Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૧૪] ૪. વાતમિગજાતકવણ્ણના
[14] 4. Vātamigajātakavaṇṇanā
ન કિરત્થિ રસેહિ પાપિયોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો ચૂળપિણ્ડપાતિકતિસ્સત્થેરં આરબ્ભ કથેસિ. સત્થરિ કિર રાજગહં ઉપનિસ્સાય વેળુવને વિહરન્તે તિસ્સકુમારો નામ મહાવિભવસ્સ સેટ્ઠિકુલસ્સ પુત્તો એકદિવસં વેળુવનં ગન્ત્વા સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા પબ્બજિતુકામો પબ્બજ્જં યાચિત્વા માતાપિતૂહિ અનનુઞ્ઞાતત્તા પટિક્ખિત્તો સત્તાહં ભત્તચ્છેદં કત્વા રટ્ઠપાલત્થેરો વિય માતાપિતરો અનુજાનાપેત્વા સત્થુ સન્તિકે પબ્બજિ. સત્થા તં પબ્બાજેત્વા અડ્ઢમાસમત્તં વેળુવને વિહરિત્વા જેતવનં અગમાસિ. તત્રાયં કુલપુત્તો તેરસ ધુતઙ્ગાનિ સમાદાય સાવત્થિયં સપદાનં પિણ્ડાય ચરમાનો કાલં વીતિનામેતિ, ‘‘ચૂળપિણ્ડપાતિકતિસ્સત્થેરો નામા’’તિ વુત્તે ગગનતલે પુણ્ણચન્દો વિય બુદ્ધસાસને પાકટો પઞ્ઞાતો અહોસિ.
Nakiratthi rasehi pāpiyoti idaṃ satthā jetavane viharanto cūḷapiṇḍapātikatissattheraṃ ārabbha kathesi. Satthari kira rājagahaṃ upanissāya veḷuvane viharante tissakumāro nāma mahāvibhavassa seṭṭhikulassa putto ekadivasaṃ veḷuvanaṃ gantvā satthu dhammadesanaṃ sutvā pabbajitukāmo pabbajjaṃ yācitvā mātāpitūhi ananuññātattā paṭikkhitto sattāhaṃ bhattacchedaṃ katvā raṭṭhapālatthero viya mātāpitaro anujānāpetvā satthu santike pabbaji. Satthā taṃ pabbājetvā aḍḍhamāsamattaṃ veḷuvane viharitvā jetavanaṃ agamāsi. Tatrāyaṃ kulaputto terasa dhutaṅgāni samādāya sāvatthiyaṃ sapadānaṃ piṇḍāya caramāno kālaṃ vītināmeti, ‘‘cūḷapiṇḍapātikatissatthero nāmā’’ti vutte gaganatale puṇṇacando viya buddhasāsane pākaṭo paññāto ahosi.
તસ્મિં કાલે રાજગહે નક્ખત્તકીળાય વત્તમાનાય થેરસ્સ માતાપિતરો યં તસ્સ ગિહિકાલે અહોસિ આભરણભણ્ડકં, તં રતનચઙ્કોટકે નિક્ખિપિત્વા ઉરે ઠપેત્વા ‘‘અઞ્ઞાસુ નક્ખત્તકીળાસુ અમ્હાકં પુત્તો ઇમિના અલઙ્કારેન અલઙ્કતો નક્ખત્તં કીળતિ, તં નો એકપુત્તં ગહેત્વા સમણો ગોતમો સાવત્થિનગરં ગતો, કહં નુ ખો સો એતરહિ નિસિન્નો, કહં ઠિતો’’તિ વત્વા રોદન્તિ.
Tasmiṃ kāle rājagahe nakkhattakīḷāya vattamānāya therassa mātāpitaro yaṃ tassa gihikāle ahosi ābharaṇabhaṇḍakaṃ, taṃ ratanacaṅkoṭake nikkhipitvā ure ṭhapetvā ‘‘aññāsu nakkhattakīḷāsu amhākaṃ putto iminā alaṅkārena alaṅkato nakkhattaṃ kīḷati, taṃ no ekaputtaṃ gahetvā samaṇo gotamo sāvatthinagaraṃ gato, kahaṃ nu kho so etarahi nisinno, kahaṃ ṭhito’’ti vatvā rodanti.
અથેકા વણ્ણદાસી તં કુલં ગન્ત્વા સેટ્ઠિભરિયં રોદન્તિં દિસ્વા પુચ્છિ ‘‘કિં પન, અય્યે, રોદસી’’તિ? ‘‘સા તમત્થં આરોચેસિ’’. ‘‘કિં પન, અય્યે, અય્યપુત્તો પિયાયતી’’તિ? ‘‘અસુકઞ્ચ અસુકઞ્ચા’’તિ. ‘‘સચે તુમ્હે ઇમસ્મિં ગેહે સબ્બં ઇસ્સરિયં મય્હં દેથ, અહં વો પુત્તં આનેસ્સામી’’તિ. સેટ્ઠિભરિયા ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા પરિબ્બયં દત્વા મહન્તેન પરિવારેન તં ઉય્યોજેસિ ‘‘ગચ્છ, અત્તનો બલેન મમ પુત્તં આનેહી’’તિ. સા પટિચ્છન્નયાને નિસિન્ના સાવત્થિં ગન્ત્વા થેરસ્સ ભિક્ખાચારવીથિયં નિવાસં ગહેત્વા સેટ્ઠિકુલા આગતે મનુસ્સે થેરસ્સ અદસ્સેત્વા અત્તનો પરિવારેનેવ પરિવુતા થેરસ્સ પિણ્ડાય પવિટ્ઠસ્સ આદિતોવ ઉળુઙ્કયાગુઞ્ચ રસકભિક્ખઞ્ચ દત્વા રસતણ્હાય બન્ધિત્વા અનુક્કમેન ગેહે નિસીદાપેત્વા ભિક્ખં દદમાના ચ અત્તનો વસં ઉપગતભાવં ઞત્વા ગિલાનાલયં દસ્સેત્વા અન્તોગબ્ભે નિપજ્જિ. થેરોપિ ભિક્ખાચારવેલાય સપદાનં ચરન્તો ગેહદ્વારં અગમાસિ. પરિજનો થેરસ્સ પત્તં ગહેત્વા થેરં ઘરે નિસીદાપેસિ. થેરો નિસીદિત્વાવ ‘‘કહં ઉપાસિકા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘ગિલાના, ભન્તે, તુમ્હાકં દસ્સનં ઇચ્છતી’’તિ. સો રસતણ્હાય બદ્ધો અત્તનો વતસમાદાનં ભિન્દિત્વા તસ્સા નિપન્નટ્ઠાનં પાવિસિ. સા અત્તનો આગતકારણં કથેત્વા તં પલોભેત્વા રસતણ્હાય બન્ધિત્વા ઉપ્પબ્બાજેત્વા અત્તનો વસે ઠપેત્વા યાને નિસીદાપેત્વા મહન્તેન પરિવારેન રાજગહમેવ અગમાસિ. સા પવત્તિ પાકટા જાતા.
Athekā vaṇṇadāsī taṃ kulaṃ gantvā seṭṭhibhariyaṃ rodantiṃ disvā pucchi ‘‘kiṃ pana, ayye, rodasī’’ti? ‘‘Sā tamatthaṃ ārocesi’’. ‘‘Kiṃ pana, ayye, ayyaputto piyāyatī’’ti? ‘‘Asukañca asukañcā’’ti. ‘‘Sace tumhe imasmiṃ gehe sabbaṃ issariyaṃ mayhaṃ detha, ahaṃ vo puttaṃ ānessāmī’’ti. Seṭṭhibhariyā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā paribbayaṃ datvā mahantena parivārena taṃ uyyojesi ‘‘gaccha, attano balena mama puttaṃ ānehī’’ti. Sā paṭicchannayāne nisinnā sāvatthiṃ gantvā therassa bhikkhācāravīthiyaṃ nivāsaṃ gahetvā seṭṭhikulā āgate manusse therassa adassetvā attano parivāreneva parivutā therassa piṇḍāya paviṭṭhassa āditova uḷuṅkayāguñca rasakabhikkhañca datvā rasataṇhāya bandhitvā anukkamena gehe nisīdāpetvā bhikkhaṃ dadamānā ca attano vasaṃ upagatabhāvaṃ ñatvā gilānālayaṃ dassetvā antogabbhe nipajji. Theropi bhikkhācāravelāya sapadānaṃ caranto gehadvāraṃ agamāsi. Parijano therassa pattaṃ gahetvā theraṃ ghare nisīdāpesi. Thero nisīditvāva ‘‘kahaṃ upāsikā’’ti pucchi. ‘‘Gilānā, bhante, tumhākaṃ dassanaṃ icchatī’’ti. So rasataṇhāya baddho attano vatasamādānaṃ bhinditvā tassā nipannaṭṭhānaṃ pāvisi. Sā attano āgatakāraṇaṃ kathetvā taṃ palobhetvā rasataṇhāya bandhitvā uppabbājetvā attano vase ṭhapetvā yāne nisīdāpetvā mahantena parivārena rājagahameva agamāsi. Sā pavatti pākaṭā jātā.
ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં સન્નિસિન્ના ‘‘ચૂળપિણ્ડપાતિકતિસ્સત્થેરં કિર એકા વણ્ણદાસી રસતણ્હાય બન્ધિત્વા આદાય ગતા’’તિ કથં સમુટ્ઠાપેસું. સત્થા ધમ્મસભં ઉપગન્ત્વા અલઙ્કતધમ્માસને નિસીદિત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ આહ. તે તં પવત્તિં કથયિંસુ. ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ એસો ભિક્ખુ રસતણ્હાય બજ્ઝિત્વા તસ્સા વસં ગતો, પુબ્બેપિ તસ્સા વસં ગતોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannisinnā ‘‘cūḷapiṇḍapātikatissattheraṃ kira ekā vaṇṇadāsī rasataṇhāya bandhitvā ādāya gatā’’ti kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ. Satthā dhammasabhaṃ upagantvā alaṅkatadhammāsane nisīditvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti āha. Te taṃ pavattiṃ kathayiṃsu. ‘‘Na, bhikkhave, idāneva eso bhikkhu rasataṇhāya bajjhitvā tassā vasaṃ gato, pubbepi tassā vasaṃ gatoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં રઞ્ઞો બ્રહ્મદત્તસ્સ સઞ્જયો નામ ઉય્યાનપાલો અહોસિ. અથેકો વાતમિગો તં ઉય્યાનં આગન્ત્વા સઞ્જયં દિસ્વા પલાયતિ, સઞ્જયોપિ ન તં તજ્જેત્વા નીહરતિ. સો પુનપ્પુનં આગન્ત્વા ઉય્યાનેયેવ ચરતિ. ઉય્યાનપાલો ઉય્યાને નાનપ્પકારાનિ પુપ્ફફલાનિ ગહેત્વા દિવસે દિવસે રઞ્ઞો અભિહરતિ. અથ નં એકદિવસં રાજા પુચ્છિ ‘‘સમ્મ ઉય્યાનપાલ, ઉય્યાને કિઞ્ચિ અચ્છરિયં પસ્સસી’’તિ? ‘‘દેવ, અઞ્ઞં ન પસ્સામિ, એકો પન વાતમિગો આગન્ત્વા ઉય્યાને ચરતિ, એતં પસ્સામી’’તિ. ‘‘સક્ખિસ્સતિ પન તં ગહેતુ’’ન્તિ. ‘‘થોકં મધું લભન્તો અન્તો રાજનિવેસનમ્પિ નં આનેતું સક્ખિસ્સામિ, દેવા’’તિ. રાજા તસ્સ મધું દાપેસિ. સો તં ગહેત્વા ઉય્યાનં ગન્ત્વા વાતમિગસ્સ ચરણટ્ઠાને તિણાનિ મધુના મક્ખેત્વા નિલીયિ. મિગો આગન્ત્વા મધુમક્ખિતાનિ તિણાનિ ખાદિત્વા રસતણ્હાય બદ્ધો અઞ્ઞત્ર અગન્ત્વા ઉય્યાનમેવ આગચ્છતિ. ઉય્યાનપાલો તસ્સ મધુમક્ખિતતિણેસુ પલુદ્ધભાવં ઞત્વા અનુક્કમેન અત્તાનં દસ્સેસિ. સો તં દિસ્વા કતિપાહં પલાયિત્વા પુનપ્પુનં પસ્સન્તો વિસ્સાસં આપજ્જિત્વા અનુક્કમેન ઉય્યાનપાલસ્સ હત્થે ઠિતતિણાનિ ખાદિતું આરભિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ rañño brahmadattassa sañjayo nāma uyyānapālo ahosi. Atheko vātamigo taṃ uyyānaṃ āgantvā sañjayaṃ disvā palāyati, sañjayopi na taṃ tajjetvā nīharati. So punappunaṃ āgantvā uyyāneyeva carati. Uyyānapālo uyyāne nānappakārāni pupphaphalāni gahetvā divase divase rañño abhiharati. Atha naṃ ekadivasaṃ rājā pucchi ‘‘samma uyyānapāla, uyyāne kiñci acchariyaṃ passasī’’ti? ‘‘Deva, aññaṃ na passāmi, eko pana vātamigo āgantvā uyyāne carati, etaṃ passāmī’’ti. ‘‘Sakkhissati pana taṃ gahetu’’nti. ‘‘Thokaṃ madhuṃ labhanto anto rājanivesanampi naṃ ānetuṃ sakkhissāmi, devā’’ti. Rājā tassa madhuṃ dāpesi. So taṃ gahetvā uyyānaṃ gantvā vātamigassa caraṇaṭṭhāne tiṇāni madhunā makkhetvā nilīyi. Migo āgantvā madhumakkhitāni tiṇāni khāditvā rasataṇhāya baddho aññatra agantvā uyyānameva āgacchati. Uyyānapālo tassa madhumakkhitatiṇesu paluddhabhāvaṃ ñatvā anukkamena attānaṃ dassesi. So taṃ disvā katipāhaṃ palāyitvā punappunaṃ passanto vissāsaṃ āpajjitvā anukkamena uyyānapālassa hatthe ṭhitatiṇāni khādituṃ ārabhi.
સો તસ્સ વિસ્સાસં આપન્નભાવં ઞત્વા યાવ રાજનિવેસના વીથિં કિલઞ્જેહિ પરિક્ખિપિત્વા તહિં તહિં સાખાભઙ્ગં પાતેત્વા મધુલાબુકં અંસે લગ્ગેત્વા તિણકલાપં ઉપકચ્છકે ઠપેત્વા મધુમક્ખિતાનિ તિણાનિ મિગસ્સ પુરતો પુરતો વિકિરન્તો અન્તોરાજનિવેસનંયેવ અગમાસિ. મિગે અન્તો પવિટ્ઠે દ્વારં પિદહિંસુ. મિગો મનુસ્સે દિસ્વા કમ્પમાનો મરણભયતજ્જિતો અન્તોનિવેસનઙ્ગણે આધાવતિ પરિધાવતિ. રાજા પાસાદા ઓરુય્હ તં કમ્પમાનં દિસ્વા ‘‘વાતમિગો નામ મનુસ્સાનં દિટ્ઠટ્ઠાનં સત્તાહં ન ગચ્છતિ, તજ્જિતટ્ઠાનં યાવજીવં ન ગચ્છતિ, સો એવરૂપો ગહનનિસ્સિતો વાતમિગો રસતણ્હાય બદ્ધો ઇદાનિ એવરૂપં ઠાનં આગતો, નત્થિ વત ભો લોકે રસતણ્હાય પાપતરં નામા’’તિ ઇમાય ગાથાય ધમ્મદેસનં પટ્ઠપેસિ –
So tassa vissāsaṃ āpannabhāvaṃ ñatvā yāva rājanivesanā vīthiṃ kilañjehi parikkhipitvā tahiṃ tahiṃ sākhābhaṅgaṃ pātetvā madhulābukaṃ aṃse laggetvā tiṇakalāpaṃ upakacchake ṭhapetvā madhumakkhitāni tiṇāni migassa purato purato vikiranto antorājanivesanaṃyeva agamāsi. Mige anto paviṭṭhe dvāraṃ pidahiṃsu. Migo manusse disvā kampamāno maraṇabhayatajjito antonivesanaṅgaṇe ādhāvati paridhāvati. Rājā pāsādā oruyha taṃ kampamānaṃ disvā ‘‘vātamigo nāma manussānaṃ diṭṭhaṭṭhānaṃ sattāhaṃ na gacchati, tajjitaṭṭhānaṃ yāvajīvaṃ na gacchati, so evarūpo gahananissito vātamigo rasataṇhāya baddho idāni evarūpaṃ ṭhānaṃ āgato, natthi vata bho loke rasataṇhāya pāpataraṃ nāmā’’ti imāya gāthāya dhammadesanaṃ paṭṭhapesi –
૧૪.
14.
‘‘ન કિરત્થિ રસેહિ પાપિયો, આવાસેહિવ સન્થવેહિ વા;
‘‘Na kiratthi rasehi pāpiyo, āvāsehiva santhavehi vā;
વાતમિગં ગહનનિસ્સિતં, વસમાનેસિ રસેહિ સઞ્જયો’’તિ.
Vātamigaṃ gahananissitaṃ, vasamānesi rasehi sañjayo’’ti.
તત્થ કિરાતિ અનુસ્સવનત્થે નિપાતો. રસેહીતિ જિવ્હાવિઞ્ઞેય્યેહિ મધુરમ્બિલાદીહિ. પાપિયોતિ પાપતરો. આવાસેહિવ સન્થવેહિ વાતિ નિબદ્ધવસનટ્ઠાનસઙ્ખાતેસુ હિ આવાસેસુપિ મિત્તસન્થવેસુપિ છન્દરાગો પાપકોવ, તેહિ પન સચ્છન્દરાગપરિભોગેહિ આવાસેહિ વા મિત્તસન્થવેહિ વા સતગુણેન ચ સહસ્સગુણેન ચ સતસહસ્સગુણેન ચ ધુવપટિસેવનટ્ઠેન આહારં વિના જીવિતિન્દ્રિયપાલનાય અભાવેન ચ સચ્છન્દરાગપરિભોગરસાવ પાપતરાતિ. બોધિસત્તો પન અનુસ્સવાગતં વિય ઇમમત્થં કત્વા ‘‘ન કિરત્થિ રસેહિ પાપિયો, આવાસેહિવ સન્થવેહિ વા’’તિ આહ. ઇદાનિ તેસં પાપિયભાવં દસ્સેન્તો ‘‘વાતમિગ’’ન્તિઆદિમાહ. તત્થ ગહનનિસ્સિતન્તિ ગહનટ્ઠાનનિસ્સિતં. ઇદં વુત્તં હોતિ – પસ્સથ રસાનં પાપિયભાવં, ઇદં નામ અરઞ્ઞાયતને ગહનનિસ્સિતં વાતમિગં સઞ્જયો ઉય્યાનપાલો મધુરસેહિ અત્તનો વસં આનેસિ, સબ્બથાપિ સચ્છન્દરાગપરિભોગેહિ રસેહિ નામ અઞ્ઞં પાપતરં લામકતરં નત્થીતિ રસતણ્હાય આદીનવં કથેસિ. કથેત્વા ચ પન તં મિગં અરઞ્ઞમેવ પેસેસિ.
Tattha kirāti anussavanatthe nipāto. Rasehīti jivhāviññeyyehi madhurambilādīhi. Pāpiyoti pāpataro. Āvāsehiva santhavehi vāti nibaddhavasanaṭṭhānasaṅkhātesu hi āvāsesupi mittasanthavesupi chandarāgo pāpakova, tehi pana sacchandarāgaparibhogehi āvāsehi vā mittasanthavehi vā sataguṇena ca sahassaguṇena ca satasahassaguṇena ca dhuvapaṭisevanaṭṭhena āhāraṃ vinā jīvitindriyapālanāya abhāvena ca sacchandarāgaparibhogarasāva pāpatarāti. Bodhisatto pana anussavāgataṃ viya imamatthaṃ katvā ‘‘na kiratthi rasehi pāpiyo, āvāsehiva santhavehi vā’’ti āha. Idāni tesaṃ pāpiyabhāvaṃ dassento ‘‘vātamiga’’ntiādimāha. Tattha gahananissitanti gahanaṭṭhānanissitaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – passatha rasānaṃ pāpiyabhāvaṃ, idaṃ nāma araññāyatane gahananissitaṃ vātamigaṃ sañjayo uyyānapālo madhurasehi attano vasaṃ ānesi, sabbathāpi sacchandarāgaparibhogehi rasehi nāma aññaṃ pāpataraṃ lāmakataraṃ natthīti rasataṇhāya ādīnavaṃ kathesi. Kathetvā ca pana taṃ migaṃ araññameva pesesi.
સત્થાપિ ‘‘ન, ભિક્ખવે, સા વણ્ણદાસી ઇદાનેવ એતં રસતણ્હાય બન્ધિત્વા અત્તનો વસે કરોતિ, પુબ્બેપિ અકાસિયેવા’’તિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ. ‘‘તદા સઞ્જયો અયં વણ્ણદાસી અહોસિ, વાતમિગો ચૂળપિણ્ડપાતિકો, બારાણસિરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthāpi ‘‘na, bhikkhave, sā vaṇṇadāsī idāneva etaṃ rasataṇhāya bandhitvā attano vase karoti, pubbepi akāsiyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi. ‘‘Tadā sañjayo ayaṃ vaṇṇadāsī ahosi, vātamigo cūḷapiṇḍapātiko, bārāṇasirājā pana ahameva ahosi’’nti.
વાતમિગજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.
Vātamigajātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૪. વાતમિગજાતકં • 14. Vātamigajātakaṃ