாஹங், ப்³ராஹ்மண, அனுமோதா³மி ந பன படிக்கோஸாமி. இமேஹி கோ² அஹங், ப்³ராஹ்மண, சதூஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தங் மஹாபஞ்ஞங் மஹாபுரிஸங் பஞ்ஞாபேமீ’’தி.

    ‘‘Neva kho tyāhaṃ, brāhmaṇa, anumodāmi na paṭikkosāmi . Catūhi kho ahaṃ, brāhmaṇa, dhammehi samannāgataṃ mahāpaññaṃ mahāpurisaṃ paññāpemi. Katamehi catūhi? Idha, brāhmaṇa, bahujanahitāya paṭipanno hoti bahujanasukhāya; bahussa janatā ariye ñāye patiṭṭhāpitā, yadidaṃ kalyāṇadhammatā kusaladhammatā. So yaṃ vitakkaṃ ākaṅkhati vitakketuṃ taṃ vitakkaṃ vitakketi, yaṃ vitakkaṃ nākaṅkhati vitakketuṃ na taṃ vitakkaṃ vitakketi; yaṃ saṅkappaṃ ākaṅkhati saṅkappetuṃ taṃ saṅkappaṃ saṅkappeti, yaṃ saṅkappaṃ nākaṅkhati saṅkappetuṃ na taṃ saṅkappaṃ saṅkappeti. Iti cetovasippatto hoti vitakkapathe. Catunnaṃ jhānānaṃ ābhicetasikānaṃ diṭṭhadhammasukhavihārānaṃ nikāmalābhī hoti akicchalābhī akasiralābhī. Āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati. Neva kho tyāhaṃ, brāhmaṇa, anumodāmi na pana paṭikkosāmi. Imehi kho ahaṃ, brāhmaṇa, catūhi dhammehi samannāgataṃ mahāpaññaṃ mahāpurisaṃ paññāpemī’’ti.

    ‘‘அச்ச²ரியங், போ⁴ கோ³தம, அப்³பு⁴தங், போ⁴ கோ³தம! யாவ ஸுபா⁴ஸிதங் சித³ங் போ⁴தா கோ³தமேன. இமேஹி ச மயங், போ⁴ கோ³தம, சதூஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தங் ப⁴வந்தங் கோ³தமங் தா⁴ரேம; ப⁴வஞ்ஹி கோ³தமோ ப³ஹுஜனஹிதாய படிபன்னோ ப³ஹுஜனஸுகா²ய; ப³ஹு தே 3 ஜனதா அரியே ஞாயே பதிட்டா²பிதா, யதி³த³ங் கல்யாணத⁴ம்மதா குஸலத⁴ம்மதா. ப⁴வஞ்ஹி கோ³தமோ யங் விதக்கங் ஆகங்க²தி விதக்கேதுங் தங் விதக்கங் விதக்கேதி, யங் விதக்கங் நாகங்க²தி விதக்கேதுங் ந தங் விதக்கங் விதக்கேதி, யங் ஸங்கப்பங் ஆகங்க²தி ஸங்கப்பேதுங் தங் ஸங்கப்பங் ஸங்கப்பேதி, யங் ஸங்கப்பங் நாகங்க²தி ஸங்கப்பேதுங் ந தங் ஸங்கப்பங் ஸங்கப்பேதி. ப⁴வஞ்ஹி கோ³தமோ சேதோவஸிப்பத்தோ விதக்கபதே². ப⁴வஞ்ஹி கோ³தமோ சதுன்னங் ஜா²னானங் ஆபி⁴சேதஸிகானங் தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரானங் நிகாமலாபீ⁴ அகிச்ச²லாபீ⁴ அகஸிரலாபீ⁴ . ப⁴வஞ்ஹி கோ³தமோ ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீ’’தி.

    ‘‘Acchariyaṃ, bho gotama, abbhutaṃ, bho gotama! Yāva subhāsitaṃ cidaṃ bhotā gotamena. Imehi ca mayaṃ, bho gotama, catūhi dhammehi samannāgataṃ bhavantaṃ gotamaṃ dhārema; bhavañhi gotamo bahujanahitāya paṭipanno bahujanasukhāya; bahu te 4 janatā ariye ñāye patiṭṭhāpitā, yadidaṃ kalyāṇadhammatā kusaladhammatā. Bhavañhi gotamo yaṃ vitakkaṃ ākaṅkhati vitakketuṃ taṃ vitakkaṃ vitakketi, yaṃ vitakkaṃ nākaṅkhati vitakketuṃ na taṃ vitakkaṃ vitakketi, yaṃ saṅkappaṃ ākaṅkhati saṅkappetuṃ taṃ saṅkappaṃ saṅkappeti, yaṃ saṅkappaṃ nākaṅkhati saṅkappetuṃ na taṃ saṅkappaṃ saṅkappeti. Bhavañhi gotamo cetovasippatto vitakkapathe. Bhavañhi gotamo catunnaṃ jhānānaṃ ābhicetasikānaṃ diṭṭhadhammasukhavihārānaṃ nikāmalābhī akicchalābhī akasiralābhī . Bhavañhi gotamo āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharatī’’ti.

    ‘‘அத்³தா⁴ கோ² த்யாஹங், ப்³ராஹ்மண, ஆஸஜ்ஜ உபனீய வாசா பா⁴ஸிதா. அபி ச, த்யாஹங் ப்³யாகரிஸ்ஸாமி – ‘அஹஞ்ஹி, ப்³ராஹ்மண, ப³ஹுஜனஹிதாய படிபன்னோ ப³ஹுஜனஸுகா²ய; ப³ஹு மே 5 ஜனதா அரியே ஞாயே பதிட்டா²பிதா, யதி³த³ங் கல்யாணத⁴ம்மதா குஸலத⁴ம்மதா. அஹஞ்ஹி, ப்³ராஹ்மண, யங் விதக்கங் ஆகங்கா²மி விதக்கேதுங் தங் விதக்கங் விதக்கேமி, யங் விதக்கங் நாகங்கா²மி விதக்கேதுங் ந தங் விதக்கங் விதக்கேமி , யங் ஸங்கப்பங் ஆகங்கா²மி ஸங்கப்பேதுங் தங் ஸங்கப்பங் ஸங்கப்பேமி, யங் ஸங்கப்பங் நாகங்கா²மி ஸங்கப்பேதுங் ந தங் ஸங்கப்பங் ஸங்கப்பேமி. அஹஞ்ஹி, ப்³ராஹ்மண, சேதோவஸிப்பத்தோ விதக்கபதே². அஹஞ்ஹி, ப்³ராஹ்மண, சதுன்னங் ஜா²னானங் ஆபி⁴சேதஸிகானங் தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரானங் நிகாமலாபீ⁴ அகிச்ச²லாபீ⁴ அகஸிரலாபீ⁴. அஹஞ்ஹி, ப்³ராஹ்மண, ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமீ’’’தி.

    ‘‘Addhā kho tyāhaṃ, brāhmaṇa, āsajja upanīya vācā bhāsitā. Api ca, tyāhaṃ byākarissāmi – ‘ahañhi, brāhmaṇa, bahujanahitāya paṭipanno bahujanasukhāya; bahu me 6 janatā ariye ñāye patiṭṭhāpitā, yadidaṃ kalyāṇadhammatā kusaladhammatā. Ahañhi, brāhmaṇa, yaṃ vitakkaṃ ākaṅkhāmi vitakketuṃ taṃ vitakkaṃ vitakkemi, yaṃ vitakkaṃ nākaṅkhāmi vitakketuṃ na taṃ vitakkaṃ vitakkemi , yaṃ saṅkappaṃ ākaṅkhāmi saṅkappetuṃ taṃ saṅkappaṃ saṅkappemi, yaṃ saṅkappaṃ nākaṅkhāmi saṅkappetuṃ na taṃ saṅkappaṃ saṅkappemi. Ahañhi, brāhmaṇa, cetovasippatto vitakkapathe. Ahañhi, brāhmaṇa, catunnaṃ jhānānaṃ ābhicetasikānaṃ diṭṭhadhammasukhavihārānaṃ nikāmalābhī akicchalābhī akasiralābhī. Ahañhi, brāhmaṇa, āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharāmī’’’ti.

    ‘‘யோ வேதி³ ஸப்³ப³ஸத்தானங், மச்சுபாஸப்பமோசனங்;

    ‘‘Yo vedi sabbasattānaṃ, maccupāsappamocanaṃ;

    ஹிதங் தே³வமனுஸ்ஸானங், ஞாயங் த⁴ம்மங் பகாஸயி;

    Hitaṃ devamanussānaṃ, ñāyaṃ dhammaṃ pakāsayi;

    யங் வே தி³ஸ்வா ச ஸுத்வா ச, பஸீத³ந்தி ப³ஹூ ஜனா 7.

    Yaṃ ve disvā ca sutvā ca, pasīdanti bahū janā 8.

    ‘‘மக்³கா³மக்³க³ஸ்ஸ குஸலோ, கதகிச்சோ அனாஸவோ;

    ‘‘Maggāmaggassa kusalo, katakicco anāsavo;

    பு³த்³தோ⁴ அந்திமஸாரீரோ 9, ‘‘(மஹாபஞ்ஞோ) 10 மஹாபுரிஸோதி வுச்சதீ’’தி. பஞ்சமங்;

    Buddho antimasārīro 11, ‘‘(mahāpañño) 12 mahāpurisoti vuccatī’’ti. pañcamaṃ;







    Footnotes:
    1. ஸசே பன மே (ஸீ॰ க॰), ஸசே மே பன (பீ॰)
    2. sace pana me (sī. ka.), sace me pana (pī.)
    3. ப³ஹுஸ்ஸ (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    4. bahussa (syā. kaṃ. ka.)
    5. ப³ஹுஸ்ஸ (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    6. bahussa (syā. kaṃ. ka.)
    7. பஸீத³தி ப³ஹுஜ்ஜனோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    8. pasīdati bahujjano (sī. syā. kaṃ. pī.)
    9. அந்திமதா⁴ரிதோ (க॰)
    10. ( ) ஸ்யா॰ பொத்த²கே நத்தி²
    11. antimadhārito (ka.)
    12. ( ) syā. potthake natthi



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 5. வஸ்ஸகாரஸுத்தவண்ணனா • 5. Vassakārasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 5. வஸ்ஸகாரஸுத்தவண்ணனா • 5. Vassakārasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact